Ο Σπύρος Μαζάνης απαντάει στα email σας!

Πως μπορώ να διακόψω τον θηλασμό; Σε πόσες δόσεις γίνεται το prevenar; Ο μικρός μου έχει χοληστερίνη 180, είναι καλά;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει κάθε εβδομάδα σε όλες τις απορίες σας…
Ερώτηση
Έχω μια απορία σχετικά με τον θηλασμό. Θηλάζω την κόρη σχεδόν 19 μήνες και θα ήθελα να μάθω μέχρι πότε είναι ωφέλιμο να θηλάζεις με αποκλειστικό θηλασμό (ποτέ δεν έδωσα ξένο γάλα). Παίρνει ως τώρα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά; Επίσης θα ήθελα να μου πείτε ένα τρόπο για τον απογαλακτισμό (τώρα άρχισα να της δίνω το πρωί φρέσκο γάλα, αλλά δεν το πίνει παρά μόνο ελάχιστο γάλα κι’ αυτό με το κουταλάκι). Τι πρέπει να κάνω για να την βοηθήσω, ώστε να αρχίσει να πίνει φρέσκο γάλα; Σας ευχαριστώ.”
Απάντηση
Εφόσον το παιδί τρώει και άλλες τροφές εκτός από το γάλα και η ανάπτυξή του είναι φυσιολογική όσον αφορά βάρος, ύψος και συμπεριφορά, μπορείτε ακόμα να θηλάσετε το παιδί σας μέχρι να γίνει 2 χρονών.
Οι τρόποι για να σταματήσετε το μητρικό γάλα είναι δύο. Πρώτον, παίρνετε ένα χαπάκι για μία μέρα μόνο, διακόπτετε τον θηλασμό και έτσι το παιδί αφού δεν βρίσκει γάλα από την μητέρα του, θα αναγκαστεί να φάει το ξένο γάλα. Δεύτερον, με πιο φυσιολογικό τρόπο αρχίζετε να μειώνετε το χρονικό διάστημα που μπαίνει στο στήθος το παιδί και προσπαθείτε όπως ήδη κάνετε με το κουταλάκι ή με ένα κυπελλάκι με στόμιο από πάνω ή με ένα ποτήρι θα παρασύρετε το παιδί και θα αρχίσει να πίνει κάποιο άλλο γάλα.
Ερώτηση
Ο μικρός μου (ηλικίας 2,5 ετών) έχει αλλεργία τάξης 2 στο αγελαδινό γάλα και πίνει μόνο υποαλλεργικό υδρολυμμένο γάλα, ενώ η εξέταση mayer κοπράνων βγήκε ασθενώς θετική. Από την πείρα σας, σε ποια ηλικία ξεπερνιέται το πρόβλημα; Μια φορά, δοκιμάζοντας ελάχιστο κίτρινο τυρί δεν παρουσίασε εξανθήματα όπως όταν ήπιε πρώτη φορά κανονικό γάλα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταναλώνει κίτρινα τυριά αλλά όχι γάλα και γιαούρτι νωπό;”
Απάντηση
Δυστυχώς οι αλλεργίες κρύβουν ένα πολύ μεγάλο μυστήριο και δεν μπορούμε να μιλάμε γενικά για αλλεργίες αλλά μιλάμε για συγκεκριμένο ασθενή. Σε γενικές γραμμές πάμε ψάχνοντας. Το ότι έχει το παιδί σας αλλεργία στο αγελαδινό γάλα δεν σημαίνει ότι θα έχει σε όλα τα άλλα προϊόντα που προέρχονται από την αγελάδα. Όπως επίσης μερικές φορές υπάρχει διασταυρωμένη αλλεργία και μπορεί να έχει αλλεργία στο γάλα της κατσίκας και στο γάλα του προβάτου. Άρα λοιπόν για την δική σας περίπτωση θα πάτε σιγά σιγά ψάχνοντας κάθε καινούρια τροφή που θα του δίνετε, θα την δίνετε σε μικρές ποσότητες για να δείτε εάν υπάρχει αντίδραση ή όχι. Και βάση αυτού του σκεπτικού θα προχωράτε σιγά σιγά και θα αυξάνετε τις ποσότητες που δίνετε στο παιδί σας.
Ερώτηση
Ο μικρός έχει χοληστερίνη 180 και τα υπόλοιπα είναι καλά, μόνο λίγο το ζάχαρο είναι πάνω.”
Απάντηση
Τα στοιχεία που μου δίνετε είναι πάρα πολύ λίγα, δεν μου γράφετε ηλικία του παιδιού, το βάρος του και πόσο είναι το ζάχαρό του. Γενικά ένα παιδί δεν πρέπει να υπερβαίνει τιμή χοληστερίνης πάνω από 170. Όμως αυτό δεν είναι απόλυτο γιατί πρέπει να ξέρουμε και άλλους αιματολογικούς παράγοντες και στοιχεία του παιδιού για να μπορούμε να έχουμε άποψη αν είναι κάτι σοβαρό ή όχι.
Ερώτηση
Τα zolotrin πειράζουν στον θηλασμό; Και σε πόσες δόσεις γίνεται το prevenar;”
Απάντηση
Το prevenar 13 ξεκινάει από την ηλικία των 2 μηνών και γίνεται σε 4 δόσεις. Όσον αφορά το φάρμακο που αναφέρετε, εξαρτάται από την δόση που παίρνετε θα πρέπει να κοιτάξετε το προσπέκτους, να δείτε βάση της δόσης αυτής αν επιτρέπεται στη διάρκεια του θηλασμού.

Read More

And More