O παιδίατρος απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις απορίες που έχουν οι ανήσυχες μανούλες…
Ερώτηση
Θέλουμε με τον άντρα μου να πάμε ένα διήμερο εντός της χώρας σε ξενοδοχείο για ξεκούραση και όχι για μετακινήσεις, οπότε καταλαβαίνεται πως θα τη βγάλουμε σε πισίνα. Σκέφτομαι όμως κατά πόσο είναι καλό να πάρω μαζί το μωράκι μου το οποίο είναι 4 1/2 μηνών. Ακόμα κάνουμε αποστειρώσεις, φοβάμαι να το κάνω μπάνιο σε άλλο μέρος λόγω μικροβίων και θα τη βγάλει στο καροτσάκι του μιας και ακόμα δεν κάθεται. Δεν θέλω να το ταλαιπωρήσω αλλά έχω ανάγκη να ξεφύγω.”
Απάντηση
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να πάρετε το παιδί μαζί σας και να πάτε είτε στη θάλασσα είτε στο βουνό. Είναι καθαρά προσωπικό θέμα δικό σας και το παιδί δεν έχει κανένα πρόβλημα. Εκείνο το οποίο πρέπει να προσέχετε είναι να μην εκτίθεται στον ήλιο, να του έχετε πάντοτε καπέλο και ομπρελίτσα.
Ερώτηση
Βρέφος 4 μηνών που θηλάζει αποκλειστικά και πίνει αραιά και που τσάι, χρειάζεται να πίνει και νερό, ειδικά τώρα με τις έντονες ζέστες;”
Απάντηση
Κανονικά ένα παιδί που θηλάζει σωστά, δεν έχει ανάγκη καθόλου να πάρει συμπληρωματικά υγρά, ούτε χαμομήλι ούτε νερό. Το μητρικό γάλα κατά 70% περιέχει νερό. Αν όμως κάποια μέρα υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη θερμοκρασία και βλέπετε το μωράκι σας να ιδρώνει ή να στεγνώνουν τα χειλάκια του, τότε ενδεχομένως να χρειάζεται λίγο νερό. Μπορείτε να του το δώσετε.
Ερώτηση
Ένα μωρό μπορεί να ανεβάσει θερμοκρασία, να κάνει δηλαδή δέκατα, εξαιτίας υπερβολικής ζέστης;”
Απάντηση
Όχι μόνο δέκατα αλλά και κανονικό πυρετό μπορεί να κάνει ένα παιδί όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι αυξημένη. Να φανταστείτε ότι μερικά παιδιά μπορεί να κάνουν πυρετό ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο όταν δεν υπάρχει air condition. Γι’ αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτική και να φροντίζετε ο χώρος να έχει μια καλή θερμοκρασία και να μην είναι υπερβολικά ζεστά.
Ερώτηση
Μετά από υψηλό πυρετό 39, βήχα, καταρροή, ανησυχία και μειωμένη διούρηση πήγα την 7 μηνών κόρη μου στο νοσοκομείο. Αφού μου είπαν ότι ήταν ίωση, κάνανε εξετάσεις αίματος και ούρων. Η γενική ούρων και η καλλιέργεια ήταν καθαρές. Η καλλιέργεια αίματος έδειξε ότι το μωρό είχε κολοβακτηρίδιο e.coli στο αίμα και πρέπει να πάρει αντιβίωση. Μου είπαν επίσης ότι δεν ξέρουν από που μπορεί να κόλλησε. Αφού γύρισα σπίτι μετά από 1 εβδομάδα νοσηλείας έψαξα στο ίντερνετ από περιέργεια άλλα δεν βρήκα κάτι σχετικό με αυτό το κολοβακτηρίδιο στο αίμα και παραξενεύτηκα. Θα ήθελα παρακαλώ την γνώμη σας. Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Πράγματι είναι παράξενο και εξαιρετικά σπάνιο αυτό το οποίο μου περιγράφετε. Βέβαια ξέρουμε ότι οποιοδήποτε βακτηρίδιο, οποιοσδήποτε ιός κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να εισχωρήσει μέσα στο αίμα του παιδιού και να προκαλέσει μικροβιαιμία. Εάν πιστέψουμε τις εξετάσεις που έχετε κάνει πρόκειται για κάτι τέτοιο.

Read More

And More