Συστροφή του όρχι: Ένα επείγον παιδιατρικό πρόβλημα! Τι συμβουλεύει ο παιδίατρος;

Το παιδί παίζει ήρεμα και ξαφνικά αρχίζει να κλαίει και να παραπονιέται έντονα ότι του πονάει ο ένας όρχις του. Τι μπορεί να συμβαίνει; Πόσο επείγον θεωρείται; Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί!

Ένας πόνος στην περιοχή του όρχι δικαιολογημένα θορυβεί και πανικοβάλλει τους γονείς. Πρόκειται για έναν οξύ πόνο, με γενικά δραματική παρουσία που όμως είναι μια συνηθισμένη κατάσταση της παιδικής ηλικίας. Πίσω από τον πόνο μπορεί να κρύβονται καταστάσεις που απαιτούν άμεση παρέμβαση αν και τις περισσότερες φορές μπορεί να μην είναι κάτι σοβαρό. Το πιο σοβαρό πάντως είναι η συστροφή του όρχι. Είναι μια πολύ επείγουσα κατάσταση που πρέπει να χειρουργηθεί και να αποκατασταθεί αμέσως.
Πρόκειται για μια στροφή του όρχι γύρω από τον εαυτό του μέσα στο όσχεο, δηλαδή το σακουλάκι μέσα στο οποίο βρίσκεται ο όρχις.

Τι μπορεί να προκαλέσει τη συστροφή;

Ένας τραυματισμός πάνω στο παιχνίδι ή μία απότομη κίνηση ή και στα καλά καθούμενα μπορεί να κάνει μια περιστροφή 180 μοιρών και να συμβεί το οξύ ημιόσχεο.

Γιατί φοβόμαστε τη συστροφή του όρχι;
Ο όρχις “κρέμεται” από κάποια “κορδόνια” που είναι ο σπερματικός πόρος, αρτηρίες, βλέβες και λεμφαγγεία. Η συστροφή αυτή διακόπτει την αιμάτωση του όρχι και μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση και ατροφία. Η βιωσιμότητα του όρχι εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα χειρουργηθεί, δηλαδή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το χρόνο που μεσολαβεί από την έναρξη της συστροφής. Η βιωσιμότητα είναι 100% αν η επέμβαση γίνει μέσα στις πρώτες 4 έως 6 ώρες, 70% αν γίνει μεταξύ 6 και 12 ωρών και κάτω από 20% εάν η επέμβαση γίνει μετά από 12 ώρες.

Πώς θα καταλάβεις ότι έχει συστροφή του όρχι;
Η συστροφή μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της παιδικής ηλικίας. Εμφανίζεται με ξαφνικό πόνο στον όρχι και μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία και εμετούς. Ο όρχις μπορεί να είναι κόκκινος και πρησμένος. Αν είναι βρέφος τότε το καταλαβαίνουμε διότι κλαίει ασταμάτητα και ο όρχις είναι σκληρός σαν καρύδι.

Read More

And More