“Η διατροφή μου είναι σωστή και γυμνάζομαι, αλλά η ζυγαριά έχει κολλήσει. Τι με συμβουλεύεται;”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Έχω ύψος 1,55, είμαι 21 χρονών και περίπου εδώ και ένα χρόνο ζυγίζω 56 kg. Σε διάστημα σχεδόν ενός χρόνου έχασα περίπου 9 με 10 κιλά με σωστή διατροφή και γυμναστική. Τον Μάρτιο περίπου ξεκίνησα μια προσπάθεια για να χάσω ακόμα 3-4 κιλά, όμως παρόλο που η διατροφή μου είναι αρκετά σωστή και γυμνάζομαι περίπου 2-3 φόρες τη βδομάδα, η ζυγαριά έχει κολλήσει. Τι με συμβουλεύεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα φίλη μας,
Βάση των δεδομένων που μας έστειλες κατατάσσεσαι στα φυσιολογικά επίπεδα σωματικού βάρους. Όποτε δεν θα ήταν συνετό να χάσεις κιλά που θα μπορούσαν θα επιφέρουν επιπτώσεις στην υγεία σου. Παρόλα αυτά θα μπορούσες να συνεχίσεις με την γυμναστική σου, ίσως και να επεκταθείς σε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής και σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή να δεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς στο σώμα σου.

Παρακάτω δίνονται κάποια tips ισορροπημένη διατροφή:

  • Κατανάλωσε καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι (οι κατεχίνες που περιέχει ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλουν στην μείωση του κοιλιακού λίπους).
  • Προτίμησε για καθημερινή κατανάλωση τρόφιμα ολικής αλέσεως έναντι των λευκών (υπάρχει συσχέτιση κατανάλωσης τροφίμων ολικής αλέσεως και μείωσης περιμέτρου κοιλιάς).
  • Κατανάλωσε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά (σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται ότι διατροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο συμβάλλουν στην αύξηση της λιπόλυσης).
  • Κατανάλωσε 2-3 φορές την εβδομάδα ψάρια (τα ω3 λιπαρά που περιέχουν βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη η οποία συμβάλλει στη μείωση του κοιλιακού λίπους).
  • Απόφυγε την κατανάλωση ζάχαρης και τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι το λευκό ρύζι, το ψωμί ή τα λευκά ζυμαρικά.
  • Κατανάλωσε ημερησίως 3 μερίδες φρούτων με τη φλούδα τους και όχι με τη μορφή χυμού και 2 μερίδες λαχανικών με τη μορφή σαλάτας σε κάθε κύριο γεύμα σας, δίνοντας προσοχή στην ποσότητα του ελαιόλαδου.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μαργαρίτα Μυρισκλάβου


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Κράτα το

And More