ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ: Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου

Για ακόμα μια φορά σε βοηθάμε να λύσεις κάθε σου απορία και γινόμαστε ο κατάλληλος σύμμαχος στην προσπάθειά σου. Το TLIFE σου δίνει την ευκαιρία να στείλεις την ερώτησή σου στην ομάδα ειδικών του Δημήτρη Γρηγοράκη και να λάβεις σύντομα την απάντηση που θα αφορά στον προβληματισμό σου.

Μήπως κόλλησε η ζυγαριά σου; Δεν ξέρεις πως να αποχωριστείς αυτά τα extra κιλά; Είμαστε έτοιμοι να σε βοηθήσουμε μέσα από τη στήλη του Q&A, αρκεί να στείλεις τη δική σου ερώτηση!


*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 26 χρονών και αρκετά αδύνατη. Ό,τι κι αν φάω το βράδυ (ακόμα και σαλάτα) ξυπνάω με φουσκωμένη κοιλιά. Μπορείτε να μου πείτε κάποια γεύματα που θα με κάνουν να έχω επίπεδο αποτέλεσμα; Μόνο αν δεν φάω καθόλου το βράδυ έχω flat κοιλιά την επόμενη μέρα.
Ειρήνη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Ειρήνη,
Το βραδινό θα πρέπει να είναι το πιο ελαφρύ γεύμα της ημέρας, καθώς τη νύχτα δεν έχει απομείνει αρκετή ενέργεια στο σώμα, ώστε να αφοσιωθεί στη διαδικασία της πέψης. Αν παρατηρήσουμε ότι το πρωί ξυπνάμε με φούσκωμα στην κοιλιά, είναι καιρός να αλλάξουμε αυτά που τρώμε τις βραδινές ώρες.

Τα δύο βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις, είναι να καταναλώνεις το τελευταίο σου γεύμα 1-2 ώρες πριν πέσεις για ύπνο και να ελέγξεις αν έχεις κάποια εντερική ευαισθησία σε γαλακτοκομικά και λαχανικά.

Παρακάτω σου δίνουμε κάποιες καλές εναλλακτικές για βραδινό γεύμα που θα σε χορτάσει και δεν θα σε φουσκώσει:

  • 1 τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως και τυρί.
  • Κοτόπουλο ψητό ή βραστό και σαλάτα επιλογής.
  • Ημίπαχο γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως

Αν συνεχίσουν τα πρηξίματα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς κάποιον γαστρεντερολόγο και στη συνέχεια να απευθυνθείς σε ένα πτυχιούχο διαιτολόγο για να σου σχεδιάσει εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, προσαρμοσμένο στις δικές σου ανάγκες.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Είμαι 32 ετών και ζυγίζω 64 κιλά με ύψος 1,69. Μπορείτε να μου πείτε μια δίαιτα για να χάσω 4 κιλά σε ένα μήνα; Γενικά δεν έχω αδυναμία στο κρέας.
Βούλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Βούλα,
Όπως μας δείχνει και η εξίσωση Hamwi, η οποία ορίζει το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος, το δικό σου ιδανικό βάρος είναι τα 60 κιλά.

Σου δίνουμε κάποιες συμβουλές για να πετύχεις το στόχο σου:

  • Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό, όπως γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως . Η κατανάλωση πρωινού θα βοηθήσει το μεταβολισμό σου να ενεργοποιηθεί και να κάνει περισσότερες καύσεις, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας .
  • Κατανάλωσε κάθε 3-4 ώρες ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι ή ξηρούς καρπούς, οι οποίοι βοηθούν στη μείωση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.
  • Κατανάλωσε πρώτα τη σαλάτα και μετά το κυρίως γεύμα σου.
  • Κατανάλωσε 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 1-2 φορές όσπρια, 1-2 φορές λαχανικά, 1 φορά κόκκινο κρέας και 1 φορά ζυμαρικά ή δημητριακά.
  • Κατανάλωσε 1,5-2lt υγρών ημερησίως (νερό, χυμός χωρίς ζάχαρη, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ρόφημα κρόκου κοζάνης).
  • Κατανάλωσε ένα ελαφρύ βραδινό, όπως μια σαλάτα με τόνο ή μια σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή ένα τοστ.
  • Να αποφεύγεις τρόφιμα που έχουν extra προσθήκη ζάχαρης και αλατιού.
  • Γυμνάσου 30 λεπτά ημερησίως.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Εδώ και καιρό προσπαθώ να χάσω λίπος από όλο το σώμα. Γενικά δεν έχω πάρα πολύ, όμως το έχω παρατηρήσει στο εσωτερικό των μηρών, στα love handles και στην κοιλιά. Χρειάζομαι τη βοήθειά σας! Είναι ανάγκη να το χάσω γιατί σε λίγο αρχίζω το σχολείο και θέλω να δείχνω αδύνατη. Επίσης, θα ήθελα να μου προτείνετε μια δίαιτα detox! Ευχαριστώ πάρα πολύ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη μας,
Η δίαιτα detox είναι μία δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και νερό. Έχει όμως κάποιους βασικούς κανόνες:

  1. Πρέπει να καταναλώνεις τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα για να επιταχύνεις τη διαδικασία του “καθαρισμού”.
  2. Απόφυγε τις μεγάλες ποσότητες αλατιού, καθώς προκαλεί αφυδάτωση και φουσκώματα.
  3. Απόφυγε τη ζάχαρη, καθώς εντείνει τις απότομες μεταβολές της διάθεσης και περιέχει αρκετές θερμίδες.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα detox μενού:

  • Ένα πρωινό με φρέσκα φρούτα και χυμούς με βιταμίνη C. Τα φρούτα ενεργοποιούν τη λειτουργία του συκώτιου, του βασικότερου όργανου που βοηθά το σώμα να “καθαρίσει” από τις τοξικές ουσίες.
  • Ένα κυρίως γεύμα με σαλάτα ή ανάμεικτα λαχανικά. Αντί για τις γνωστές sauce, καλύτερα να προτιμήσεις το ελληνικό ελαιόλαδο.
  • Ένα σνακ, όπως στικς καρότου ή αγγουριού.
  • Ένα βραδινό, όπως ψητά λαχανικά με ελαιόλαδο. Απόφυγε τις μεγάλες ποσότητες φαγητού λίγο πριν πέσεις για ύπνο.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Τις βραδινές ώρες έχω την τάση να πεινάω πάρα πολύ και ειδικά να θέλω κάτι γλυκό. Γιατί συμβαίνει αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή αναγνώστρια,
Η παράλειψη γευμάτων κατά την διάρκεια της ημέρας είναι η συχνότερη αιτία που έχουμε υπερφαγικά επεισόδια το βράδυ και ιδιαίτερη επιθυμία για γλυκό. Προσπάθησε να τρώς κάθε τρείς ώρες και η ημέρα σου να αποτελείται από πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό. Με αυτόν τον τρόπο θα νιώθεις χορτάτη και δεν θα πεινάς το βράδυ.

Εάν θέλεις να ξεγελάσεις την επιθυμία σου για γλυκό, προτίμησε ένα φρούτο ή μια μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Τα φυτικά αδυνατιστικά χάπια που κυκλοφορούν είναι καλά για την υγεία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η λήψη κάθε σκευάσματος είναι σημαντικό να γίνεται μετά από καθοδήγηση από το γιατρό ή το φαρμακοποιό, σύμφωνα με το ιστορικό υγείας και την πιθανή λήψη άλλων φαρμάκων. Ο τρόπος με τον οποίο δρα κάθε ουσία είναι διαφορετικός για κάθε οργανισμό. Τέλος, είναι σημαντικό να επιλέξεις σκευάσματα τα οποία έχουν αριθμό έγκρισης από τον ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων).

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιολέτα Τζεμολλάρι


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More