Νόσος του ποδιού, του χεριού και του στόματος! Τι είναι;

Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά ακούγεται ότι παιδάκια μικρής ηλικίας αρρωσταίνουν από μία νέα ίωση που έχει ένα περίεργο όνομα: νόσος του χεριού, του ποδιού και του στόματος. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έξαρση της νόσου.

Τι είναι; Πώς διαγιγνώσκεται; Πώς αντιμετωπίζεται; Ο παιδίατρος-νεογνολόγος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σού εξηγεί.

Το παιδί είναι αδιάθετο, έχει λίγο πυρετό αλλά δεν δικαιολογείται ο εκνευρισμός του. Μάλλον δεν μπορεί να καταπιεί καλά και έχει ανορεξία. Μετά από μία έως δύο μέρες ξυπνάει το πρωί και παρατηρείς ότι στις παλάμες και στα πέλματα αρχίζουν να εμφανίζονται κοκκινίλες και φουσκάλες. Υποψιάζεσαι ότι θα μπορούσε να είναι μία αλλεργία από την παιδική χαρά ή τον παιδικό σταθμό. Μετά σού φαίνεται ότι κάτι τρέχει με το στόμα του. Σού δείχνει ότι πονάει και παρατηρείς ότι μέσα στο στόμα και στη γλώσσα εμφανίζονται φουσκαλίτσες κόκκινες και πληγές. Ο παιδίατρος θα κάνει τη διάγνωση και θα σού πει ότι έχει τη νόσο “χέρι, πόδι, στόμα”. Σίγουρα δεν έχεις ακούσει ποτέ γι’ αυτήν την αρρώστια. Πράγματι είναι μία πάρα πολύ μεταδοτική ασθένεια που ακριβώς επειδή εντοπίζεται στο στόμα, στα χέρια και στα πόδια πήρε αυτή την περίεργη ονομασία.

Πώς μεταδίδεται;

Πρόκειται για μία ιογενή νόσο από τον ιό Κοξάκι Α16. Είναι πολύ μεταδοτική σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Μεταδίδεται με το στόμα (σάλια, σταγονίδια) και κόπρανα, ούρα, χέρια. Παρουσιάζει υψηλή μεταδότικότητα σε παιδικούς σταθμούς. Η περίοδος επώασης είναι 3-5 μέρες.

Πορεία-επιπλοκές

Το εξάνθημα στα χέρια και στα πόδια και τα έλκη στο στόμα διαρκούν 5-7 μέρες. Το παιδί μπορεί να αφυδατωθεί επειδή έχει ανορεξία και τσούζει το στόμα του στις τροφές. Υπάρχει κίνδυνος να επιμολυνθούν οι πληγές των εξανθημάτων από άλλα μικρόβια.

Θεραπεία-πρόληψη

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα με αντιπυρετικά και αντισηπτικά για τις πληγές, σιρόπια ή αλοιφές για τη φαγούρα. Δεν υπάρχει εμβόλιο. Δίνουμε αναλγητικά για τον πόνο στο στόμα.

-Πλένετε συχνά και καλά τα χέρια σας.
-Καλή καθαριότητα της πρωκτικής και γύρω περιοχής από τα κόπρανα.
-Άμεση απολύμανση οποιουδήποτε αντικειμένου ή ρούχου λερωθεί με εκκρίσεις από μύτη, σάλια, κόπρανα.

Η εξέλιξη είναι καλή.

Read More

And More