Παιδί: 7 λόγοι που πρέπει να το δει καρδιολόγος!

Σχεδόν το ένα στα 100 νεογνά που θα γεννηθούν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία της καρδιάς τους. Οι παθήσεις αυτές τις περισσότερες φορές διαγιγνώσκονται πριν να γεννηθεί το παιδί με τους κατάλληλους υπερηχοκαρδιογραφικούς ελέγχους. Παρόλα αυτά κάποιες καρδιακές παθήσεις δεν μπορούν να διαγνωστούν σε εμβρυϊκή εξέταση, δηλαδή όταν το μωρό είναι ακόμα μέσα στην κοιλιά της μαμάς του. Κάποιες από αυτές θα αρχίσουν να δίνουν εμφανή κλινικά συμπτώματα αργότερα κατά την νηπιακή ή παιδική ή εφηβική ηλικία. Οι γονείς λοιπόν θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα ώστε εγκαίρως να απευθυνθούν στο γιατρό τους. Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί ποια είναι αυτά τα συμπτώματα!

Συμπτώματα και ενδείξεις που πρέπει να οδηγήσουν σε καρδιολογικό έλεγχο

1. Καρδιακό φύσημα: Είναι απλώς ένα σύμπτωμα που δείχνει ότι από κάπου προέρχεται ένας περιττός ήχος της καρδιακής λειτουργίας. Αν και συνήθως είναι αθώο, πρέπει να ελέγχεται μήπως και υποδηλώνει κάποια μικρή ή μεγαλύτερη καρδιοπάθεια.

2. Κυάνωση: Το χρώμα του δέρματος γίνεται κυανό (μπλε) είτε συνεχώς είτε όταν αυξάνεται η λειτουργία της καρδιάς όταν παίζει, κλαίει, τρώει κλπ. Υποδηλώνει χαμηλή ποσότητα οξυγόνου στο αίμα και πρέπει να ελεγχθεί εάν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα που θα δικαιολογούσαν την κυάνωση όπως βρογχίτιδα, πνευμονία κλπ.

3. Πόνος στο στήθος: Αν το παιδί πονάει στο στήθος μπροστά ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της άσκησης-άθλησης πρέπει να ελεγχθεί οπωσδήποτε.

4. Κόπωση: Αν κουράζεται εύκολα όταν περπατάει, ανεβαίνει σκάλες ή όταν κάνει κάποια άσκηση μπορεί να υποδηλώνει καρδιακή δυσλειτουργία.

5. Κακή πρόσληψη βάρους: Αν το παιδί για μεγάλο διάστημα και χωρίς άλλο προφανή λόγο δεν παίρνει το απαιτούμενο βάρος για την ηλικία του, μπορεί να οφείλεται σε μειωμένη παροχή οξυγόνου στους ιστούς λόγω καρδιοπάθειας.

6. Ταχύπνοια ή ταχυπαλμία: Αν το παιδί ξαφνικά αναπνέει πολύ γρήγορα ή έχει πολλές σφύξεις χωρίς φανερή αιτία, πρέπει να ελεγχθεί μήπως κάποια υποκείμενη καρδιοπάθεια δημιουργεί αρρυθμογόνες εστίες.

7. Λιποθυμικά επεισόδια: Αν το παιδί λιποθυμάει και από τον έλεγχο δεν ανευρίσκονται αιτίες όπως υπογλυκαιμία, ορθοστατική υπόταση, κούραση, ψυχολογικό στρες κλπ. τότε χρειάζεται καρδιολογική εκτίμηση.

Να σημειώσουμε ότι ό,τι και αν συμβαίνει σε ένα παιδί σήμερα η σύγχρονη ιατρική έχει κάνει άλματα και σχεδόν όλες οι καρδιοπάθειες θεραπεύονται είτε με χειρουργική επέμβαση είτε με μη χειρουργική καρδιολογική επεμβατική πράξη. Πάντοτε υπέρ της θεραπείας του παιδιού είναι η έγκαιρη διάγνωση διότι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης.

Read More

And More