Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Γιατρέ γεια σας. Έχω ένα κοριτσάκι 16 μηνών το οποίο είναι πανέξυπνο, καταλαβαίνει τα πάντα και μπορώ να συνεννοηθώ μαζί της. Με ανησυχεί όμως το θέμα της ομιλίας. 9 μηνών είπε μαμά και μπαμπά. Είχε μια παύση και τώρα λέει μαμά, μπαμπά (όχι συνέχεια), βαβ αλλά όταν την ρωτάω να μου πει κάποια λέξη δεν μου λέει (πρόβλημα ακοής δεν τίθεται γιατί εκτελεί εντολές). Ποια είναι η γνώμη σας; Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πολλές φορές τα έξυπνα παιδιά καθυστερούν να μιλήσουν γιατί αφοσιώνονται στο μυαλό τους και όχι στην γλώσσα και κάποια στιγμή που αποφασίζουν να μιλήσουν δεν αφήνουν πλέον κανένα άλλον να μιλήσει στο σπίτι! Γενικά αν ένα παιδί ακούει και έχει πει και κάποιες λέξεις και φαίνεται να είναι κοινωνικό το περιμένουμε. Συνήθως μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής αρχίζουν να λένε περίπου 10 λέξεις έστω και διαστρεβλωμένες, γύρω στους 22 μήνες βάζουν 2 λέξεις στη σειρά και μετά τα 2 χρόνια κάνουν μια μικρή πρόταση με 3 λέξεις.

Ερώτηση
“Γιατρέ σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Με απασχολεί πολύ η 15 μηνών κόρη μου η οποία δείχνει να έχει πολλές φοβίες. Φοβάται για παράδειγμα την ηλεκτρική σκούπα, το μικρο σκουπάκι, το σεσουάρ. Με το που τα βάζω σε λειτουργία κλαίει έντονα κ τρέμει. Τις προάλλες που πήγαμε εκδρομή σε ένα ποτάμι άρχισε να κλαίει μόλις άκουσε το νερό καθόσον το ποτάμι ήταν αρκετά ορμητικό. Δεν ήθελε καν ούτε με τις πετρούλες να παίξει που τόσο της αρέσουν. Ηρεμούσε μόνο όταν απομακρυνόμασταν πάρα πολύ. Γενικά δείχνει να φοβάται ο.τιδήποτε προκαλεί έντονο θόρυβο. Κατά τα άλλα είναι πολύ χαρούμενο παιδάκι. Ποια πρέπει να είναι η δική μου στάση για να τη βοηθήσω να το ξεπεράσει; Στενοχωριέμαι πολύ που τη βλέπω να φοβάται κ να στενοχωριέται έτσι”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχήν μη σε πιάνει πανικός. Πάρα πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε τέτοια περιστατικά και αφού η υπόλοιπη συμπεριφορά του παιδιού σου είναι φυσιολογική και αυτό θα περάσει κάποια στιγμή. Οι αιτίες του προβλήματος είναι πολλές και μπορεί να ξεκινάνε ακόμη και από την εμβρυϊκή ζωή του μωρού σου δηλαδή όταν ακόμη ήταν μέσα στην κοιλιά σου και άκουγε θορύβους που την τρόμαξαν και τώρα αναβιώνει το φόβο. Επίσης άλλοι θόρυβοι μετά τον τοκετό όπως για παράδειγμα το απότομο πλύσιμο στην βρύση κλπ. Προσπαθήστε να εντοπίσετε την αιτία κάνοντας μια ανάκληση της μνήμης σας. Αντιμετωπίστε το με ηρεμία, μην συζητάτε τον προβληματισμό σας μπροστά στο παιδί και δοκιμάστε με μικρότερους ήχους σε ένταση να της δείξετε ότι δεν είναι κάτι τρομακτικό. Θα αργήσει να το ξεπεράσει αλλά με μέθοδο και έξυπνα ευρήματα θα το πετύχετε, είμαι σίγουρος, αν και ξέρουμε ότι παιδικά τραύματα και μνήμες μπορεί να μας ακολουθούν σε όλη την ζωή σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Ερώτηση
“Γιατρέ έχω ένα κοριτσάκι 30 μηνών που τον τελευταίο καιρό έχει αλλάξει το ωράριο του ύπνου της. Παλιά το πρωί σηκωνόταν 8:30 με 9 και θα κοιμόταν για μεσημέρι γύρω στις 14:00 με 15.30 και το βράδυ 22:00 το πολύ θα είχε κοιμηθεί. Τώρα θα ξυπνήσει 8 η 9 και θα την πάρει ο ύπνος 15:30 με αποτέλεσμα να ξυπνάει 17:00 περίπου και το βράδυ να πηγαίνει 23:00.Να σημειώσω ότι από μικρή ήταν δύσκολη στον ύπνο πάντα ήθελε την ώρα της. Πιστεύετε πως πρέπει να της σταματήσω το μεσημεριανό ύπνο ή είναι μικρή ακόμα; Αυτό το ρωτάω γιατί έχω δοκιμάσει να μη τη βάλω μεσημέρι και το βράδυ 20:30 έχει κοιμηθεί και έχει ξυπνήσει στις 8:30 με 9:00 το πρωί. Και κάτι ακόμα: όταν ήταν ενός έτους κάναμε εξετάσεις και είχε χαμηλό σίδηρο και φεριτίνη, μας έδωσε η παιδίατρος σίδηρο για 3 μήνες και ήταν εντάξει τα αποτελέσματα. Ξανακάνουμε όταν ήταν 27 μηνών κ πάλι ήταν χαμηλά τα επίπεδα. Γιατί συμβαίνει αυτό;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όσον αφορά το ωράριο του ύπνου νομίζω ότι είναι πολύ καλό. Αν θέλεις λίγο να το αλλάξεις μπορείς να μειώσεις και όχι να καταργήσεις τον μεσημεριανό ύπνο σιγά σιγά για να το φέρεις εκεί που θα ήθελες. Όσο για το σίδηρο πραγματικά είναι ένα περίεργο στοιχείο και πολλοί οργανισμοί δεν τον απορροφούν καλά από το έντερο με αποτέλεσμα να χορηγούμε επανειλημμένα σίδηρο και φολικό οξύ και βιταμίνες συμπλέγματος Β μέχρι να σταθεροποιηθεί. Φυσικά χρειάζεται και κατάλληλη διατροφή και μέτρηση φεριττίνης και ΔΕΚ και αν συνεχιστεί το πρόβλημα περαιτέρω έλεγχος της αιμοποίησης.

Ερώτηση
“Θα ήθελα παρακαλώ να μου δώσετε τα φώτα σας! Ο γιος μου είναι ενός έτους κ μέχρι τώρα θήλαζε! Εδώ κ λίγες μέρες σταμάτησα τον θηλασμό κ προσπαθώ να του δώσω ξένο γάλα! Έχω δοκιμάσει τα πάντα: σκόνη, κατσικίσιο, βιολογικό αγελαδινό, παιδικά γάλατα, αλλά κανένα δεν του άρεσε, κανένα δεν πίνει! Είναι απαραίτητο το γάλα; Να τον πιέσω; Τι εναλλακτική έχω για το πρωινό του; Το ασβέστιο του γιαουρτιού τού φτάνει; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα αντιμετωπίζεις το ποιο συνηθισμένο πρόβλημα από την αντίδραση του παιδιού που έχει πετύχει ο μητρικός θηλασμός και το βιάζουμε να φάει ξένο γάλα! Πώς να του δώσουμε να καταλάβει ότι δεν πρέπει να μαγειρεύει η μαμά του και του παραγγέλνει delivery; Όπως καταλαβαίνεις η συμπεριφορά του είναι απόλυτα φυσιολογική και η αντίδρασή του αναμενόμενη!Δεν θέλει άλλες γεύσεις γάλακτος και ούτε το ψυχρό μπιμπερό! Βέβαια αν επιμένεις κάποια στιγμή θα το καταφέρεις γιατί θα… βαρεθεί να σε αντιμετωπίζει. Φυσικά το παιδί μπορεί να καλύπτεται με γιαούρτι και τυριά κίτρινα.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου θα ήθελα να σας ρωτήσω για τον γιο μου, τον Νοέμβριο θα κλείσει τα 11 έτη και είναι ο πιο μικρόσωμος στο σχολείο του. Το ύψος του είναι μόλις 1,30 και το βάρος του είναι 26,5 κιλά. Δεν παίρνει πάνω από 4 εκ το χρόνο και φοράει μόλις 32 νούμερο παπούτσι. Εμείς έχουμε ύψος 1,59 και 1,73. Φαίνεται σαν παιδί 8 χρονών. Δεν ξέρω αν πρέπει να ανησυχώ τόσο πολύ αλλά αυτός νιώθει μειονεκτικά για το ύψος του. Πρέπει να απευθυνθώ σε κάποιον ειδικό για εξετάσεις αίματος; Όταν γεννήθηκε ήταν 48 εκ και 2620 βάρος και περίμετρο κεφαλής 32 εκατοστά”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη βάσει του ύψους που έχετε οι γονείς το παιδί σας θα γίνει περίπου 1,73cm. Παρόλα αυτά αν πραγματικά φαίνεται ότι δεν αναπτύσσεται καλά θα πρέπει να κάνετε διάφορες εξετάσεις προκειμένου να σιγουρευτείτε ότι δεν έχει κάποιο ορμονολογικό ή άλλο πρόβλημα. Θα ξεκινήσετε με ακτινογραφία άκρας χειρός προκειμένου να δείτε αν η χρονολογική ηλικία του συμβαδίζει με την οστική. Θα κάνετε εξετάσεις αίματος για αυξητική ορμόνη, βιταμίνη D, εξετάσεις θυρεοειδή και έλεγχο σε παιδοενδοκρινολόγο για μέτρηση του μεγέθους των όρχεων κλπ.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 12 μηνών και μας είπε ο παιδίατρος να ξεκινήσουμε γάλα φρέσκο του εμπορίου. Ποια είναι η γνώμη σας γιατρέ μου;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει καινούργιες έρευνες και λέμε ότι το παιδί μετά τον χρόνο δεν θεωρείται ένας μικρός ενήλικας για να πίνει το γάλα που πίνουν οι ενήλικες αλλά υπάρχουν ειδικά γάλατα 3ης βρεφικής ηλικίας που πρέπει να πίνουν όλα τα παιδιά μέχρι να κλείσουν τα 3 χρόνια. Τα γάλατα του εμπορίου όπως συνηθίζουμε να τα λέμε είναι πολύ βαριά, έχουν αυξημένο πρωτεϊνικό φορτίο και προκαλούν παχυσαρκία και βαρύνουν τα νεφρά.

Read More

And More