Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας γιατρέ, θα ήθελα την πολύτιμη βοήθειά σας. Είμαι μητέρα διδύμων 11 μηνών. Είναι ήσυχα παιδάκια και μεγάλωσαν με πρόγραμμα… Για κάποιο μικρό διάστημα είχαμε θέμα με τον ύπνο, αλλά ακολουθήσαμε μία ρουτίνα και γενικά έστρωσε ο ύπνος τους. Σήμερα και για δύο εβδομάδες τα μωρά μου, ενώ κοιμόνταν μόνα τους, τώρα είναι στη φάση που πιάνονται και σηκώνονται και όταν τα βάζω για ύπνο στην κούνια αρχίζουν ή το παιχνίδι και πιάνονται και σηκώνονται ή το κλάμα και πάλι όρθια… Το πρόγραμμά τους είναι: στις 6.00 με 6.30 το πρωί ξυπνάνε, τρώνε, μετά από μία ώρα νυστάζουν, πάνε για ύπνο, στις 10.00 τρώνε φρούτο, στις 11.00 κοιμούνται, το μεσημέρι τρώνε στις 14.00, 15.00- 15.30 μεσημεριανός ύπνος και το βράδυ κοιμούνται στις 21.00 με 21.30. Τρώνε ανά περίπου τέσσερις ώρες. Ο μεσημεριανός ύπνος τους έχει διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα και οι υπόλοιποι από μια ώρα. Για να κοιμηθούν, λοιπόν, τα βάζω στο καρότσι, τα κουνάω και μόλις (μετά από ένα τέταρτο) τα παίρνει ο ύπνος τα βάζω στην κούνια. Ξέρω ότι αν συνεχιστεί αυτό θα θέλουν να κοιμούνται μόνο με κούνημα και στο καρότσι. Τι μπορώ να κάνω;”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, εκείνο που είναι σίγουρο από την περιγραφή σου είναι ότι τα μωρά σου κοιμούνται αρκετά και χορταίνουν τον ύπνο κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Ειδικά το βράδυ κοιμούνται “σερί” εννέα ώρες. Μέσα στην μέρα κοιμούνται άλλες τρεις- τέσσερις ώρες. Γι’ αυτό, το βράδυ επειδή δεν νυστάζουν και πολύ προτιμάνε να παίζουν στο κρεβάτι. Η μόνη λύση είναι να μειώσεις τον ύπνο τους μέσα στην μέρα, ώστε να τους λείπουν κάποιες ώρες και να αναγκαστούν να τον συμπληρώσουν το βράδυ. Δηλαδή, αν το βιολογικό τους ρολόι θέλει 12 ώρες ύπνο, εννοείται ότι αν τους τον στερήσεις την ημέρα, κάπου αλλού θα πρέπει να τον βρουν και από μόνο του πάει το πράγμα ότι θα γίνει το βράδυ. Είναι σίγουρο ότι τις πρώτες τρεις- τέσσερις ημέρες θα δυσκολευτείς να τα “τιθασεύσεις”, αλλά τελικά θα το πετύχεις.

Ερώτηση:
“Γεια σας κύριε Μαζάνη, έχω την εξής ερώτηση -ίσως αστεία-, αλλά θέλω να ρωτήσω κάποιες φορές η απογευματινή κρέμα μου βγαίνει λίγο “στόκος”, υπάρχει κάποιο πρόβλημα όσον αφορά τις βιταμίνες κτλ που περιέχει η κρέμα ή είναι καθαρά θέμα υφής; Το ρωτάω αυτό, γιατί ξέρω ότι στο γάλα απαγορεύεται η μη τήρηση της δοσολογίας. Και κάτι άλλο, η κόρη μου είναι 8,5 μηνών, έχει ύψος 68 εκατοστά και γεννήθηκε 50,5. Στα κιλά είναι 8300 και γεννήθηκε 3170, όμως θεωρώ ότι είναι κοντούλα και φοβάμαι λιγάκι. Εσείς τι λέτε;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς την κρέμα μπορείς να την φτιάχνεις και λίγο “παραλλαγή” σε σχέση με τη δοσολογία που γράφει το κουτί, διότι γενικά προσαρμοζόμαστε στην επιθυμία του κάθε παιδιού. Δηλαδή, άλλα μωρά την θέλουν πιο πηχτή και άλλα πιο νερουλή. Δεν πρέπει, όμως, να κάνεις υπερβολές, διότι αν είναι πολύ πηχτή, τότε το μωρό σου παίρνει πολλές θερμίδες μαζεμένες και καταλαβαίνεις ότι αυτό δεν είναι το επιθυμητό.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας, η κόρη μου στα τέταρτα γενέθλιά της, είχε πρώτη φορά ιογενή ουλοστοματίτιδα με όλα τα συμπτώματα που περιγράφετε στο site σας: υψηλό πυρετό, πληγές στη στοματική κοιλότητα, αιμορραγικά ούλα κλπ. Στους πέντε μήνες που έχουν περάσει από τότε, εμφάνισε κάποιες φορές ευαισθησία (πληγές, ευαίσθητα ούλα) χωρίς πυρετό. Τώρα έχει ξανά υψηλό πυρετό, ευαίσθητα ούλα τα οποία είναι και φουσκωμένα και καλύπτουν μέρος των δοντιών, χωρίς πληγές για την ώρα. Καταλαβαίνω πως είναι μια πάθηση που δεν έχει θεραπεία. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω προληπτικά; Οι φορές που έχει εμφανιστεί ξανά ήταν μετά από περιόδους εορτών που τα γλυκά είναι αυξημένα, υπάρχει συσχετισμός; Έχω και ένα αγοράκι 19 μηνών και μέχρι στιγμής δεν έχει κολλήσει, είναι κάτι μεταδοτικό; Από τη στιγμή που θα είναι απύρετη, πόσες μέρες μετά μπορώ να τη στείλω σχολείο; Δεδομένης της ολιγοφαγίας/αφαγίας, υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να τονίσω το ανοσοποιητικό της; Όπως συμπληρώματα διατροφής πχ fortimel, fresubin κλπ.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς θα πρέπει να ψάξεις να δεις γιατί το παιδί σου παθαίνει συχνές λοιμώξεις των ούλων. Το πιθανότερο από όλα είναι να βάζει τα βρώμικα χέρια ή αντικείμενα στο στόμα. Μπορεί, όμως, να είναι και πτώση του ανοσοποιητικού της, το οποίο πρέπει να ελεγχθεί με εργαστηριακές εξετάσεις. Όσον αφορά τα γλυκά, υπάρχει μια περίπτωση αν κάποιος έχει σακχαρώδη διαβήτη (σάκχαρο), να παθαίνει συχνά λοιμώξεις. Για αυτό πρέπει να το δεις και αυτό αφού έχεις παρατηρήσει αυτό που περιγράφεις. Άρα, πρώτα θα κάνεις έναν ενδελεχή έλεγχο και ύστερα θα αποφασίσεις με τον παιδίατρο αν χρειάζεται κάποια θεραπεία ή χορήγηση συμπληρωμάτων.

Ερώτηση:
“Γεια σας γιατρέ! Έχω ένα αγοράκι 15 μηνών. Γεννήθηκε 3100 gr και 50 πόντους. Τώρα είναι 9100 gr και έχει ύψος 76 πόντους. Τους τελευταίους πέντε μήνες είναι στάσιμο το βάρος του. Έχει πάρει συνολικά 400 gr, οι εξετάσεις αίματος, για την κοιλιοκάκη και για τον θυρεοειδή είναι όλες φυσιολογικές. Μόνο στην ούρων έχει θετικά αιμοσφαιρίνη+. Του έχω κάνει υπέρηχο νεφρών και είναι όλα φυσιολογικά. Μπορεί να είναι απλά στο παιδί; Να αργεί η πρόσληψη βάρους; Τι άλλο να ψάξω δεν ξέρω. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.”

Απάντηση:
Είναι πολλές οι αιτίες που ένα μωρό δεν παίρνει το απαιτούμενου βάρος. Μερικές φορές, όταν αρχίζουν να κινούνται περισσότερο όπως συνήθως στην ηλικία του μωρού σου, επειδή οπως καταλαβαίνεις ξαφνικά αρχίζουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από πριν, τότε διαπιστώνεται προσωρινή στασιμότητα βάρους. Επίσης, πρέπει να μετρήσετε τον αριθμό των ημερήσιων θερμίδων που παίρνει με τη διατροφή του για να δείτε αν είναι αρκετές. Επιπλέον, θα πρέπει να δείτε την πιθανότητα κάποιας τροφικής αλλεργίας που μερικές φορές δεν αφήνει το παιδί να παίρνει βάρος.

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, έχω μία κόρη πέντε μηνών και επτά ημερών. Γεννήθηκε 51 εκατοστά και 4060 gr. Τώρα είναι 68 εκατοστά και 7900 gr. Ξεκίνησε εδώ και πέντε ημέρες φρουτόκρεμα για δεκατιανό και σε 20 ημέρες μας είπε η παιδίατρος να ξεκινήσει να τρώει γιαούρτι για απογευματινό γεύμα. Δεν μπορώ να καταλήξω με τι γιαούρτι να την ξεκινήσω. Η παιδίατρος προτείνει τα τυποποιημένα γιαούρτια για παιδιά του σουπερμάρκετ, όμως πολλοί γύρω μου λένε πως επειδή αυτά έχουν γλυκαντικές ουσίες είναι καλύτερο να μην τα επιλέξω. Άλλοι μου λένε να της δώσω κατσικίσιο. Άλλοι να δώσω γιαούρτια που τρώμε οι ενήλικες. Ποια είναι η γνώμη σας; Σας ευχαριστώ πολύ, είμαι νέα μαμά και με έχει βοηθήσει πολύ η στήλη σας!”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς να ξέρεις ότι υπάρχει μεν ένας “μπούσουλας” που όλοι οι παιδίατροι ακολουθούμε βάσει επιστημονικών δεδομένων, όμως μερικές φορές ένας θεράπων παιδίατρος μπορεί να διαφοροποιεί τη διατροφή του μωρού, ανάλογα με την εκτίμηση της πορείας και του ιστορικού του παιδιού. Επίσης, διαφοροποιείται ελαφρώς και από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, υπάρχει μια μικρή διάφορα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία ή την Αγγλία και την Αμερική. Το δικό σου μωρό έχει πολύ καλό βάρος και δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Εννοείται ότι η καλύτερη τροφή είναι εκείνη που περιέχει λιγότερη ζάχαρη και καθόλου τεχνικά και συντηρητικά. Μακάρι να έφτιαχνες εσύ το γιαούρτι στο σπίτι σου, ώστε να γνώριζες και ακριβώς τι τρώει το μωρό σου. Κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, προσπάθησε να διαβάζεις τις ετικέτες των προϊόντων και να αποφεύγεις αυτά που μπορείς να αποφύγεις. Εξάλλου, το γιαούρτι σε αυτή την ηλικία δεν είναι και η αποκλειστική διατροφή του μωρού σου, αλλά ούτε και η καθημερινή.

Ερώτηση:
“Γιατρέ γεια σας. Θα ήθελα τη βοήθειά σας σε κάτι που με απασχολεί. Έχω ένα αγοράκι πέντε μηνών. Από την ημέρα που γεννήθηκε δακρύζει συνεχώς το αριστερό μάτι του και βγάζει τσίμπλες που έχουν σας αποτέλεσμα μερικές φορές να κλείνει το μάτι του. Έχουμε επισκεφτεί οφθαλμίατρο και μας έδωσε tobrex αλοιφή, αλλά δεν είχαμε αποτέλεσμα. Έχει πολλή ευαισθησία και ειδικά μόλις τον βγάλουμε εξ και τον δει ο ήλιος. Τι μπορώ να κάνω; Να του βάζω πλέον γυαλιά ηλίου; Δεν ξέρω πώς να το σταματήσω και έχω μια ανησυχία για αυτό και ποσό ακόμη θα το έχει και γιατί συμβαίνει αυτό στο μάτι του. Θα περιμένω με αγωνία μια απάντησή σας. Ευχαριστώ πολύ.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αν ο οφθαλμίατρος δεν έχει διαπιστώσει ότι το μωρό σου έχει στένωση του δακρυϊκού πόρου, τότε θα κάνεις υπομονή και θα φροντίζεις την καθαριότητα του ματιού του. Δηλαδή, να μην βάζει τα χεράκια του και τα τρίβει και να μην ακουμπάνε τα ρούχα και τα αντικείμενα. Φυσικά και μπορεί να έχει γυαλιά ηλίου, εφόσον δέχεται να τα φοράει.

Read More

And More