Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!

Ερώτηση
“Θα ήθελα να ρωτήσω αν ένα μωρό που εμβολιάστηκε με το MMR μπορεί να έρθει σε επαφή με ένα άλλο 10 μηνών που δεν εμβολιάστηκε ακόμη. Υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει; Και αν ναι πόσο καιρό να είναι σε απόσταση; Ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και για οποιδήποτε εμβόλιο να μεταδοθεί η ασθένεια από την οποία εμβολιάζουμε ένα παιδί σε ένα άλλο παιδί που βρίσκεται στο περιβάλλον του. Επομένως μπορεί να εμβολιάζεται ένα παιδί και στο περιβάλλον του να υπάρχουν τα αδέλφια του, τα ξαδέλφια του ή παιδιά που βρίσκονται στον παιδικό σταθμό.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, έχω μια κορούλα 15 μηνών και αρνείται να φάει τα πάντα! Της δίνω να ασχολείται με κάτι ώστε να την κάνω να ξεχαστεί και να ανοίξει το στόμα της για να της δώσω λίγο φαγητό, στερεά τροφή που τρώει. Πώς μπορώ να υπολογίσω την ποσότητα ενός ικανοποιητικού γεύματος μεσημεριανού;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, το ακούω πολύ υπερβολικό να λες ότι το παιδί αρνείται να φάει τα πάντα. Συνήθως αυτή την έκφραση την χρησιμοποιούν πολλές μανούλες αλλά στην πράξη διαπιστώνουμε ή ότι το παιδί τρώει αρκετά αλλά όχι τόσο όσο νομίζει η μητέρα ή η συνεχόμενη συμπεριφορά της μητέρας καταπιέζει το παιδί με αποτέλεσμα να δημιουργεί αρνητισμό. Σε κάθε περίπτωση να ξέρεις ότι εάν ένα παιδί είναι υγιές τότε εάν το αφήσεις νηστικό αργά ή γρήγορα θα επιδιώξει να φάει και μάλιστα με μεγαλύτερη όρεξη. Αυτό σού προτείνω να κάνεις. Άφησε το παιδί σου νηστικό μέχρις ότου το ίδιο να σου ζητήσει να φάει. Και σε αυτή την περίπτωση πάλι καθυστέρησε τη χορήγηση τροφής για να δεις πόσο ζωηρή θα είναι η απαίτηση του παιδιού σου. Εάν περάσουν αρκετές ώρες ή ακόμη και μία μέρα και δεις ότι το παιδί τελικά δε ζητάει να φάει τότε σημαίνει ότι είναι άρρωστο άρα σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μπει στο νοσοκομείο για να γίνουν ειδικές εξετάσεις αίματος και ούρων προκειμένου να διαπιστώσουμε γιατί το μωρό σου έχει ανορεξία. Σού επαναλαμβάνω ότι τις περισσότερες φορές είναι η πίεση των μητέρων να φάει το παιδί τους κάτι τις παραπάνω που δημιουργεί αυτή την αντίδραση.

Ερώτηση
“Γιατρέ, η κόρη μου είναι 18 μηνών και γεννήθηκε με το δεύτερο δαχτυλάκι του ποδιού της να καβαλάει το πρώτο και στα δύο πόδια (στο ένα πόδι είναι λίγο πιο έντονο). Η γιατρός μας είπε ότι μάλλον στριμώχτηκε στη κοιλιά και θα πρέπει για 3 μήνες να της πιάνουμε τα δύο πρώτα δαχτυλάκια με τέηπ για να ισιώσουν. Επίσης μας είπε ότι εάν το είχαμε προσπαθήσει νωρίτερα θα είχε λυθεί το πρόβλημα και πιθανότατα να μπει χειρουργείο περίπου 3 χρονών γιατί μεγαλώνοντας μπορεί να έχει πρόβλημα με τα παπούτσια, στο περπάτημα κλπ. Το πρόβλημα είναι ότι δίνουμε μάχη για να της βάλουμε το τέηπ και αυτό όχι όλη μέρα όπως μας είπε η γιατρός γιατί δεν το δέχεται με τίποτα. Θα ήθελα τη γνώμη σας στο θέμα γιατί με στεναχωρεί που μπορεί το παιδί μου να μπει χειρουργείο. Θα μπορούσε αυτή η επέμβαση να γίνει όταν θα μεγαλώσει και θα κρίνει μόνη της εάν την ενοχλεί; Έχω παρατηρήσει ότι στο ένα ποδαράκι τα ισιώνει καμιά φορά τα δαχτυλάκια. Σας ευχαριστώ πολύ”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το πρόβλημα που έχει το δικό σου παιδί το συναντούμε πολύ συχνά αλλά αυτό γίνεται τη στιγμή που το παιδί γεννιέται. Στην πρώτη παρατήρηση του παιδιάτρου ή του παιδο-ορθοπεδικού στο μαιευτήριο εντοπίζεται το συγκεκριμένο πρόβλημα και ο παιδο-ορθοπεδικός αποφασίζει εκείνη τη στιγμή αν θα πρέπει να γίνει κάποια υποστήριξη όπως στην περίπτωση που περιγράφεις με κάποια ταινία ή με άλλον τρόπο προκειμένου να ισιώσουν τα δάχτυλα. Μου κάνει λοιπόν μεγάλη εντύπωση γιατί αυτό δεν είχε εντοπιστεί από τη στιγμή της γέννησης γιατί όπως καταλαβαίνεις δεν είναι κάτι το οποίο έχει δημιουργηθεί μετά από 18 μήνες όπως είναι η ηλικία του παιδιού σου. Πιστεύω ότι για την καλύτερη και την σωστότερη αντιμετώπιση του προβλήματος πλέον σε αυτήν την ηλικία θα πρέπει να το δει ειδικός παιδο-ορθοπεδικός, με τον οποίο θα συζητήσεις ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση και όχι να περιμένεις πειραματιζόμενη και με ένα παιδί το οποίο δεν πείθεται να κάνει αυτά τα οποία πρέπει.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 2 ετών που ενώ έχει βγάλει όλα του τα δόντια έχει πάρα πολλά σάλια. Γιατί;”

Απάντηση
Καταρχήν δε μου λες πόσα δόντια έχει βγάλει για να είμαι σίγουρος ότι έχεις σαφή αντίληψη του αριθμού των δοντιών. Για να έχει τόσο πολλά σάλια συμβαίνουν τα εξής: 1. ή ακόμα δεν έχει βγάλει όλα τα δόντια, άρα κάποιο βρίσκεται σε εξέλιξη, 2. τα δόντια που έχουν βγει δεν έχουν ολοκληρώσει την ανατολή τους άρα ακόμα προχωρούν στα ούλα προς τα έξω και επομένως μπορεί να προκληθεί σιελόρροια, 3. το παιδί περνάει στο στόμα του και ειδικότερα στο λαιμό του κάποιες ιωσούλες, οι οποίες δεν δημιουργούν πυρετό ή άλλη ανησυχία αλλά παράγει σάλια τα οποία έχουν μικροβιοκτόνες ιδιότητες και με αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός προσπαθεί να σκοτώσει τους ιούς.

Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 14 ετών και έχει σκουληκάκια, δηλ. οξυουρίαση. Πήρε την φαρμακευτική αγωγή και τηρούμε όπως πάντα τους κανόνες υγιεινής για να μην ξαναμολυνθεί. Γνωρίζω πως σε δύο εβδομάδες πρέπει να επαναλάβει την αγωγή, η ερώτησή μου είναι εάν μπορεί να κάνει μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα τον καιρό που θα πάμε διακοπές. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την άμεση απάντησή σας”.

Απάντηση
Φυσικά και μπορεί να κάνει μπάνιο και στη θάλασσα και στην πισίνα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα σκουλικάκια. Εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες για την επανάληψη της αγωγής και να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής προκειμένου να μην ξαναμολυνθεί. Μέσα στους κανόνες της θεραπείας είναι ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν στο περιβάλλον που είναι το παιδί δηλαδή στο ίδιο σπίτι και πιθανόν χρησιμοποιούν την ίδια τουαλέτα πρέπει να κάνουν την ίδια αγωγή που κάνει το παιδί σου.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι 5 μηνών. Πριν τρεις μήνες περίπου ανακαλύψαμε ότι έχει δυσανεξία στη λακτόζη, είχε ξηροδερμία και αιματάκι στα κακά της. Αφού η γιατρός πήρε δείγμα από την πάνα, μας είπε ότι πρόκειται για αλλεργία στο γάλα και ότι το αίμα δεν έχει να κάνει με κάποιο πρόβλημα στο έντερο. Για τις πρώτες 40 μέρες θήλαζα, μετά όμως λόγω υποχρεώσεων έπινε s26 gold. Αφού παρουσίασε την αλλεργία της δίνουμε Aptamil pepti junior. Αυτό το γάλα όμως δε της αρέσει πάρα πολύ και έτσι σπάνια αδειάζει το μπουκάλι ενώ πριν κάνουμε την αλλαγή αυτή τα τελείωνε τα μπουκάλια αμέσως! Στη πρόσφατη επίσκεψή μας στο γιατρό μας είπαν ότι πρέπει να πάρει βάρος, Είναι 66 εκατοστά και 6.400 κιλά. Μας είπαν ότι είναι στη τελευταία γραμμή του γραφήματος. Ήθελα να ρωτήσω αν κάποια στιγμή θα μπορέσω να της ξαναδώσω το s26 που της άρεσε και με το οποίο μεγάλωσα και εγώ και η πρώτη μου κόρη και το εμπιστεύομαι. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση τώρα πλέον να μπορεί να απορροφήσει τη λακτόζη ή για μια ζωή δε θα μπορεί; Ζω στο εξωτερικό και για αυτό θα ήθελα την γνώμη ενός Έλληνα γιατρού. Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, έχεις δίκιο, τα ειδικά γάλατα που χρησιμοποιούμε για τα παιδιά με αλλεργία στη λακτόζη δεν έχουν πάρα πολύ καλή γεύση και γι’ αυτό τα παιδιά πίνουν οριακά όσο πεινούν και έτσι δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλη απαίτηση να έχουν πολύ βάρος. Πλην όμως πρέπει να παίρνουν κανονικό βάρος και να βρίσκονται μέσα στις φυσιολογικές καμπύλες της ανάπτυξης. Έχε υπόψη σου ότι υπάρχουν αρκετά γάλατα ειδικά για τις αλλεργίες και θα μπορούσες σε συνεννόηση με τον παιδίατρό σου στη χώρα που βρίσκεσαι να δοκιμάσεις και κάποια άλλα μήπως τυχαία αρέσει στο παιδί μια άλλη γεύση. Όσον αφορά στο μέλλον της αλλεργίας δεν μπορεί κανείς από τώρα να ξέρει τι θα συμβεί. Πάρα πολλές φορές η αλλεργία υποχωρεί και το παιδί μπορεί άφοβα να φάει οποιοδήποτε γαλακτοκομικό αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις η αλλεργία διατηρείται για όλη τη ζωή οπότε ο άνθρωπος θα πρέπει να προσέχει τα γαλακτοκομικά ή να παίρνει και κάποια σκευάσματα που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου προκειμένου να αποφεύγουν τα συμπτώματα που προκαλεί η αλλεργία στο γάλα.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς μπορώ να ταΐζω το μωρό μου που έχει ήπια παλινδρόμηση. Είναι 3μιση μηνών και δυστυχώς διαγνώστηκε πριν 15 μέρες ότι έχει αυτό το θεματάκι. Άλλαξα παιδίατρο γιατί πολύ απλά της έλεγα όλα τα συμπτώματα από την αρχή που ήταν ακόμα ημερών και δεν έκανε τίποτα για να βρούμε τι έχει. Έτσι με την καινούργια παιδίατρο διαγνώσαμε ότι όντως είχε παλινδρόμηση. Του δίνουμε το επαντορεμ πρωί βράδυ από 1cc. Απλά βλέπω ότι το μωρό ακόμα δυσκολεύεται να φάει. Έχει όρεξη γιατί αμέσως με το που πιάσει το μπουκάλι τρώει με χαρά. Μετά όμως από τα 120 ml κλαίει και δεν το θέλει και μόνο όταν τον πάρω αγκαλιά και τον κάνω βόλτα θα φάει το υπόλοιπο, βέβαια με πολλή προσπάθεια. Στεναχωριέμαι πολύ γιατί η γιατρός μου είπε ότι ημερησίως το μωρό πρέπει να τρώει 800 ml και τον πιέζω να τρώει και αισθάνομαι πολύ άσχημα γι’ αυτό. Τον ταΐζω σε καθιστή θέση. Ακόμα γάλα δεν μπορώ να του αλλάξω γιατί είναι μεγάλο μου είπε για να τον πάω στα αντιαλλεργικά, του δίνω το novalac premium. Τελευταία φορά που το μετρήσαμε στην γιατρό στης 7 του Αυγούστου ήταν 5.800. Σας παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε τι να κάνω γιατί έχω βρεθεί σε απόγνωση. Ακόμα τα γεύματά του είναι 4 αντί για 5 γιατί δεν ξυπνάει με τίποτα το βράδυ για να πιει γάλα. Τα ml που του δίνω είναι 180. Καμιά φορά και 210 ml. Βέβαια πάντα με δυσκολία όπως σας είπα και πολλές φορές δεν ξεπερνάμε τα 80 με 120 ml, συνήθως το πρωινό το γεύμα του. Σας παρακαλώ τι να κάνω για να μου τρώει το παιδί ευχάριστα και να παίρνει και τα ml που πρέπει για να αναπτυχθεί σωστά; Σας ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε το μήνυμά μου!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η ΓΟΠ που έχει το μωρό σου την έχει από τότε που γεννήθηκε και δυστυχώς γύρω στους 4 με 5 μήνες της ζωής αυτό επιδεινώνεται ακόμη και αν το παιδί κάνει ειδική θεραπεία. Μετά τους 6 μήνες της ζωής που αρχίζει να τρώει και στερεές τροφές και η “βαλβιδούλα” που βρίσκεται μεταξύ οισοφάγου και στομάχου αρχίζει να κλείνει καλύτερα τότε τα συμπτώματα βελτιώνονται και πολλές φορές σταματάμε να δίνουμε και τα ειδικά σιρόπια. Όπως έχεις αντιληφθεί, επειδή το παιδί κάνει παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομαχιού, έχει καούρες και τσουξίματα στο κάτω τμήμα του οισοφάγου και γι’αυτό μόλις έχει φάει την πρώτη ποσότητα γάλακτος που του ικανοποιεί λίγο την πείνα μετά σταματάει γιατί νιώθει αυτά τα συμπτώματα. Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να αλλάξεις το γάλα και να δώσεις το Novalac AR το οποίο είναι ειδικό για τα παιδάκια που κάνουν παλινδρόμηση και αν μετά από μία εβδομάδα δεν βελτιωθούν τα συμπτώματα τότε να ζητήσεις από τον παιδίατρό σου μήπως μπορεί να συμπληρώσει και δεύτερο φάρμακο για αυτή την περίπτωση όπως είναι το Cilroton. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα πρέπει για μερικούς μήνες ακόμα να κάνεις υπομονή. Να κρατάς το παιδί σου λίγο περισσότερο όρθιο να ρευτεί, να σηκώσεις το στρωματάκι του περίπου 10 μοίρες από τη μεριά που είναι το κεφάλι ώστε να πηγαίνει όπως λέμε το γάλα προς το στομάχι και ίσως καμιά φορά όταν κατά τη διάρκεια της μέρας το έχουμε στο ριλάξ αυτό ανακουφίζει τα περισσότερα παιδιά και πολλές φορές το αφήνουμε να κοιμάται εκεί. Πάντως το γεγονός ότι το μωρό σου κοιμάται και δεν ξυπνάει για να φάει είναι καλό σημάδι και δεν είναι κάτι αρνητικό όπως εσύ νομίζεις.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζανη θα ήθελα να ρωτήσω τι είναι η νεογνική πυκνοκύτωσση, από τι προκαλείται σε ένα νεογέννητο, πώς αντιμετωπίζεται και τι μπορεί να αφήσει στο μέλλον ακόμα και αν έχει αντιμετωπιστεί; Ευχαριστώ”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, εάν αυτή η πυκνοκύττωση που λες αναφέρεται στα κύτταρα του αίματός του τότε συμβαίνει όταν η αύξηση της αιμοσφαιρίνης είναι πάνω από 22 ενώ φυσιολογικά πρέπει να βρίσκεται γύρω στο 12 και ο αιματοκρίτης είναι πάνω από 65 ενώ φυσιολογικά πρέπει να βρίσκεται γύρω στο 40. Τα αίτια αυτής της συμπύκνωσης είναι πολλά όπως: 1. μετάγγιση αίματος από τη μητέρα στο έμβρυο όταν ακόμη είναι στην κοιλιά, 2. όταν καθυστερεί να δεθεί ο ομφάλιος λώρος μετά την έξοδο από την κοιλιά, 3. νεογνό χαμηλού βάρους, 4. νεογνό που γεννήθηκε πολύ ώριμο δηλαδή πάνω από 40 εβδομάδες κύησης, 5. τοξιναιμία της κύησης, 6. διαβήτης της μητέρας, 7. διάφορα σύνδρομα. Το νεογνό συνήθως δεν έχει εμφανή συμπτώματα. Σε σοβαρές περιπτώσεις έχει δυσκολία στην αναπνοή, μελάνιασμα, ανεπάρκεια στην λειτουργία της καρδιάς, σπασμούς, ίκτερο, χαμηλό σάκχαρο, χαμηλό ασβέστιο και άλλα συμπτώματα. Η θεραπεία χρειάζεται όταν ο αιματοκρίτης είναι πάνω από 70. Εφαρμόζεται μερική αφαιμαξομετάγγιση για να ελαττωθεί, κάτω από 60.

Read More

And More