Ο παιδίατρος λύνει τις απορίες σας!

Το 3χρονο παιδί μου δεν τρώει πρωινό, τι μπορώ να κάνω; Πρέπει να ξυπνάμε τα παιδιά το βράδυ για να ουρήσουν; Η 9 μηνών κορούλα μου αρνείται να πάρει μπιμπερό, πως να το αντιμετωπίσω;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει με σειρά προτεραιότητας στα email σας…
Ερώτηση
Έχω ένα κοριτσάκι 4 μηνών και πλέον κοιμάται 9-10 ώρες χωρίς να ξυπνήσει. Πρέπει να της αλλάζω την πάνα κατά την διάρκεια του ύπνου; Γενικά ξυπνάμε τα παιδιά το βράδυ για να ουρήσουν; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Ελένη, Χαλκιδα.”
Απάντηση
Κανονικά δεν ξυπνάμε το μωρό για να μην το ενοχλήσουμε. Επειδή όμως μερικά μωράκια έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα και αν μείνουν τα τσίσα ή τα κακά για πολλές ώρες επάνω τους μπορεί να τους δημιουργήσουν περιγεννητικό παράτριμμα το οποίο είναι επίπονο στην θεραπεία του, καλό θα ήταν αν νιώθετε ότι το μωρό σας έχει κάνει τα κακά του, με απαλές κινήσεις να το αλλάζετε για να μην δημιουργηθεί το προαναφερόμενο πρόβλημα.
Ερώτηση
Tο παιδί μου είναι 3 χρονών, δεν θέλει να τρώει πρωινό και οτιδήποτε μυρίζει πρωινές ώρες αναγουλιάζει. Τι πρέπει να κάνω;”
Απάντηση
Πράγματι υπάρχουν παιδάκια τα οποία το πρωί δεν είναι σε καλή διάθεση για να φάνε το πρωινό τους. Θέλει επιμονή και υπομονή να βρείτε τι θα ήταν εκείνο το οποίο θα του άρεσε σαν γεύση ώστε να καταφέρετε να φάει το πρωινό του.
Ερώτηση
Έχω ένα κοριτσάκι 42 ημερών και της δίνουμε υποαλλεργικό γάλα. Το πρόβλημα είναι πως από την ώρα της γέννησής της και μέχρι τώρα δεν ρεύεται μετά το φαγητό της. Ενώ την κρατάμε όρθια για ένα μισάωρο, κάνει εμετό το γαλατάκι ακόμα και μετά από το 2ωρο που έφαγε. Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση;”
Απάντηση
Καταρχήν το ρέψιμο δεν είναι υποχρεωτικό για τα μωράκια. Εάν δεν έχουν κατεβάσει πολύ αέρα στο στομαχάκι τους την ώρα που τρώνε, το πιθανότερο είναι να μην ρευτούν καθόλου ή να ρευτούν λίγο. Συνήθως περιμένουμε ένα τέταρτο και αν δεν έχει ρευτεί το βάζουμε κάτω. Όσον αφορά τον εμετό που κάνει, θα πρέπει να ψάξετε μήπως έχει αυτό που λέμε γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, δηλαδή να παλινδρομεί το γάλα από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Αυτό για να το διαπιστώσετε θα πρέπει να γίνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου – στομάχου και αν πράγματι είναι έτσι τα πράγματα θα πρέπει να δώσετε ένα γάλα που είναι για τις αναγωγές και ενδεχομένως και κάποιο ειδικό σιροπάκι.
Ερώτηση
Το παιδί μου έχει υψηλό πυρετό εδώ και 5 μέρες. Ξεκίνησε με λαρυγγίτιδα και τώρα έχει λίγο συνάχι, ξηρό βήχα, ερεθισμένο λαιμό και ερεθισμένο αυτί. Τι να κάνω;”
Απάντηση
Δεν γράφετε πόσο χρονών είναι το παιδί σας γιατί αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία όσον αφορά την αντιμετώπιση του πυρετού. Γενικά η λαρυγγίτιδα είναι μία ίωση και δεν χρειάζεται αντιβίωση. Επειδή όμως αναφέρετε ότι έχει ερεθισμένο αυτί μπορεί να έχει γίνει βακτηριακή επιπλοκή και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δώσετε οπωσδήποτε αντιβίωση για την ωτίτιδα που έχει.
Ερώτηση
Έχω μία κορούλα 9 μηνών που μέχρι τώρα θήλαζε, αλλά το γάλα μου διακόπηκε, και αρνείται πεισματικά να πάρει μπιμπερό. Έχω δοκιμάσει όλα τα γάλατα καθώς τα μπιμπερό και θηλές. Όλες τις υπόλοιπες τροφές τις τρώει κανονικά. Τι να κάνω για να πιει γάλα;”
Απάντηση
Είναι μία φυσιολογική αντίδραση του μωρού σας το οποίο είχε ένα πετυχημένο θηλασμό, άψογη επικοινωνία ψυχολογική με την μαμά του και έχει συνδυάσει το μητρικό γάλα με όλα αυτά. Θα χρειαστεί αρκετή υπομονή και επιμονή, μεγάλη διακριτικότητα και αγάπη ώστε τελικά το παιδί να το ξεπεράσει και να φάει το γάλα που του προτείνετε. Συγκεκριμένα το μωρό σας έχει αυτό που λέμε απεργία θηλασμού.

Read More

And More