Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις σας!


Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, είχατε αναφερθεί στη νόσο των χεριών των ποδιών και του στόματος. Έχω δύο κορίτσια 3 και 2 ετών αντίστοιχα, οι οποίες περάσανε την ίωση αυτή, ευτυχώς χωρίς πολύ έντονα συμπτώματα. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω, μιας και η νόσος αυτή είναι καινούργια, είναι εάν αποκτούμε αντισώματα σε αυτήν, ώστε να μην την ξανακολλήσουμε εύκολα ή εάν είναι μία νόσος που επανέρχεται ανά πάσα στιγμή, από τη στιγμή που τα παιδιά πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό;”.

Απάντηση
Ο ιός που προκαλεί τη συγκεκριμένη νόσο αποτελείται από πολλά διαφορετικά στελέχη. Από το στέλεχος που νόσησε το παιδί δεν θα ξανανοσήσει διότι δημιουργείται μόνιμη ανοσία. Από τα άλλα στελέχη όμως μπορεί οποιαδήποτε στιγμή το παιδί να νοσήσει και να εμφανίσει τα ίδια συμπτώματα της νόσου. Βέβαια αυτό είναι πάρα πολύ σπάνιο όμως δεν αποκλείεται.

Ερώτηση
“Θα ηθελα να ρωτήσω αν είναι φυσιολογικο ένα 8χρονο αγορι να παίζει με το αρκουδακι του (το οποίο ονομάζει “Κατερινα”), “φιλάκια” όπως μου λέει, να βγάζει τα ρούχα του και απ’ ό,τι έχω καταλάβει να χαιδεύει και το πουλάκι του; Ανησυχώ μήπως είναι μικρός και δεν πρέπει να τον αφήνω!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, από αυτή την ηλικία αλλά ακόμα και μικρότερα τα παιδάκια ξεκινούν να αυνανίζονται. Αυτός είναι ένας φυσιολογικός αυνανισμός χωρίς οργασμό που συνδυάζεται με πολλή φαντασία που έχουν σε αυτή την ηλικία τα παιδιά. Σίγουρα δεν είναι κάτι κακό, πρέπει όμως να διδάξετε στο παιδί σας όταν ασχολείται με το πουλάκι του τα χέρια του να είναι καθαρά γιατί μπορεί να προκληθούν αρκετές λοιμώξεις. Επίσης όταν το κάνει καλό θα ήταν με διακριτικό τρόπο να προσπαθείτε να του αποσπάσετε την προσοχή, σίγουρα πάντως δεν είναι κάτι σοβαρό που πρέπει να σας προβληματίσει.

Ερώτηση
“Έχω ενα κοριτσάκι 2,5 ετών και τον Ιούνιο κόψαμε την πάνα εντελώς, χωρίς πισωγυρίσματα. Εδώ και τέσσερεις μέρες τα κάνει πάνω της και κακά και τσίσα… Είμαι απελπισμένη γιατί την πρωτη φορά λέω έτυχε, δεν της είπα τίποτα παρα μόνο “δεν πειράζει, απλά όταν θες φώναξε γρήγορα τη μαμά για να προλάβουμε”… Να σας πω ότι την έχω σε μια κυρία που μου την προσέχει μέχρι να πάει παιδικό τον Σεπτέμβριο, εκεί είναι όλα μια χαρά. Όλα τα περιστατικα έγιναν όταν ήταν μαζί με μένα και τον άντρα μου. Τη δεύτερη φορά που δεν έκανε απλά τσίσα αλλά και κακά τη μάλωσα και είπε “συγγνώμη μαμά μου δεν θα το ξανακάνω”. Σήμερα έγινα έξω φρενών, τη μάλωσα πολύ, την απείλησα, γιατί έκανε 2 φορές και τη δεύτερη ενώ της μιλούσα έκανε και τσίσα…. Μήπως να συμβουλευτώ παιδοψυχολόγο; Δεν εγινε κάποια αλλαγή που να το δικαιολογεί κι εμένα με εχουν φάει οι τύψεις γιατι δεν θέλω να τη μαλώνω όπως έκανα σήμερα”.

Απάντηση
Καταρχήν το παιδί σας σε ηλικία είναι οριακά για να μπορέσει να ελέγξει τους σφιγκτήρες και για τα τσίσα και για τα κακά. Δεύτερον, φυσικά και δεν πρέπει να κάνετε πισωγυρίσματα αφού ήδη έχετε μπει στη διαδικασία του κοψίματος της πάνας. Τρίτον δεν πρέπει με κανένα τρόπο να μαλώνετε το μωρό σας γι’ αυτό το λόγο, τέταρτον απ’ ό,τι φαίνεται είναι μία αντίδραση προς εσάς και τον μπαμπά της, αφού όπως περιγράφετε με την κυρία που το κρατάει συμπεριφέρεται τελείως διαφορετικά. Δε χρειάζεται παιδοψυχολόγο, εσείς να ηρεμήσετε, να δείξετε ότι δεν είναι και τόσο σοβαρό που δεν ελέγχει τους σφιγκτήρες και σιγά σιγά με τον καιρό το μωρό θα ηρεμήσει και θα είναι όλα μια χαρά.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 28 μηνών και το Σεπτέμβρη θα πάει παιδικό σταθμό και θα πρέπει να κόψει την πάνα όμως. Είχε ξεκινήσει να μού λέει τα κακά μέχρι που χρειάστηκε να μπούμε στο νοσοκομείο για 2 μέρες για να του βάλουν ορό γιατί είχε πάθει μια μόλυνση στο στόμα και δεν μπορούσε να φάει και να πιει νερό. Έχουμε μια βδομάδα τώρα και τα κάνει επάνω του (δεν του έχω βάλει πάνα). Τον μαλώνω, τον παίρνω με το καλό αλλά τίποτα. Πώς να το χειριστώ για να ξεκινήσει να πηγαίνει στην τουαλέτα πάλι;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το μωρό σου είναι σε μία οριακή ηλικία για να ελέγξει τους σφιγκτήρες και οποιοσδήποτε ψυχολογικός παράγοντας μπορεί να το επηρεάσει και να το καθυστερήσει. Το γεγονός ότι μπήκε στο νοσοκομείο ήταν ένα μεγάλο σοκ για το παιδί και γι’ αυτό έχει αυτό το πισωγύρισμα. Χαλαρώστε, ηρεμήστε και σιγά σιγά θα δείτε ότι το παιδί θα επανέλθει στις φυσιολογικές του καταστάσεις.

Ερώτηση
“Έχω μια κορούλα 5,5 ετών που έχει αρχίσει να εμφανίζει τριχούλες στο εφηβαίο, όχι έντονες αλλά αρκετά ευδιάκριτες ώστε να τις αντιλαμβάνομαι και μάλιστα τείνουν να αυξάνονται το τελευταίο διάστημα. Επιπλέον, ο συνδυασμός αυτού του γεγονότος με κάποια εξανθήματα ακμοειδή στη μυτούλα και στο πιγούνι με κάνουν να ανησυχώ. Συμβαίνει σε αυτή τη μικρή ηλικία και πώς αντιμετωπίζεται;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, μπορεί ακόμα και σε αυτή την ηλικία ένα παιδί να έχει πρόωρη ήβη. Θα πρέπει λοιπόν καταρχήν να κάνετε ένα υπερηχογράφημα της κοιλιάς για να ελέγξετε τις ωοθήκες και τη μήτρα του παιδιού και μετά να απευθυνθείτε σε έναν παιδοενδοκρινολόγο για να σας πει τι εξετάσεις ενδοκρινολογικές θα γίνουν προκειμένου να ελεγξέτε εάν έχουμε πρώιμη εφηβεία ή όχι. Πάντως πάρα πολλές φορές τα παιδιά σε αυτή την ηλικία αρχίζουν να εμφανίζουν τριχούλες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 3 ετών. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που πηγαίνουμε στη θάλασσα και το παιδί αφού μπει μέσα μετά από ένα 24ωρο βγάζει μικρά σπυράκια σε όλο του το σώμα. Η παιδίατρος μού είπε να της δίνω aerius και πως έχει αλλεργία στο θαλασσινό νερό. Να συνεχίσω να βάζω το παιδί στη θάλασσα; Με τα χρόνια μήπως σταματήσει να βγάζει σπυράκια;”

Απάντηση
Σίγουρα πρόκειται για κάποια αλλεργία όπως σάς είπε και η παιδίατρός σας. Μένει να εξακριβώσετε εάν έχει αλλεργία στα συστατικά της θάλασσας ή στον ήλιο. Αυτό το λέω επειδή εμφανίζει τα συμπτώματα μετά από 24 ώρες. Επίσης θα μπορούσε να είναι και αλλεργία στο περιβάλλον, δηλαδή στην άμμο. Πρέπει λοιπόν να παρατηρήσετε πότε τα εμφανίζει αυτά τα σπυράκια, σε ποιο χρονικό διάστημα, αν είναι πάντοτε τα ίδια για να αποφασίσετε εάν θα βάλετε το παιδί στη θάλασσα ή όχι.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη θα ήθελα τη βοήθειά σας. Έχω δύο αγοράκια, ο πρώτος 3 ετών και ο μικρός 17 μηνών. Έχω μεγάλο πρόβλημα , όλο τσακώνονται, ο μεγάλος τον βαράει συνέχεια, τον σπρώχνει και δεν ακούει τίποτα και ξανασυνεχίζει και τα κάνει, ενώ αλλού είναι πολύ καλό παιδί. Όταν έρχεται σπίτι γίνεται άλλος άνθρωπος. Πείτε μου σας παρακαλώ τι να κάνω”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όταν τα δύο αδελφάκια βρίσκονται σε αυτές τις συγκεριμένες ηλικίες, δηλαδή δεν είναι ούτε πολύ μεγάλα ούτε πολύ μικρά. Σίγουρα μεταξύ τους αγαπιούνται όμως το μεγαλύτερο αισθάνεται μία ζήλια και γι’ αυτό δείχνει αυτή την επιθετικότητα. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια, μεγάλη διακριτικότητα για να βρείτε το “κουμπί” του, προκειμένου το μεγάλο παιδί να ηρεμήσει και να μη συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Όλοι οι παιδοψυχολόγοι σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνουν να ασχολείστε περισσότερο με το μεγάλο παιδί, δηλαδή να του δείχνετε περισσότερο ενδιαφέρον και αγάπη μέχρις ότου καθώς μεγαλώνει, ωριμάζει και παύει να ασχολείται με τον μικρό αδερφό του.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι 5 μηνών, είναι αγόρι, 7.400 κιλά και 67 πόντους, το οποίο θηλάζει αποκλειστικά και το πρόβλημα είναι οτι ξυπνάει το βράδυ σχεδόν ανα 1 ώρα ίσα ίσα να θηλάσει λίγο και ξανακοιμάται. Έχει κάνει πιπίλα το στήθος με λιγα λόγια .Έχω προσπαθήσει άπειρες φορές να του δώσω πιπίλα και δεν θέλει με τίποτα. Είναι φοβερά εξαντλητικό αυτό για εμένα, το έχω στο κρεβάτι και κοιμόμαστε μαζί γιατι δεν αντέχω αλλιώς. Απλώς ηθελα να ρωτήσω αν υπάρχει τρόπος να του το κόψω αυτό. Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όπως και εσύ έχεις αντιληφθεί το μωρό σου το βράδυ το στήθος σου το κάνει πιπίλα. Είναι κάτι συνηθισμένο για τα παιδάκια που έχουν πετύχει το μητρικό θηλασμό καθώς το βράδυ δεν τους φτάνει να περνάει τόσος χρόνος χωρίς να δούνε τη μαμά τους. Η πρώτη σου προσπάθεια θα είναι να βάλεις κάποιο πρόγραμμα στο χρόνο θηλασμού, δηλαδή το βράδυ όταν θα ξυπνήσει σε μία ώρα μην το θηλάσεις βρες έναν άλλον τρόπο να το καθυστερήσεις ώστε να θηλάσεις για παράδειγμα όπως θα έκανες φυσιολογικά, ας πούμε μετά από 3 ώρες. Όταν αυτό το κάνεις 2-3 βράδια, σιγά σιγά θα αλλάξει το βιολογικό ρολόι του μωρού και θα ηρεμήσει ώστε να μην ξυπνάει το βράδυ μόνο και μόνο για να κάνει το στήθος σου πιπίλα.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα τη βοήθειά σας! Η κόρη μου είναι 22 μηνών και πριν 3 μήνες περίπου παρατήρησα ότι έχει μια μικρή άσπρη κηλίδα στο δεξί της μπουτάκι, η οποία έγινε πιο έντονη τώρα το καλοκαίρι λόγω μαυρίσματος. Επίσης στο δεξί χεράκι της, από την πάνω πλευρά έχει 2 σημάδια, δεν μπορώ ακριβώς να σας το περιγράψω, τα οποία δεν φαίνονται σχεδόν καθόλου! Ο άντρας μου βέβαια είπε ότι τα είχε εκ γενετής, εγώ τα είδα τώρα που μαύρισε λίγο. Η επιδερμίδα της μικρής είναι ανοιχτόχρωμη. Ανησυχώ πάρα πολύ μήπως έχει λεύκη! Θέλω να τη δει δερματολόγος και φοβάμαι! Στην οικογένειά μας δεν υπάρχει κάποιος με λεύκη. Τι να κάνω; Βοηθήστε με σας παρακαλώ.”

Απάντηση
Όπως περιγράφετε τα συμπτώματα δεν φαίνεται ότι το παιδί σας έχει λεύκη. Συνήθως τώρα το καλοκαίρι, πάρα πολλά παιδάκια εμφανίζουν λευκές κηλίδες οι οποίες ήδη υπήρχαν αλλά λόγω του ότι με τον ήλιο μαυρίζει περισσότερο η γύρω περιοχή τότε αρχίζουμε να τις παρατηρούμε. Καλό θα ήταν να μετρήσετε πόσες τέτοιες κηλίδες έχει, να τις φωτογραφίσετε και αν δείτε ότι συνεχίζει να βγάζει κι άλλες τότε να δει και τις φωτογραφίες και το παιδί ένας παιδοδερματολόγος.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: έχω ένα κοριτσάκι 2 ετών και ένα αγοράκι 10 μηνών. Λόγω δουλειάς αναγκάστηκα να στείλω τη μικρή μου από τον Απρίλιο στον παιδικό σταθμό. Από τότε μέχρι και τώρα (τέλη Ιουλίου) δεν έχουμε σταματήσει καθόλου τις ιώσεις. Φυσικά κολλάει και το μωρό οπότε δε γινόμαστε ποτέ εντελώς καλά γιατί φέρνει κάποια νέα ίωση. Αυτό φυσικά συνεπάγεται εξάντληση των παιδιών, δεν τρώνε, έχουν γκρίνια και φυσικά εξάντληση σωματική και ψυχολογική δική μας. Είναι φυσιολογικό να κολλάει το κοριτσάκι μου ιώσεις κάθε 1-2 εβδομάδες; Δηλαδή το χειμώνα πόσες θα φέρει; Έχω τρομοκρατηθεί επίσης από τότε που ξεκίνησε παιδικό έχει μονίμως έναν πολύ έντονο βήχα που την πιάνει κυρίως όταν κοιμάται. Μπορεί να βήχει συνεχώς για 45 λεπτά. Η παιδίατρος δεν ανησυχεί. Επισκέφτηκα και παιδοπνευμονολόγο και είπε τα ίδια. Εγώ όμως όταν την ακούω ανησυχώ. Δείχνει να πνίγεται και σαν να πάει να κάνει εμετό που έκανε 1-2 φορές. Από τον παιδικό δεν μπορώ να τη σταματήσω λόγω δουλειάς. Προσπαθούμε να μην την φέρνουμε σε επαφή με το μωρό όταν αρρωσταίνει αλλά σχεδόν πάντα κολλάει. Υπολογίζω πολύ στη γνώμη σας”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα ξέρουμε ότι ένα παιδάκι που πηγαίνει στον παιδικό σταθμό αρρωσταίνει 4 με 5 φορές περισσότερο κατά τη διάρκεια της χρονιάς από τα άλλα παιδάκια. Επίσης ένα παιδί που δεν πηγαίνει παιδικό αλλά έχει αδελφάκι που πηγαίνει τότε και αυτό αρρωσταίνει 4 με 5 φορές περισσότερο από τα άλλα μωράκια. Στο βαθμό που αυτό δεν είναι τόσο σοβαρό ώστε το παιδί να παίρνει πολύ συχνά αντιβιώσεις, οπότε είναι σε βάρος του οργανισμού του τότε συνεχίζουμε να πηγαίνει στον παιδικό. Επίσης εάν είστε σε θέση να έχετε στο σπίτι άνθρωπο την περίοδο που το παιδί είναι άρρωστο τότε δεν έχετε λόγο να σταματήσετε τον παιδικό σταθμό επειδή όλες οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι τα μωράκια αυτά που αρρωσταίνουν τόσο πολύ στην αρχή του παιδικού σταθμού μετά από μία-δύο χρονιές γυρίζουν στο να αρωσταίνουν πολύ λιγότερο από τα άλλα παιδάκια της ηλικίας τους.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 5 μηνών και έχει βγάλει στην κορυφή του κεφαλιού ένα λίπωμα, το οποίο μεγαλωνει και είναι σκληρό! Ο παιδιατρος λέει πως δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Διάβασα όμως πως ανησυχητικό ΔΕΝ είναι μόνο όταν είναι μαλακό και κινείται το υγρό μέσα. Πείτε μου, γιατρέ μου, τι μπορώ να κάνω γιατί έχω ανησυχήσει πολύ!”

Απάντηση
Είναι πάρα πολύ εύκολο να διαγνώσουμε τι είναι αυτό για να ξέρουμε και πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε ένα απλό υπερηχογράφημα, το οποίο όπως ξερετε δεν είναι επώδυνο και δεν είναι δύσκολο να γίνει. Αυτό θα μας δείξει τι ακριβώς είναι αυτό το ογκίδιο, δηλαδή είναι λίπωμα, είναι κύστη, είναι αιμαγγείωμα; Και από κει θα αποφαίσετε πώς θα αντιμετωπίσετε.

Read More

And More