Ο παιδίατρος του TLIFE λύνει τις απορίες σας!

Ερώτηση
“Γιατρέ, το κοριτσάκι μου έχει κλείσει τους 15 μήνες και δεν περπατάει. Όταν την κρατώ από το ένα δάκτυλο πηγαίνει σαν μεθυσμένη. Γενικά βλέπω πως δεν είναι ακόμη έτοιμη. Παίζει ρόλο το ότι γεννήθηκε στις 36 εβδομάδες; Kαι τι θα μπορούσα να κάνω για να τη βοηθήσω;”

Απάντηση
Όλα τα μωρά δεν περπατούν ακριβώς την ίδια ηλικία. Το ηλικιακό φάσμα που φυσιολογικά περπατάει ένα μωρό ποικίλλει. Ένα παιδί μπορεί να περπατήσει 9 μηνών και ένα άλλο 18 και 20. Σημασία έχει το νευρομυικό του σύστημα να είναι καλό, να στηρίζεται, να δείχνει ότι έχει δύναμη. Μερικά παιδιά ενώ μπορούν να περπατήσουν φοβούνται περισσότερο διότι σκέφτονται ότι μπορεί να πέσουν. Επίσης μπορεί κάποια στιγμή να τρόμαξαν. Εφόσον το μωρό σας στηρίζεται καλά και περπατάει θα κάνετε υπομονή. Προσπαθήστε να το γυμνάσετε. Βάλτε του διάφορα αντικείμενα που το ενδιαφέρουν στα έπιπλα ώστε να προσπαθεί να τα φτάσει περπατώντας.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 8 ετών και πριν από έξι μήνες έχασα το βιβλιάριο του. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει ολοκληρώσει όλα τα εμβόλια και υπάρχει περίπτωση να έχει κάποια. Εφόσον το βιβλιάριο έχει οριστικά απωλεσθεί τι με συμβουλεύετε να κάνω;”

Απάντηση
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αγοράσετε από ένα βιβλιοπωλείο ένα καινούργιο βιβλιάριο υγείας και να απευθυνθείτε στον παιδίατρο που το παρακολουθεί. Ο κάθε παιδίατρος έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο βάσει του οποίου κάνει τα εμβόλια. Έτσι βάσει της ημερομηνίας γέννησης του παιδιού σας, θα προσπαθήσει να καταγράψει τις πιθανές ημερομηνίες που έγιναν τα εμβόλια και να σας πει ποια ακόμα οφείλει να κάνει.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 2,5 ετών και από Σεπτέμβρη θα την στείλω σε παιδικό σταθμό και όπως καταλαβαίνετε θα ήθελα να κόψουμε την πάνα. Δοκιμάσαμε αρκετούς τρόπους και είχαμε κάνει κάνει κάποια πρόοδο στο ότι δεν μπορούσε να είναι βρεγμένη, μετά το Πάσχα όμως που προσπάθησε ο πεθερός μου (χώρις εμάς παρόντες) να την βάλει στην τουαλέτα χωρίς καθικάκι τρομοκρατήθηκε και κάθε φορά που την αλλάζω με προειδοποιεί οτι θέλει πάνα και όχι βρακάκι. Εγώ απαντώ “καλά αγάπη μου, αλλά αν στο μεταξύ θες να δοκιμάσουμε τουαλέτα ακόμη και με πάνα πες μου”. Πρέπει να αναφέρω οτι μιλάει αρκετά καλά για την ηλικία της και έχει πλούσιο λεξιλόγιο οπότε της μιλάω απλά και ξεκάθαρα. Το δεύτερο θέμα είναι οτι φοβάται να καθίσει στο κάθισμα της στο αυτοκίνητο ή στο αεροπλάνο και να βάλει ζώνη, όλα αυτά μετά από ενα ατύχημα που μας χτύπησε ενα αμάξι από την μεριά του παιδιού (ευτύχως δεν πάθαμε κάτι) όμως το να μην κάθεται κάνει την οποιαδήποτε εξόρμηση μαρτύριο και αναγκάζομαι να την παίρνω αγκαλιά πράγμα που με κάνει να νιώθω λες και είμαι εγκληματίας. Κι εδώ την πήραμε με το καλό, με το κακό, με γλυκόλογα, με υποσχέσεις, με απείλες και όλα είχαν την ίδια κατάληξη: κλάματα νεύρα και απελπισία!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, ενώ πραγματικά σε πρώτη ανάγνωση αυτά που περιγράφετε φαίνονται πάρα πολύ δύσκολα, ουσιαστικά το παιδί σας είναι απόλυτα φυσιολογικό στη συμπεριφορά του. Θέλει απλώς κάποιους κατάλληλους χειρισμούς. Όσον αφορά στο κόψιμο της πάνας, πιθανόν δεν έχουν ωριμάσει ακόμα οι σφιγκτήρες του, κάτι που γίνεται συνήθως μετά τα 3 χρόνια, οπότε και από μόνο του το παιδί θα προσπαθήσει να κόψει την πάνα. Σίγουρα μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια αλλά δεν θέλει τυραννικά να το κάνετε, θέλει πολύ διακριτικό χειρισμό. Το ότι δεν θέλει να καθίσει στο κάθισμα του αυτοκινήτου μόνη σας κάνατε τη διάγνωση: το παιδί έχει φοβηθεί. Θέλει το χρόνο του, όπως ξέρετε ο χρόνος είναι γιατρός, για να μπορέσει να αποβάλλει αυτή τη συμπεριφορά. Εσείς δεν πρέπει να το πιέζετε αλλά πρέπει να δημιουργήσετε διάφορα τεχνάσματα. Για παράδειγμα, βάλτε το παιδί στο αυτοκίνητο χωρίς κίνηση, δηλαδή όταν είναι σταθμευμένο, εκεί να βάλετε τα παιχνίδια του και μάλιστα τα αγαπημένα του παιχνίδια, δηλαδή κάποιο αρκουδάκι, κούκλα να τα βάλετε στο κάθισμα που θα καθίσει το παιδί και αφήστε το αρκετή ώρα με εσάς μέσα ώστε να συνηθίσει το περιβάλλον. Επίσης την ώρα που θα ταξιδέψετε, μπορείτε να βάλετε δύο καθίσματα στο αυτοκίνητο, ώστε στο ένα να είναι το παίδι σας και στο άλλο το αγαπημένο του ζωάκι-παιχνίδι. Κάπως έτσι, με φαντασία, θα μπορέσετε να ξεπεράσετε το πρόβλημα.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 18 μηνών. Το ένα του μάτι καμιά φορά πάει στραβά. Μπορεί αυτό να περάσει μεγαλώνοντας; Τι πρέπει να κάνω;”

Απάντηση
Θα πρέπει σε αυτή την ηλικία πια να το δει ειδικός παιδοοφθαλμίατρος, ώστε να σας πει εγγυημένα εάν πρόκειται για στραβισμό ή όχι και επίσης εάν θα χρειαστεί κάποια από τις πολλές θεραπείες που γίνονται γι’ αυτή την περίπτωση.

Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 18 μηνών και ακόμα θηλάζουμε! Μέχρι 12 μηνών πίναμε μόνο μητρικό! Τώρα πίνει μόνο το πρωί ξένο γάλα με δημητριακά. Τα βράδια σηκώνεται πολύ συχνά να θηλάσει γιατί με έχει και ως πιπίλα! Έχω αργήσει να κόψω το θηλασμό; Πολλοί μού λέμε ότι έπρεπε να τον είχα κόψει! Και πώς να τον κόψω που όταν γυρνάω από τη δουλειά το πρώτο που θα κάνει είναι να μου δείξει τον καναπέ για να θηλάσει;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, μην ακούτε αυτούς που λένε ο καθένας ό,τι θέλει. Ποτέ ο θηλασμός δεν έκανε κακό σε κανένα μωρό. Εφόσον το παιδί σας τρώει και άλλες τροφές θα μπορούσατε να το θηλάσετε άνετα 2 φορές την ημέρα τουλάχιστον μέχρι και 2 χρονών, όπως προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Επομένως χαλαρώστε και απολαύστε κι εσείς και το μωρό σας αυτό που σας αρέσει να κάνετε.

Ερώτηση
“Είναι φυσιολογικό να έχει κακοσμία στις μασχάλες της η κόρη μου που είναι 6 ετών;”

Απάντηση
Η κακοσμία στις μασχάλες, τα δάχτυλα, στο λαιμό κ.α.οφείλεται στην ανάπτυξη μυκήτων. Στις περιοχές αυτές επειδή δημιουργείται ιδρώτας αναπτύσσονται μύκητες και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η άσχημη μυρωδιά. Η μόνη λύση είναι να πλένετε τις περιοχές αυτές πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας και φυσικά να μη χρησιμοποιείτε αποσμητικά διότι να δημιουργήσετε άλλο πρόβλημα.

Ερώτηση
“Γιατρέ, το παιδάκι μου είναι 19 μηνών. Δεν του έχω δώσει ακόμη φέτα αν και τρώει τα πάντα. Τη θεωρώ αρκετά αλμυρή και πιστεύω πως με το κίτρινο τυρί παίρνει ασβέστιο. Πολλές μαμάδες βάζουν σε όσπρια και άλλα φαγητά φέτα για να απορροφήσουν τα μικρά καλύτερα τις βιταμίνες. Ισχύει κάτι τέτοιο; Έχει την ιδιότητα αυτή η φέτα, να βοηθάει στην απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου;”

Απάντηση
Φυσικά και δεν είναι έτσι τα πράγματα. Μάλλον είναι εντελώς αντίθετα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ανεξάρτητα από το είδος τους, δυσχεραίνουν στο έντερο την απορρόφηση του σιδήρου που προέρχεται από άλλες τροφές. Άρα το καλύτερο απ’ όλα θα ήταν να τρώει γαλακτοκομικά μακριά από τις διατροφικές πηγές που περιέχουν σίδηρο, όπως για παράδειγμα το κρέας, τα όσπρια, το αυγό κ.λπ. Τα κίτρινα είναι αυτά που περιέχουν περισσότερο ασβέστιο. Η φέτα είναι ένα πολύ νόστιμο τυρί, όμως πάρα πολύ αλμυρό και λιπαρό για την ηλικία του μωρού σας. Θα μπορούσε να το φάει αλλά πολύ σπάνια.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 9 μηνών και θα ήθελα να ξέρω ποια ψάρια είναι κατάλληλα για τη διατροφή του”.

Απάντηση
Όλα τα ψάρια, ό,τι βγαίνει από τη θάλασσα και είναι φρέσκο θα μπορούσε να το φάει. Συνήθως προτιμούμε τον βακαλάο επειδή είναι και νόστιμος και με λιγότερα κόκκαλα. Από κει και πέρα μπορεί να φάει σκορπίνες, δράκαινες, χριστόψαρα, πεσκανδρίτσα, κοκκινόψαρο, σολωμό, κ.λπ.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζανη, ο γιος μου είναι 21 μηνών και οι μετρήσεις του είναι: βάρος 11 κιλά, ύψος 84 εκ. και περίμετρος κεφαλής 49,5 εκ. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει ορμονολογικές εξετάσεις; Πώς βρίσκετε την ανάπτυξή του; Να σημειώσω ότι ο πατέρας του έχει υποθυρεοειδισμό Χασιμότο”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, οι μετρήσεις του μωρού σας, αν και δεν ξέρουμε πώς ήταν όταν γεννήθηκε και σε ποια ηλικία κύησης γεννήθηκε, είναι μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα. Όσον αφορά στον υποθυρεοειδισμό του μπαμπά του μωρού, θα μπορούσατε να κάνετε εξετάσεις για θυρεοειδή (Τ3, Τ4, TSH) και αν από κει και πέρα διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα θα γίνει πιο επισταμένος έλεγχος.

Ερώτηση
“Γιατρέ, γεια σας! Έχω ένα κοριτσάκι 6 μηνών. Γεννήθηκε 3 κιλά στις 38 εβδομάδες και 4 μέρες. Μόλις πριν λίγες μέρες που μπήκαμε στον 6ο μήνα ξεκινήσαμε φαρίν λακτέ. Φρουτόκρεμα από τον 5ο μήνα. Τον επόμενο μήνα μάς είπε ο παιδίατρος ότι θα ξεκινήσουμε κρέας και χορτόσουπα. Να αναφέρω ότι είναι 7,5 κιλά τώρα. Η ερώτησή μου είναι αν έχουμε αργήσει να ξεκινήσουμε τροφές διότι αυτό ακούω από όλους γύρω μου”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, γενικά σε αυτή την ηλικία, δηλαδή από τους 6 μήνες και μετά, ξεκινάμε τον απογαλακτισμό των παιδιών, δίνοντάς τους άλλες τροφές, όπως είναι φρούτα, κρέμες και κρεατοχορτόσουπα. Άρα βρίσκεστε σε σωστό δρόμο. Επίσης βάσει των κιλών το μωρό σας είναι μια χαρά, ίσως θα έλεγα και λίγο παχουλό. Επομένως δεν του έχετε στερήσει τίποτα.

Ερώτηση
“Το Σεπτέμβρη θα γινόμουν νονά σε ένα αγοράκι 6 μηνών το οποίο είχε γεννηθεί καθ’ όλα φυσιολογικά και η ανάπτυξή του το ίδιο. Όμως ο παιδίατρός του συνέστησε στους γονείς να γίνει η βάπτιση σε ένα χρόνο διότι το παιδί είναι μικρό για να μπει σε αυτή τη διαδικασία του στρες και της έντασης που προκαλεί η βάπτιση! Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας”.

Απάντηση
Αγαπητή νονά, δε νομίζω ότι το στρες που θα υποστεί το μωρό θα είναι πολύ διαφορετικό αν είναι 6 μηνών ή ενός έτους ή 15 μηνών. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μεγαλύτερο, επειδή καταλαβαίνει και αντιδρά περισσότερο, θα μπορούσε να υποστεί και μεγαλύτερο στρες. Βασικά, πιστεύω ότι η πίστη είναι εκείνο θα πρέπει να σας οδηγήσει να κάνετε τη βάπτιση όποτε εσείς νομίζετε. Φυσικά θέλει κάποια προσοχή όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες, αν θα γίνει μέσα στην εκκλησία ή έξω, αν θα είναι καλά ντυμένο, αν θα ιδρώσει κ.λπ. Αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία.

Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 27 μηνών, θα ήθελα να με βοηθήσετε σχετικά με τη διατροφή της, ένα ενδεικτικό διαιτολόγιο. Η μικρή είναι 96 πόντους και 15,5 κιλά. Ευχαριστούμε για τη βοήθειά σας εμείς οι μανούλες!”

Απάντηση
Το βασικό διαιτολόγιο σε αυτή την ηλικία έχει ως εξής: 7-8 το πρωί γάλα, που μπορεί να είναι εμπλουτισμένο με δημητριακά, φυστικοβούτυρο, ταχίνι, μία φέτα ψωμί με βούτυρο με ωμέγα λιπαρά και μέλι, κ.λπ. Δεκατιανό γύρω στις 10 με 11, που μπορεί να έχει ένα φρούτο, ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι ή ένα τοστ ή αποξηραμένα φρούτα. Το γεύμα 1.30 με 2.30, το οποίο πρέπει απαραιτήτως να περιέχει μια μερίδα κρέας, σαλάτα, ψωμί, και φυσικά μπορεί αυτό να εναλλάσσεται με λαδερά, όσπρια κ.λπ. αλλά πάντοτε, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα θα πρέπει να περιέχεται κρέας. Το απόγευμα μπορεί να ξαναφάει ένα φρούτο ή ένα επιδόρπιο ή ένα γιαούρτι ή να το κάνουμε λίγο βραδινό, δείπνο δηλαδή, με ένα τοστ ή το ίδιο το μεσημεριανό το φαγητό ή σκέτες χυλοπίτες ή τραχανά, χορτόσουπα, ένα πιάτο με τυράκι, ψωμάκι, ντοματούλα ή ρυζόγαλο κ.λπ. και το βράδυ μία ώρα τουλάχιστον πριν κοιμηθεί το κλασικό γάλα.

Read More

And More