Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά!

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη πραγματικά δεν έχουμε λόγια όλοι εμείς που θέτουμε ένα ερώτημα και πραγματικά όσες φορές το έχω κάνει εγώ τουλάχιστον έχετε απαντήσει. Το κοριτσάκι μου πλησιάζει την ηλικία των 15 μηνών και θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο MMR (Ιλαρά-Ερυθρά-Παρωτίτιδα). Έχω ακούσει πολλά για αυτό το εμβόλιο. Ακόμα και ότι προκαλεί αυτισμό ή εγκεφαλίτιδα. Κάποιες μητέρες ισχυρίζονται πώς το παιδί τους ενώ έλεγε 2-3 λεξούλες πριν το εμβόλιο μετά εμφάνισαν δυσκολία στην ομιλία. Επίσης ένα από τα συμπτώματά του είναι ο υψηλός πυρετός ακόμα και 12 μέρες. Αν εμφανίσει κάτι τέτοιο το παιδί πώς μπορώ να είμαι σίγουρη ότι δεν έχει αφήσει κάποιο “σημάδι”; Πείτε μας σας παρακαλώ την γνώμη σας και αν το Priorix θεωρείται πιο ήπιο από το MMR”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, η τεχνολογία των σύγχρονων εμβολίων έχει τόσο πολύ βελτιωθεί με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ελαχιστότατες παρενέργειες από τα εμβόλια που κάνουμε στα παιδιά. Από την άλλη πλευρά το όφελος του εμβολιασμού είναι δυσανάλογο με τις μικρές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν, όπως συνήθως ένας πυρετός, ένα εξάνθημα και τοπικά στο σημείο που γίνεται η ένεση ένας ερεθισμός. Για το συγκεκριμένο εμβόλιο που ρωτάς, υπήρχε μια παλιά εργασία πριν από 15-20 χρόνια κάποιων Γάλλων, οι οποίοι απέδωσαν τον αυτισμό στο εμβόλιο. Εκατοντάδες μελέτες που έγιναν έπειτα, καμία δεν επιβεβαίωσε εκείνη τη μελέτη και έτσι αυτό το εμβόλιο όπως και τα υπόλοιπα, βάζοντας στη ζυγαριά τα ωφέλη και τις παρενέργειες όλη η σύγχρονη παιδιατρική προτείνει να γίνονται ανεπιφύλακτα τα εμβόλια εκτός και αν για ένα συγκεκριμένο παιδί υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που ο παιδίατρός του θα συστήσει την εξαίρεση κάποιου εμβολιασμού.

Ερώτηση
“Γιατρέ, γεια σας, συγχαρητήρια για τη στήλη σας και τις πολύτιμες συμβουλές σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω την άποψή σας για τις σταγόνες βιταμίνης D. Η παιδίατρος μας τις συνέστησε για το 7 μηνών μωρό μας. Κανένας από τους γνωστούς μας δεν έχει δώσει στα παιδάκια του. Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η βιταμίνη D χορηγείται στα παιδιά σε δύο περιπτώσεις: 1. σε ένα νεογέννητο που είναι πρόωρο ή μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια ή διότι κρίνει ο παιδίατρός του ότι μαλλον το έχει ανάγκη, 2. σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί ένα παιδί να έχει έλλειψη βιταμίνης D κατόπιν αιματολογικής εξέτασης όπου διαπιστώνεται αυτή η έλλειψη τότε μπορεί για ένα διάστημα να χορηγηθεί η συγκεκριμένη βιταμίνη.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, το παιδί μου είναι ενός έτους, με βάρος 8600 και ύψος 77 (γεννήθηκε 3045, με ύψος 50, 40 εβδομάδων). Πολλοί με επικρίνουν επειδή χρησιμοποιώ βρώμη ή φρούτα αντί για τις κλασσικές κρέμες, προϊόντα ολικής αλέσεως καθώς και επειδή δεν της δίνω ακόμα γλυκά, μπισκότα ή ψωμί (τρώει μόνο τοστ καμιά φορά με τυρί). Θα ήταν πολύτιμο βοήθημα εάν μπορούσατε να μας παρουσιάσετε ένα εβδομαδιαίο ή έστω ημερήσιο πλάνο διατροφής για μωράκια 1 έτους, καθώς επίσης και έναν τρόπο ώστε να μπορούμε υπολογίσουμε την ποσότητα που πρέπει να τρώει σε κάθε γεύμα. Θα ήθελα επίσης τη γνώμη σας σχετικά με το νερό που βράζουμε για την παρασκευή γάλακτος. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε βρύσης η εμφιαλωμένο; Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς σου δίνω συγχαρητήρια γι’ αυτά που περιγράφεις. Η διατροφή που δίνεις εσύ είναι η ιδανική που θα προτείναμε εμείς οι παιδίατροι αλλά δύσκολα στην πράξη το εφαρμόζουν οι γονείς στο παιδί τους. Όσον αφορά στο νερό για την παρασκευή του γάλακτος στην ηλικία που βρίσκεται το μωρό σου δε χρειάζεται πια βράσιμο αφού έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να έχεις σταματήσει τις αποστειρώσεις. Μπορείς να χρησιμοποιείς άβραστο νερό, είτε είναι της βρύσης είτε εμφιαλωμένο εφόσον ξέρεις ότι το συγκεριμένο νερό που θα χρησιμοποιήσεις είναι ασφαλές ως πόσιμο. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής σε γενικές γραμμές σε αυτή την ηλικία είναι: πρωί και βράδυ γάλα μέχρι 500-600 ml, δεκατιανό φρουτόκρεμα, γεύμα κρεατοχορτόσουπα με όλα τα είδη του κρέατος, χόρτα και λαχανικά, ρύζι και ζυμαρικά, το απογευματινό μπορούμε να το ονομάσουμε και δείπνο όπου θα μπορούσε να φάει κάποια στιγμή το ίδιο το μεσημεριανό φαγητό ή ένα τοστ ή ένα πιάτο με τυράκι, ψωμάκι, ντοματούλα, πατατούλα ή ένα ρυζόγαλο ή ένα σνακ που μπορείς να φτιάξεις με γιαούρτι, σταφίδες, κουάκερ, δημητριακά κ.λπ.

Ερώτηση
“Γεια σας γιατρέ και ευχαριστούμε για τις συμβουλές σας. Η κόρη μου θα γίνει 3 χρονών τον Αύγουστο και το θέμα μας είναι η πάνα. Την αφήνουμε χωρίς πάνα από το πρωί και μπορεί να μείνει χωρίς να πάει τουαλέτα μέχρι το απόγευμα. Ούτε πάνω της κάνει, ούτε στην τουαλέτα ή στο γιογιό της. Μπορεί να κάθεται ώρα στο γιογιό ενθουσιασμένη, αλλά δεν κάνει. Ούτε την πάνα θέλει. Της δίνω και πολλά υγρά να πίνει. Ανησυχώ για τις πολλές ώρες που μένει έτσι, δεν είναι επικίνδυνο; Τι να κάνω; Ποτέ δεν της έχουμε θυμώσει για αυτό το θέμα, αλλά δείχνει σαν κάτι να φοβάται”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δεν είναι καλό το παιδί να κρατάει τα ούρα του διότι υπάρχει κίνδυνος κάποιας στιγμή νακάνει ουρολοίμωξη ή κυστίτιδα. Από ό,τι φαίνεται η κόρη σου δεν έχει ακόμη ωριμάσει ώστε να ελέγχει τους σφιγκτήρες της και γι’ αυτό συμπεριφέρεται έτσι. Σε πρώτη φάση προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος που σου περιγράφω ακολουθήστε την επιθυμία της προκειμένου να πετύχετε τουλάχιστον αυτό το διάστημα να κάνει τα τσίσα της. Φυσικά να της δίνεις πάρα πολλά υγρά να πίνει γιατί όταν θα γεμίσει η κύστη της δεν θα μπορεί κάποια στιγμή να κρατήσει τα τσίσα της και ή θα ουρήσει κατά συνείδηση ή θα κατουρηθεί επάνω της.

Ερώτηση
“Πού οφείλεται η ερπητοειδής ουλοστοματίτιδα και πώς περνάει; Εμφάνισε η 18 μηνών κόρη μου και έχουν “εξαφανιστεί” τα επάνω δόντια της. Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Η ερπητοειδής ουλοστοματίτιδα οφείλεται στον ιό του έρπη ο οποίος δημιουργεί λοίμωξη στο στόμα και στα ούλα του παιδιού. Πολλές φορές όπως και στη δική σου περίπτωση, η υπεραιμία και το οίδημα των ούλων είναι τόσο μεγάλα που σχεδόν εξαφανίζονται από το πεδίο τα δόντια του παιδιού. Με συγκεκριμένη θεραπεία αντισηπτική η νόσος κάνει τον κύκλο της και σιγά σιγά επανέρχονται τα ούλα στην προηγούμενη κατάσταση.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 12 μηνών και εδώ και 2 μήνες περίπου τρίβεται με την πάνα της, με αρκουδάκια, κάτι σαν να αυνανίζεται. Δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω και να το σταματήσω. Μου έχουν ότι όταν τη βλέπω να κάνει έτσι να την απασχολώ με άλλα πράγματα αλλά αυτή νευριάζει όταν της το κάνω και φοβάμαι μήπως είναι χειρότερα να τη σταματήσω να κάνει κάτι που θέλει. Σας παρακαλώ βοηθήστε με!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα περιγράφεις δηλαδή απ’ ό,τι φαίνεται το κοριτσάκι σου έχει μπει στο στάδιο του αυνανισμού. Είναι κάτι που συμβαίνει και σε πιο μικρά παιδάκια ακόμη και 4-5 μηνών. Δεν πρέπει να ανησυχείς όμως διακριτικά θα πρέπει να κάνεις αυτό που περιγράφεις, δηλαδή να της αποσπάς την προσοχή χωρίς όμως να καταλαβαίνει ότι το κάνεις επίτηδες διότι έτσι θα της προκαλέσεις και εκνευρισμό αλλά και περισσότερη περιέργεια προκειμένου να το συνεχίσει.

Ερώτηση
“Γιατρέ, συγχαρητήρια για τη στήλη σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω σε τι μπορεί να οφείλεται η αλλαγή στην συμπεριφορά της 2,5 ετών κόρης μου. Αρνείται να ντυθεί, αρνείται να φάει, αρνείται να φορέσει βρακάκι, αρνείται να χτενίσει τα μαλλιά της, για τσιμπιδάκια δεν το συζητώ, αρνείται να βγει από το μπάνιο. Όπως καταλαβαίνετε είμαστε σε μια συνεχή άρνηση. Γιατί άραγε; Δεν έχει αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά μας, ίσως μόνο το ότι βρισκόμαστε πιο πολλές ώρες εκτός σπιτιού. Νομίζετε ότι αυτό μπορεί να της δημιουργεί νευρικότητα; Ή απλώς δοκιμάζει την υπομονή και τα όριά μας; Πώς αντιμετωπίζουμε μια τέτοια κατάσταση;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, με τη συμπεριφορά του το παιδί σου σού δείχνει ότι κάτι συμβαίνει που το έχει ενοχλήσει. Εσύ σίγουρα δεν το αντιλαμβάνεσαι όμως το μήνυμα που σου στέλνει είναι αυτό. Ψάξτε λοιπόν στο σπίτι σας να δείτε τι μπορεί να είναι αυτό που ενοχλεί το παιδί και τις περισσότερες φορές είναι κάτι που το έχετε δει αλλά δεν θέλετε να το παραδεχτείτε. Σίγουρα αν λείπετε πολλές ώρες εκτός σπιτιού μπορεί αυτό να της δημιουργεί μια ανασφάλεια και έναν εκνευρισμό δεδομένου ότι ξαφνικά στερείται την εστία της, τη φωλίτσα της και την ασφάλεια που ένιωθε στο σπίτι.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 2,5 χρονών με ύψος 96 εκ και βάρος 15,5 κιλά. Θα πάει στον παιδικό τον Σεπτέμβρη. Είναι χαρούμενος, κοινωνικός, παίζει και γενικά δεν κάνει τίποτα το διαφορετικό εκτός από το εξής: τον τελευταίο μήνα ανοιγοκλείνει συνέχεια το δεξί του μάτι, πιστεύουμε ότι είναι τικ γιατί τον χειμώνα παρουσίασε επιπευφυκίτιδα και ο παιδοφθαλμίατρος του έδωσε κολλύριο και του πέρασε. Οι πληροφορίες που σας έγραψα δεν ξέρω αν είναι χρήσιμες, ζητάω πάντως με μεγάλη ανάγκη την βοήθειά σας γιατί το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που σχολιάζεται και από άλλα παιδάκια και τον κάνουν να νιώθει άσχημα. Να σας αναφέρω ότι έχει υπερμετρωπία εκ γενετής 3,5 βαθμούς αλλά ο γιατρός μας είπε ότι δεν είναι απαραίτητο να βάλει ακόμα γυαλιά. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, το παιδί σου έχει αυτό που λες, δηλαδή ένα τικ. Το τικ οφείλεται σε πολλούς ψυχολογικούς παράγοντες και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να το ψάξετε. Επίσης εάν έχει πρόβλημα υπερμετρωπίας στα μάτια και δυσκολεύεται να δει μπορεί και αυτό να είναι ένας τρόπος να αντιδρά προκειμένου να μπορέσει να δει καλύτερα ή να σας δείξει ότι κάτι συμβαίνει και πρέπει να το βοηθήσετε. Η γνώμη μου είναι να ξεκινήσετε από τον παιδοοφθαλμίατρο, να του πείτε το πρόβλημα, μήπως και φορώντας γυαλιά ηρεμήσει το παιδί εφόσον διαπιστώσει ότι βλέπει καλά και δεν εκνευρίζεται.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η υπερκατανάλωση γάλακτος για την 2,5 ετών κόρη μου. Πίνει περίπου 900 ml γάλα noulac το 24ωρο.Τρεφεται φυσιολογικά και τρώει τα πάντα. Μπορεί η υπερκατανάλωση αυτή να δημιουργήσει πρόβλημα στο βάρος ή στα δόντια της; Πίνει ακόμα με μπιμπερό. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Στην ηλικία που βρίσκεται το παιδί σας, η σύσταση είναι να πίνει 500-700 ml γάλα το 24ωρο. Ο λόγος είναι ότι παιδί πρέπει να τρέφεται και με άλλα πράγματα και δεύτερον ότι η υπερκατανάλωση γάλακτος δυσχεραίνει την απορρόφηση του σιδήρου στο έντερο του παιδιού με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να επέλθει σιδηροπενική αναιμία.

Read More

And More