Πίσω στην κορυφή της σελίδας
13.03.2012 | 22:11
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Απαραίτητο το μητρικό γάλα και για τα πρόωρα μωρά!

Απαραίτητο το μητρικό γάλα και για τα πρόωρα μωρά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Για ποιο λόγο είναι απαραίτητο το μητρικό γάλα στα πρόωρα νεογνά; Τι τους προσφέρει; Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μας εξηγεί πόσο ιδανικό είναι το μητρικό γάλα για την θρέψη τους αλλά και από τι τα προστατεύει!
 
Πρόωρα νεογνά χαρακτηρίζονται τα μωρά τα οποία γεννιούνται μεταξύ 30 και 36 εβδομάδων κύησης. Επίσης τα μωρά τα οποία έχουν βάρος κάτω από 2,5 κιλά σε σχέση και με την ηλικία κύησης.
 
Για τα μωρά αυτά είναι απαραίτητο να σιτίζονται με το γάλα της μαμάς τους το οποίο είναι το ιδανικό για την θρέψη τους, αλλά και για το αμυντικό τους σύστημα. Δηλαδή το γάλα της μαμάς τους προστατεύει τα πρόωρα από την άμεση νοσηρότητα, από δυσανεξία στις τροφές , από όψιμη σηψαιμία και από νεκρωτική εντεροκολίτιδα.
 
Επίσης το γάλα της μαμάς τους προστατεύει τα πρόωρα από:
 
- απώτερη νοσηρότητα όσον αφορά την συχνότητα αμφιβληστροειδοπάθειας της προωρότητας,
 
- την συχνότητα βρογχοπνευμονικής δυσπλασίας,
 
- μειώνει την πιθανότητα μεταβολικού συνδρόμου και υπάρχουν υψηλότερα σκορ στα τεστ ανάπτυξης.
 
Το μητρικό γάλα μέσω των στοιχείων του αμυντικού συστήματος που περιέχει, προάγει την δημιουργία της φυσιολογικής χλωρίδας και μειώνει την ασολογική απάντηση. Είναι αξιοσημείωτο να σημειώσουμε ότι η σύσταση του γάλακτος των μητέρων που γεννούν πρόωρα νεογνά είναι πολύ καλύτερης ποιότητας σε σχέση με το γάλα που παράγουν οι μητέρες των τελειόμηνων νεογνών. Συγκεκριμένα το γάλα της μαμάς ενός πρόωρου έχει μεγαλύτερη ποσότητα σε πρωτεΐνη, λιπαρά οξέα μακρύς αλύσεως , λιπαρά οξέα μέσης αλύσεως, λιπαρά οξέα μικρής αλύσεως, νατρίου, χλωρίου και μαγνησίου.
 
Το γάλα της μαμάς κάνει καλό στα πρόωρα νεογνά γιατί:
 
Προστατεύει το μωράκι της από την κίνδυνο της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας σε ποσοστό 50%.
 
Μειώνει τον κίνδυνο σηψαιμίας για κάθε επιπλέον 100 ml μητρικού γάλακτος που λαμβάνει το μωρό τις πρώτες 14 ημέρες μετά τον τοκετό και για διάστημα 35 ημερών.
 
Επίσης προστατεύει από την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς σε ποσοστό 80% στην ειδική περίοδο μετά την γέννηση για 5 έως 7 εβδομάδες.
 
Τρόπος άντλησης του γάλακτος!
 
Η άντληση του μητρικού γάλακτος πρέπει να ξεκινάει το νωρίτερο δυνατόν μετά την γέννηση του προώρου. Η μητέρα αρχίζει σταδιακά τις πρώτες ώρες μετά την γέννηση ίσως να προτιμηθεί η άντληση με τα χέρια ενώ καμία ποσότητα γάλακτος δεν πρέπει να πετιέται.
 
Η χρησιμοποίηση ηλεκτρικής αντλίας πρέπει επίσης να ξεκινά γρήγορα. Στην αρχή όσο βγαίνουν λίγες μόνο σταγόνες γάλα η άντληση διαρκεί 10 έως 15 λεπτά. Στη συνέχεια όμως αντλεί για 20 λεπτά και γίνεται κάθε 2 έως 3 ώρες και οπωσδήποτε 5 με 6 φορές την ημέρα.
 
Για να μπορέσει τελικά η μητέρα να θηλάσει ένα πρόωρο νεογνό η ποσότητα γάλακτος που θα αντλείται, πρέπει να είναι πάνω από 350 ml την ημέρα. Τα πάνω από τα 500 ml την ημέρα είναι επαρκής ποσότητα, ενώ τα πάνω από 750 έως 1000 ml την ημέρα, θεωρούνται άφθονη ποσότητα.

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10