Ο Δημήτρης Γρηγοράκης και η επιστημονική του ομάδα απαντά στις ερωτήσεις σου

Έχεις φτάσει σε ένα σημείο που θέλεις να τα αλλάξεις όλα. Θέλεις να κάνεις μια καινούρια αρχή ξεκινώντας άσκηση και υγιεινή διατροφή. Αλλά δεν ξέρεις ποιος είναι ο σωστός τρόπος. Θέλεις να χάσεις κιλά αλλά κάτι συμβαίνει και μένεις σταθερή. Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η επιστημονική του ομάδα απαντά στις ερωτήσεις σου.

Ερώτηση
Ο χυμός orac είναι ο μόνος τρόπος να καταναλώσω φρούτα, μιας και δεν μου αρέσουν καθόλου. Πίνω ένα ποτήρι κάθε πρωί, χωρίς να καταναλώνω κάτι άλλο και έπειτα τρώω το δεκατιανό μου. Είναι λάθος αυτό; Ακόμα, είναι αρκετός ο χυμός για να μου δώσει την αναγκαία ποσότητα φρούτων που θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά;
Ευχαριστώ
Άννα

Απάντηση
Άννα χαίρεται,
Όσον αφορά στο πρωινό ο χυμός orac είναι αρκετά θρεπτικός και μπορεί να σου καλύψει και διατροφικά αλλά και θερμιδικά τις ανάγκες ενός πρωινού. Βέβαια εξαρτάται ο τρόπος ζωής σου και οι συνήθειες σου για τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώσεις και πως αυτές πρέπει να κατανεμηθούν. Με τα στοιχεία που μου δίνεις την συγκεκριμένη στιγμή ο χυμός θεωρώ είναι μια καλή επιλογή.

Τσαμπίκα Κοντογιάννου
Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας, με λένε Σοφία και είμαι 17 χρόνων. Είμαι 1.63 και 62 κιλά .Φέτος δίνω πανελλήνιες και έχω πάρει κάποια περιττά κιλά. Θέλω να αδυνατίσω,ταυτόχρονα όμως δε θέλω να χάσω ενέργεια καθώς την χρειάζομαι αυτήν την δύσκολη περίοδο. Μπορείτε να μου προτείνετε κάτι; Επίσης η πρόσληψη βιταμινών θα μου έκανε καλό; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων,περιμένω απάντηση σας.
Σοφία

Απάντηση
Σοφία χαίρεται,
Αξιολογώντας τα στοιχεία που μου έχεις δώσει θα σου πρότεινα να μην χάσεις βάρος διότι βρίσκεσαι στα φυσιολογικά επίπεδα! Όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να διορθώσεις προς το καλύτερο τις διατροφικές σου συνήθειες. Είσαι σε μια δύσκολη περίοδο και σίγουρα η διατροφή θα σε βοηθήσει στο να αποδώσεις θετικά. Ο οργανισμός για να πέμψει την τροφή και να κάνει τις σωστές καύσεις χρειάζεται 2,5- 3 ώρες περίπου για κάθε γεύμα. Άρα για να κάνεις τις σωστές καύσεις πρέπει να αυξήσεις την συχνότητα των γευμάτων σου. Κατανάλωσε πολύ νερό. Θα αποβάλει τις τοξίνες από τα νεφρά σου και θα διευκολύνει την λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Φρούτα αλλά και πολλά λαχανικά με την συνοδεία των κύριων γευμάτων σου, θα σε βοηθήσουν εξίσου στο θετικό αποτέλεσμα. Στην συγκεκριμένη περίοδο που διανύεις καλό θα είναι να επικεντρωθείς στην απόδοση ενέργειας με τα φρούτα και τα λαχανικά παρά με απώλεια βάρους όπως σκέπτεσαι. Η λήψη πολυβιταμινούχου συμπληρώματος διατροφής ενδείκνυται συνδυαστικά με την ισορροπημένη διατροφή.

Τσαμπίκα Κοντογιάννου
Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Είμαι 29 ετών, έχω ύψος 1.67 και βάρος 84kg. Είμαι σταθερή σε αυτά τα κιλά. Τι να κάνω για να τα χάσω;
Ευχαριστώ
Μαρία

Απάντηση
Γεια σου Μαρία,
Αξιολογώντας τα στοιχεία που μου έχεις δώσει ο Δείκτης Μάζας σώματός σου (η αξιολόγηση του σωματότυπου σου σε τι βαθμό επικινδυνότητας για την υγεία βρίσκεται) είναι στα παχύσαρκα όρια. Οφείλεις και πολύ σωστά προβληματίζεσαι να αλλάξεις προς το καλύτερο τις διατροφικές σου συνήθειες. Αρχικά θα ήθελα να αναρωτηθείς ποιος είναι ο λόγος που σε οδηγεί στο να θέλεις να χάσεις κιλά. Αν ο λόγος είναι γιατί δεν σου αρέσει το πώς είναι δομημένο το σώμα σου, τότε βάλε γυμναστική στη ζωή σου και φτιάξε την διατροφή σου ώστε να χάσεις τυχόν συσσωρευμένο λίπος. Μικρά και συχνά γεύματα, φρούτα και λαχανικά καθημερινά, αλλά και πολύ νερό είναι βασικά μια σωστή ισορροπημένη διατροφή.

Τσαμπίκα Κοντογιάννου
Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Έχω πρόβλημα με τον ύπνο. Ξυπνάω και δυστυχώς τσιμπολογώ. Έχω χρόνια πρόβλημα απλώς τελευταία λόγω των θορύβων στη γειτονιά, έχει επιδεινωθεί η κατάσταση. Περπατάω πολύ και γρήγορα. Δεν τρώω πολύ στη διάρκεια της ημέρας αλλά με πιάνει κάτι το βράδυ και συνήθως τρώω γλυκά. Να πάρω κάποιο χάπι που κόβει την όρεξη, να πάω σε κάποιο ψυχίατρο να μου γράψει φάρμακα (τα οποία μπορεί να μου προκαλέσουν εθισμό); Δεν θέλω να γίνομαι χάλια και να πηγαίνω έτσι στη δουλειά. Δοκίμασα διάφορα σκευάσματα σαν τη βαλεριάνα αλλά άδικα έδωσα τα λεφτά μου!
Ειρήνη

Απάντηση
Ειρήνη γεια σου,
Αρχικά θα ήθελα να αναρωτηθείς η ίδια γιατί ώθησε σε αυτές τις συμπεριφορές. Η συμβουλή μου στα μέχρι τώρα που μου περιέγραψες είναι η βελτίωση της συχνότητας των γευμάτων σου. Δηλαδή, αφού παρατηρείται σύνδρομο βραδινής υπερφαγίας, πρέπει να εντάξεις στην καθημερινότητά σου τουλάχιστον 5 γεύματα από τα οποία τα 3 θα είναι τα κύρια (πρωινό – μεσημεριανό – βραδινό ) και τα άλλα 2 τα ενδιάμεσα (δεκατιανό – απογευματινό). Εντάσσοντας λοιπόν γεύμα ανά 2,5 – 3 ώρες στο καθημερινό σου πρόγραμμα θα ρυθμίσεις τις ορμόνες της όρεξης και θα μπορέσεις να μειώσεις και τις επιθυμίες των γλυκών. Τα λανθασμένα ή καθόλου γεύματα διαταράσσουν τις ορμόνες προκαλώντας υπογλυκαιμίες ή υπεργλυκαιμίες ανάλογα με την περίπτωση. Επίσης για την διαταραχή του ύπνου σου προτείνω δραστηριότητα και μάλιστα έντονη. Δεν υπάρχει αμφιβολία βελτίωσης της όλης διαταραχής του συστήματός σου.

Τσαμπίκα Κοντογιάννου
Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Θέλω να χάσω όλα τα κιλά από τις εγκυμοσύνες. Πήρα 30 κιλά.
Αθανασία

Απάντηση
Αγαπητή Αθανασία,
Η καλύτερη συμβουλή είναι να βελτιώσεις τη διατροφή σου εφαρμόζοντας συχνότητα γευμάτων, κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί, καστανό ρύζι), πρόσληψη άφθονων φρούτων, λαχανικών και υγρών (νερό, χυμοί, τσάι, ημίπαχο γάλα), περιορισμό γλυκών, λιπαρών και αλμυρών τροφίμων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα (π.χ. περπάτημα) και να δώσεις χρόνο στο σώμα σου να φτάσει το επιθυμητό βάρος. Μην ενθουσιάζεσαι με τη γρήγορη απώλεια βάρους, διότι όσο γρήγορα θα χάσεις τα κιλά, τόσο εύκολα θα τα ξαναπάρεις αν δεν έχεις μάθει να τρώτε σωστά.

Ευθυμία Δέδε
Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Είμαι 37 χρόνων με ύψος 1.65 και 90 κιλά. Πάντα ζύγιζα 58 κιλά. Στην πρώτη εγκυμοσύνη πήρα 35 κιλά και στη δεύτερη 28. Πριν 2 χρόνια ήμουν 78 κιλά. Τώρα νιώθω απογοήτευση και απάθεια. Δεν ξέρω πώς να ξεκινήσω, πώς να πεισμώσω. Έχω παραιτηθεί. Βοήθεια!
Ναυσικά

Απάντηση
Αγαπητή Ναυσικά,
Ο ψυχολογικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός και κατανοώ το άγχος σου να χάσεις κιλά αλλά πρέπει να έχεις θέληση, επιμονή και υπομονή για να τα καταφέρεις και πάνω από όλα το θέμα της υγείας σου που χρειάζεται μια εξαιρετικά ισορροπημένη διατροφή. Η πρώτη κίνηση είναι ο περιορισμός των γλυκών μια φορά την εβδομάδα. Μέσα στην εβδομάδα σου, βάλε πιο θρεπτικές γλυκές διατροφικές προτάσεις όπως 1 κομμάτι παστέλι ή 1 σοκολάτακι υγείας ή 3 μπισκότα ολικής αλέσεως ή 1 μπάρα. Θα βοηθούσε επίσης η καταγραφή ενός ημερολογίου ημερησίας κατανάλωσης τροφίμων ώστε να ελέγχεις καλύτερα και εσύ η ιδία τον εαυτό σου.

Ευθυμία Δέδε
Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Παρακαλώ να με βοηθήσετε γιατί είμαι 1.70 και 77 κιλά. Το λίπος όλο υπάρχει στην κοιλιά. Έχω 3 παιδιά, το τελευταίο 1 έτους και τον θηλάζω γιατί είναι αλλεργικός στο γάλα. Στην εγκυμοσύνη είχα διαβήτη κύησης, οπότε έκανα και ινσουλίνη. Χρόνος για διατροφή δεν υπάρχει και τρώω ό,τι αφήνουν τα παιδιά. Νομίζω ότι είμαι λαίμαργη. Περιμένω απάντηση.
Ευχαριστώ
Βασιλική

Απάντηση
Αγαπητή Βασιλική,
Ακολούθησε τα παρακάτω για να βάλεις σε μια σειρά τη καθημερινότητά σου σε σχέση με τη διατροφή:
1. Ακολούθησε μικρά και συχνά γεύματα για να μειωθεί η βουλιμία.
2. Μη μένεις πολλές ώρες νηστική.
3. Κατανάλωσε τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό καθημερινά.
4. Να πίνεις 2 φλιτζάνια πράσινο τσάι πλούσιο σε κατεχίνες και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.
5. 30 λεπτά περπάτημα θα συμβάλλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στις καύσεις του λίπους.
6. Πρόσθεσε στην καθημερινότητά σου τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες που μας προκαλούν τον κορεσμό, όπως είναι το αυγό, ψάρι, κόκκινο κρέας και κοτόπουλο.
7. Κατανάλωσε φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αποβάλλουν το λίπος από τα κόπρανα, ενυδατώνουν τον οργανισμό και αυτό βοηθάει στον καλύτερο μεταβολισμό.

Αθηνά Ρούντου
Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Είμαι 58 ετών και είμαι διαβητικός. Έχω κάνει baypass. Είμαι 123 κιλά. Κάνω διάδρομο 5 χλμ κάθε μέρα και δίαιτα με 1700 θερμίδες εδώ και μία εβδομάδα. Σε πόσο καιρό θα αρχίσω να χάνω κιλά και πόσα;
Δημήτρης

Απάντηση
Αγαπητέ Δημήτρη,
Εφόσον μπήκες σε μια διαδικασία απώλειας βάρους με διατροφή και άσκηση πολύ σύντομα θα αρχίσεις να διακρίνεις τα αποτελέσματα. Να γνωρίζεις ότι μια ασφαλή απώλεια βάρους για να χάνεις κυρίως λίπος είναι 2-4 κιλά το μήνα. Παρόλα αυτά μην ανεβαίνεις συνέχεια στη ζυγαριά, γιατί κάτι τέτοιο θα σε γεμίσει με άγχος. Αφού ξεκίνησες μια τέτοια προσπάθεια τα αποτελέσματα θα φανούν. Θέλει επιμονή και υπομονή.
Δώσε έμφαση στις ακόλουθες συμβουλές:
– Μη μένεις ποτέ νηστικός για περισσότερο από 3-4 ώρες.
– Απέφυγε τους απλούς υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, ζάχαρη) που προκαλούν υπερέκκριση ινσουλίνης. Αντικαταστήστε τα με καστανό ρύζι, καστανή ζάχαρη, ψωμί ολικής καθώς και δημητριακά/ζυμαρικά ολικής άλεσης.
– Πρόσθεσε στην καθημερινότητά σου τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες που σε χορταίνουν για μεγάλο διάστημα, όπως είναι το αυγό, ψάρι, κόκκινο κρέας και κοτόπουλο.
– Μη ξεχνάς ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αποβάλλουν το λίπος, ενυδατώνουν τον οργανισμό και αυτό βοηθάει στον καλύτερο μεταβολισμό.
– Μια αερόβια άσκηση 30 λεπτών θα συμβάλλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στις καύσεις του λίπους.
– Πίνε 1,5lt υγρών ημερησίως. Βοηθάει στη διάσπαση του λίπους και κατ’ επέκταση στην αποβολή τοξικών ουσιών. Ταυτόχρονα σε κρατάει ενυδατωμένο αλλά και κορεσμένο.
– Πίνε 2 φλιτζάνια πράσινο τσάι (χωρίς ζάχαρη) καθημερινά.
– Πίνε κακάο, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και θα βελτιώσει κι αυτό με τη σειρά του τον μεταβολισμό.
– Λαχανικά όπως μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι βοηθούν στην αποτοξίνωση του συκωτιού άρα και στην αποβολή περιττών υγρών.

Αθηνά Ρούντου
Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, BSc

And More