Ειρήνη: “Εδώ και δύο εβδομάδες κόλλησα και δεν χάνω άλλο”

Ερώτηση
Γεια σας. Είμαι 22 χρόνων, έχω ύψος 1,65μ. ζυγίζω 63 κιλά. Εδώ και 1,5 μήνα έκοψα τα γλυκά, άρχισα να πίνω πολύ νερό και δεν τσιμπολογάω. Τρώω το πρωί λίγο ψωμί με μαρμελάδα και βούτυρο και ένα ποτήρι γάλα. Μετά τρώω το μεσημέρι φαγητό με ελάχιστο ψωμί και το απόγευμα ένα τοστ. Οι σαλάτες δεν μου αρέσουν και φρούτα τρώω ελάχιστα. Κάθε μέρα πίνω ένα ποτήρι τσάι, λουίζα. Έχω χάσει τρία κιλά, αλλά εδώ και δύο εβδομάδες κόλλησα και δεν χάνω άλλο. Γυμναστήριο δεν μπορώ να πάω και έτσι πηγαίνω για περπάτημα. Τι να κάνω;
Ελευθερία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ελευθερία,
Οι διατροφικές σου συνήθειες τείνουν να είναι πιο υγιεινές, αλλά χρειάζονται επιπλέον τροποποίηση για λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός σου.

– Αρχικά, θα ξεκινήσω με την επιλογή του πρωινού σου. Το πρωινό πρέπει να είναι πλήρες, ώστε να σε καλύψει ενεργειακά. Μη ξεχνάς πως το πρωινό καλύπτει το 25% την Ημερήσιων Ενεργειακών σου Απαιτήσεων, αν θες να «ξυπνήσει» ο μεταβολισμός σου. Ορθότερο θα ήταν να υπάρχουν εναλλαγές στις επιλογές του πρωινού σου, όπως για παράδειγμα:
1. 1 Αυγό βραστό & 1 φέτα ψωμί πολύσπορο με φρέσκο χυμό
2. 2 φρυγανιές σίκαλης ή πολύσπορες με μαλακή μαργαρίνη & μέλι ή μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη
3. Γάλα 1.5% με 4 κ.σ. δημητριακά ολικής άλεσης.

– Θα ήθελα να σου τονίσω πως το ψωμί δε μας παχαίνει και ότι αυτό αποτελεί ένα διατροφικό μύθο. Το 50-55% των Ημερήσιων Θερμιδικών μας Αναγκών πρέπει να προέρχεται από σύνθετους και απλούς υδατάνθρακες. Άρα, όπως γίνεται κατανοητό, δεν πρέπει να φοβάσαι να καταναλώνεις ψωμί και υποκατάστατά του. Για σωστή κατανομή του κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να υπάρχει στο πρωινό και στα ενδιάμεσα γεύματα, καθώς και 1 φέτα ψωμί σε ένα από τα δύο κυρίως γεύματα (μεσημεριανό ή βραδυνό).

– Κατανάλωσε τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά/ζυμαρικά, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί πολύσπορο), τα οποία τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισμό με ενέργεια και διατηρούν το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα.

– Βάλε ποικιλία και χρώμα στη διατροφή σου, ώστε να εφοδιάζεις τον οργανισμό σου με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και να λαμβάνεις όλα τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά. Τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν την παραγωγή των ελεύθερων ριζών, μειώνουν την αυξημένη εναπόθεση λίπους και έτσι συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού άρα και στο αδυνάτισμα.

– Τέλος, θα σου πρότεινα να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα επιλέγοντας περπάτημα 3-4 φορές την εβδομάδα για μια ώρα και τώρα που μπαίνει και το καλοκαίρι και λίγο κολύμπι για 20 λεπτά θα σε βοηθήσουν.

Έλενα Περλεπέ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

/

And More