Πίσω στην κορυφή της σελίδας
17.06.2016 | 13:45
Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Πολυτελής κατοικία στην Κρήτη: Ένα σπίτι που "αγκαλιάζει" τον ορίζοντα!

Πολυτελής κατοικία στην Κρήτη: Ένα σπίτι που αγκαλιάζει τον ορίζοντα!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Πάντα σου φέρνουμε πολλά φρέσκα νέα αρχιτεκτονικής και interior design από το εξωτερικό αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και στο εσωτερικό οι Έλληνες αρχιτέκτονες και ειδικά οι νέοι έχουν να επιδείξουν έργα που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα αυτά του εξωτερικού και μάλιστα πολλά από αυτά διακρίνονται σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Αυτή τη φορά θα σε πάμε μέχρι την Κρήτη όπου το γραφείο της Άννας Γαρεφαλάκη (3+ Architecture) ολοκλήρωσε μέσα στο 2015 μια εκπληκτική κατοικία στο Ηράκλειο που πραγματικά μοιάζει να αγκαλιάζει τη γραμμή του ορίζοντα χάρη στο σχήμα της και στη θέση της.
Σύμφωνα με την ίδια την αρχιτέκτονα, η αρχική πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί ένας κτιριακός όγκος, κύρια στραμμένος προς την μοναδική οπτική φυγή στη θάλασσα, με συνεχή διάλογο του εξωτερικού στοιχείου με το κατοικείν. Η κατοικία αρθρώνεται σε ένα αρχετυπικό "Γ", όπου οι εξωτερικές πλευρές του, περισσότερο αυστηρές και κλειστές, προστατεύουν την ιδιωτική ζωή, ενώ η εσωτερική γωνία περικλείει την καθημερινότητα.
Η κατοικία εκτείνεται σε 229 τετραγωνικά (χωρίς τον περιβάλλοντα χώρο), έξω από την πόλη και πάνω σε ύψωμα ώστε να έχει κάποια θέα στη θάλασσα.


Αυτό είναι το πίσω μέρος της κατοικίας όπου βρίσκεται η κύρια είσοδος. Έτσι όλα τα δωμάτια έχουν στραφεί προς τη θάλασσα στο μπροστά μέρος. Η σύνθεση χαρακτηρίζεται από αυστηρές γραμμές και γεωμετρική καθαρότητα. Κυριαρχεί το λευκό χρώμα, που σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων υλικών ενισχύει την ανάδειξη των σχηματικών δομών και της σχεδιαστικής λιτότητας.


Χαρακτηριστικό της κατοικίας είναι τα μεγάλα ανοίγματα που επιτρέπουν στο φως να διεισδύσει, ζεσταίνοντας στην κατοικία το χειμώνα και τα προστεγάσματα, κινητά και σταθερά, συμβάλλουν στην προστασία από το δυτικό φως τους θερινούς μήνες.


Στη βόρεια πλευρά σχηματίζεται με την πάροδο του χρόνου ένα δασύλλιο, με στόχο να περιορίσει τον κρύο αέρα και να προσθέσει στο δροσισμό της κατοικίας το καλοκαίρι. Επιδίωξη του σχεδιασμού ήταν η οργάνωση των χώρων του κτιρίου μέσα από την επαφή με τη φύση αλλά και η αξιοποίηση του τοπικού κλίματος. Η ενσωμάτωση βιοκλιματικών στοιχείων όπως το αίθριο, τα σκίαστρα, η χρήση θερμομόνωσης και άλλων δομικών υλικών, ο προσανατολισμός, η χρήση γεωθερμίας, συμβάλλουν στη μείωση του ενεργειακού φορτίου της κατοικίας.



Η εξωτερική λιτότητα συνεχίζεται και στο εσωτερικό με απέριττες επιλογές στο design ενώ το χρώμα που κυριαρχεί είναι το λευκό με κάποιες "παρεμβολές" πιο σκούρων χρωμάτων.


Οι μεγάλες λευκές επιφάνειες αντανακλούν το φως ενώ τα μεγάλα παράθυρα επιτρέπουν να εισέρχεται απρόσκοπτα στους χώρους.


Η κατοικία διαθέτει και σημεία-έκπληξη όπως αυτός ο καθιστικός χώρος που συνδέει την τραπεζαρία με το διάδρομο που οδηγεί στους υπόλοιπους χώρους.


Ο χώρος της τραπεζαρίας.


Η τραπεζαρία χωρίζεται από ένα ενεργειακό τζάκι ώστε ο χώρος να δείχνει μεν ενιαίος αλλά να υπάρχουν κάποια όρια. Η τεράστια τζαμαρία με θέα προς τον ορίζοντα είναι εκπληκτική!


Το βρεφικό δωμάτιο, όπως συνηθίζεται, αν και minimal, έχει ένα χαρακτήρα πιο παιχνιδιάρικο!


Η νυχτερινή όψη της κατοικίας αποκαλύπτει λεπτομέρειες όπως το υπέροχο mural στην κρεβατοκάμαρα.


Η πισίνα συνδέεται με τους βασικούς χώρους της κατοικίας


Το τεράστιο ξύλινο deck γύρω από την πισίνα είναι χαρακτηριστικό στη μοντέρνα αρχιτεκτονική που απαντάμε στη Μεσόγειο.


Αυτό είναι το αίθριο που συνδέει ουσιαστικά τους δύο όγκους της κατοικίας.


Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook