Ένα παλιό οινοποιείο γίνεται κατοικία στη Σαντορίνη!

Το ότι η Σαντορίνη έχει εκπληκτικές κατοικίες που σέβονται απόλυτα την αρχιτεκτονική όψη και παράδοση του νησιού το γνωρίζαμε ήδη. Φαντάσου λοιπόν πόσο μεγάλη πρόκληση είναι για έναν αρχιτέκτονα να αναλάβει να ανακαινίσει ένα παλιό οίκημα που χρησίμευε σαν κάναβα (δηλαδή οινοποιείο) σε κατοικία. Οι A2 Architects το έκαναν! Ανακαίνισαν μια κατοικία στη Φοινικιά, έναν παραδοσιακό οικισμό στα βόρεια της Σαντορίνης. Το οίκημα χτίστηκε το 1870 και αρχικά χρησίμευε, όπως σου προείπαμε, ως κάναβα και κατοικία των εργατών του πατητηριού.

Όπως είναι φυσικό έπρεπε να δοθεί ιδιαίτερη σημασία τόσο στην ιστορία του κτίσματος όσο και στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Εντύπωση προκαλεί ότι διατηρήθηκαν οι θολωτές κατασκευές και τα υπόσκαφα που χαρακτηρίζουν τα σαντορινιά σπίτια.


Η αυλή στρώθηκε με την παραδοσιακή πέτρα ενώ εξωτερικά η κατοικία επιχρίστηκε με τον παραδοσιακό σοβά..


Η αυλή, καθώς βρίσκεται ψηλότερα από το επίπεδο του δρόμου του οικισμού, έχει άπλετη θέα στον οικισμό και στην θάλασσα. Στο χαμηλότερο επίπεδο, εκεί που κάποτε υπήρχε το ‘ρακιδιό’ και η ‘στέρνα’, διαμορφώθηκε ένας ανεξάρτητος ξενώνας.


Υλικά και επίπλωση επιλέχτηκαν με γνώμονα την εναρμονισμένη συνύπαρξη παλαιού και νέου. Ξύλινα και μεταλλικά έπιπλα συνδυάζονται με κτιστά καθιστικά και κρεβάτια από τσιμεντοκονία.


Άποψη της τραπεζαρίας.


Μια χαρακτηριστική καμάρα στο εσωτερικό που οδηγεί στο σαλόνι.


Στο κεντρικό υπνοδωμάτιο, συνενώθηκε το παλιό καθιστικό με μία μικρή αποθήκη και το εξωτερικό λουτρό , δημιουργώντας έτσι ένα νέο ευρύχωρο υπνοδωμάτιο με δικό του λουτρό και πρόσβαση στην αυλή.

Το δεύτερο υπνοδωμάτιο δημιουργήθηκε από την συνένωση της παλιάς κάμαρας και του μαγειρείου, αποκτώντας έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα με το μεγάλο ύψος του, την παλιά εστία που χρησιμεύει πια ως ερμάριο, και τον ατμοσφαιρικό φωτισμό από τα παράθυρα-φεγγίτες.


Τα λουτρά είναι πολύ χαρακτηριστικά αφού κατασκευάστηκαν από πατητή τσιμεντοκονία, με κτιστούς πάγκους και ντους.
Photos: Dimitra Bratika

Read More

And More