Πίσω στην κορυφή της σελίδας
23.10.2014 | 01:20
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος απαντά!

Ο παιδίατρος απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ερώτηση
“Είναι απαραίτητα όλα αυτά τα εμβόλια που κάνουν τα παιδιά απο 2 μόλις μηνών; Δεν είναι υπερβολικά πολλά; Δεν υπάρχουν παρενέργειες; Ευχαριστώ”.


Απάντηση
Βεβαίως αγαπητή φίλη, είναι απαραίτητα όλα τα εμβόλια που υπάγονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της κάθε χώρας. Θα έλεγα μακάρι να υπήρχαν και άλλα εμβόλια για πολλές ασθένειες οι οποίες, ενώ είναι σοβαρές και επικίνδυνες για την ποιότητα της ζωής των παιδιών, δεν έχει καταφέρει ακόμα η επιστήμη να παρασκευάσει εμβόλια. Επίσης να ξέρεις ότι υπάρχουν εμβόλια τα οποία ξεκινούν ακόμα και από τη γέννηση του παιδιού, δηλαδή τις πρώτες μέρες της ζωής που βρίσκεται στο μαιευτήριο.

Ερώτηση
“Η μικρή μου γεννήθηκε 2.500 με ύψος 0,46 στην 35η εβδομάδα. Είναι 4 ετών και 3 μηνών με ύψος 1,02 και βάρος 19 κιλά. Πώς βλέπετε την ανάπτυξή της; Τα κιλά με νοιάζουν περισσότερο αν είναι σωστά. Αγχώνομαι με την παιδική παχυσαρκία γιατί ο μπαμπάς ήταν αρκετά παχύς μικρός διότι η εποχή τότε πρόσταζε παχύ παιδί, υγιές παιδί και αδύνατο παιδί, άρρωστο παιδί. Η διατροφή της είναι σωστή με φρούτα, γιαούρτι, λαχανικά, μία φορά κόκκινο κρέας, όσπρια και το γλυκάκι κάθε Κυριακή και όταν υπάρχει ειδική περίσταση. Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, μην ανησυχείς γιατί το ύψος του παιδιού σου βρίσκεται λίγο πάνω από τη μεσαία γραμμή ,δηλαδή δεν είναι ούτε κοντή ούτε ψηλή και το βάρος της βρίσκεται στην 75η εκατοστιαία θέση, δηλαδή μεταξύ της μέσης και του ανώτατου. Φυσικά επειδή υπάρχει κληρονομικό ιστορικό θα πρέπει να φροντίζεις έτσι κι αλλιώς τη διατροφή του παιδιού σου διότι ανά πάσα στιγμή που θα ξεφύγει τρώγοντας υπερβολικά κανείς δεν αποκλείει ότι μπορεί να γίνει ένα παιδί παιχύσαρκο και μελλοντικά ένας ενήλικας παχύσαρκος.


Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι ενός έτους και εδώ και 2 μήνες δεν πίνει καθόλου γάλα. Τι μπορεί να συμβαίνει;”

Απάντηση

Είναι μια πολύ συνηθισμένη περίπτωση όπου τα παιδιά γύρω στο χρόνο αρχίζουν να βαριούνται το γάλα και φυσικά αυτό ταλαιπωρεί τη μανούλα. Εάν δε υπάρχει και κληρονομικότητα στην άρνηση του γάλακτος εκεί η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Εάν το παιδί τρώει τυριά και γιαούρτια μπορεί να καλύψει πάρα πολύ καλά το ασβέστιο που χρειάζεται. Επίσης, δοκιμάστε κάθε είδους γάλα ξεκινώντας από τα βρεφικά ώστε εάν πετύχετε τελικά τη γεύση που του αρέσει να μπορέσετε να το χορηγήσετε έστω και παρεκκλίνοντας από τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές που έχουμε για το γάλα των παιδιών πάνω από ενός έτους.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω μία κορούλα 4 ετών, 110 εκ και 22 κιλά και έχει αρχίσει να βγάζει τρίχες στα πόδια της από το γόνατο και κάτω. Θα έπρεπε να ανησυχώ για πρόωρη ανάπτυξη; Τι εξετάσεις θα έπρεπε να κάνουμε;”

Απάντηση

Μόνο η τριχοφυΐα των ποδιών όπως την περιγράφεις δεν αποτελεί ένδειξη για πρόωρη ανάπτυξη. Επίσης μόνο ο παιδίατρος μπορεί να διαγνώσει εαν αυτές οι τρίχες είναι πραγματικά ένδειξη πρόωρης τριχοφυΐας ή ένα πιο παχύ χνούδι. Εάν υπάρχει φόβος για πρόωρη ανάπτυξη θα πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας για να μελετηθούν τα γεννητικά όργανα του παιδιού, ακτινογραφία άκρας χειρός για να μελετηθεί η οστική ηλικία του, εξετάσεις για τον θυρεοειδή και όλα αυτά σε συνεργασία με τον παιδίατρο και τον παιδο-ενδοκρινολόγο αποφασίζεται εάν υπάρχει πρόβλημα ή όχι.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχουν ενδείξεις για τον αυτισμό σε παιδάκια μικρότερα των τριών ετών. Επίσης ήθελα να σας ρωτήσω την γνώμη σας για τις παιδικές βιταμίνες (που είναι σαν καραμέλες-ζελεδάκια με γεύση φρούτων) για καλά και πλήρως τρεφόμενα παιδιά, 6 μηνών το ένα και 2,5 χρονών το άλλο, το οποίο μόλις ξεκίνησε παιδικό σταθμό. Θα βοηθούσε να περάσουν λιγότερες ιώσεις;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, όσον αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σου, φυσικά υπάρχουν ενδείξεις για ένα παιδί κάτω των 3 ετών ότι μπορεί να έχει κάποια συμπτώματα αυτισμού. Όμως επειδή ο αυτισμός ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πού οφείλεται δηλαδή ποια είναι τα αίτια που τον προκαλούν συμβαίνει το εξής: ένα σύμπτωμα άλφα που έχει ένα παιδί μπορεί να είναι μέρος του αυτισμού όμως κάθε παιδί που έχει το σύμπτωμα άλφα δε σημαίνει ότι θα γίνει και αυτιστικό. Για να μη θορυβείσαι και επειδή ο αυτισμός δεν είναι κάτι που αν το προλάβεις στα πρώτα του στάδια θα βελτιώσεις πάρα πολύ την ποιότητα της ζωής του παιδιού δεν κάνεις τίποτα εάν δεν εμφανίσει πραγματικά συμπτώματα θορυβώδη. Όσον αφορά στις παιδικές βιταμίνες, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, όπου πράγματι ένα παιδί έχει υποβιταμίνωση και χρειάζεται θεραπεία, τις περισσότερες φορές η λήψη βιταμινών σε σκευάσματα δεν είναι απαραίτητες ειδικότερα στην Ελλάδα όπου τα παιδιά έχουν άφθονο ήλιο και πάρα πολλά φρέσκα φρούτα, από τα οποία μπορούν να πάρουν κάλλιστα ό,τι βιταμίνες χρειάζονται, εάν φυσικά τρώνε τουλάχιστον 3 φρούτα την ημέρα.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κε Μαζάνη, Θα ήθελα να σας ρωτήσω τη γνώμη έχετε για το εμβόλιο της γρίπης. Θα πρέπει να γίνεται στα παιδιά; Το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας είναι ασφαλές; Σας γράφω γιατί ακούγονται διάφορα τώρα τελευταία για τα εμβόλια και ανησυχώ”.

Απάντηση

Όπως πάρα πολλές φορές έχουμε απαντήσει στις φίλες μαμάδες, τα εμβόλια είναι απαραίτητα γιατί προστατεύουν και βελτιώνουν την ποιότητα της υγείας των παιδιών. Λόγω της υψηλής βιοτεχνολογίας που υπάρχει σήμερα θεωρούνται πάρα πολύ ασφαλή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Να φανταστείτε ότι πριν 15 χρόνια όταν κάναμε εμβόλια στα παιδιά βάζαμε μέσα στον οργανισμό τους 70.000 αντιγόνα ενώ σήμερα βάζουμε μόνο 3000. Το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας πρέπει να ξεκινάει από τη ηλικία των 2 μηνών και το εμβόλιο της γρίπης από την ηλίκία των 6 μηνών.


Ερώτηση
“Αγαπητέ κε Μαζάνη, έχω ένα γιο 19 μηνών, τον οποίο θηλάζω μέχρι και σήμερα, αποκλειστικά. Αυτό που αντιμετωπίζω τελευταία είναι το εξής και το οποίο με έχει κουράσει πολύ: έχει αυξήσει πολύ το χρόνο παραμονής στο στήθος αλλά και τις φορές τις οποίες ζητάει γάλα. Προσπαθώ να τα μειώσω αλλά μάταια, κλαίει σαν τρελός. Να διευκρινίσω ότι τους τελευταίους 4 μήνες εργάζομαι και λείπω από το σπίτι κοντά στις 6 ώρες. Μήπως αυτός είναι ο λόγος, μήπως του λείπω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα καταρχάς συγχαρητήρια που ακόμα θηλάζεις το μωρό σου. Φυσικά τα οφέλη είναι τεράστια και σωματικά και ψυχικά. Από μόνη σου βέβαια έχεις βάλει και τη διάγνωση για τη συμπεριφορά του μωρού σου. Ο μητρικός θηλασμός είναι κάτι σαν ομφάλιος λώρος που συνδέει το παιδί με τη μητέρα του για όλη τη ζωή. Λόγω της απουσίας σου τον τελευταίο καιρό το μωρό σου νιώθει ανασφάλεια και γι’ αυτό ζητάει περισσότερο την παραμονή στο στήθος σου.Μην ανησυχείς το παιδί σου συμπεριφέρεται φυσιολογικά, προσπάθησε να ενισχύσεις την παρουσία σου ώστε να του δημιουργήσεις μεγαλύτερη ασφάλεια ώστε να φτάσει τουλάχιστον να θηλάσει ακόμα για 6 μήνες.Επειδή εσύ γνωρίζεις πολύ καλά το μωρό σου και εκείνο εσένα είσαι η πιο κατάλληλη να το χειριστείς με διακριτικότητα και αυτό που λέω πολύ συχνά “να τα βρείτε μεταξύ σας”.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 4 χρόνων, 110 ύψος και 22 κιλά (γεννήθηκε 38 εβδ. και 1 μέρα, 50εκ., 3160) και ένα αγόρι 2 ετών 92 ύψος και 14 κιλά (γεννήθηκε 38 εβδ, 53εκ, 3950). Θεωρείτε ότι είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και μέχρι τι ύψος θα έχουν; Ποια καμπύλη θα πρέπει να ακολουθήσουν; Υπάρχουν κάποιες τροφές (π.χ. όσπρια) που δεν θα έπρεπε να τους δίνω; Και τέλος σε ποια ηλικία ιδανικά θα έπρεπε να σταματήσουν να πίνουν γάλα στο μπιμπερό;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, όσον αφορά στο κορίτσι σου, το ύψος της βρίσκεται στο ανώτερο φυσιολογικό και το βάρος της αγγίζει την ανώτερη γραμμή. Όσον αφορά στο γιο σου το ύψος του βρίσκεται λίγο πάνω από το 50% και το βάρος του γύρω στην 75η εκατοστιαία θέση. Θα έλεγα ότι θα πρέπει να προσέξεις λίγο περισσότερο το κορίτσι σου όσον αφορά στη διατροφή της γιατί σίγουρα έχει μία τάση για παχυσαρκία. Γενικά θα πρέπει να αποφεύγουν τις περιττές τροφές δηλαδή γλυκίσματα και πολύ άμυλο και φυσικά πρέπει να κόψεις το γάλα με το μπιμπερό καθώς είναι αιτία να χαλάει την οδοντοφυΐα και να δημιουργεί τερηδόνα στα δόντια.

Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα να ρωτήσω αν πρέπει να δίνω στα παιδιά μου ηλικίας 3,5 ετών προληπτικά για να αποφεύγουμε ιώσεις στον παιδικό σταθμό, εχινάκια ή άλλα φυτικά σκευάσματα. Ευχαριστώ!”

Απάντηση

Όπως έχουμε πάρα πολλές φορές επισημάνει για τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να παίρνουν ειδικά σκευάσματα παρόλο που μπορεί να είναι αθώα αλλά να τρώνε πολλά φρούτα και φρέσκα λαχανικά δηλαδή να γίνει η διατροφή τους έγχρωμη και από κει παίρνουν όλες τις πολύτιμες βιταμίνες που χρειάζονται για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Ερώτηση
“Γεια σας γιατρέ. Έχω ένα αγοράκι 4,5 χρονών και εδώ και 3 μήνες έχουμε πρόβλημα ρωγμής στον ποπό του. Πότε ματώνει και πότε όχι. Η παιδίατρος μου σύστησε μαλακτικό κοπράνων duphalac, πολύ νερό και διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Είχε πάνω από ένα μήνα που είχε τελευταία φορά και σήμερα το ξανάπαθε αλλά πολύ έντονο. Πήγε 2 φορές τουαλέτα αλλά και τις δύο μάτωσε. Ανησυχώ μήπως μου κάνει καμιά αναιμία. Και σήμερα όταν ανοίγω τον ποπό του να δω τη σχισμή σαν να κατεβάζει αίμα από μέσα, μια σταγόνα. Σας παρακαλώ πείτε μου εκτός από τη δυσκοιλιότητα λέτε να είναι κάτι σοβαρότερο; Μήπως να τον πάω σε γαστρεντερολόγο; Τι εξετάσεις πρέπει να κάνουμε; Πώς γίνεται να θεραπευτεί τελείως και να μην το ξαναπάθει; Το λυπάμαι το καημένο, αλλά αυτός μου λέει ότι δεν πονάει όταν κάνει κακά”.

Απάντηση

Έχει πολύ δίκιο η παιδίατρός σας που προσπαθεί με τη διατροφή να ρυθμίσει την υφή των κοπράνων ώστε να μην τραυματίζεται ο βλεννογόνος του εντέρου. Επειδή απ’ό,τι φαίνεται έχει κάποια ραγάδα θα πρέπει να απευθυνθείτε σε παιδοχειρουργό ο οποίος εκτός από αντισηπτικά που θα βάλει στην περιοχή για να μην μολύνεται η ραγάδα και χειροτερεύει θα σας προτείνει και κάποια άλλα φάρμακα προκειμένου να κλείσει αυτή η μικρή πληγή.


Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook