Πίσω στην κορυφή της σελίδας
25.10.2016 | 14:24
Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Ύπνος νεογέννητου: Νέες οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας!

Ύπνος νεογέννητου: Νέες οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Τα νεογέννητα θα πρέπει να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους αλλά σε κούνια ή καλαθούνα και ποτέ σε καναπέδες ή άλλες μαλακές επιφάνειες, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος του Συνδρόμου Αιφνίδιου Θανάτου (SIDS), σύμφωνα με τις νέες συστάσεις της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας (AAP).

Την τακτική αυτή θα πρέπει να ακολουθούν οι γονείς για τους πρώτους έξι μήνες, ακόμη και για τον πρώτο χρόνο, διευκρινίζει η ΑΑΡ, υπογραμμίζοντας ότι όταν τα νεογέννητα και τα βρέφη κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους, ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου μειώνεται έως και κατά 50%.

Η έκθεση σχετικά με τον ύπνο των μωρών και τους παράγοντες κινδύνου παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της AAP που πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας και θα δημοσιευτεί στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού Pediatrics. Πρόκειται για την πρώτη σύσταση που κάνει η AAP από το 2011 με στόχο τη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος ύπνου για τα βρέφη.

“Γνωρίζουμε ότι οι γονείς είναι ενθουσιασμένοι με την έλευση του μωρού τους στο σπίτι και θέλουμε να τους παρέχουμε έναν ξεκάθαρο και απλό οδηγό για το πώς και το πού πρέπει να κοιμίζουν το μωρό τους”, εξήγησε η Ρέιτσελ Μουν, η επικεφαλής των συντακτών έκθεσης. “Οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να βάζουν το μωρό στον καναπέ ή στην πολυθρόνα μόνο του ή με κάποιον. Αυτές οι επιφάνειες είναι πολύ επικίνδυνες”, τονίζει η Δρ. Μουν.

Περίπου 3.500 μικρά παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ την ώρα που κοιμούνται εξαιτίας του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου ή από άλλες αιτίες που συνδέονται με τον ύπνο. Η θνησιμότητα στα νεογέννητα στις ΗΠΑ είχε μειωθεί τη δεκαετία του 1990 έπειτα από μια εθνική εκστρατεία για τη βελτίωση της ασφάλειας του ύπνου τους, όμως μετά έμεινε στάσιμη.

Τι συνιστά η AAP για τον ύπνο των μωρών;

Οι νέες οδηγίες της AAP για τον ασφαλή ύπνο του μωρού λένε:
  • Τοποθετήστε το μωρό ανάσκελα σε μια συμπαγή (σκληρή επιφάνεια) όπως η κούνια ή η καλαθούνα, τυλιγμένο με ένα σεντόνι καλά τεντωμένο.
  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε μαξιλάρια, κουβέρτες και μαλακά παιχνίδια. Η κούνια του μωρού θα πρέπει να είναι άδεια για να αποφεύγεται ο κίνδυνος πνιγμού ή υπερθέρμανσης του βρέφους.
  • Το μωρό θα πρέπει να είναι στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς αλλά σε ξεχωριστή επιφάνεια ύπνου, ιδανικά μέχρι να χρονίσει ή κατ΄ελάχιστον για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής. Ο ύπνος στο ίδιο δωμάτιο μείωνει τον κίνδυνο του Συνδρόμου Αιφνίδιου Θανάτου κατά 50%.
  • Μην εκθέτετε το μωρό στον καπνό του τσιγάρου, το αλκοόλ και τις παράνομες ουσίες.
Παράλληλα η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία τονίζει ότι αμέσως μετά τη γέννηση και για τουλάχιστον μία ώρα το νεογέννητο θα πρέπει να είναι σε επαφή δέρμα με δέρμα με τη μητέρα του, ανεξάρτητα από το αν θηλάζει ή όχι και ανεξαρτήτως από το αν γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική. Με αυτό τον τρόπο το νεογέννητο αισθάνεται πιο ασφαλές, η θερμοκρασία του σώματός του διατηρείται πιο σταθερή, όπως και οι καρδιακοί του παλμοί.

Επίσης προτείνει στις μητέρες να θηλάζουν ως επιπλέον προστασία κατά του Συνδρόμου. Μετά το τάισμα η APP συνιστά το μωρό να μεταφέρεται στην κούνια του.

Τα βρέφη κινδυνεύουν περισσότερο από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου μεταξύ του πρώτου και του τέταρτου μήνα της ζωής τους, όμως νέες έρευνες έχουν δείξει ότι οι κουβέρτες, τα μαξιλάρια και τα μαλακά παιχνίδια μπορεί να είναι επικίνδυνα και για βρέφη μεγαλύτερα των τεσσάρων μηνών.


Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10