Απογοήτευση: Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να ξεπεράσει την πικρία του και να γίνει πιο δυνατό

Θα τα καταφέρει στο σχολείο; Θα είναι καλός μαθητής; Θα κάνει εύκολα φίλους; Θα είναι καλός σε κάποιο άθλημα; Πώς θα τα πάει στον αγώνα μπάσκετ του Σαββάτου; Του αρέσουν τα μαθήματα κιθάρας που ξεκίνησε; Και η λίστα αυξάνεται συνεχώς με τις καθημερινές δραστηριότητες και την κάθε μέρα που περνάει να φέρνει ακόμη περισσότερες και νέες προσδοκίες και ανησυχίες για τα παιδιά. Η αλήθεια είναι πως ακόμη και η παιδική ηλικία έχει τόσο πολλές και συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις, οι οποίες φέρνουν ελπίδα, θέληση, στόχους, προσπάθεια, δουλειά, επιτυχία και αρκετές φορές αποτυχία. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να προστατεύσει κανείς το παιδί του σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μην γνωρίσει ποτέ την παραμικρή αποτυχία. Όσο και αν προσπαθήσεις, όσο και αν το παλέψεις, οι ρυθμοί είναι τέτοιοι και ο ανθρώπινος παράγοντας δεν είναι αλάνθαστος, για να καταφέρεις να προλάβεις την πικρή “γεύση” μιας αποτυχημένης ή λιγότερο επιτυχημένης προσπάθειας που μπορεί να βιώσει το παιδί μεγαλώνοντας. Ωστόσο, εκείνο που μπορείς και πρέπει να κάνεις είναι να το βοηθήσεις να δεχτεί τις μικρές, αλλά και μεγαλύτερες… ήττες του και να τις “αγκαλιάσει”.

Η απογοήτευση είναι πολύ δυνατό συναίσθημα. Θα θυμάσαι και εσύ πόσο δυσάρεστη μπορεί να ήταν στην παιδική σου ηλικία η αποτυχία μιας προσπάθειας! Από το διαγώνισμα στο σχολείο που δεν πήγε όπως το περίμενες, μέχρι το ραντεβού που δεν σου ζήτησε ποτέ ο συμμαθητής που σου άρεσε, οι περιπτώσεις που ίσως να ένιωσες αυτή την πικρία ήταν αρκετές και ο τρόπος να αντεπεξέλθεις ήταν ακόμα άγνωστος, χωρίς τις απαραίτητες άμυνες και γνώσεις που έχεις μαζέψει με τον καιρό και την εμπειρία. Αυτό που βοηθά, όμως, τα παιδιά να… ξανασηκώνονται μετά από οποιαδήποτε “τρικλοποδιά” και να συνεχίζουν την προσπάθεια είναι σε μεγάλο βαθμό η βοήθεια που παίρνουν στο σπίτι, οι συμβουλές και η καθοδήγηση!

Για όλες τις φορές που δεν θα είσαι εκεί για να το προλάβεις πριν πέσει. Για τις περιπτώσεις που όσο και να τρέξεις δεν θα το πιάσεις στον αέρα πριν χτυπήσει. Για τις ημέρες που δεν θα μπει το γκολ στο σχολικό αγώνα και δεν είναι στα χέρια σου ο έλεγχος, αξίζει να προσπαθήσεις προηγουμένως να προετοιμάσεις το μικρό σου!

Ορίστε, λοιπόν, τι μπορείς να κάνεις για να βεβαιωθείς πως ακόμη και στα δύσκολο, το κεφάλι θα κοιτάζει ψηλά!

“Αγκάλιασε” την απογοήτευσή του
Πρέπει να το πάρεις απόφαση ότι υπάρχει, είναι εκεί και δεν μπορείς να την ανατρέψεις. Ο μόνος τρόπος που μπορείς να βοηθήσεις από εδώ και πέρα είναι να την δεχθείς, να την αναγνωρίσεις και να το βοηθήσεις να σκεφτεί ότι η προσπάθεια δεν τελειώνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά αξίζει να δώσει άλλη μία ευκαιρία.

Στάσου στο πλάι του
Το παιδί έχει ανάγκη να νιώσει ότι καταλαβαίνουν και οι γύρω του την απογοήτευσή του. Καλό είναι να δηλώνεις, λοιπόν, το “παρών”. Να του δίνεις να καταλάβει πως αντιλαμβάνεσαι την απογοήτευσή του και συμπάσχεις μαζί του.

Δείξε του ότι δεν είναι μόνο
Εκείνο που ίσως το βοηθήσει είναι να νιώσει ότι δεν είναι ο μοναδικός άνθρωπος στη γη που δεν τα έχει καταφέρει και αισθάνεται τόσο άσχημα. Μπορείς να του αφηγηθείς μια προσωπική ιστορία σου από την αντίστοιχη ηλικία και να του δείξεις ότι όλοι μπορεί κάποιες φορές να μην τα καταφέρνουμε, αλλά δεν πειράζει να νιώθουμε δυσαρεστημένοι.

Παρότρυνέ το να συνεχίσει την προσπάθεια
Είναι πολύ βασικό για ένα παιδί να κατανοήσει πως η επιτυχία δεν έρχεται πάντα στην πρώτη προσπάθεια. Και επειδή η απογοήτευση μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη, να έχει αυξημένη διάθεση για παραίτηση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το “σπρώξεις” προς την αντίθετη κατεύθυνση! Όχι με πίεση και επιμονή, αλλά ενθαρρύνοντάς το και εξηγώντας του πως με δουλειά και θέληση όλα ανατρέπονται.

Τόνισέ του τη σημασία της προσπάθειας
Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί να ακούσει πως εκείνο που αναγνωρίζεται από τους γύρω του είναι η προσπάθεια και η υπομονή και όχι το αποτέλεσμα, είτε αυτό είναι θετικό, είτε αρνητικό.

Read More

And More