Θέλεις να χάσεις κιλά; Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου!

Είμαστε γυναίκες και οι απορίες μας για απώλεια βάρους όλο και αυξάνονται. Τι να κάνουμε; Λίγο το καλοκαίρι, λίγο η προετοιμασία για το μπικίνι, λίγο η ανησυχία, μας έχουν ωθήσει να σκεφτόμαστε συνεχώς πως θα γλιτώσουμε από τα περιττά κιλά και πως θα έχουμε μια όμορφη σιλουέτα στην παραλία. Κακά τα ψέματα, αυτούς τους προβληματισμούς δεν μπορείς να τους μοιραστείς ούτε με το αγόρι σου, ούτε με τους γονείς σου και γενικά με οποιονδήποτε που δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά σου. Και κάπου εδώ έρχομαι εγώ η fitness editor, το TLIFE και φυσικά η ομάδα ειδικών του Δημήτρη Γρηγοράκη.

Αυτή η ομάδα είναι ο λόγος που κάθε βδομάδα μπορείς να λύσεις τις απορίες σου και να μοιραστείς τους προβληματισμούς σου. Πως; Στέλνοντας απλά την ερώτησή σου και περιμένοντας τη δική μας απάντηση από Κλινικούς Διαιτολόγους – Διατροφολόγους. Μοιράσου μαζί μας ότι σε απασχολεί σχετικά με τη διατροφή, την υγεία και το σώμα και λάβε μια τεκμηριωμένη και επιστημονική απάντηση, που θα δώσει τέλος σε αυτό που σε επηρεάζει.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Είμαι 17 ετών και έχω ύψος 1,65. Πρόσφατα έχασα 16 κιλά, αλλά έχω ακόμα περιττό λίπος. Τι μπορώ να κάνω;
Δημήτρης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητέ Δημήτρη,
Σύμφωνα με την εξίσωση Hamwi, η οποία ορίζει το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος, το δικό σου ιδανικό βάρος είναι τα 65 κιλά. Ακολούθησε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή προκειμένου να μειώσεις το συνολικό σωματικό σου λίπος.

Βασικές συμβουλές:

1. Κατανάλωσε φρούτα και λαχανικά, πρόσθεσε γιαούρτι στη διατροφή σου ή ρίξε γάλα στα δημητριακά σου το πρωί για να αυξήσεις την πρόσληψη του ασβεστίου.
2. Κατανάλωσε προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά ολικής, για να αυξήσεις την πρόσληψη φυτικών ινών.
3. Προτίμησε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως άπαχο ή ημίπαχο γάλα αντί του πλήρους γάλακτος.
4. Μείωσε την ποσότητα λίπους στη διατροφή σου και έτσι θα μειώσεις την ημερήσια θερμιδική σου πρόσληψη και το σώμα σου θα κάψει το λίπος πιο γρήγορα.
5. Απόφυγε την κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη και την υπερβολική πρόσληψη αλατιού, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην κατακράτηση νερού.
6. Αύξησε την φυσική σου δραστηριότητα ξεκινώντας κάποιο άθλημα της αρεσκείας σου, ώστε να μειώσεις το λίπος σου και να αυξήσεις την μυική σου μάζα.

Ωστόσο, καλό είναι να επισκεφτείς έναν πτυχιούχο διατροφολόγο προκειμένου να σου σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες της ηλικίας σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 18 χρονών, ζυγίζω 80 κιλά και έχω ύψος 1,70. Τα τελευταία 4 – 5 χρόνια παραμένω στα ίδια κιλά. Δεν έχουν αυξηθεί, ούτε μειωθεί. Θέλω να χάσω τα περιττά κιλά και δυσκολεύομαι πάρα πολύ. Δεν έχω καλό μεταβολισμό και νιώθω ότι δεν θα τα χάσω ποτέ. Τι μου προτείνετε; Ευχαριστώ πολύ!
Ανδριάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ανδριάννα,
Σύμφωνα με την εξίσωση Hamwi, η οποία ορίζει το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος, το δικό σου ιδανικό βάρος είναι τα 63 κιλά. Παρακάτω σου δίνουμε κάποιες συμβουλές ώστε να πετύχεις τον επιθυμητό στόχο και τη απώλεια βάρους.

Προϋπόθεση μιας επιτυχημένης απώλειας βάρους αποτελεί η ισορροπημένη διατροφή, με ποικιλία και μέτρο και συστατικά που θα συμβάλλουν στην απώλεια λιπώδους μάζας και όχι υγρών ή μυϊκού ιστού:

  • Κατανάλωσε 2 – 3μερίδες φρούτων καθημερινά.
  • Κατανάλωσε 2 – 3 μερίδες λαχανικών καθημερινά.
  • Κατανάλωσε γαλακτοκομικά προϊόντα: 2 – 3 μερίδες καθημερινά αντιστοιχούν σε 1 ποτήρι γάλα με 1.5% λιπαρά, σε 1 κεσεδάκι γιαούρτι με 1.5% λιπαρά και σε 30γρ. τυρί.
  • Η κατανάλωση υγρών είναι πολύ σημαντική για τη σωστή σου ενυδάτωση και την καλή λειτουργία του οργανισμού σου (6-8 ποτήρια νερού καθημερινά). Επιπλέον μπορείς να καταναλώνεις φυσικούς χυμούς φρούτων, ημίπαχο γάλα, ελληνικό ή στιγμιαίο καφέ, βιολογικό ρόφημα κρόκου κοζάνης, τσάι.
  • Κατανάλωσε προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως μαύρο ψωμί, φρυγανιές ολικής, καστανό / αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά / ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
  • Να συνδυάζεις το κρέας ή το ψάρι σου με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο (πατάτα, ρύζι, μακαρόνια, ψωμί) και να μην παραλείπεις ποτέ την κατανάλωση λαχανικών με τη μορφή σαλάτας στα κυρίως γεύματά σου.
  • Κατανάλωσε 1-2 φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας (μοσχάρι ή χοιρινό).
  • Κατανάλωσε 3 φορές εβδομαδιαία άσπρο κρέας (κοτόπουλο ή ψάρι).
  • Αύξησε την φυσική σου δραστηριότητα: 30-40 λεπτά ημερησίως φυσική δραστηριότητα θα συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη του στόχου σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 21 χρονών, 1,56 ύψος και 58,5 κιλά. Θέλω να πάω στα 50. Μπορείτε να μου πείτε μια εύκολη δίαιτα γιατί είμαι φοιτήτρια και ζω μόνη μου;
Ιωάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ιωάννα,
Σύμφωνα με την εξίσωση Hamwi , η οποία ορίζει το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος, το δικό σου ιδανικό βάρος είναι τα 51 κιλά, που είναι πολύ κοντά στο στόχο που έχεις θέσει. Ο δείκτης μάζας σώματος σου είναι 24 (με όρια 18,5-24,9kg/m2), επομένως το βάρος σου είναι κοντά στο ανώτατο φυσιολογικό.

Με τις παρακάτω οδηγίες θα πετύχεις την απώλεια βάρους που επιθυμείς:

  • Ακολουθήσε μικρά και συχνά γεύματα.
  • Απόφυγε την κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ.
  • Κατανάλωσε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες (κρέας, κοτόπουλο, αυγό, ανάλατοι ξηροί καρποί), τα οποία ενισχύουν τη μυϊκή μάζα και τονώνουν το μεταβολισμό.
  • Κατανάλωνε καθημερινά 2 – 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά και 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
  • Να καταναλώνεις καθημερινά 2 – 3 ποτήρια πράσινο τσάι.
  • Αύξηση φυσικής δραστηριότητας (30 λεπτά κάθε μέρα).

Τέλος, το ιδανικότερο θα ήταν να απευθυνθείς σε πτυχιούχο Διαιτολόγο – Διατροφολόγο ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή απώλεια βάρους.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Είμαι 82 κιλά και έχω ύψος 1,70. Έχω πρόβλημα με τα κιλά μου κι ενώ συνεχώς λέω ότι θα κάνω δίαιτα, αυτό κρατάει για 2 – 3 μέρες και μετά τέλος. Δεν έχω καθόλου αυτοσυγκράτηση. Πάω γυμναστήριο αλλά αυτό δεν βοηθάει καθόλου. Θέλω να χάσω στην περιοχή της κοιλιάς, στα μπούτια και στις γάμπες. Πρέπει να πάω σε ειδικό, αλλά υπάρχουν οικονομικά προβλήματα και προσπαθώ μόνη μου να ενημερώνομαι. Αυτό όμως δεν έχει αποτέλεσμα. Θα ήθελα να χάσω 15 – 20 κιλά. Τι θα μπορούσα να κάνω;
Βίκυ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Βίκυ,
Σύμφωνα με την εξίσωση Hamwi, η οποία ορίζει το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος, το δικό σου ιδανικό βάρος είναι τα 63 κιλά. Πολύ σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους έχει και η ψυχολογία. Θα πρέπει να έχεις αποφασιστικότητα, επιμονή και υπομονή για να πετύχεις αυτό που επιθυμείς. Εάν δεν σου αρέσει το γυμναστήριο μπορείς να ξεκινήσεις κάποια άλλη φυσική δραστηριότητα, όπως κάποιο άθλημα, χορό, πιλάτες, κολύμπι. Επίσης να θυμάσαι πως η άσκηση αποδίδει μόνο σε συνδυασμό με σωστή διατροφή.

Παρακάτω είναι κάποιες συμβουλές από εμάς:

  • Επέλεξε ποικιλία διαφορετικών φαγητών από κάθε ομάδα τροφών.
  • Κατανάλωνε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά καθημερινά.
  • Πες όχι στα “κακά” κορεσμένα λιπαρά, όπως το αγελαδινό βούτυρο και το κόκκινο παχύ κρέας.
  • Πες ναι στα “καλά” μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, που περιέχονται στο ελαιόλαδο , στα φυτικά έλαια στις φυτικές μαλακές μαργαρίνες και τα ψάρια.
  • Μείωσε το αλάτι και θυμήσου ότι το περισσότερο προέρχεται από κρυφές πηγές.
  • Αντικατέστησε τα γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε λιπαρά, όπως το πλήρες γάλα και τα παχιά τυριά, με τα αντίστοιχα προϊόντα χαμηλών λιπαρών.
  • Κατανάλωνε αλκοόλ με μέτρο.
  • Η κατανάλωση υγρών είναι πολύ σημαντική για τη σωστή σου ενυδάτωση και την καλή λειτουργία του οργανισμού σου (6-8 ποτήρια νερού καθημερινά). Επιπλέον μπορείς να καταναλώνεις φυσικούς χυμούς φρούτων, ημίπαχο γάλα, ελληνικό ή στιγμαίο καφέ, βιολογικό ρόφημα κρόκου κοζάνης, τσάι.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας! Πριν από 3 μήνες έκανα ένα χειρουργείο διαφραγματοκοίλης και για συστροφή στομάχου. Πριν από 10 μήνες είχα κάνει λαπαροσκοπική Nisen για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Έχω ταλαιπωρηθεί πολύ με το βάρος μου. Πέρσι τέτοια εποχή ζύγιζα 35 κιλά ενώ φέτος είμαι στα 55 και με ύψος 1,60μ. Μετά το 1ο χειρουργείο κατάφερα να φτάσω στα 43 κιλά, ενώ μετά το 2ο πρήστηκα αρκετά και δεν ξέρω αν αυτά τα 12 κιλά είναι όντως τόσα ή είναι κατακράτηση. Να σημειώσω ότι τα κιλά μετά το 2ο χειρουργείο τα πήρα μέσα σε 2 – 3 βδομάδες. Μπορείτε να με βοηθήσετε, προτείνοντάς μου ένα διαιτολόγιο για να χάσω αυτό το βάρος και να επιστρέψω τουλάχιστον στα 47 κιλά; Στη τελευταία μου λιπομέτρηση (1 μήνα πριν) το λίπος ήταν στο 20%. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Φαίνια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Φαίνια,
Σύμφωνα με την εξίσωση Hamwi, η οποία ορίζει το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος, το δικό σου ιδανικό βάρος είναι τα 54 κιλά. Ο δείκτης μάζας σώματος σου είναι 21,4 (με όρια 18,5-24,9), επομένως το βάρος σου είναι φυσιολογικό. Ο επιθυμητός στόχος βάρους σου, ο οποίος είναι τα 8 κιλά, είναι αρκετά μεγάλος και δεν θα συστήναμε τόσο μεγάλη απώλεια. Στη δική σου περίπτωση μια απώλεια 4 – 5 κιλών θα ήταν πολύ καλύτερη. Πρέπει να υιοθετηθεί ένας σωστός και υγιεινός τρόπος διατροφής που θα αποτρέψει τα συμπτώματα από το να ξανά εκδηλωθούν στο μέλλον, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους .

1. Καλό είναι να αποφεύγονται τροφές που προκαλούν “καούρα”, όπως τα πικάντικα, η σοκολάτα, τα εσπεριδοειδή, το αλκοόλ και οι κόκκινες σάλτσες.
2. Είναι προτιμότερο να καταναλώνεις πολλά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
3. Καλό είναι να έχεις φάει τουλάχιστον 2 ώρες πριν πέσεις στο κρεβάτι.
4. Ξεκίνησε την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό, όπως γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή γάλα με ένα τοστ ή ένα κουλούρι.
5. Συνέχισε μετά από 3 – 4 ώρες με ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι.
6. Το μεσημέρι κατανάλωσε πρώτα την σαλάτα σου και μετά το γεύμα. Το γεύμα σου δεν πρέπει να είναι ούτε άνοστο, ούτε νερόβραστο.
7. Πρέπει να καταναλώνεις 1 – 2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 1 – 2 φορές όσπρια, 1- 2 φορές λαχανικά, 1 φορά κόκκινο κρέας και 1 φορά ζυμαρικά και δημητριακά. Απόφυγε τα τηγανιτά και προτίμησε τα ψητά ή τα βραστά.
8. Το απόγευμα πιες χυμό ή κατανάλωσε 2 – 3 cream crackers σικάλεως με λίγο τυρί ή μπισκότα χωρίς ζάχαρη ή γιαούρτι με μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς.
9. Το βραδινό σου γεύμα πρέπει να είναι κάτι ελαφρύ, όπως μια σαλάτα με τόνο ή μια σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή 1 τοστ.
10. Να αποφεύγεις την ζάχαρη και το πολύ αλάτι (γαριδάκια, παστά, κονσέρβες) γιατί προκαλούν κατακράτηση .
11. Αύξησε την φυσική σου δραστηριότητα.

Τέλος, το ιδανικότερο θα ήταν να απευθυνθείς σε πτυχιούχο Διαιτολόγο – Διατροφολόγο ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή απώλεια βάρους.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Ο γιος μου είναι 17 χρονών, ζυγίζει 90 κιλά και έχει ύψος 1,75. Θέλει να χάσει βάρος και θα ήθελα αν μπορείτε να του προτείνετε κάτι. Του χρόνου θέλει να δώσει για στρατιωτικές σχολές στις Πανελλήνιες.
Χρυσούλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Χρυσούλα,
Σύμφωνα με την εξίσωση Hamwi, η οποία ορίζει το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος, το ιδανικό βάρος του γιού σας είναι τα 75 κιλά. Είναι σημαντικό σε αυτήν την ηλικία που αναπτύσσεται ακόμη το παιδί να τρώει σωστά και υγιεινά, χωρίς υπερβολές και χωρίς ελλείψεις. Πρέπει να φροντίσετε να έχει μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή η οποία να καλύπτει τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά.

Διατροφικές συμβουλές:

  • Κατανάλωση 5 – 7 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
  • Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων: 2 – 3 μερίδες καθημερινά αντιστοιχούν σε 1 ποτήρι γάλα με 1.5% λιπαρά, σε 1 κεσεδάκι γιαούρτι με 1.5% λιπαρά και σε 30γρ. τυρί.
  • Η κατανάλωση υγρών είναι πολύ σημαντική για τη σωστή ενυδάτωση και την καλή λειτουργία του οργανισμού (6-8 ποτήρια νερού καθημερινά).
  • Κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως, όπως μαύρο ψωμί, φρυγανιές ολικής, καστανό / αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά / ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
  • Συνδυασμός του κρέατος ή το ψαριού με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο (πατάτα, ρύζι, μακαρόνια, ψωμί) και απαραίτητη κατανάλωση λαχανικών με τη μορφή σαλάτας στα κυρίως γεύματά του.
  • Κατανάλωση 1-2 φορές την εβδομάδα κόκκινου κρέατος (μοσχάρι ή χοιρινό).
  • Αύξηση φυσικής δραστηριότητας.

Βιολέτα Τζεμολάρι
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More