Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!

Ερώτηση
“Θα ήθελα σας παρακαλώ να μου πείτε αν ενδείκνυται να δίνουμε σε μωρά ρυζόνερο ή χαμομήλι. Είμαι έγκυος στον τέταρτο μήνα και η μητέρα μου επιμένει σε εκνευριστικό βαθμό ότι κάνουν καλό γιατί “εμείς που πίναμε τι πάθαμε;”. Εγώ αν και δεν γνωρίζω από ιατρική, νομίζω ότι τα μωρά χρειάζονται μόνο γάλα. Τους προσφέρουν τίποτα τα παραπάνω ροφήματα ή μήπως αντίθετα εγκυμονούν κινδύνους;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη έχεις απόλυτο δίκιο. Τα μωρά έχουν γεννηθεί για να τρώνε μόνο γάλα τουλάχιστον μέχρι τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους. Ειδικότερα εάν ένα μωρό θηλάζει τότε αποφεύγουμε όσο γίνεται περισσότερο να του δώσουμε στο στοματάκι του κάτι άλλο όπως επίσης και ο,τιδήποτε χορηγείται με πιπίλα προκειμένου να μη διαταράξουμε το μητρικό θηλασμό. Σε κάποιες περιπτώσεις και ειδικότερα όταν το μωρό πίνει ξένο γάλα μπορεί ο παιδίατρος να συστήσει τη χορήγηση χαμομηλιού σε περιπτώσεις που το μωρό έχει πονάκια στην κοιλίτσα του ή είναι δυσκοίλιο προκειμένου να μαλακώσουν τα κακά του. Το ρυζόνερο, το οποίο έχει δίκιο η γιαγιά διότι παλιότερα το έδιναν κατά κόρον, σήμερα σχεδόν ποτέ δεν χρειάζεται να το δώσουμε δεδομένου ότι θεωρείται αλλεργιογόνο ειδικότερα εάν το δώσουμε κάτω από τους πρώτους μήνες της ζωής.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, μπορείτε σας παρακαλώ να μας δώσετε βασικές οδηγίες για κόψιμο της πάνας; Αν δηλαδή υπάρχει κάποια μέθοδος. Συμφωνείτε ότι πρέπει να κοπεί μαζί με την βραδινή ταυτόχρονα; Να σημειώσω ότι πρόκειται για κοριτσάκι που τον Ιούλιο θα γίνει 3. Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στο πώς μπορεί ένα παιδί να κόψει την πάνα του. Γενικά η πιο ώριμη ηλικία είναι μετά τα 3 αλλά πολλές φορές ακόμα και μετά τον πρώτο χρόνο ζωής πολλά μωρά αρχίζουν να αποκτούν μια ευελιξία στο να μειώσουν ή και να κόψουν την πάνα είτε αυτό έχει σχέση με τα κακά είτε με τα τσίσα τους. Πιστεύω ότι σε αυτή την ηλικία που πια βρίσκεται το μωρό σου θα αντιλαμβάνεσαι πότε είναι έτοιμο να κάνει τα κακά του, γιατί πιστεύω ότι θα σταματάει το παιχνίδι του και πολύ πιθανόν να αποτραβιέται σε κάποιο μέρος του σπιτιού προκειμένου να είναι πιο ήρεμο για να κάνει την ανάγκη του. Συνήθως εκμεταλλευόμαστε αυτή τη φάση ώστε να πάρουμε το μωρό και να το βάλουμε στο γιογιο ή στη λεκάνη ώστε να παρασυρθεί και να κάνει τα κακά του εκεί. Καλό είναι να του έχεις παρουσιάσει την τουαλέτα, τη χρήση της λεκάνης, το καζανάκι κ.λπ. ώστε να έχει κάποια ιδέα και κάποια προσαρμοστικότητα. Υπάρχουν μερικά παιδιά που επειδή δεν έχουν ωριμάσει αρκετά θεωρούν ότι τα κακά τους είναι δικά τους και δεν θέλουν να τα “χάσουν”. Σίγουρα όμως δεν υπάρχει κανένα παιδί που να είναι φυσιολογικό και που κάποια στιγμή στη ζωή του να μη σταματήσει τη χρήση της πάνας.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τον γιο μου που είναι ακριβώς τριών ετών. Με ανησυχεί που δεν λέει καμία λέξη, παρά μόνο μπαμπαλίζει ούτε καν μαμά και μπαμπά. Ξεκινήσαμε λογοθεραπεία πριν από 6 μήνες αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Να σημειώσω ότι πηγαίνει και στον παιδικό σταθμό εδώ και έναν χρόνο. Επίσης αρκετές φορές μέσα στην μέρα βγάζει κραυγές πηγαίνοντας πάνω-κάτω στο δωμάτιο χτυπώντας τα χέρια του. Παρόλα αυτά όταν του μιλάμε μας κοιτάει και κάνει αυτό που του λέμε. Δηλαδή καταλαβαίνει. Στους ειδικούς που πήγαμε (παιδοψυχολόγους) μας διαβεβαίωσαν ότι θα μιλήσει. Μένουμε στην Πρέβεζα και όπως καταλαβαίνετε είναι λίγο δύσκολη η μετακίνησή μας στην Αθήνα. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να δούμε και κάποιον άλλο; Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι είναι αυτιστικός αν και κανένας δεν την έχει ξεστομίσει αυτή την λέξη μέχρι τώρα. Μπορείτε να μου πείτε έστω κάτι να με βοηθήσετε;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, πραγματικά καταλαβαίνω σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεσαι καθώς αντιμετωπίζεις αυτό το πρόβλημα με το παιδί σου. Θα πρέπει οπωσδήποτε σε πρώτη φάση να γίνει ένας καλός παιδο-ωτορινολαρυγγολογικός έλεγχος προκειμένου να διαπιστώσεις εάν το παιδί ακούει καλά και από τα δύο αυτιά. Έπειτα θα πρέπει να δει το παιδί ειδικός αναπτυξιολόγος ο οποίος ελέγχει την εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού και αυτός θα μπορέσει να κατατάξει το παιδί σε ποια κατηγορία βρίσκεται, εάν είναι αυτιστικό ή όχι ή εάν έχει απλώς μια αυτιστική συμπεριφορά η οποία με κάποια προσπάθεια (εργοθεραπείες κ.λπ.) θα βοηθηθεί να βελτιωθεί. Επομένως αρκεί να περιμένεις την εξέλιξη του παιδιού και αν μετά από όλα αυτά που έχεις κάνει μέχρι τώρα δεν υπάρχει πρόοδος θα πρέπει να δει το παιδί σου ένας παιδοαναπτυξιολόγος.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κ. Μαζάνη, είμαι 35 ετών, έχω τέσσερα παιδιά, 14-11-3-17 μηνών. Είμαι ήδη έγκυος τεσσάρων μηνών στο πέμπτο. Είμαι πολύ προστατευτική μητέρα, τόσο που ίσως υπερβάλλω και αυτό με κάνει να νιώθω κουρασμένη ψυχολογικά πολύ. Πώς όμως μπορώ να δημιουργήσω ένα πρόγραμμα για όλους ηλικιακά ώστε να μην τα αισθάνονται ότι τους παραμελώ; Ακόμη και στην διατροφή τους ό,τι μου ζητάνε τους κάνω και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Υπάρχει μέτρο και λύση ώστε να λειτουργεί η μέρα σωστά από το πρωί μέχρι την ώρα του φαγητού και να όλοι ευχαριστημένοι και εγώ μαζί; Δηλαδή κάνω όσπρια, ένας θέλει κρέας, ένας μακαρόνια όμως αυτό φέρνει προβλήματα παρόλο που τους εξηγώ πόσο θρεπτικά είναι. Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχήν συγχαρητήρια που ενώ έχεις τόσα παιδιά κάνεις ακόμα την προσπάθειά σου και για το πέμπτο. Μάλλον εσύ θα έπρεπε να μας διδάξεις το πώς ανατρέφονται τόσα παιδιά και όχι να έχεις τα προβλήματα που αναφέρεις. Θα πρέπει να πάρεις παράδειγμα το τι κάνουν στη φύση τα υπόλοιπα ζώα όταν έχουν τόσα πολλά παιδιά. Η μητέρα φροντίζει να υπάρχει μια ισορροπία χωρίς αυτό να προκαλεί προβλήματα στην ίδια διότι αν εσύ δεν είσαι καλά δεν θα μπορέσουν κατ’ επέκταση και τα παιδιά σου να είναι καλά. Η αγάπη σου είναι τόσο μεγάλη που δεν θα κριθείς επειδή φτιάχνεις ένα φαγητό που πρέπει να το φάει όλη η οικογένεια χωρίς να πέσεις στον πειρασμό να φτιάχνεις για το κάθε παιδί κάτι διαφορετικό. Όλα είναι θέμα εκπαίδευσης. Όσον αφορά ιδιαίτερα για το φαγητό, σημασία έχει να υπάρχει φαγητό στο σπίτι και να μη μπαίνεις σε τέτοια μεγάλη περιπέτεια η οποία ουσιαστικά δε σε οδηγεί πουθενά. Επιμένω για το φαγητό διότι καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια αρκετά έντονη αντίδραση από τα παιδιά, τα οποία φαίνεται ότι κάποια στιγμή το καθένα για τον εαυτό του προσπαθεί να σε χειριστεί και μέσα από τη διαδικασία του φαγητού ή κάποιας άλλης εκδήλωσης στο σπίτι θέλει το καθένα για τον εαυτό του να δει αν εσύ ικανοποιείς την επιθυμία του, δηλαδή αν εσύ το αγαπάς. Όμως η αγάπη δεν πρέπει να περνάει μέσα από το φαγητό και είμαι σίγουρος ότι όλη σου η συμπεριφορά και οι εκδηλώσεις το δείχνουν αυτό προς τα παιδιά σου και γι’ αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησής σου και να βάλεις ένα φρένο στις υπερβολές. Κανείς δεν πρόκειται να σε κατηγορήσει ότι δεν τα αγαπάς με τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι, γι’ αυτό να είσαι σίγουρη.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 9 μηνών. Η παιδίατρος μας είπε να κάνουμε το εμβόλιο bexsero. Ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας στο αν είναι νωρίς για ένα παιδάκι που δε πάει παιδικό και μένουμε σε επαρχιακή πόλη. Ποια είναι η συμβουλή σας,να γίνει τώρα ή πριν το σχολείο; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, τα εμβόλια δεν έχουν καμιά σχέση με το αν ένα παιδί θα πάει στο σχολείο ή όχι. Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών είναι συγκεκριμένο και για το εμβόλιο που αναφέρεις πρέπει να ξεκινάει να γίνεται από την ηλικία των 2 μηνών δεδομένου ότι η μηνιγγίτιδα Β από την οποία προστατεύει το μωρό σου είναι επικίνδυνη σε όλες τις ηλικίες των παιδιών.

Ερώτηση
“Ποιο τυρί είναι το πιο θρεπτικό για τα παιδιά ηλικίας 3-4 ετών και άνω; Το κατσικίσιο; Το ανθότυρο; Το κατίκι δομοκού (αυτό δεν μπορώ να το βρω στα βιολογικά); Ποιο είναι το πιο θρεπτικό γάλα για αυτά; Το ελαφρύ βιο αγελαδινό που τους δίνω, είναι; Το κατσικίσιο ήξερα ότι είναι το εβολ βιο αλλά δεν υπάρχει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ποιο γιαούρτι είναι τέλος το πιο θρεπτικό; Τους έδινα το εβολ βιο κατσικίσιο αλλά λόγω έλλειψης εδώ κ καιρό βρίσκω μόνο το εβολ βιο πρόβειο που είναι καλύτερο από το αγελαδινό, κ όταν δεν βρίσκω κι αυτό παίρνω το βιο αγελαδινό μόνο που είναι πλήρες. Θα πρεπε να ήταν ελαφρύ καλύτερα για τα παιδιά μου; Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, σε γενικές γραμμές τα καλύτερα τυριά για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι τα κίτρινα τυριά δεδομένου ότι περιέχουν πολύ περισσότερο ασβέστιο από τα λευκά. Κατά σειρά προτεραιότητας θα σου πρότεινα το ένταμ, τσένταρ, παρμεζάνα και μετά τα υπόλοιπα. Εκείνο που πρέπει να προσέξεις στα τυριά, στα γάλατα και ειδικότερα στα γιαούρτια είναι τα λιπαρά τους. Εάν ένα παιδί καταναλώνει φυσιολογικές ποσότητες ίσως και να μην υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως τρώει λίγο παραπάνω θα πρέπει να προσέξεις τα λιπαρά τουλάχιστον στα γιαούρτια να μην είναι πάνω από 4% και στα κίτρινα τυριά όσο μπορείς λιγότερο ποσοστό λίπους. Όσον αφορά το γάλα, μετά την ηλικία των 3 ετών δεν είναι τόσο πολύ απαραίτητο για καθημερινή χρήση παρόλα αυτά θα μπορούσες να χορηγήσεις οποιοδήποτε γάλα αρέσει στο παιδί και αν είναι δυνατόν να μην είναι πλήρες αλλά περίπου 1,5 με 2%. Όλα αυτά βέβαια έχουν σχέση και αξιολογούνται ανάλογα και με την ανάπτυξη κάθε παιδιού και το βάρος που έχει.

Read More

And More