Πότε και πώς πρέπει να ξεπλένεις το παιδί από το θαλασσινό νερό;

Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις και απορίες ιδιαίτερα των νέων μαμάδων είναι: πρέπει να ξεβγάζω αμέσως το παιδί από το θαλασσινό νερό; Με ποιο τρόπο; Αν το αφήσω θα πάθει τίποτα;

Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης αναλαμβάνει να εξηγήσει τι ισχύει!

Καταρχάς, εννοείται ότι η θάλασσα που κάνει μπάνιο το παιδί πρέπει να είναι καθαρή. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να μείνει το αλάτι της θάλασσας λίγο παραπάνω στο δέρμα του μωρού ή του παιδιού αν φυσικά το παιδί δεν νοιώθει άσχημα ή δυσάρεστα, δεν έχει φαγούρα, δεν ξύνεται, δεν έχει κοκκινίλες κλπ.

Γιατί είναι ωφέλιμο το θαλασσινό αλάτι για το δέρμα;

Σε γενικές γραμμές το θαλασσινό αλάτι θεωρείται ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες καθώς είναι ένα φυσικό καθαριστικό του δέρματος. Καθώς γνωρίζουμε τις ουσίες που περιέχονται μέσα σε αυτό μπορούμε να υπολογίσουμε τις ιδιότητες του. Το θαλασσινό αλάτι μεταξύ των πιο χρήσιμων ουσιών που περιέχει ειναι:

  • ποσότητα βιταμίνης C η οποία καταπολεμά τις τοξικές ελεύθερες ρίζες.
  • ποσότητα μαγνησίου το οποίο συμβάλει στη δράση των αντιοξειδωτικών
  • ποσότητα ασβεστίου το οποίο συμβάλει στον περαιτέρω καθαρισμό των φραγμενων πόρων του δέρματος που συνήθως έχουν τα παιδια επειδη η επιδερμίδα τους ειναι συνήθως πιο λιπαρή
  • μικρές ποσότητες ιωδίου τόσες ώστε ενώ δεν φαίνεται να βλάπτουν τον οργανισμό γενικότερα βοηθούν στην απολύμανση του δέρματος.

Έχει παρατηρηθεί ότι το θαλασσινό αλάτι μπορεί να κάνει το δέρμα πιο υγιές και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να συμβάλει στην επούλωση μικρών και επιφανειακών πληγών και τραυματισμών. Καθώς δρα σαν ενα φυσικό και απαλό “πίλινγκ” μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης δερματικών λοιμώξεων.

Πολλά παιδιά με ακμή στο πρόσωπο και το σώμα βελτιώνουν την κλινική τους εικόνα. Άλλα παιδιά που πάσχουν από αλλεργίες του δέρματος τις περισσότερες φορές βελτιώνονται κατά την περίοδο του καλοκαιριού με τα θαλασσινά μπάνια.

Όλα αυτά δείχνουν ότι το θαλασσινό αλάτι αυξάνει την αντοχή των κυτταρικών μεμβρανών των κυττάρων του δέρματος και το κάνει πιο ανθεκτικό.

Εξυπακούεται ότι πρέπει να λαμβάνονται ξεχωριστά μέτρα για την προφύλαξη από τον ήλιο και ιδιαίτερα από την άμμο.

Πώς να πλύνεις το παιδί στην παραλία!

Αν υπάρχει κάποιο ντους τότε τα πράγματα είναι εύκολα! Αλλιώς ένας πολύ δημοφιλής τρόπος είναι τα πλαστικά μπουκάλια του εμφιαλωμένου νερού! Χρειάζονται περίπου 1,5 λίτρα για να ξεβγάλουμε ένα μωρό και περίπου 2-3 λίτρα για να ξεβγάλουμε ένα μεγαλύτερο παιδί. Δεν χρησιμοποιούμε σαπούνι ή σαμπουάν διότι δεν είναι απαραίτητο και δεν πρέπει να ρυπαίνουμε τις θάλασσές μας.

Συμπερασματικά, αν δεν υπάρχουν διαφορετικές και ειδικές οδηγίες από τον παιδίατρο του παιδιού, τότε μπορείτε να μην έχετε τόσο άγχος να ξεβγάζετε αμέσως το παιδί μετά την έξοδο από την θάλασσα. Αφήστε λίγο να μείνει το θαλασσινό αλάτι στο δερματάκι του και φυσικά παρακολουθήστε για τυχόν αντιδράσεις του δέρματος ή και του ίδιου του παιδιού όποτε και θα προσαρμόσετε τον χρόνο και την συμπεριφορά στην έκθεση του στο αλάτι αναλόγως.

Read More

And More