“Πώς θα χάσω τα 7 κιλά της εγκυμοσύνης; Γίνεται να μην κόψω μαχαίρι τα γλυκά;” Οι ειδικοί απαντούν…

Πώς θα χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης; Σταμάτησα να χάνω, τι μπορώ να κάνω; …

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και έχει το δικό της πρόβλημα, τη δική της ερώτηση ή απορία για τη διατροφή. Το TLIFE μεταφέρει τις ερωτήσεις σας στους ειδικούς της ομάδας του Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου Δημήτρη Γρηγοράκη κι εκείνοι απαντούν σε κάθε μία από εσάς…

Ερώτηση
Γεια σας! Θα ήθελα να μάθω πως μπορώ να χάσω αρκετά κιλά σε ένα όχι μεγάλο χρονικό διάστημα. Είμαι 16 χρονών, 1,85μ. ύψος και 96 κιλά. Τρώω 5 φορές την εβδομάδα κρέας, αλλά πάντα με τη συνοδεία σαλάτας. Ως πρωινό πίνω ένα μεγάλο ποτήρι γάλα λόγω απότομης ανάπτυξης, ηλικίας και φυσικά περιορισμένου χρόνου. Το μεσημέρι γευματίζω με μια κανονική μερίδα και το βράδυ τρώω 2-3 είδη τυριού σε μπαστουνάκια με προσούτο και ενα κριτσίνι με ηλιόσπορους. Ακόμα, πίνω καθημερινώς και αδιαλείπτως πολύ νερό. Πώς λοιπόν θα μπορούσα να χάσω τα περιττά κιλά που έχω;
Χριστίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Χριστίνα, καταλαβαίνω ότι θέλεις να χάσεις γρήγορα τα κιλά σου, απλά πρέπει να καταλάβεις ότι το σωματικό βάρος είναι κάτι πολύ απλό, αλλά συγχρόνως και πολύ σημαντικό. Πρέπει να γνωρίζεις πως όταν προσπαθείς να διώχνεις τα κιλά σου γρήγορα, αυτά θα «ξαναέρχονται» γρήγορα και με πιο άσχημο τρόπο (τοπικό πάχος, προβλήματα υγείας λόγω φαινομένου «γιο-γιο»). Άρα, θα σου πρότεινα να κάνεις μια διατροφή που θα χάνεις σιγά και σταθερά και αυτό θα σε οδηγήσει στο να μην βάζεις τόσο εύκολα τα κιλά και έτσι θα δεις πάνω στο σώμα σου στα πόσα κιλά θα είσαι ικανοποιημένη.

Οι βασικοί κανόνες της διατροφής σου πρέπει να είναι:
· Καθημερινή κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών
· Συχνή κατανάλωση ψαριών (2 φορές εβδομαδιαία)
– 2 φορές εβδομαδιαία κοτόπουλο και 1 φορά κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό).
· Κατανάλωση 5-6 μερίδων φρούτων & λαχανικών
· Να αποφεύγεις αναψυκτικά, γλυκά, τηγανιτά τρόφιμα,
· Να μειώσεις το αλάτι
· Να προτιμάς τρόφιμα ολικής αλέσεως
· Να τρως καθημερινά ανάλατους ξηρούς καρπούς
· Να τρως εβδομαδιαία 2 φορές ψάρι.
· Καθημερινή φυσική δραστηριότητα (30 λεπτά περπάτημα, ασκήσεις με βάρη)
· Να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες

Ευθυμία Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Είμαι 15 χρονών, έχω ύψος 1,68μ. και ζυγίζω 77κιλά. Θα ήθελα να με βοηθήσετε, να μου δώσετε κάποιες συμβουλές τόσο για τη διατροφή μου όσο και για τη γυμναστική. Θα πρέπει να αναφέρω ακόμη ότι έχω ένα γυναικολογικό πρόβλημα, έχω πολυκυστικές ωοθήκες, αλλά η γυναικολόγος μου δεν μου έχει συστήσει ακόμη κάποιο είδος φαρμάκου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Αθηνά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αθηνά, όταν μια κοπέλα έχει πολυκυστικές ωοθήκες, αυτό αποτελεί παράγοντα που εμποδίζει τον οργανισμό να χάσει πολύ εύκολα κιλά. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορείς. Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης και στη συνέχεια σε συνεργασία με το γυμναστή σου να εντάξει και αναερόβια.

Όσον αφορά στη διατροφή σου προσπάθησε να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη διατροφή.

Κάθε πρωί να καταναλώνεις ένα σωστό πρωινό όπως γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή γάλα με τοστ ή γάλα με φρυγανιές σίκλαης και μαλακή μαργαρίνη και μέλι ή ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Μετά από 3-4 ώρες να φας ένα – δυο φρούτα ή 1 ποτήρι φυσικό χυμό.

Το μεσημέρι που γυρίζεις από το σχολείο φρόντισε το γεύμα σου να μην είναι τηγανιτό και να μην περιέχει πολλά λιπαρά. Πάντα να καταναλώνεις μια πράσινη σαλάτα και λίγο τυρί.

Το απόγευμα διάλεξε να φας ένα φρούτο με ένα γιαούρτι ή λίγους ξηρούς καρπούς ανάλατους ή ένα φυσικό χυμό με 2 cream crackers σίκαλης με λίγο τυρί χαμηλό σε λιπαρά.

Μην διστάζεις να καταναλώσεις κάποιο γλύκισμα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Το βράδυ φρόντισε να φας κάτι ελαφρύ όπως ένα γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως ή μια σαλάτα με αυγό ή τόνο ή λίγο τυρί. Πίνε αρκετό νερό, πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες και αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα.

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Είμαι 1,64μ. Γέννησα πριν 8 μήνες, δεν θηλάζω και παλεύω να χάσω τα 7 από τα 14 κιλά της εγκυμοσύνης. Τι θα μπορούσα να τρώω εναλλακτικά για βραδινό; (Σιχαίνομαι τις σαλάτες και οτιδήποτε μαγειρεύτο για βράδυ). Ασκούμαι καθημερινά (Αερόβια 40 λεπτά). Είναι αργά για να χαθούν τα κιλά αυτά τώρα πια ή θα έπρεπε να είχα ξεκινήσει νωρίτερα; Ξεκίνησα μόνη μου γυμναστήριο-διατροφή και έχασα μέχρι στιγμής 2 κιλά.
Μαίρη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαίρη, ποτέ δεν είναι αργά για να χάσουμε τα κιλά που μας ταλαιπωρούν. Συνδυάζοντας τη γυμναστική με τη διατροφή θα καταφέρεις σίγουρα να επιτύχεις το στόχο που έχεις θέσει στον εαυτό σου. Πολύ καλές επιλογές για ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα είναι:

-1 ποτήρι Γάλα 1.5% με Δημητριακά ολικής αλέσεως

-1 Γιαούρτι 2% με 1-2 Φρούτα & 10 Αμύγδαλα

-Φρουτοσαλάτα (3-4 φρούτα), 1 χούφτα ανάλατους Ξηρούς καρπούς, Κανέλλα

-Αραβική πίτα με Γαλοπούλα-Τυρί & Λαχανικά

-Ομελέτα λαχανικών & 5-6 Ελιές & τυρί

Νικόλ Τσιάνη,
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 25 χρονών με ύψος 1.63 και ζυγίζω 66 κιλά. Θέλω να χάσω τουλάχιστον 7 κιλά αλλά δεν τα καταφέρνω και έχω μείνει στάσιμη. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ζύγιζα 69 κιλά και με με δίαιτα 1000-1100 θερμίδων και μια ώρα διάδρομο την ημέρα κατάφερα και έχασα 3 κιλά σε ένα μήνα. Η ζυγαριά έχει κολλήσει και επειδή είναι και περίοδος εξετάσεων στην σχολή και θέλω να τρώω πιο πολύ φοβάμαι ότι θα ξαναπάρω αυτά τα κιλά που με κόπο έχασα αφού δύσκολα χάνω κιλά. Τι πρέπει να τρώω για να έχω συγχρόνως όρεξη για διάβασμα αλλά να χάνω και ένα 1-1.5 κιλό την εβδομάδα και πόση ώρα γυμναστική πρέπει να κάνω στο ποδήλατο γυμναστικής που αγόρασα πρόσφατα; Δηλαδή πόσες θερμίδες πρέπει να παίρνω την ημέρα πλην τις θερμίδες από την άσκηση;
Ανδρούλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ανδρούλα το λάθος που κάνεις είναι ότι επικεντρώνεσαι στις θερμίδες. Εάν καταναλώσεις μέσα στην ημέρα ένα λιπαρό γεύμα από το οποίο θα πάρεις πχ 1100 kcal και τίποτε άλλο πιστεύεις ότι θα αλλάξει η σύσταση του σώματός σου και θα χάσεις το παραπάνω λίπος που πιθανόν να έχεις; ΟΧΙ!

Ένα διαιτολόγιο διέπεται από πολλούς κανόνες. Η διατροφή σου θα πρέπει να εμπλουτιστεί με τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σε βιταμίνες και μέταλλα. Θα πρέπει να επιλέγεις τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και να ακολουθείς 3 γεύματα την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 σνακ (δεκατιανό, απογευματινό) σωστά συνδυασμένα μεταξύ τους. Θα πρέπει να καταναλώνεις πάρα πολύ νερό και να μειώσεις το αλάτι στη διατροφή σου.

Όσον αφορά τις θερμίδες που σου αντιστοιχούν καταναλώνοντας «έξυπνα» όπως σου περιέγραψα παραπάνω 1300 -1400 kcal την ημέρα και κάνοντας άσκηση με το ποδήλατό σου σε καθημερινή βάση για 30 λεπτά θα έχεις καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που φαντάζεσαι.. και ως προς την ενέργεια και ως προς το βάρος.

Βιργινία Παπαεμμανουήλ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Αυτό που συστήνεται κυρίως είναι να μην καταναλώνουμε το τελευταίο μας γεύμα μετά τις 8-9. Ωστόσο, τυχαίνει τις περισσότερες φορές να κοιμάμαι γύρω στη 1 οπότε το αίσθημα της πείνας με κυριεύει. Μου προτείνετε να τρώω κάτι ελαφρύ και αν ναι τι;
Αντιγόνη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πολύ σημαντικό Αντιγόνη μου είναι να μην αφήνουμε τον οργανισμό μας χωρίς φαγητό για πολλές ώρες. Σκέψου πως άμα φας το βραδινό σου στις 8-9, όταν θα ξυπνήσεις και φας το πρωινό σου θα έχουν περάσει σχεδόν 12 ώρες. Με αποτέλεσμα την μείωση του μεταβολισμού μας και την αυξημένη πείνα με αποτέλεσμα το πρωινό μας να είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Καλές επιλογές για πριν κοιμηθείς είναι 1 ποτήρι γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως ή φρούτα.

Διονύσης-Άδωνις Πάνος
Κλινικός Διαιτολόγος – Διαιτολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλησπέρα, είμαι 29 χρονών! Εδώ και ένα χρόνο κάνω μόνη μου διατροφή και έχω χάσει 28 κιλά. Από 99 είμαι πλέον 71 κιλά με ύψος 165μ. Γυμνάζομαι 4-5 φορές την εβδομάδα, εδώ και 2 μήνες όμως δεν ξεκολλάει η ζυγαριά με τίποτα. Τι θα μπορούσα να κάνω, για να φτάσω σιγά σιγά στον στόχο μου; Ευχαριστώ…
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία, μπράβο για την τόσο μεγάλη προσπάθεια που έκανες και που είχες πολύ καλά αποτελέσματα. Να γνωρίζεις ότι ο οργανισμός σου πλέον μετά από τόση μεγάλη απώλεια βάρους, αναπτύσσει μηχανισμούς άμυνας για να κρατήσει τα κιλά του. Για να ενεργοποιήσεις λοιπόν το μεταβολισμό σου και να συνεχίσεις πάλι την κάθοδο, θα συνεχίσεις τη διατροφή που κάνεις, γιατί όπως φαίνεται σου ταιριάζει και απλά θα προσθέσεις 2 λίτρα νερό και 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες ημερησίως.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και συμβάλλουν, μέσω μηχανισμών, στη μείωση λίπους. Για να εμπλουτίσεις λοιπόν το μενού σου με αντιοξειδωτικά τρόφιμα, θα σε παρέπεμπα να συμβουλευτείς και να πάρεις ιδέες από την αντιοξειδωτική δίαιτα orac.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Γεια σας! Ο σύζυγός μου έχει ύψος 1,73μ. και βάρος 98-100 κιλά και όλα τοπικά στην κοιλιά. Έχουμε κάνει αρκετές δίαιτες, αλλά δεν έχουμε δει αποτέλεσμα. Μήπως μπορείτε να μας βοηθήσετε; Έχετε καμια δίαιτα να μας δώσετε;
Αναστασία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή κα. Αναστασία, κάνοντας πολλές προσπάθειες απώλειας βάρους, το σίγουρο είναι ότι ο οργανισμός μας ταλαιπωρείται με αποτέλεσμα να μειώνεται ο μεταβολικός του ρυθμός και να κάνει λιγότερες καύσεις. Έτσι, δυσκολευόμαστε να χάσουμε βάρος. Το ιδανικότερο για το σύζυγό σας θα ήταν να ακολουθήσει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, όπως αυτό της δίαιτας Orac. Ένα πρόγραμμα με τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που θα του χαρίσει ευεξία και σταθερή απώλεια βάρους. Καλό θα ήταν να εντάξει στη διατροφή του το πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες, το όποιο βοηθάει στην απώλεια κοιλιακού λίπους, αλλά και 30 λεπτά καθημερινής φυσικής δραστηριότητας.

Νικόλ Τσιάνη,
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Έχω ένα κοριτσάκι 5 μηνών! Στην εγκυμοσύνη είχα πάρει 30 κιλά και έφτασα δηλαδή στα 110 κιλά. Σήμερα έχω χάσει 26 κιλά και είμαι 84 κιλά. Θα συνεχίσω να θηλάζω αλλά πρέπει να χάσω τουλάχιστον 10 κιλά. Είμαι 1,75μ. Σε πόσο διάστημα πρέπει να βάλω στόχο να τα χάσω και τι δίαιτα πρέπει να ακολουθήσω; Ευχαριστώ
Βίκυ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Βίκυ, σίγουρα θα ξέρεις και θα έχεις διαπιστώσει ότι η σωστή διατροφή προκαλεί μεγαλύτερη έκκριση γάλακτος. Είσαι σε μια περίοδο που πρέπει να τρως σωστά ώστε να δίνεις στο μωράκι σου όσο γάλα μπορείς. Γι’αυτό προσπάθησε να καταναλώνεις άφθονα υγρά και τρόφιμα που βοηθούν όπως : Γάλα, γιαούρτι, κρέμες, σούπες, αμυλώδη τρόφιμα όπως ζυμαρικά, πατάτα και ψωμί.

Όσον αφορά τον στόχο σου μπορείς να τον επιτύχεις σε 2-3μήνες περίπου, μιας και ήδη έχεις χάσει αρκετά κιλά. Η διατροφή σου θα πρέπει να περολαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων. Μην ξεχνάς να κάνει μικρά και συχνά γεύματα, να καταναλώνεις φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Επίσης μην ξεχνάς να ενυδατώνεσαι σωστά με νερό, χυμούς, γάλα, τσάι. Τέλος, αν έχεις το χρόνο μπορείς να εντάξεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα 30 λεπτά άσκηση. Μην ξεχνάς ότι θηλάζεις ακόμα και δεν μπορείς να κάνεις κάποια δίαιτα στερητική αφού από τη διατροφή σου εξαρτάται και η διατροφή του μωρού σου.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

And More