Πίσω στην κορυφή της σελίδας
20.09.2014 | 21:30
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος απαντά!

Ο παιδίατρος απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ερώτηση
“Αγαπητέ κ. Μαζάνη,θα ήθελα τη γνώμη σας. Αν ένα μωρό κάνει το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς μπορεί να κολλήσει ένα άλλο μωρό, 10 μηνών, το οποίο δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη; Και αν ναι μετά από πόσο χρονικό διάστημα μπορούν να έρθουν σε επαφή; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο και τις συμβουλές σας!”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, έχουμε πει κι άλλες φορές ότι τα εμβόλια επειδή αποτελούνται από εξασθενημένα έως νεκρά μικρόβια δεν μπορούν να προκαλέσουν τη νόσηση ούτε στο παιδί που εμβολιάζεται αλλά ούτε και να μεταδώσουν σε κάποιο άλλο παιδί που βρίσκεται στο περιβάλλον του. Επομένως μην ανησυχείτε καθόλου.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, σας ευχαριστώ για την πάντα πολύτιμη βοήθειά σας. Ήθελα να σας ρωτήσω για το τριπλό εμβόλιο και να μου πείτε την γνώμη σας, εφόσον οι γνώμες στο διαδίκτυο διίστανται και με δεδομένο το γεγονός ότι στην οικογένειά μου υπάρχει περίπτωση αυτιστικού παιδιού (ανιψιός). Ο γιος μου είναι 15 μηνών και είναι να κάνει το εμβόλιο αυτό στις 10 Σεπτεμβρίου. Ζήτησα από τη γιατρό μας τη γνώμη της και μου είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά αν νιώθω ανασφάλεια να κάνουμε μόνο το ένα, της ιλαράς αν δεν κάνω λάθος και τα υπόλοιπα μέχρι 2,5 ετών. Εσείς τι λέτε; Έχω αγχωθεί αρκετά με το συγκεκριμένο θέμα κι επίσης αναρωτιέμαι, αφού σχεδόν όλα τα παιδιά εμβολιάζονται, από πού να κολλήσει το δικό μου αυτές τις ασθένειες εφόσον δεν πηγαίνει και σε παιδικό σταθμό;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, κατανοώ την ανησυχία σου και είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε πάρα πολύ συχνά με τη "ρετσινιά" που έχει το συγκεκριμένο εμβόλιο. Καταρχήν θα ξεκινήσω από το τέλος της ερώτησής σου όπου είσαι τελείως λάθος να διερωτάσαι από πού να κολλήσει το παιδί σου εφόσον όλα τα άλλα είναι εμβολιασμένα. Ακριβώς, δεν εμφανίζονται πλέον αυτές οι αρρώστιες διότι εμβολιάζονται τα παιδιά. Εάν σταματήσουμε να τα εμβολιάζουμε τότε θα έχουμε ξανά επιδημίες και το αποτέλεσμα θα είναι να χάσουμε και πολλές ζωές παιδιών. Για την ιστορία, επειδή έχουν ειπωθεί πάρα πολλά για το συγκεκριμένο εμβόλιο, πρέπει να σου πω ουδέποτε υπήρξε μία έρευνα η οποία να αποδεικνύει ότι το εμβόλιο αυτό μπορεί να προκαλέσει αυτισμό. Συνήθως επειδή ο αυτισμός εμφανίζεται μετά τα 3 χρόνια της ζωής ενός παιδιού και το παιδί βρίσκεται σε μία ηλικία που γίνονται πολλά εμβόλια πολλές φορές τα εμβόλια δέχτηκαν επίθεση ότι κάποιο από αυτά είναι η αιτία που προκαλεί αυτισμό. Αυτό δεν έχει αποδειχθεί ποτέ και όλα τα εμβόλια θεωρούνται ασφαλή. Επειδή εσύ έχεις ένα παράδειγμα θα σου πω κι εγώ πολλά παραδείγματα που έχω με οικογένειες που έχουν αυτιστικά παιδιά. Το τελευταίο διάστημα έχω μία κυρία που το πρώτο της παιδί είναι αυτιστικό και στο δεύτερο παιδί εγώ ο ίδιος της πρότεινα να μην κάνουμε το εμβόλιο της ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας πριν κλείσει τα 3 χρόνια για καθαρά ψυχολογικούς λόγους. Η μητέρα αυτή από μόνη της δεν δέχτηκε και μου είπε "όχι, το εμβόλιο θα το κάνουμε διότι είμαι πεπεισμένη ότι το παιδί μου που έχει αυτισμό δεν το έχει πάθει από το εμβόλιο". Συμπερασματικά, μην φοβάσαι, κάνε όλα τα εμβόλια που σου προτείνει ο παιδίατρός σου. Έχω την εντύπωση πάντως ότι δεν έχεις αντιληφθεί καλά τι σου έχει πει ο παιδίατρος διότι δεν υπάρχει στο εμπόριο εμβόλιο που να περιέχει μόνο την ιλαρά και όχι τα υπόλοιπα δύο.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη θα ήθελα να σας ρωτήσω για τον γιο μου. Είναι 7 μηνών και 10 ημερών και πρόκειται να κάνει μαγνητική καθώς σε έναν υπέρηχο που κάναμε στο κεφάλι βρήκαν υγρό, μας είπαν ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό αλλά η παιδίατρος μας, μας συνέστησε να κάνουμε μαγνητική για να δούμε πόσο ακριβώς είναι το υγρό, πού ακριβώς είναι και ότι δεν επηρεάζει τον εγκέφαλο για να είμαστε σίγουροι! Οι οδηγίες ήταν ότι πρέπει να είναι 6 ώρες πριν νηστικός (η εξέταση θα γίνει 8:30 η ώρα το πρωί). Το πρόβλημα είναι ότι δεν του έχω κόψει το βραδινό (δεν με έχει αφήσει η παιδίατρος λόγω της παλινδρόμησης που έχει) και το τελευταίο γεύμα του είναι 5 το πρωί. Πώς θα τον κρατήσω τόσες ώρες; Δεν επιτρέπεται ούτε το νερό; Τι μπορώ να κάνω για να τον ξεγελάσω και να αντέξει γιατί είναι και πολύ φαγανός;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, καταρχήν μην φοβάσαι καθόλου να κάνεις τη μαγνητική καθώς τα σύγχρονα μηχανήματα είναι τόσο καλά που το παιδί παίρνει πάρα πολύ μικρή δόση ακτινοβολίας. Επίσης το αποτέλεσμα που θα πάρεις δηλαδή είτε θετικό είτε αρνητικό είναι τόσο χρήσιμο που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις αυτή την εξέταση. Επειδή για να γίνει αυτή η εξέταση θα χρειαστεί το παιδί σου να υποστεί μία μικρή νάρκωση (μέθη) γι' αυτό πρέπει να είναι εντελώς νηστικό μήπως κατά τη διάρκεια της εξέτασης κάνει εμετό και όπως καταλαβαίνεις αυτό δεν θα είναι το καλύτερο για την υγεία του. Θα σου πρότεινα να συζητήσεις με τους γιατρούς μήπως μπορέσουν να κάνουν τη μαγνητική διαφορετική ώρα, δηλαδή όχι το πρωί αλλά το μεσημέρι, το απόγευμα ή εν πάσει περιπτώσει κάποια άλλη ώρα που θα μπορούσες να κρατήσεις το μωράκι σου τόσες ώρες νηστικό. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα μπορούσες να δώσεις κατά τη γνώμη μου λιγότερη δόση γάλακτος προκειμένου να μην είναι γεμάτο το στομαχάκι του εάν μείνει λιγότερο από 6 ώρες νηστικό.

Ερώτηση
“Πριν ένα μήνα η 4 μηνών κόρη μου είχε πάθει βρογχιολίτιδα και δεν έπινε γάλα όπως έπινε. Έπειτα από θεραπεία δεν έχει ακροαστικά αλλά μόνο μυξούλες. Βάζω ορό πριν από κάθε γεύμα. Τέλος του μήνα κάναμε το εμβόλιο της 2ης δόσης του εξαπλού και του ροταϊού. Πέρασαν 48 ώρες, πυρετό δεν έκανε αλλά ακόμα συνεχίζει να μην πίνει γάλα, πίνει 60 ml και τα υπόλοιπα με το ζόρι, κλαίει μόλις της βάλω το μπιμπερό και κλωτσάει ή το διώχνει. Έπινε 150 ml. Άλλαξα και γάλα και τα ίδια κάνει αλλά όχι σε όλα τα γεύματα. Το πρωινό ή το βραδινό το πίνει καλύτερα”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, δεν μου γράφεις εάν το γάλα που πίνει το παιδί σου είναι μητρικό ή ξένο. Αν και γράφεις και κάποια ml, πολλές μανούλες βάζουν το μητρικό τους γάλα στο μπιμπερό και έτσι το μετράνε σε ml. Επίσης δεν μου αναφέρεις πόσα γεύματα το 24ωρο κάνει το μωρό σου. Γύρω στους 4 μήνες της ζωής τα μωράκια μειώνουν τα γεύματά τους σε 4. Εάν λοιπόν εσένα τρώει περισσότερα πιθανόν αρχίζει να μειώνει τις ποσότητες σε κάποια γεύματα προκειμένου να τα κόψει και κάποια στιγμή θα αυξήσει την ποσότητα σε αυτά που θα μείνουν. Τέλοσπάντων, σημασία έχει όχι πόσα γεύματα κάνει ένα παιδί και όχι πόσα ml τρώει αλλά εάν παίρνει βάρος. Υπάρχουν παιδάκια που τρώνε πάρα πολύ γάλα και δεν παίρνουν βάρος και άλλα τρώνε λιγότερο και το βάρος τους είναι ικανοποιητικό. Από κει λοιπόν θα ξεκινήσεις για να δεις αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Επίσης σίγουρα μετά από μία ίωση όπως είναι η βρογχιολίτιδα και ίσως η συνύπαρξη των εμβολίων να διαταράξει την όρεξη του παιδιού για κάποιες μέρες. Εάν είναι ή το ένα ή το άλλο σε λίγες μέρες θα αποκατασταθεί η όρεξή του και δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 11,5 μηνών και περπατάει μόνος του ακουμπώντας λίγο τον καναπέ καθώς κάνει και 2-3 βηματάκια μόνος του. Τον έχω συνέχεια ξυπόλητο φορώντας του συνέχεια καλτσάκια. Μέχρι πότε θα τον έχω ξυπόλυτο μέσα και έξω από το σπίτι; Μπορεί να φοράει παντοφλάκια στο σπίτι και τι είδος; Και όταν βγαίνουμε έξω τι παπούτσι να του πάρω; Αθλητικά ή κάποια μάρκα; Τι να προσέξω;”

Απάντηση

Εφόσον το μωράκι έχει αρχίσει να περπατάει υποβασταζόμενο από τους καναπέδες όπως περιγράφεις θα μπορούσες να του πάρεις παπουτσάκια τουλάχιστον να τα φοράει όταν βγαίνετε έξω. Προτίμησε να πάρεις κάποιο ημιμποτάκι, που μέσα έχει καμάρα για την πλατυποδία και να είναι αρκετά καλής ποιότητας δηλαδή δερμάτινο. Δεν έχει σημασία τι μάρκα θα επιλέξεις, όλες οι μάρκες θα πρέπει να έχουν αυτά τα τρία στοιχεία που σου περιγράφω.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 23 μηνών. Μέχρι πρότινος έπινε συνολικά 450-500 ml την ημέρα γάλα σε σκόνη. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες όμως έχει μειώσει την ποσότητα του γάλακτος στα 350 ml ημερησίως. Τα γεύματα του τα τρώει κανονικά ενώ το απόγευμα θα φάει είτε γιαούρτι είτε ρυζόγαλο. Επειδή όμως αγχώνομαι για την ποσότητα του ασβεστίου που παίρνει όταν κοιμηθεί του δίνω κοιμισμένο γύρω στα 100 ml, κάτι που γνωρίζω ότι είναι λάθος! Τι μπορεί να φταίει όμως; Σκέφτομαι να του κόψω το μπιμπερό μήπως ζορίζεται με τη θηλή του μπιμπερό ή να του αλλάξω το γάλα. Τι με συμβουλεύετε;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, καταρχήν να μην ανησυχείς για την ποσότητα του γάλακτος που πίνει το παιδί σου διότι όσον αφορά στο ασβέστιο συμπληρώνει και από το γιαούρτι και από τυρί και από το γάλα που βρίσκεται στο ρυζόγαλο. Σου προτείνω να μην του δίνεις μέσα στον ύπνο του γάλα. Το να αλλάξεις τη μάρκα του γάλακτος προκειμένου με μία άλλη γεύση να πίνει κάπως καλύτερα είναι κάτι που μπορείς να το κάνεις. Επίσης μπορείς να κόψεις το μπιμπερό και να του δίνεις να πίνει με καλαμάκι ή με τα ποτηράκια που έχουν ένα ειδικό στόμιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως μην ανησυχείς διότι από ό,τι φαίνεται το παιδί σου συμπληρώνει την ποσότητα ασβεστίου που έχει ανάγκη ο οργανισμός του.

Ερώτηση
“Γιατρέ, σας παρακαλώ απαντήστε μου, τα παιδάκια που κάνουν επέμβαση για κρυψορχία όταν ενηλικιωθούν πρέπει να ελέγχονται για κακοήθεια; Έτσι έχω ακούσει”.

Απάντηση
Υποτίθεται ότι ένα παιδί που έχει κάνει εγχείρηση για κρυψορχία δεν θα έχει κανένα πρόβλημα στην υπόλοιπη ζωή του και  πρέπει να του συμπεριφέρεστε σαν να ήταν ένα φυσιολογικό παιδί. Φυσικά εφόσον η κρυψορχία έχει αποκατασταθεί σε χρονικό διάστημα που ορίζει ο παιδοχειρουργός διότι εάν ένας όρχις μείνει κρυμένος πολλά χρόνια και χειρουργηθεί καθυστερημένα τότε θα μπορούσε και να ατροφήσει αλλά και να παρουσιάσει κάποια κακοήθεια. Άρα λοιπόν είναι θέμα πότε το παιδί έκανε την επέμβαση.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 2 ετών και ακόμη και μέχρι σήμερα δε μασάει αλλά καταπίνει τα φαγητά της. Ενώ της έχουμε δείξει πώς να μασάει και μας το δείχνει, εκείνη την ώρα τεμπελιάζει και τα καταπίνει αμάσητα με αποτέλεσμα να μην τρώει ποσότητες και αναγκάζομαι να τα αλέθω. Τι θα με συμβουλεύατε;”

Απάντηση

Σίγουρα είστε από τους γονείς που έχετε καθυστερήσει να χορηγήσετε στο παιδί σας τις τροφές λιγότερο αλεσμένες πράγμα που πρέπει να γίνεται σχεδόν από τον πρώτο χρόνο της ζωής. Έτσι φτάσατε στο σημείο όπως κι εσείς παραδέχεστε να έχει τεμπελιάσει και να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Όπως καταλαβαίνετε είναι καθαρά θέμα ψυχολογικό. Το παιδί σας είναι ικανότατο να φάει άρα λοιπόν πρέπει να αλλάξετετον χειρισμό της διατροφής του. Θα σας πρότεινα σε πρώτη φάση να αλέθετε λιγότερο τις τροφές είτε με το χέρι σας είτε με ένα πιρούνι είτε με έναν χειροκίνητο μύλο και να τις αφήνετε στο πιάτο της προκειμένου να τις φάει μόνη της. Εάν το παιδί σας είναι υγιές κάποια στιγμή που θα πεινάσει υπερβολικά θα αναγκαστεί και από μόνο του να φάει. Είναι ο μόνος τρόπος ώστε σιγά σιγά να καταλάβει ότι πρέπει να τρώει τις τροφές πιο στερεές και να πάψει να μπεμπεδίζει.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, γεια σας! Έχω μια κορούλα 4 ετών και είμαι έγκυος στο 1ο τρίμηνο στο δεύτερο παιδάκι μου! Φοβάμαι να στείλω την κόρη μου προνήπιο μήπως κολλήσει κάποια ασθένεια και έχει αυτό επίπτωση στην εγκυμοσύνη μου! Θα με ενδιέφερε η άποψή σας! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε μια ζυγαριά και να δούμε ποιο είναι το λιγότερο κακό που μπορεί να συμβεί στην περίπτωσή σας. Καταρχήν δεν πρέπει να στερήσουμε από το μεγάλο παιδί το να πάει στον παιδικό σταθμό, να κοινωνικοποιηθεί και να συναναστραφεί με παιδάκια της ηλικίας της. Ο φόβος σας είναι μόνο φόβος και υποθετικός, δεν σημαίνει ότι σώνει και καλά θα κολλήσετε κάποια ασθένεια η οποία θα είναι τόσο επιβαρυντική για την εγκυμοσύνη σας. Τα συνηθισμένα μικρόβια που κουβαλάνε τα παιδιά από το σταθμό, δηλαδή κάποιες ιώσεις δεν είναι τόσο ισχυρά ώστε να κινδυνέψει το έμβρυο που έχετε αυτή τη στιγμή. Εν πάσει περιπτώσει, η γνώμη μου είναι να ξεκινήσει το παιδί τον παιδικό σταθμό και βλέποντας και κάνοντας. Εάν πραγματικά το παιδί αρρωσταίνει πάρα πολύ συχνά από σοβαρά εμπύρετα, θα το συζητήσετε και με τον παιδίατρό σας εάν υπάγεται στην περίπτωση που θα πρέπει να σταματήσει για ένα διάστημα το σταθμό. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι ακόμη και όταν γεννήσετε θα αντιμετωπίσετε τους ίδιους κινδύνους με το παιδί που πηγαίνει στον παιδικό σταθμό. Άρα λοιπόν θα πρέπει να προσαρμοστείτε στις καταστάσεις που είναι και απόλυτα φυσιολογικές, οικογενειακές υποθέσεις.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές και τις απαντήσεις που δίνετε στις ερωτήσεις μας. Έχω ένα αγοράκι 9 1/2 χρονών, έχει ύψος 1,42 και βάρος 48 κιλά. Οι εξετάσεις αίματος είναι φυσιολογικές. Θα ήθελα να μάθω αν είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια. Να αναφέρω ότι αθλείται και το βράδυ τρώει τοστ με ένα ποτήρι γάλα ή δημητριακά με γάλα”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη δεν πρέπει να ανησυχείτε καθόλου, δεδομένου ότι τα σωματομετρικά που μου δίνετε δείχνουν ότι το παιδί σας βρίσκεται σχεδόν στην 90η εκατοστιαία θέση δηλαδή είναι πολύ ψηλό και αρκετά βαρύ.



Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook