Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!

Ερώτηση
“Έχω την εξής ερώτηση: έχω ένα γιο 27 μηνών και είναι σπίτι με γυναίκα νταντά διότι και εγώ και η γυναίκα μου δουλεύουμε. Φέτος σκεφτήκαμε να τον πάμε παιδικό σταθμό αλλά δεν είμαστε σίγουροι και έχουμε τρελαθεί. Ποια είναι η άποψή σας; Να προσθέσω ακόμα ότι τα βγάζουμε πολύ δύσκολα οικονομικά με τη νταντά αλλά προέχει το παιδί”.

Απάντηση
Αγαπητοί γονείς, θεωρούμε ότι η καλύτερη ηλικία για να πάει ένα παιδί στον παιδικό σταθμό είναι μετά τα 3 χρόνια. Αυτό διότι και έχει κόψει την πάνα του και συνεννοείται καλύτερα σε περίπτωση που κάτι δεν τού αρέσει στο σταθμό και διότι μετά από αυτή την ηλικία αρχίζει η κοινωνικοποίηση. Άρα λοιπον βάσει αυτών που σας απασχολούν καλύτερα είναι να ξεκινήσετε σιγά σιγά τον παιδικό σταθμό.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι 2 μηνών και θα ήθελα να σταματήσω το θηλασμό. Είναι απόλυτα συνειδητή απόφαση, γι’ αυτό δεν θα ήθελα να αναφερθούμε περαιτέρω πάνω σε αυτό. Το ερώτημά μου είναι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνω. Προσπαθώ να μειώνω σταδιακά τα γεύματα, όμως το μωρό έχει κάνει το στήθος πιπίλα και δεν χαλαρώνει για να κοιμηθεί χωρίς αυτό ή τουλάχιστον δυσκολεύεται πολύ. Τα βράδια που είμαι κι εγώ κουρασμένη, ενδίδω και τον βάζω στο στήθος για να ηρεμήσει. Πιπίλα δεν δέχεται. Το πρόβλημα είναι ότι έμαθε έτσι, γιατί για ένα μήνα που θήλαζα αποκλειστικά, τον έπαιρνα στο κρεβάτι και κοιμόταν θηλάζοντας, για να μπορώ να κοιμάμαι κι εγώ λίγο. Η λύση είναι να κόψω μαχαίρι το θηλασμό; Κι όταν δεν ηρεμεί με τίποτα άλλο, τι να κάνω; Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα αν συνεχίσετε με αυτόν τον τρόπο θα δυσκολευτείτε πάρα πολύ για να σταματήσετε την επιθυμία του παιδιού να θηλάζει από τη μαμά του. Οι τρόποι είναι οι εξής: 1.Σταματάτε απότομα το γάλα παίρνοντας από τον γυναικολόγο σας ένα συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο μέσα σε 24 ώρες σταματά την παραγωγή του γάλακτος. 2.Προσπαθείτε να ταίζει το παιδί κάποιο τρίτο πρόσωπο (ο μπαμπάς, η γιαγιά κ.λπ.) και την ώρα που τρώει να μην σας βλέπει κι έτσι με αυτόν τον τρόπο θα το νικήσει η πείνα και θα αναγκαστεί να φάει το ξένο γάλα.

Ερώτηση
“Η μικρή μου είναι 12 μηνών. Δεν πηγαίνει παιδικό σταθμό, έρχεται όμως σε επαφή 1-2 φορές την εβδομάδα με τα τρία ξαδερφάκια της τα οποία είναι 3-5 χρονών και πηγαίνουν παιδικό σταθμό και νήπιο. Να κάνει η μικρή το εμβόλιο της γρίπης; Τι θα με συμβουλεύατε; Ευχαριστώ.”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, άσχετα με το αν το παιδάκι σας έρχεται σε επαφή με τα ξαδελφάκια του που είναι στην πραγματικότητα ένας λόγος παραπάνω το εμβόλιο της γρίπης συνιστάται για όλα τα παιδιά από 6 μηνών και πάνω. Επίσης, εάν ένα παιδί είναι κάτω από 6 μηνών συνιστάται να εμβολιάζονται όσοι βρίσκονται στο περιβάλλον του προκειμένου να το προστατέψουν από αυτή την ίωση.

Ερώτηση
“Συγχαρητήρια για την στήλη σας! Έχω ένα αγοράκι 27 μηνών και τον κρατάει η νταντά του από 10 μηνών τα πρωινά λόγω της εργασίας μου. Θα ήθελα να ζητήσω την άποψή σας σχετικά με το τι είναι καλύτερο να κάνω στην ηλικία του, να τον συνεχίσω με την νταντά και φέτος ή να τον στείλω παιδικό σταθμό; Γενικά είναι κοινωνικό και χαρούμενο παιδάκι, καλόφαγο και σχετικά καλό με τον ύπνο του. Και το τελευταίο διάστημα έχει τρομερή ανάπτυξη στην ομιλία. Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Συνήθως λέμε ότι η καλύτερη ηλικία για να πάει ένα παιδί στον παιδικό σταθμό είναι μετά τα 3 χρόνια. Στη δική σας περίπτωση, επειδή φαίνεται ότι η κυρία-νταντά που το κρατάει είναι πολύ καλή και η ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού σας είναι ικανοποιητική θα σας έλεγα θα πρέπει να περιμένετε ακόμα μέχρι να κλείσει τα 3 χρόνια ώστε μετά να ξεκινήσετε τον παιδικό σταθμό.

Ερώτηση
“Γεια σας, κ. Μαζάνη και ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθειά σας. Θέλω τη γνώμη σας στο εξής θέμα: όταν το παιδί παίρνει αντιβίωση ή μόλις έχει κάνει εμβόλιο επιτρέπεται να τρώει αυγό, ψάρι, χοιρινό; Η πρώτη μας παιδίατρος μάς το απαγόρευε ενώ ο τωρινός μάς λέει ότι επιτρέπονται τα πάντα. Πώς γίνεται δύο γιατροί για το ίδιο θέμα να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις; Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, και στη μία περίπτωση και στην άλλη δεν απαγορεύεται να τρώει το παιδί ο,τιδήποτε εκτός και αν ξέρετε ότι σε μία συγκεκριμένη τροφή παρουσιάζει αλλεργία οπότε καλό θα ήταν να το αποφύγετε.

Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 2 ετών. Στο σπίτι μιλάει πολύ και καλά όταν βγαίνουμε έξω δεν μιλάει σχεδόν καθόλου. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω;”

Απάντηση
Από ό,τι φαίνεται, έχετε ένα παιδί αρκετά ντροπαλό και γι’ αυτό είναι επιφυλακτικό όταν βγαίνετε έξω στο να μιλάει. Επίσης μπορεί όταν βγαίνετε έξω, το παιδί να έχει περισσότερα ερεθίσματα από το περιβάλλον του και αυτά να του προκαλούν περισσότερο την προσοχή για να τα δει και να μην ενδιαφέρεται τόσο πολύ να μιλήσει. Βασικά δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα το ιδιαίτερο ούτε να το πιέζετε να μιλήσει. Αφού μιλάει έτσι κι αλλιώς όταν θα θελήσει από μόνο του θα επικοινωνήσει λεκτικά με το περιβάλλον του.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 3,5 μηνών με μια ιδιαίτερη αδυναμία στην… αριστερή πλευρά. Το πρόβλημά μας, λοιπόν, είναι ότι γέρνει το κεφαλάκι του σχεδόν αποκλειστικά από την αριστερή πλευρά κι ενώ έχω προσπαθήσει να τον κάνω να γυρίσει από την άλλη μεριά είτε με εμπόδια (πχ μαξιλαράκι) είτε με κάποιο παιχνίδι για να του τραβήξω την προσοχή ή μιλώντας του, δεν τα έχω καταφέρει με αποτέλεσμα το κεφαλάκι του να ΄χει πάρει ένα κωνικό σχήμα με αριστερή κλίση. Να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι δεν δείχνει σημάδια ενόχλησης ή πόνου όποτε, σπανίως, γυρνάει από την άλλη πλευρά απλά μάλλον δεν του αρέσει. Πρέπει να ανησυχώ; Φοβάμαι μήπως το κεφαλάκι του μονιμοποιηθεί σε αυτήν τη μορφή. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω ή είναι καλύτερο να μην κάνω τίποτα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, από ό,τι περιγράφετε αυτό που έχει το παιδί σου είναι ραιβόκρανο ή πλαγιοκεφαλία. Αυτό μπορεί να οφείλεται και στη θέση που είχε μέσα στη κοιλιά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής του ή από τη θέση που πήρε μετά τη γέννα καθώς κοιμόταν. Πρέπει οπωσδήποτε να το δει παιδοορθοπεδικός για να εκτιμήσει πόσο σοβαρό είναι. Συνήθως στα πρώτα στάδια το αντιμετωπίζουμε με ειδική φυσιοθεραπεία που πρέπει να γίνεται 2 με 3 φορές την εβδομάδα και σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό μπορεί να απαιτηθεί ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, συγχαρητήρια για τη στήλη σας! Θα ήθελα να μάθω από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να κοιμάται με μαξιλάρι. Τι προδιαγραφές πρέπει να έχει αυτό;”

Απάντηση
Καταρχήν, θα σας έλεγα αν ένα παιδάκι δεν ζητήσει μαξιλάρι και μπορεί να κοιμάται άνετα χωρίς αυτό θα πρέπει να το αποφύγετε μέχρι να έρθει η στιγμή να ανακαλύψετε ότι το χρειάζεται, για παράδειγμα εάν κοιμάται σε κάποιο άλλο κρεβάτι και επιθυμεί να χρησιμοποιεί το μαξιλάρι που υπάρχει εκεί. Σε άλλη περίπτωση συστήνουμε το μαξιλάρι να μπει μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του και ακόμα καλύτερα μετά τα 2 πρώτα χρόνια. Το πρώτο μαξιλάρι που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να μην είναι μεγάλο και το ύψος του να μην υπερβαίνει τα 3-5 εκατοστά. Δεν θα πρέπει να έχει υλικό αλλεργιογόνο όπως πούπουλα και καλό θα ήταν να έχει ειδικές τρύπες ώστε σε περίπτωση που η μυτούλα του πιεστεί να μπορεί μέσα από αυτές να αναπνέει.

Ερώτηση
“Γιατρέ, το κοριτσάκι μου είναι 4 μηνών και γεννήθηκε 3300 και 50 πόντους. Στους 3 μήνες που επισκεφθήκαμε το γιατρό ήταν 63 πόντους και 6200. Είναι φυσιολογικά τα κιλά του ή μήπως είναι πολλά; Τρέφεται με ξένο γάλα. Και έχω και μια δεύτερη ερώτηση: μπορεί να φορέσει παπουτσάκια με κανονικό και όχι πάνινο πάτο;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, στην πρώτη ερώτηση, πραγματικά το βάρος του μωρού σου είναι αρκετά μεγάλο, δεδομένου ότι εμείς θα θέλαμε όταν ένα μωρό γίνει 5 μηνών να διπλασιάσει το βάρος της γέννησης που έχει σχεδόν συμβεί στο δικό σου μωρό από τώρα. Δεν είναι βέβαια κάτι το εξαιρετικά δύσκολο να ρυθμίσεις αργότερα τη διατροφή του παιδιού δηλαδή να μην τρώει περιττά πράγματα όπως είναι οι κρέμες, τα μπισκότα κ.λπ. Όσον αφορά στα παπουτσάκια δεν έχει νόημα τόσων μηνών να φορέσει παπούτσια αλλά μόνον όταν θα αρχίσει να στηρίζεται μόνο του χρησιμοποιώντας τα χεράκια πιανόμενο από το ένα έπιπλο στο άλλο. Τότε θα πρέπει να πάρεις ένα κανονικό παπούτσι με δέρμα, πάτο που να έχει καμάρα για την πλατυποδία και ημιμποτάκι δηλαδή να καλύπτει τον αστράγαλο.

Ερώτηση
“Έχω μια μπεμπούλα 3,5 μηνών και άρχισε σταδιακά να γκρινιάζει την ώρα του φαγητού μέχρι που έφτασε στο σημείο να κλαίει υπερβολικά και μόνο που έβλεπε το μπιμπερό, με αποτέλεσμα να τρώει ελάχιστα, 50-60 ml κάθε 4 ώρες. (ενώ έπινε 150-180 ml κάθε 4 ώρες). Είναι πολύ ήσυχη και κλαίει μόνο την ώρα του φαγητού! Μίλησα με τον παιδίατρο και μου είπε να αλλάξουμε τις θηλές και το γάλα και πως αν η κατάσταση συνεχιζόταν να κάναμε καλλιέργεια ούρων. Άλλαξα θηλές και γάλα και συνεχίστηκε το ίδιο!! Ψάχνοντας στο ίντερνετ βρήκα πως το κλάμα την ώρα του φαγητού μπορεί να είναι παλινδρόμηση και βρήκα κάποιους τρόπους αντιμετώπισης. Εδώ και 3 ημέρες την ταΐζω σε όσο πιο όρθια θέση γίνεται και την βάζω να ρευτεί κάθε 40-50 ml. Έτσι κατάφερα να γκρινιάζει ελάχιστα και να πίνει 100-150 ml αλλά τη βλέπω να δυσκολεύεται. Συχνά σταματάει να τρώει και απλά μασουλάει την πιπίλα μπροστά. Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι έχει συχνά ρεψίματα ακόμα και 2 ώρες μετά το φαγητό, πολλά αέρια και ενεργείται κανονικά. Θα ήθελα την γνώμη σας για την κατάσταση. Ευχαριστώ εκ των πρότερων.”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, τα συμπτώματα που περιγράφεις με προσανατολίζουν ότι πρόκειται για μία γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σε δεύτερη σκέψη για κάποια δυσανεξία στο γάλα της αγελάδας. Τα βήματα που πρέπει να κάνεις είναι τα εξής: πρώτον, πρέπει να γίνει οπωσδήποτε ένα υπερηγογράφημα οισοφάγου-στομάχου αφού το παιδί μείνει 3 ώρες νηστικό ώστε να δούμε με ποιον τρόπο κατεβαίνει ίσως ανεβαίνει ξανά το γαλατάκι του μωρού, με αποτέλεσμα να του προκαλεί καούρες και τσουξίματα και έτσι να έχει συνδυάσει το φαγητό με πόνο και γι’ αυτό αποφεύγει να τρώει, και τρώει ελάχιστα μέχρι εκεί που του κόβει την πείνα και σταματάει. Εάν έχει παλινδρόμηση τότε θα πρέπει να του δώσετε ένα αντιαναγωγικό γάλα και κάποιο ειδικό σιροπάκι που ρυθμίζει το πώς ανοιγοκλείνει η βαλβίδα μεταξύ οισοφάγου και στομάχου. Εάν δεν έχει παλινδρόμηση και πρόκειται για δυσανεξία στο γάλα της αγελάδας θα πρέπει τότε να δώσετε ένα υποαλλεργικό γάλα.

Read More

And More