Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Καλημέρα κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 17 μηνών με βάρος 9,200 και ύψος 78 εκατοστά. Γεννήθηκε στις 36 εβδομάδες και μία ημέρα με βάρος 2,170 και ύψος 47 εκατοστά (οριακά πρόωρο). Δυστυχώς, πάθαμε 20 ημερών βρογχιολίτιδα και νοσηλευτήκαμε! Και από τότε έχουμε επεισόδια (εκτός νοσοκομείου) που τα αντιμετωπίζουμε με εισπνεόμενη αγωγή! Το τελευταίο δίμηνο περάσαμε ίωση, έχασε γραμμάρια και πήραμε ύψος. Περπάτησε πολύ νωρίς και είναι πάρα πολύ υπερκινητικός. Να ανησυχήσω;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, για να μην ανησυχείς θα πρέπει να έχεις κάνει μια σειρά από εξετάσεις οι οποίες θα είναι φυσιολογικές για την ηλικία του μωρού σου, που φαντάζομαι ότι μάλλον θα τις έχεις ήδη κάνει. Επειδή, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνυπάρχουν για να καταλήξει κάποιος σε ασφαλές συμπέρασμα ότι ένα παιδί δεν έχει πρόβλημα (σωματομετρικά των γονιών, κληρονομικότητα, διατροφή κλπ) θα πρέπει να συνεννοηθείς με τον παιδίατρο που έχει καλή εικόνα του μωρού σου για το ποιες θα είναι οι εξετάσεις, ώστε να μην κάνεις κάτι περιττό ή να μην παραλήψεις κάτι άλλο. Για παράδειγμα, θα πρέπει να κάνεις εξετάσεις για θυρεοειδή, αυξητική ορμόνη, βιταμίνη D, test ιδρώτα, κοιλιοκάκη, ανοσοσφαιρίνης κλπ κλπ.


Ερώτηση:
“Γιατρέ, η ερώτησή μου αφορά στο κοριτσάκι μου 15 μηνών. Η παιδίατρος μας μας είπε ότι οι νέες οδηγίες της Ε.Ε. λένε πως απαγορεύονται τα αντηλιακά σε παιδάκια κάτω των δύο ετών και ο μόνος τρόπος προστασίας είναι η αποχή από τον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες, πράγμα που ήδη κάνουμε, αλλά και με τα ειδικά μαγιό με δείκτη UV. Η δική σας γνώμη ποια είναι; Είναι τελικά επιβαρυντικά για το δέρμα τους; Ευχαριστώ πολύ.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, σίγουρα τα αντηλιακά προσφέρουν μια προστασία, αλλά ποτέ αυτό δεν φτάνει. Υπάρχουν προϊόντα φυσικά ή χημικά, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιείς από πέντε μηνών και μετά, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ακολουθείς και όλες τις υπόλοιπες οδηγίες για αποφυγή έκθεσης στον ήλιο από τις 12:00 έως τις 17:30, να έχει καπέλο και γενικά σκιερό μέρος κλπ.


Ερώτηση:
“Καλησπέρα γιατρέ. Έχω ένα αγοράκι που θα γίνει τριών τον Οκτώβριο. Εδώ και δεκαπέντε ήμερες προσπαθούμε να κόψουμε την πάνα. Ενώ με τα τσίσα τα πάμε καλά, με τα κακά έχουμε πρόβλημα. Μπορεί να κάνει και δυο- τρεις ήμερες να ενεργηθεί, ενώ μέχρι τώρα δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Σίγουρα δεν του μεταδίδουμε το άγχος μας. Πότε ένα παιδάκι θεωρείται δυσκοίλιο; Ευχαριστώ.”

Απάντηση:
Για να πούμε ότι ένα παιδί έχει δυσκοιλιότητα, θα πρέπει τα κακά του να βγαίνουν σκληρά, βόλοι- βόλοι σαν της κατσίκας. Δηλαδή, δεν αρκεί να περνάνε πολλές ημέρες χωρίς κένωση, αλλά να έχουν και την υφή που σου περιέγραψα.

Ερώτηση:
“Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τους κολικούς που εμφανίζει το βρέφος. Το πρώτο μου παιδάκι εμφάνισε κολικούς, οι οποίοι κράτησαν τρεις μήνες, αλλά ήταν σε υπερβολικό βαθμό. Σε λίγες ημέρες θα γεννήσω το δεύτερο παιδάκι μου και σκέφτομαι τι μπορώ να κάνω προκαταβολικά, ώστε να ελαττώσω την ένταση όσο μπορώ. Κάπου διάβασα, ας πούμε, ότι αν η μαμά καταναλώνει γαλακτοκομικά (ιδιαίτερα το γάλα) αυτό επιδεινώνει την κατάσταση. Θεωρείτε ότι πρέπει να κόψω προκαταβολικά τα γαλακτοκομικά, διότι ο σκοπός μου είναι να θηλάσω. Ευχαριστώ!”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταλαβαίνω πολύ καλά ποσό θα ταλαιπωρήθηκες με το πρώτο μωρό σου, αλλά μην ανησυχείς τόσο πολύ, διότι το δεύτερο μωρό σου μπορεί και να μην έχει καθόλου πονάκια. Καταρχάς δηλαδή, δεν θα πρέπει να στερηθείς εσύ κάποια πράγματα χωρίς να ξέρεις αν θα πείραζαν το μωρό σου και αν θα του δημιουργούσαν κολικούς. Θα ξεκινήσεις να τα τρως όλα και με μέτρο και στην πορεία, αν εμφανίσει κολικούς, τότε θα αρχίσεις να περιορίζεις τα γαλακτοκομικά, τα όξινα κλπ.

Ερώτηση:
“Γεια σας. Έχω ένα αγοράκι πέντε μηνών. Γεννήθηκε 38 εβδομάδων με βάρος 3650 και ύψος 51 εκατοστά. Τον θηλάζω αποκλειστικά και τώρα ζυγίζει 6800 και έχει ύψος 65 εκατοστά. Είναι εντάξει; Πρέπει να του δώσω συμπλήρωμα; Επίσης, αρχίσαμε σήμερα κρέμα βανίλια, ρυζάλευρο nutricia και έβγαλε κοκκινίλες. Να του δώσω βιολογικό ρυζάλευρο;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αν το μωρό σου έχει κλείσει τους πέντε μήνες, τότε θα έπρεπε να ζυγίζει 7.300 γραμμάρια, δηλαδή να διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να το ψάξεις να δεις γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Όσον αφορά την αλλεργία στην κρέμα, θα πρέπει να ψάξεις σε τι είναι αλλεργικό το μωρό σου και μετά να επιλέξεις το προϊόν. Δηλαδή, μήπως είναι αλλεργικό στο γάλα της αγελάδας και γι’ αυτό δεν παίρνει και βάρος; Διότι μια από τις αιτίες ανεπαρκούς πρόσληψης βάρους είναι και οι τροφικές αλλεργίες.

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, καλησπέρα σας. Έχω ένα γιο τριών χρονών και εδώ και ένα μηνά, κάθε μέρα βήχει. Όχι συνέχεια, ούτε έντονα ώστε να του κόβεται η αναπνοή, ενώ άλλοτε είναι ξηρός και άλλοτε φαίνεται να είναι και από μήξες. Αυτό το μήνα περάσαμε μια οξεία λαρυγγίτιδα και μια φαρυγγίτιδα, λέτε να του έχει μείνει από αυτές; Συνήθως βήχει το πρωί που ξυπνάει, μετά μπορεί να κάνει ώρες να βήξει και να το κάνει κάποια άσχετη στιγμή, αλλά σίγουρα θα βήξει όταν ξαπλώσει το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας όχι ιδιαίτερα, αλλά μπορεί να βήξει κάποια στιγμή χωρίς όμως να είναι κάτι τόσο έντονο, ώστε να ξυπνήσει.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, όπως τα περιγράφεις φαίνεται ότι έχει κάποια ρινίτιδα, δηλαδή μύξες , οι οποίες κατεβαίνουν πίσω από τη μύτη προς το φάρυγγα και αυτό του δημιουργεί το βήχα, ειδικά σε θέση ύπτια. Θα πρέπει να τον εξετάσει ένας παιδο- ωτορινολαρυγγολόγος για να δεις μήπως έχει κρεατάκια, τα οποία είναι η αιτία να “φρακάρουν” τα μικρόβια ή μήπως έχει αλλεργική ρινίτιδα ή κάτι άλλο.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Read More

And More