Q&A: Η ομάδα διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη απαντά στις ερωτήσεις σου!

Οι απορίες και οι προβληματισμοί υπάρχουν στη φύση κάθε γυναίκας. Ειδικά όταν πρόκειται για το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή, τότε τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά και περίπλοκα. Για αυτόν το λόγο η ομάδα ειδικών του Δημήτρη Γρηγοράκη βρίσκεται για ακόμα μια φορά δίπλα σου, περιμένοντας τη δική σου ερώτηση και πανέτοιμη για να σου προσφέρει τη συμβουλή που αναζητάς. Στείλε μας απλά όλα όσα θέλεις να μάθεις για το κομμάτι της υγείας και της διατροφής και σύντομα θα λάβεις την απάντησή σου.

*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Πρόσφατα έκανα μια πολύ σκληρή δίαιτα και πλέον είμαι στα επιθυμητά κιλά και τα κατάλληλα βέβαια για το ύψος μου. Θέλω να παραμείνω σε αυτά όμως κάθε φορά που τρώω έστω και μια φέτα ψωμί παραπάνω η ζυγαριά ανεβαίνει. Πιθανότατα εξαιτίας της δίαιτας αυτής να έχει χαλάσει ο μεταβολισμός μου. Τι μου προτείνετε; Έχω ήδη αναζητήσει για απαντήσεις από άλλες πηγές όμως όλα τα προγράμματα διατροφής που προτείνονται συμπεριλαμβάνουν πάνω από 3 γεμάτα γεύματα, τα οποία ο οργανισμός μου δεν έχει συνηθίσει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή αναγνώστρια,
Δίαιτες πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες που στοχεύουν στην γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να απορυθμίσουν το μεταβολισμό. Επομένως, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τις εξαντλητικές δίαιτες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία σας.

  • Μπορείτε να εστιάσετε σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής χωρίς υπερβολικές στερήσεις, καταναλώνοντας τρόφιμα από όλες τις ομάδες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας) και σε συγκεκριμένη ποσότητα και συχνότητα ανά εβδομάδα.
  • Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης που συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη και καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Όσον αφορά στα γεύματα, το ιδανικό είναι να κάνετε 4-5 μέσα στην ημέρα σας έτσι ώστε να κάνετε περισσότερες καύσεις και να ενεργοποιείται ο μεταβολισμός σας. Μπορείτε λοιπόν να αυξήσετε σταδιακά τα γεύματά σας και σε μικρές ποσότητες, μέχρι να τα συνηθίσετε.
  • Αποφύγετε τη ζάχαρη και το αλάτι και τις κρυφές πηγές αυτών καθώς μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους.
  • Πίνετε αρκετό νερό. 8-10 ποτήρια νερού συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και κρατούν ενυδατωμένο τον οργανισμό.
  • Συνδυάστε όλα τα παραπάνω μαζί με κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας 4-5 φορές την εβδομάδα, έτσι ώστε να διατηρήσετε τον παρόν βάρος σας και να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω καθυστέρηση 8 ημερών. Ωστόσο δεν είχα σεξουαλική επαφή, αλλά τον τελευταίο μήνα πήγαινα σχεδόν κάθε μέρα για τρέξιμο και έχασα και κάποια κιλά. Μήπως ευθύνεται αυτό;
Αναστασία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Αναστασία,
Το γεγονός ότι υπάρχει καθυστέρηση στην περίοδό σου δηλώνει πως κάτι δεν λειτουργεί σωστά και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η απουσία της έμμηνου ρύσεως συναντάται συχνά σε γυναίκες που κάνουν αθλητισμό ή είναι πολύ αδύνατες, οπότε σε περίπτωση που παλαιότερα δεν έκανες συστηματικά φυσική δραστηριότητα και τώρα ξεκίνησες εντατικά, είναι πιθανό να απορυθμίστηκε ο οργανισμός σου αφού είχες και απώλεια βάρους. Επιπλέον, οι εξαντλητικές δίαιτες προκαλούν μεγάλη μείωση του σωματικού λίπους οπότε και είναι πιθανό να προκληθεί αμηνόρροια.

Θα σου πρότεινα λοιπόν να ξεκινήσεις ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής ακολουθώντας το Μεσογειακό μοντέλο και καταναλώνοντας τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και σε συγκεκριμένη ποσότητα και συχνότητα ανά εβδομάδα. Όσον αφορά το τρέξιμο, 30-40 λεπτά 4-5 φορές ανά εβδομάδα είναι ικανοποιητικό για να σταθεροποιήσεις το βάρος σου και να αποφύγεις την πρόσληψη βάρους.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Πόσες θερμίδες πρέπει να έχει το βραδινό γεύμα; Εργάζομαι μέχρι το βράδυ, το τελευταίο μου γεύμα είναι στις 10. Είναι καλή ώρα;
Ρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου Ρία,
Ένα βραδινό γεύμα είναι συνήθως το τελευταίο γεύμα πριν από τον ύπνο, οπότε θα πρέπει να είναι ελαφρύ και να αποτελείται από λίγες θερμίδες αλλά ταυτόχρονα να σε κρατούν χορτάτη.

Προσπάθησε να υπάρχει σωστή κατανομή των γευμάτων έτσι ώστε να μην μένεις αρκετή ώρα νηστική και υπολόγισε να υπάρχει ένα διάστημα τουλάχιστον 2-3 ωρών πριν κοιμηθείς από την ώρα που κατανάλωσες το τελευταίο σου γεύμα.

Απόφυγε τις λιπαρές και τηγανιτές τροφές και τα τρόφιμα που περιέχουν αλάτι όπως κονσέρβες καθώς σου προσθέτουν θερμίδες και προκαλούν κατακράτηση. Κατανάλωσε περισσότερα φρούτα και λαχανικά τα οποία θα ενισχύσουν το αίσθημα κορεσμού, είναι χαμηλά σε θερμίδες και σου προσφέρουν θρεπτικά συστατικά.

Καλές επιλογές βραδινού γεύματος αποτελούν είναι η ομελέτα με 2 αυγά και σαλάτα εποχής με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο ή κρητικό παξιμάδι με ντομάτα, κάπαρη και ανθότυρο ή φρουτοσαλάτα.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Τρέχω περίπου πέντε φορές την εβδομάδα και προσέχω αρκετά τι τρώω. Έχω παρατηρήσει ότι οι πόντοι στους γλουτούς έχουν αυξηθεί. Οφείλεται στο τρέξιμο; Αν ναι, τι άλλο είδος γυμναστικής προτείνετε;
Λένια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Λένια,
Το τρέξιμο σαν μορφή άσκησης θεωρείται ιδανικό για τη διατήρηση της φυσικής μας κατάστασης σε καλό επίπεδο, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ανόρθωση των γλουτών, γυμνάζει αρκετά σημεία του σώματος και συμβάλλει στην απώλεια βάρους μειώνοντας το σωματικό λίπος. Η αύξηση της μυϊκής μάζας είναι μικρή σε σχέση με κάποια φυσική δραστηριότητα που περιλαμβάνει γυμναστική με βάρη. Οπότε θα σου πρότεινα να επικεντρωθείς περισσότερο στο κομμάτι της διατροφής.

Αν δεν έκανες κάποια μορφή άσκησης στο παρελθόν η αύξηση των πόντων είναι πιθανό να οφείλεται σε φυσιολογικές μεταβολές που παρατηρούνται στο σώμα, ως απόκριση στο “στρες” που προκαλείται στο μυϊκό σύστημα. Έτσι, μετά από την προπόνηση, η μυϊκή αποκατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μικρού βαθμού κατακράτηση υγρών. Πίνε πολύ νερό έτσι ώστε να διατηρείς ενυδατωμένο τον οργανισμό σου. Μπορείς επίσης να καταναλώνεις και πράσινο τσάι ή χυμούς φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Δώσε βάση σε τρόφιμα που βοηθούν στην απώλεια λίπους, όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος), ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά ολικής άλεσης, κανέλα..

Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να τηρείς την ποσότητα και τη συχνότητα των γευμάτων έτσι ώστε να ενεργοποιείς το μεταβολισμό σου και να αποφύγεις την πρόσληψη βάρους.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Ξεκίνησα να κάνω πέντε γεύματα την ημέρα και να τρώω πιο ποιοτικά από ότι πριν. Έχω πάρει κιλά όμως. Έχω μπλοκαρισμένο μεταβολισμό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή αναγνώστρια,
Το ότι ξεκίνησες να καταναλώνεις πιο ποιοτικά γεύματα δε σημαίνει ότι ακολουθείς ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Βεβαιώσου ότι καταναλώνεις τροφές που σου δίνουν τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού σου και παράλληλα περιέχουν λιγότερες θερμίδες.

Δώσε βάση στην ποσότητα και συχνότητα των γευμάτων. Κάνε μικρά και συχνά γεύματα και μη μένεις αρκετές ώρες νηστική έτσι ώστε να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου και να κάνεις περισσότερες καύσεις. Πολύ σημαντική είναι και η ποιότητα γευμάτων. Προσπάθησε να αποφεύγεις λιπαρά και γλυκά τρόφιμα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την απώλεια βάρους.

Μείωσε την πρόσληψη άλατος και μην προσθέτεις επιπλέον στο φαγητό σου καθώς προκαλεί κατακράτηση υγρών. Προσπάθησε να πίνεις 8-10 ποτήρια νερό μέσα στην ημέρα σου. Θα σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους και θα σε κρατά ενυδατωμένη. Τέλος, ξεκίνα κάποιο είδος φυσικής δραστηριότητας που θα σε βοηθήσει τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στην διατήρηση της φυσικής σου κατάστασης.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Δάφνη Γκούμα


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More