Πίσω στην κορυφή της σελίδας
27.12.2015 | 13:07
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα! Στείλε και εσύ τη δική σου! Όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς έχουν απαντήσεις!

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 7 ετών και παρατήρησα ότι τώρα τελευταία όταν ιδρώνει μυρίζουν οι μασχάλες της, κάτι το οποίο δεν είχα αντιληφθεί να συμβαίνει σε μικρότερη ηλικία,ποτέ. Μπορεί να είναι αυτό σημάδι πρώιμης έναρξης της ήβης; Να σημειώσω ότι υπάρχει ιστορικό πρώιμης ήβης στην οικογένεια, διότι είχε η μεγαλύτερή μου κόρη”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πραγματικά η δυσοσμία των μασχαλών μπορεί να είναι ένδειξη για πρώιμη ήβη αν και τις περισσότερες φορές είναι μόνο απλή ένδειξη ότι μπαίνει στην προεφηβική ηλικία ή αν ιδρώνει πολύ μπορεί να προέρχεται από την μυρωδιά που δημιουργούν οι τοπικοί μύκητες. Επειδή όμως έχεις ιστορικό με το άλλο παιδί σου πρέπει να κάνεις τον απαιτούμενο εργαστηριακό έλεγχο διότι όπως ξέρεις η έγκαιρη διάγνωση θα προλάβει το χειρότερο αφού μπορεί να διορθωθεί στην έναρξή της.

Ερώτηση
Κύριε Μαζάνη, έχω μια κορούλα 2,5 χρονών. Τον τελευταίο 1,5 μήνα παρατήρησα πως όταν βλέπει τηλεόραση πονάνε τα ματάκια της και διαμαρτύρεται και η ίδια γι' αυτό. Αρκετές φορές μου δηλώνει πως δε θέλει άλλο να δει. Αυτό γίνεται αμέσως στο πρώτο τρίλεπτο - πεντάλεπτο που θα δει τηλεόραση. Σε καμία άλλη δραστηριότητα ή σε καμιά άλλη στιγμή της ημέρας δεν παραπονιέται για τα ματάκια της. Τα πάντα βλέπει, δεν αφήνει τίποτα απαρατήρητο, ξεχωρίζει όλα τα χρώματα επίσης. Πρέπει να ανησυχώ; Σε τι οφείλεται αυτός ο πόνος; Πρέπει να επισκεφτώ παιδοοφθαλμίατρο; Τι να κάνω; Πολύτιμη η άποψή σας!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, είναι πολύ υπερβολικό να πιστέψουμε ότι πονάνε τα μάτια της! Κάτι άλλο συμβαίνει. Φυσικά και πρώτα από όλα θα πρέπει να την εξετάσει παιδοφθαλμίατρος. Αν όλα είναι εντάξει θα σκεφτείτε απλά ότι την κουράζουν τα έντονα χρώματα. Το συναντάμε πολύ συχνά τα μικρά παιδιά να αποστρέφονται τα έντονα χρώματα. Επίσης δεν θέλω να σας ανησυχήσω αλλά μερικές φορές μπορεί να πρόκειται για φωτοευαισθησία που έχει σχέση με υπερευαισθησία του εγκεφάλου για αυτό δεν πρέπει να βλέπουμε τηλεόραση σε σκοτεινό δωμάτιο αλλά πάντοτε με κάποιο φως αναμένο. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να γίνει ηλεκτροεγκεφαλογράφημα για να μελετηθεί η νευρική δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ερώτηση
“Γιατρέ έχω ένα κοριτσάκι 7 μηνών, όταν αερίζεται πονάει, κλαίει και είναι ανήσυχη κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το γάλα είναι το frezylac HA (το οποίο άλλοτε το πίνουμε και άλλοτε όχι) γιατί έχουμε υπόνοια για δυσανεξία λακτόζης. Βέβαια όταν τρώει γιαουρτάκι δεν έχω δει κάτι χειρότερο κι έτσι έχω μπερδευτεί...(με τα φαγητά τα πάμε πολύ καλά). Θα χαρώ να μου απαντήσετε, σας ευχαριστώ!”

Απάντηση
Θα πρέπει να σκεφτείτε ότι μπορεί να χρειάζεται ένα υποαλλεργικό γάλα όπως το almiron pepti ή να κάνετε υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου γιατί μπορεί να συνυπάρχει και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
 

Ερώτηση
“Είναι σωστό να δίνω πανάκια παρηγοριάς στο μωρό ή του δημιουργώ εξάρτηση;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα και εξάρτηση μπορεί να δημιουργηθεί αλλά και εστία μόλυνσης αποτελούν τα πανάκια όσο συχνά και να τα πλένετε. Το καλύτερο είναι να αποσπάτε την προσοχή του παιδιού με κάτι πιο δημιουργικό και να εκλείψουν οι αίτιες που οδηγούν το παιδί να παρηγορείται με αυτόν τον τρόπο ή τέλος πάντων να το μειώσετε όσο γίνεται περισσότερο.

Ερώτηση
“Η κορούλα μου γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 2014. Στις εξετάσεις του μαιευτηρίου βρέθηκαν αυξημένα τα ΑΝΤΙ-ΤΡΟ και μου είπαν να επαναλάβω τις επόμενες μέρες τις ενδοκρινολογικές εξετάσεις. Πράγματι στις εξετάσεις που επανέλαβε στις 08/08/2014 η αντίστοιχη ευρεθείσα τιμή ήταν αυξημένη και συγκεκριμένα 891,80 ΙU/ml. Μου είπαν ότι είναι φυσικό καθότι εγώ έχω χασιμότο και πέρασαν τα αντισώματά μου στη μικρή. Οι υπόλοιπες τιμές FT3, FT4, TSH ήταν καλές. Στις 03/04/205, δηλαδή μετά από οκτώ μήνες και ενώ η μικρή ήταν εννέα μηνών, κάναμε πάλι εξετάσεις όπου τα Anti-TPO ήταν 94,7 και οι υπόλοιπες τιμές ήταν μέσα στα φυσιολογικά όρια. Ο ενδοκρινολόγος μας είπε ότι τα αντισώματα μου που έχουν περάσει στο μωρό υπάρχουν για περίπου 13 μήνες από τη γέννησή του. Πρέπει με αυτά τα δεδομένα που σας περιέγραψα να ανησυχώ; Η σωματική και νοητική ανάπτυξη της μικρής είναι φυσιολογική. Τις προσεχείς μέρες, τώρα που η μικρή είναι 16 μηνών, θα επαναλάβω τις εξετάσεις. Θα πρέπει τώρα η αντίστοιχη τιμή που θα βρεθεί να είναι εντός ορίων; Τι θα πρέπει να προσέξω; Σας ευχαριστώ και αναμένω με ανυπομονησία την απάντησή σας”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταλαβαίνω την ανησυχία σου. Ήταν αναμενόμενη η πτώση των αντισωμάτων στους 9 μήνες. Τώρα που θα ξανακάνεις εξέταση θα πρέπει κανονικά να έχουν πέσει τελείως. Λόγω όμως του ιστορικού της μαμάς θα πρέπει να παρακολουθεις το παιδί σου με εξετάσεις ετησίως γιατί μπορεί να εμφανίσει hashimoto.


Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω έναν γιο 7 χρονών, ο οποίος από πέρυσι το χειμώνα άρχισε να κοιμάται διαφορετικά. Δηλαδή ενώ κοιμάται στην εκπνοή του αέρα βγάζει ένα βογγητό, σαν να ζορίζεται. Αυτό το κάνει μόνο όταν κουνηθεί ή αλλάξει πλευρό, τότε αναπνέει έτσι για 2 με 3 λεπτά περίπου και μετά επανέρχεται στο φυσιολογικό. Ο παιδίατρος δεν βρήκε κάτι. Πείτε μου σας παρακαλώ τι μπορεί να συμβαίνει”.

Απάντηση
Θα πρέπει να τον εξετάσει παιδο-ΩΡΛ για να δει την ανατομία της περιοχής. Μήπως έχει κρεατάκια; Μήπως αναπνέει με ανοιχτό το στόμα; Μήπως έχει υπερτροφικές αμυγδαλές; κλπ κλπ.

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 16 μηνών και από ενός έτους πίνει κατσικίσιο φρέσκο παστεριωμένο γάλα, το οποίο προμηθεύεται την ίδια μέρα ένα κατάστημα με βιολογικά προϊόντα. Υπάρχει πρόβλημα με αυτό δεδομένης της ηλικίας της; Είναι προτιμότερο από το να πίνει το ν. 3 σε σκόνη αγελαδινό; Ισχύει αυτό που είπε κάποιος συνάδελφός σας ότι το κατσικίσιο δεν έχει την ποσότητα που χρειάζονται τα μωρά σε σίδηρο; Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, εδώ και 5 χρόνια και σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες τα παιδιά από 12 μηνών μέχρι 3 ετών δεν θεωρούνται ότι είναι ...μικροί ενήλικες και για αυτό δεν είναι σωστό να πίνουν το γάλα των ενηλίκων αλλά έχουν φτιαχτεί τα γάλατα νο3 τα οποία είναι πιο συμβατά με τις λειτουργίες του παιδικού οργανισμού όπως έχουν μειωμένο πρωτεϊνικό φορτίο για να μην επιβαρύνονται οι νεφροί, αποτρέπουν την παχυσαρκία κλπ κλπ

 

 

 

 

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10