Ο παιδίατρος του Tlife απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 4,5 χρονών και δεν θέλει να ακούσει ούτε για γιογιό ούτε για τουαλέτα. Μόνο στην πάνα θέλει να κάνει κακά. Με τα τσίσα κανένα πρόβλημα εδώ και 1,5 χρόνο. Απευθύνθηκα και σε παιδοψυχολόγο αλλά τίποτα.”

Απάντηση
Σίγουρα σε αυτή την ηλικία οι σφιγκτήρες θα έπρεπε να είχαν ωριμάσει και να μπορεί να ελέγχει τα κακά του. Παρόλα αυτά έχουμε περιπτώσεις μέχρι 5 και 5,5 χρονών να το θεωρούμε φυσιολογικό. Όσον αφορά στην ψυχολογία του μικρού σας σίγουρα θεωρεί ότι τα κακά του είναι δικά του και ακόμα δεν θέλει να τα χάσει. Έχουμε μια ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε εάν στην περίπτωση όταν κάνει τα κακά του στην πάνα να τα σιχαίνεται και να ζητάει επίμονα να τον αλλάξετε. Θα μπορούσατε με διακριτικό τρόπο να καθυστερείτε το άλλαγμα της πάνας ώστε να αναγκαστεί έτσι με πλάγιο τρόπο να την κόψει σιγά-σιγά.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 13 χρονών και καθημερινά υποφέρει από πονοκεφάλους. Πώς αντιμετωπίζονται;”

Απάντηση
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο και τα παιδιά έχουν πονοκέφαλο. Πολλές φορές είναι αγνώστου αιτιολογίας και δεν μπορούμε φυσικά να βρούμε από πού προέρχονται. Καταρχήν θα πρέπει να κοιτάξετε την κληρονομικότητα, μήπως εσείς, ο σύζυγός σας ή άλλο μέλος της οικογένειας (παππούς, γιαγιά, αδέλφια ) έχουν αντίστοιχο πρόβλημα. Δεύτερον πρέπει να κοιτάξετε τα μάτια του παιδιού για να δείτε εάν έχει άριστα οπτική ικανότητα και από τα δύο μάτια. Θα πρέπει να κοιτάξετε σε έναν ωτορινολαριγγολόγο τα αυτιά του για να δούμε μήπως και από κει μπορεί να προέρχεται κάποιος πονοκέφαλος. Από κει και πέρα ψάχνουμε και διατροφικές συνήθειες που μπορεί να προκαλούν πονοκέφαλο, όπως είναι το τυρί φέτα, ο καφές και διάφορες άλλες τροφές. Επίσης έχει σημασία σε ποιο σημείο του κεφαλιού εμφανίζεται ο πονοκέφαλος (είναι δηλαδή κι από τα δύο μέρη του κεφαλιού ή μόνο από το ένα), πόση ώρα διαρκεί, εάν με ένα απλό αναλγητικό περνάει και κάτω από ποιες συνθήκες τον πιάνει (μέρα, πρωί, βράδυ, σαββατοκύριακα, κάτω από στρες, όταν έχει εξετάσεις στο σχολείο ή κάποιο τεστ). Όπως καταλαβαίνετε είναι ένα σύνθετο πρόβλημα ο πονοκέφαλος και θέλει αρκετή έρευνα.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 21 μηνών με ύψος 94cm και 13800 kg. Δεν είναι πολλά; Γεννήθηκε 3550 και 50 cm.”

Απάντηση
Πράγματι τα σωματομετρικά στοιχεία που περιγράφετε δείχνουν ότι το παιδάκι σας είναι αρκετά παχουλό αλλά και ψηλό. Να υπολογίζετε ότι για ένα παιδί 2 χρονών είμαστε ευχαριστημένοι αν ζυγίζει 12 κιλά. Πιστεύω ότι πρέπει να προσέξετε λίγο τη διατροφή του, όχι να κάνετε ιδιαίτερη δίαιτα γιατί είναι απαγορευτικό γι’ αυτές τις ηλικίες αλλά τουλάχιστον να μην τρώει περιττά πράγματα, όπως είναι η ζάχαρη η οποία βρίσκεται και σε κρυφά εδέσματα (κουλουράκια κ.λπ.).

Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 5 χρονών. Στις 10 Σεπτεμβρίου ο μικρός κούτσαινε και είχε υψηλό πυρετό. Τον πήγαμε στο Παίδων Πεντέλης. Οι εξετάσεις αίματος δεν ήταν καλές και τον έβαλαν επείγον χειρουργείο. Είχε πυώδη αρθρίτιδα, σηπτική αρθρίτιδα αριστερού ισχίου. Μετά του έβαλαν 15 μέρες έλξη με βάρος και μετά 15 μέρες γύψο και όλες αυτές τις μέρες έπινε αντιβιώσεις (claforan,clindamycine) και είχε αλλεργική αντίδραση μετά από 9 μέρες μάλλον στο claforan. Συνεχίσαμε με rifadin. Πιστεύετε ότι ο μικρός πρέπει να κάνει το εμβόλιο της γρίπης και αν ναι προλαβαίνουμε;”

Απάντηση
Βεβαίως και μπορεί να κάνει το εμβόλιο της γρίπης από τη στιγμή που είναι απύρετος. Η μόνη αντένδειξη για να μην κάνουμε ένα εμβόλιο είναι εάν το παιδί περνάει λοιμώδες νόσημα. Το παιδί σας τόσες μέρες που έχει πάρει αντιβίωση πιστεύω ότι έχει εξολοθρευτεί το μικρόβιο. Σίγουρα ρωτήστε όμως τον ορθοπαιδικό μέχρι πότε σκοπεύει να συνεχίσει την αντιβίωση που δίνει.

Ερώτηση
“Ποια η γνώμη σας για το μάρσιππο; Είναι καλύτερα τα sling ή τα πιο σκληρά που κρέμονται τα πόδια του μωρού;”

Απάντηση
Εξαρτάται για ποια χρήση θέλετε το μάρσιππο. Αυτά που κρέμονται τα ποδαράκια ενδείκνυνται περισσότερο όταν πηγαίνετε βόλτα για να μπορείτε να έχετε και τα δυο σας χέρια ελεύθερα για να κάνετε δουλειές και να κουβαλάτε πράγματα. Ο άλλος τύπος είναι περισσότερο καθιστικός, όταν είστε στο σπίτι ή σε οποιοδήποτε μέρος και κάθεστε και θέλετε να έχετε το μωράκι σας αγκαλιά.

Ερώτηση
“Πώς είναι καλύτερα να ξαπλώνει το βρέφος (1 μήνα) σε πλάγια θέση ή ανάσκελα; Το βάζουμε ανάσκελα όμως σε περίπτωση εμετού θα μπορεί να σωθεί το μωρό; Φοβόμαστε κάπως.”

Απάντηση
Αυτή τη στιγμή η επίσημη θέση των παιδιάτρων είναι το παιδί να κοιμάται στο πλευρό, στο πλάι δηλαδή, και μάλιστα σε κάθε ύπνο, μία από τη μία πλευρά και μία από την άλλη ώστε να μην στραβώσει το κεφάλι. Πολύ πιθανόν τα επόμενα χρόνια να αλλάξουμε τις θέσεις του ύπνου, αυτό όμως που ισχύει αυτή τη στιγμή είναι αυτό που σας περιγράφω.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 12μιση μηνών και πίνει πρωί και βράδυ 180ml γάλα Frisomel. Πρέπει να το αντικαστήσω με γάλα σε υγρή μορφή και αν όχι για πόσο καιρό θα το πίνει σε σκόνη; Ζυγίζει 11 κιλά και είναι 78 εκατοστά. Γεννήθηκε στις 32 εβδομάδες 2.200 κιλά.”

Απάντηση
Αυτό που ισχύει σήμερα για τη σύγχρονη παιδιατρική είναι από τους 12 μήνες μέχρι 3 ετών τα παιδιά να τρώνε τα νέα γάλατα που τα ονομάζουμε γάλατα νούμερο 3.

Read More

And More