Νάντια: “Θέλω να χάσω κιλά γρήγορα, με εύκολο τρόπο που να μην χρειάζεται περίεργα φαγητά”

Ερώτηση
Γεια σας, είμαι η Νάντια, 13 ετών και είμαι 90 κιλά. Τα πιο πολλά κιλά τα έχω στα μπούτια και λιγότερο στην κοιλιά. Θέλω κάπως να τα χάσω με εύκολο τρόπο που να μην χρειάζεται περίεργα φαγητά κάθε μέρα. Και θέλω αν γίνεται σχετικά γρήγορα χωρίς να κάνω κακό στον εαυτό μου. (Το πρωί πίνω πάντα γάλα).

Απάντηση
Αγαπητή Νάντια,
Βρίσκεσαι στην εφηβεία γι΄αυτό θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική και να αποφεύγεις τα ακραία διατροφικά σχήματα. Ταυτόχρονα, για να βελτιώσεις το σωματικό σου βάρος, ακολούθησε τις βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής:

  • Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό, όπως γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή χυμό με ένα τοστ ή ένα φλιτζάνι γάλα με φρυγανιές και μέλι ή μαρμελάδα και μαλακή μαργαρίνη.
  • Συνέχισε μετά από 3-4 ώρες με ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι.
  • Το μεσημέρι κατανάλωσε πρώτα την σαλάτα και μετά το γεύμα. Το γεύμα δεν πρέπει να είναι ούτε άνοστο, ούτε νερόβραστο. Πρέπει να τρως εβδομαδιαία 1-2 φορές ψάρια και πουλερικά, 1-2 φορές όσπρια ή λαδερά ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως, 1-2 φορές κόκκινο κρέας.
  • Το απόγευμα πιες ένα ποτήρι φυσικό χυμό με ανάλατους ξηρούς καρπούς ή κατανάλωσε 2-3 cream crackers σικάλεως με λίγο τυρί ή 2 μπισκότα πολυδημητριακών ή γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς.
  • Το βραδινό γεύμα πρέπει να είναι κάτι ελαφρύ, όπως μια σαλάτα με τόνο ή με σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή 1 τοστ.
  • Να πίνεις καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας αρκετό νερό, να αποφεύγεις την ζάχαρη και το πολύ αλάτι (γαριδάκια, παστά, κονσέρβες).

Ωστόσο, επειδή βρίσκεσαι στην εφηβεία είναι σημαντικό να επισκεφθείς έναν πτυχιούχο διατροφολόγο, ο οποίος θα σχεδιάσει για εσένα ένα πρόγραμμα διατροφής βασισμένο στις ατομικές σου ανάγκες.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

And More