Πίσω στην κορυφή της σελίδας
11.04.2015 | 23:32
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος απαντά και λύνει τις απορίες!

Ο παιδίατρος απαντά και λύνει τις απορίες!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Κάθε εβδομάδα, ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!

Ερώτηση
“Γιατρέ μου με ανησυχεί κάτι! Έχω μια κόρη 15 μηνών και εδώ και περίπου δύο μήνες “τρίβεται” όταν την παίρνω αγκαλιά ή όταν την βάζει ο μπαμπάς της στον σβέρκο για να την κάνει βόλτα αυτή βρίσκει ευκαιρία και τρίβεται! Μάλιστα, την ώρα που το κάνει παίρνει ένα σοβαρό ύφος, τα μαγουλάκια της κοκκινίζουν και όταν τελειώσει το τρίψιμο κοιμάται εξουθενωμένη! Κάποιες φορές κάθεται πάνω από ένα παιχνιδάκι της και τρίβεται! Εμείς βέβαια δεν της δίνουμε σημασία εκείνη την στιγμή αλλά με ανησυχεί! Μήπως πρέπει να της κάνουμε κάποια εξέταση αίματος για να δούμε το επίπεδο κάποιων ορμονών; Να σημειώσω,δε, ότι από την ώρα της γέννησης της έχει πρώιμη θηλαρχή και στους δύο μαστούς! Αυτό συνδέεται με το “τρίψιμο”; Αν όχι, πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, αυτό που περιγράφεις ονομάζεται “παιδικός αυνανισμός”. Βασικά, δεν είναι κάτι σοβαρό και δεν πρέπει να ανησυχείτε. Με διακριτικό τρόπο θα πρέπει να της αποσπάτε την προσοχή χωρίς να καταλάβει ότι το κάνετε επίτηδες για να μην της προκαλέσετε το ενδιαφέρον και το επιδεινώσει. Με αυτόν τον τρόπο, σιγά σιγά θα σταματήσει αυτή τη συνήθεια η οποία έχει επικινδυνότητα μόνο για περίπτωση τραυματισμού ή μόλυνσης μέσω των αντικειμένων ή χεριών της όταν τα χρησιμοποιεί. Δεν έχει σχέση με κάποιες παθολογικές ορμόνες. Ο αυνανισμός είναι κάτι που συνηθίζεται στα παιδιά ακόμη και σε μικρότερες ηλικίες. Για το άλλο θέμα που αναφέρεις, την πρώιμη θηλαρχή, αυτό πρέπει να το κοιτάξεις έτσι κι αλλιώς χωρίς να το συνδέεις με τον αυνανισμό. Εάν ο παιδίατρος θεωρεί ότι υπάρχει πρώιμη ήβη, τότε θα πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις ορμονολογικές καθώς και υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας, προκειμένου να μελετηθούν τα γεννητικά όργανα του παιδιού όσον αφορά τη μήτρα, σάλπιγγες, ωοθήκες κ.λπ.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 5,5 ετών. Πριν ένα μήνα περάσαμε γρίπη Α, είναι ασφαλές να κάνω τώρα το εμβόλιο μηνιγγίτιδας τύπου β; Ένας γιατρός ομοιοπαθητικός μου είπε να περιμένω τρεις μήνες”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένεις τόσους μήνες για να κάνεις το εμβόλιο που θέλεις. Την ημέρα που θα γίνει ο εμβολιασμός, ο παιδίατρος εξετάζει το παιδί και εφόσον είναι καλά, δηλαδή δεν έχει πυρετό και από την κλινική εικόνα δεν υποψιάζεται ο γιατρός ότι εκείνη τη στιγμή ξεκινάει κάποια λοίμωξη μπορείς άφοβα να κάνεις το εμβόλιο.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη γεια σας. Θα πρέπει να σας πω ότι είμαι μητέρα μιας κορούλας ακριβώς 12 μηνών. Γεννήθηκε με βάρος 3.100 και ύψος 52 εκατοστά. Στο τέλος του εννεαμήνου οι μετρήσεις ήταν βάρος 7.600 και ύψος 71 εκατοστά. Στη λήξη των 12 μηνών οι μετρήσεις του παιδιάτρου ήταν: βάρος 8.400 και ύψος 72 εκ. Να σας ενημερώσουμε ότι θηλάζει από τη μέρα που γεννήθηκε χωρίς να δέχεται ξένο γάλα και ότι στις υπόλοιπες τροφές είναι λιγόφαγη. Είναι φυσιολογική αυτή η εξέλιξη της ανάπτυξής της; Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, βάσει σωματομετρικών κανόνων που υπάρχουν για τα παιδιά, η κόρη σου θα έπρεπε σήμερα να ζυγίζει 9 κιλά 300 γραμμάρια. Όσον αφορά το ύφος της θα έπρεπε να έχει πάρει 20 εκατοστά από το ύψος γέννησης, πράγμα το οποίο έχει αποκτήσει. Άρα, λοιπόν βλέπουμε ότι το παιδί είναι περίπου ένα κιλό πίσω από το αναμενόμενο βάρος που θα έπρεπε να είχε χρονίζοντας. Πολύ πιθανόν το παιδί σου να μην τρέφεται πολύ καλά αφού λες ότι εξακολουθεί να θηλάζει και να μην τρώει τις υπόλοιπες τροφές. Δεν φταίει τόσο πολύ το μητρικό γάλα όσο το ότι δεν τρώει και άλλες τροφές, πράγμα που πιστεύω ότι συμβαίνει διότι το παιδί δεν θέλει να απογαλακτιστεί. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να κάνεις μια γενική αίματος, ΔΕΚ, σίδηρο και φεριτίνη προκειμένου να αποκλείσετε ότι το παιδί δεν έχει κάποια σιδηροπενική αναιμία που και αυτή με τη σειρά της μπορεί να του προκαλεί κάποια ανορεξία. Ύστερα θα πρέπει να προσπαθήσεις οπωσδήποτε να φάει το παιδί και στερεές τροφές και ειδικότερα ζωικές πρωτεΐνες, όπως είναι μοσχάρι, βόδι, χοιρινό κλπ. προκειμένου να ανακτήσει κάποιο βάρος περισσότερο από αυτό που έχει τώρα. Εάν δεν επιτευχθεί αυτό τότε θα πρέπει με τον παιδίατρό σου να συζητήσεις και πιθανές άλλες εξετάσεις όσον αφορά τις ορμόνες και τα οστά.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, θα ήθελα τη γνώμη σας για τα παιδικά στρώματα. Τι είναι καλύτερο για το βρέφος κι αν πειράζει να κοιμάται σε λίκνο τους πρώτους μήνες της ζωής του. Επίσης πότε γίνεται η πρώτη επαφή με τον παιδίατρο. Τον Μάιο με το καλό θα γίνω μανούλα. Ευχαριστώ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, με τον παιδίατρο θα γνωριστείς για πρώτη φορά λίγες ώρες μετά τη γέννηση του παιδιού σου μέσα στο μαιευτήριο, οπότε και αυτός θα σου δώσει τις πρώτες οδηγίες και θα σε βοηθήσει να λύσεις τις απορίες σου. Βγαίνοντας από το μαιευτήριο, μετά από 3-6 μέρες, θα πρέπει να γίνει η επόμενη επίσκεψη προκειμένου να λύσεις τις απορίες που έχουν δημιουργηθεί στο σπίτι και να ελεγχθεί το βάρος του παιδιού ώστε να είσαι σίγουρη ότι τρέφεται σωστά. Κατόπιν, εάν δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, μία επίσκεψη κάθε μήνα είναι αρκετή, κατά την οποία θα εξετάζεται το παιδί, θα ζυγίζεται, θα γίνεται το εμβόλιό του και θα συζητάτε για τη διατροφή του και για οποιεσδήποτε άλλες απορίες έχουν προκύψει. Όσον αφορά το στρώμα, καλό είναι να διαλέξεις ένα σκληρό με προδιαγραφές Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά τον πρώτο καιρό μπορεί να κοιμάται στο λίκνο το οποίο συνήθως καλύπτει το μέγεθος του παιδιού μέχρι να γίνει 12 μηνών.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 27 μηνών και εδώ και 5 μήνες έχει εμφανίσει σταφυλόκοκκο. Επίσης έχω και άλλο ένα κοριτσάκι 4 μηνών. Ο γιατρός της έδωσε την πρώτη φορά σιρόπι και αλοιφές altagro και fucicort για 10 ημέρες. Υποχώρησε αλλά έκτοτε εμφανίζεται συχνά και χρησιμοποιούμε μόνο τις αλοιφές. Τηρώ όλους τους κανόνες υγιεινής, πλένω τα ρούχα της με βρεφικά απορρυπαντικά και απολυμαντικό πλυντηρίου dettol. Επίσης χρησιμοποιώ και αεροκαθαριστή χαλιών και επιφανειών. Τι πρέπει να κάνω για να μη ξανακολλήσει; Υπάρχει κίνδυνος και για την 4μηνη κόρη μου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, αφού έχεις κάνει όλα αυτά τα πράγματα και εξακολουθεί το παιδί σου να μολύνεται, θα πρέπει να ακολουθήσεις την εξής πορεία: καταρχάς όταν θα εμφανίσει πάλι συμπτώματα σταφυλόκοκκου θα πρέπει από την πληγή να παρθεί καλλιέργεια προκειμένου να βρεθεί πραγματικά ποιο είναι το μικρόβιο μήπως και δεν είναι σταφυλόκοκκος και βάση του αντιβιογράμματος θα πάρει το παιδί τη σωστή αντιβίωση προκειμένου να εξολοθρεύσει το μικρόβιο. Η μικρή σου κόρη θα μπορούσε να μολυνθεί από σταφυλόκοκκο εάν έρθει σε επαφή με την πληγή που έχει το μεγαλύτερο παιδί και το σημείο της επαφής της έχει ρωγμές ώστε να μπορέσει να εισχωρήσει ο σταφυλόκοκκος στο δέρμα της. Επίσης εάν το παιδί συνεχίζει και πραγματικά βγάζει σταφυλόκοκκο τότε θα πρέπει να κάνεις και μία εξέταση για ζάχαρο αίματος διότι καμιά φορά συμβαίνει όταν υπάρχει σακχαρώδης διαβήτης να πέφτει η άμυνα του οργανισμού και να είναι αιτία ένα άτομο να κολλάει πολύ συχνά τον σταφυλόκοκκο.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την περίμετρο κεφαλής της κόρης μου. Γεννήθηκε 39,2 εβδομάδες με ύψος 49, βάρος 2400 και περίμετρο 34. Από την εξέταση β επιπέδου μας είχαν πει για μικρή περίμετρο κεφαλής και γι\' αυτό μας παρακολουθούσε εμβρυολόγος κάθε εβδομάδα ώστε να βλέπουμε ότι αυξανόταν. Τώρα ανησυχώ γιατί εδώ και 2 μήνες είναι στάσιμη στα 43 εκ, με βάρος 10600 και ύψος 79. Είναι σχεδόν 11 μηνών. Δεν παρατηρώ κάτι ανησυχητικό στην ανάπτυξη ή τη συμπεριφορά της, καθώς κάνει όλα όσα πρέπει γα την ηλικία της. Επίσης ανησυχώ γιατί δεν έχει βγάλει ακόμη κανένα δόντι, ενώ τα ούλα είναι φουσκωμένα. Ποια είναι η εκτίμησή σας;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα ξέρουμε ότι στον πρώτο χρόνο της ζωής ένα παιδί πρέπει να πάρει περίπου 12 εκατοστά όσον αφορά τη διάμετρο της κεφαλής και σε σχέση με το πόσο γεννήθηκε. Το δικό σου δεν έχει κλείσει ακόμα τους 12 μήνες και ήδη έχει πάρει 9 εκατοστά. Θα πρέπει να περιμένεις να κλείσει το χρόνο και αν φαίνεται ότι η περίμετρος του κεφαλιού δεν αναπτύσσεται παρόλο που το μωρό σου είναι σε καλή κλινική κατάσταση θα πρέπει να ελέγξεις τη βιταμίνη D, το ασβέστιο, το θυρεοειδή και να γίνει μία ακτινογραφία άκρας χειρός προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η χρονολογική ηλικία του μωρού σου αντιστοιχεί με εκείνη με την ηλικία των οστών. Όσον αφορά τα δόντια, συνήθως μεταξύ των 6 και 9 πρώτων μηνών της ζωής ανατέλλει το πρώτο δόντι και μέχρι την ηλικία των 3 ετών συνήθως βγαίνουν όλα τα πρώτα δόντια τα οποία είναι συνολικά 20. Η εξέλιξη της οδοντοφυΐας ποικίλλει σε κάθε παιδί και γι\' αυτό δεν πρέπει να ανησυχείς που ακόμα δεν έχει βγάλει δόντια. Θα μπορούσε από δω και πέρα να έχει οδοντοφυΐα, πλην όμως επειδή μπορεί αυτό να έχει σχέση με τη βιταμίνη D που σου είπα πιο πάνω να εξετάσετε, θα πρέπει λοιπόν επ\' ευκαιρία του γενικότερου προβλήματος να σκεφτείτε και προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη χαίρετε! Ο γιος μου μέχρι 3 ετών έπινε γάλα almiron growing up 2. Όταν του δώσαμε γάλα φρέσκο και δεν ξέρω αν ήταν σύμπτωση αλλά παρουσίασε κενώσεις με σκύβαλους μικρούς και σκούρους ενωμένους σε μεγάλη μάζα ή μικρά μικρά αφυδατωμένα και σκόρπια. Πήγαμε σε παιδογαστρεντερολόγο και ξαναγυρίσαμε στο παλιό γάλα αλλά δεν άλλαξε κάτι, τότε μας έδωσε μια θεραπεία με dufalact για 4 μήνες βελτιώθηκε κάπως αλλά όχι όπως ήταν πριν. Τώρα που σταμάτησε το dufalact οι κενώσεις του είναι πάλι με σκύβαλους αλλά κάνει κάθε μέρα και δύο φορές την ημέρα κάποιες φορές. Τρώει φασολάκια και μπάμιες, αχλάδια ενώ όταν τρώει φασολάδα οι κενώσεις του είναι μαλακές και ανοιχτόχρωμες. Αυτό που με ανησυχεί είναι πως κοντεύει τα 4 τον Ιούνιο και δεν παίρνει βάρος, είναι 14,100 και ύψος 100 εκ. ενώ τρώει τα γεύματα του (γάλα, αυγό, φαγητό, φρούτο, γιαούρτι, βραδινό και γάλα)”.

Απάντηση

Από ό,τι φαίνεται το πρόβλημα του παιδιού σου δεν είναι τόσο στο γάλα αλλά όσον αφορά τη γενικότερη διατροφή του. Δεν περιγράφεις ένα πλήρες μενού για να δω τι θα μπορούσες να αποφύγεις ή τι λείπει από τη διατροφή του παιδιού σου. Γενικά θα σου έλεγα να μην τρώει μήλο, μπανάνα, καρότο, ρύζι και κάθε μέρα να βάλεις στη διατροφή του ακτινίδια, δαμάσκηνα, μέλι, κουάκερ και ωμό λάδι. Ειδικότερα το κουάκερ εάν βάλεις περίπου 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ το παιδί. Το κουάκερ μπορείς να το βάλεις μέσα σε σούπα, σε γιαούρτι, σε κρέμα, σε γάλα ακόμα και να το χρησιμοποιήσεις στα μπιφτέκια αντί για φρυγανιά. Επίσης δεν περιγράφεις πόσο γάλα πίνει την ημέρα γιατί αν πίνει μεγάλες ποσότητες, δηλαδή πάνω από 500-600 ml το 24ωρο μπορεί να είναι μία αιτία ώστε να κακά του να γίνονται σκληρά, βόλους βόλους σαν της κατσίκας όπως το περιγράφεις.

Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη, έχουμε κάνει όλα τα εμβόλια, είναι τεσσάρων χρόνων, έχουμε ένα συγγενή που δεν έχουν κάνει εμβόλια στο μικρό τους, όταν πουν να έρθουν τους αποφεύγουμε; Υπάρχει κίνδυνος; Ευχαριστώ!”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα θα σου έλεγα να μην φοβάσαι καθόλου. Αντίθετα, εκείνοι που θα πρέπει να φοβούνται είναι οι γονείς που έχουν το παιδί τους ανεμβολίαστο. Εάν όπως λες έχεις κάνει όλα τα εμβόλια του παιδιού σου δεν κινδυνεύει από καμία από αυτές τις ασθένειες για τις οποίες έχει εμβολιαστεί. Αντίθετα το άλλο παιδί που είναι ανεμβολίαστο κινδυνεύει όταν έρθει σε επαφή με κάποιο από αυτά τα μικρόβια να νοσήσει και ελπίζουμε να μην έχει σοβαρές παρενέργειες. Το δικό σου παιδί μπορεί να κολλήσει μόνο όποιες ασθένειες δεν συμπεριλαμβάνονται στα εμβόλια που έχει κάνει και συνήθως αυτά είναι απλές ιώσεις.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη σας ευχαριστώ για την ενημέρωση που μας προσφέρετε μέσα από τα άρθρα του TLIFE. Θα ήθελα τη γνώμη σας για ένα πρόβλημα που εμφάνισε η κόρη μου πριν 3 μήνες. Είναι 8 ετών και 8 μηνών. Τον Οκτώβριο είχε TSH 6,02 και τώρα πάλι 5,02. Η παιδίατρός της επιμένει ότι επιβεβαιώθηκε πλέον η ύπαρξη προβλήματος στον θυρεοειδή, ενώ ο ενδοκρινολόγος που την έχει δει, προτείνει συντηρητική αντιμετώπιση και επανεξέταση τέλος Σεπτεμβρίου. Είμαι προβληματισμένη ποιον να ακούσω. Ο υπέρηχος καλός, οι άλλες παράμετροι αίματος το ίδιο και η κλινική εξέταση καλή”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα το πρόβλημά σου δεν είναι καθόλου δύσκολο. Εφόσον έχεις απευθυνθεί σε παιδοενδοκρινολόγο ο οποίος είναι και ο πιο αρμόδιος ακόμα και από μας τους παιδιάτρους για ενδοκρινολογικά προβλήματα θα πρέπει να ακολουθήσεις αυτό που σου λέει αυτός. Συμβαίνει πολλές φορές όταν ένα παιδί έχει μικρή απόκλιση από τις ορμόνες του θυρεοειδή ο γιατρός να δίνει μια πίστωση χρόνου προκειμένου να δει μήπως αντιδράσει ο ίδιος ο οργανισμός ενώ αν χορηγήσουμε φάρμακα μπορεί να καταστείλουμε την εξέλιξη αυτή και μετά να μην μπορούμε να κάνουμε πίσω όσον αφορά τη θεραπεία. Σου προτείνω λοιπόν να περιμένεις και να ακολουθήσεις τις συμβουλές του παιδοενδοκρινολόγου.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωρό 8 μηνών και πρώτη φορά κάνει εμετό στον μεσημεριανό ύπνο του. Έφαγε κοτόσουπα στις 2 η ώρα. Τη θήλασα 4 παρά και κοιμήθηκε. Μετά από ένα τέταρτο έκανε εμετό. Πού οφείλεται; Δεν το έχει ξαναπάθει. Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, το πιθανότερο από όλα είναι ότι το παιδί σου έπαθε αυτό που λέμε “βαρυστομαχιά”. Δηλαδή η κοτόσουπα θέλει τουλάχιστον 3 με 4 ώρες για να τη χωνέψει το μωρό σου. Εσύ λοιπόν δύο ώρες μετά έδωσες και γάλα και ενώ το παιδί κοιμόταν σου έκανε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Μην ανησυχείς προς το παρόν, φρόντισε όμως να μην δίνεις τόσο συχνά γεύματα στο μωρό σου ειδικότερα όταν είναι και στερεά τροφή που θέλει περισσότερο χρόνο για να γίνει η πέψη της.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook