Acute House: Η τριγωνική μονοκατοικία της Μελβούρνης που κόβει την ανάσα

Έχεις ξανασυναντήσει ποτέ τριγωνικό σπίτι; Και μάλιστα δημιουργημένο πάνω στα… χαλάσματα ενός παλιού και εξαθλιωμένου “παραπήγματος”; Και όμως, αυτή η μοναδική μονοκατοικία στη Μελβούρνη συνδυάζει αυτές τις δύο ιδιότητες! Ένα πολυώροφο κτίριο που κατασκευάστηκε σχεδόν από την αρχή για να στεγάσει μια ολόκληρη αυστραλιανή οικογένεια, αλλά χωρίς να χάσει το σεβασμό απέναντι στην ιστορία του κτίσματος που προϋπήρχε στη θέση του. Παρά τον… πολεοδομικό περιορισμό, που άφηνε ελεύθερα πολύ συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα για τη δημιουργία του σπιτιού, το αρχιτεκτονικό γραφείο OOF! Architecture κατάφερε να αυξήσει τον όγκο του σπιτιού, αυτή τη φορά προς τα… πάνω! Έτσι, “αναδύθηκε” το πολυεπίπεδο Acute House με την τριγωνική όψη και την ξεχωριστή κατασκευή.

Με εμφανείς τις γεωμετρικές αναφορές σε όλη την έκτασή του, το Acute House αποτελείται από υλικά που προέρχονται από το προηγούμενο κτίριο, όπως τα ξύλα της πρόσοψης που ραφιναρίστηκαν και επανατοποθετήθηκαν στο εξωτερικό περίβλημα. Επιπλέον, επειδή το αίτημα των ιδιοκτητών ήταν να χρησιμοποιηθεί όλη η έκταση για την ανέγερση του κτιρίου με αποτέλεσμα να μην μείνει καθόλου χώρος για τη δημιουργία κήπου, αυλής ή μπαλκονιών, το αρχιτεκτονικό γραφείο φρόντισε να προσαρμόσει την κατασκευή ώστε να διαθέτει καλυμμένο “αίθριο”, έξυπνο design με αναφορές σε εξωτερικό περιβάλλον, όπως η επένδυση της σκάλας με… γκαζόν, αλλά και πολλά παράθυρα που δίνουν τη δυνατότητα στους ενοίκους να έρχονται σε άμεση επαφή με τον εξωτερικό χώρο.

Με βασικά υλικά το ξύλο σημύδας, τα μωσαϊκά και το μέταλλο, το interior design παραπέμπει στον σκανδιναβικό σχεδιασμό, με αρκετές αναφορές στην αφαιρετική και minimal διακόσμηση. Για τις ανάγκες της οικογένειες, το σπίτι που εκτείνεται σε πολλούς ορόφους, χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά κάθε όροφο για μία χρήση. Η open plan κουζίνα που βρίσκεται στο ισόγειο είναι επενδυμένη με ξύλο, ενώ τα μαύρα μεταλλικά στοιχεία κυριαρχούν στο χώρο, δίνοντας περισσότερο βιομηχανικό “αέρα”. Τα μπάνια χρησιμοποιούν πέτρα, ψηφιδωτό πλακάκι και ξύλο, ενώ το μωσαϊκό συναντάται και σε αυτά. Το master υπνοδωμάτιο που βρίσκεται στην κορυφή του κτιρίου, έχοντας την αισθητική της σοφίτας, χρησιμοποιεί και πάλι το ξύλο τόσο στους τοίχους, όσο και στην οροφή, ενώ τα υπερμεγέθη μεταλλικά στηρίγματα του ταβανιού, του δίνουν industrial αίσθηση και “απογειώνουν” τη διακόσμηση.

Παρακάτω μπορείς να δεις πώς μοιάζει το τριγωνικό σπίτι της Μελβούρνης!

Τα παράθυρα του Acute House δημιουργήθηκαν ώστε να θυμίζουν μπαλκόνι με το άνοιγμά τους.

Η αφαιρετική κουζίνα είναι κατασκευασμένη εξολοκλήρου από ξύλο και μαύρο μέταλλο.

Η γεωμετρική αρχιτεκτονική στη σκάλα δημιουργεί μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Το υπέροχο αίθριο του σπιτιού είναι ιδανικό για χαλάρωση και αντικαθιστά το συμβατικό μπαλκόνι.

Το “φουτουριστικό” υπνοδωμάτιο θυμίζει σοφίτα, ενώ είναι διακοσμημένο με το ξύλο που το επενδύει ολοκληρωτικά.

Στο κεντρικό μπάνιο του σπιτιού κυριαρχεί η πέτρα, η ψηφίδα και το μωσαϊκό.

Ένα από τα μικρότερα μπάνια, όπου το ξύλο “μπλέκεται” με το ψηφιδωτό πλακάκι σε έναν ιδιαίτερο συνδυασμό.

Εξωτερική άποψη του εξαιρετικού αίθριου.

Το κτίριο όπως ήταν πριν την κατασκευή του Acute House.

Read More

And More