Στυλιάνα: “Νιώθω ότι άνοιξε η όρεξή μου και φοβάμαι ότι θα επιστρέψω στα παλία μου κιλά”

Ερώτηση
Γεια, οι συμβουλές σας μου είναι πολύ χρήσιμες.., Εντούτοις, θα ήθελα να με συμβουλεύσετε τι να κάνω! Είμαι 22 ετών με ύψος 1.73μ., είχα βάρος 73 κιλά και μετά από μια διάιτα μου έφτασα στα 57 κιλά. Ακολούθως όμως μέσα σε μια βδομάδα λόγω κάποιων προσωπικών προβλημάτων έχασα ακόμα 5 και έφτασα στα 52. Διατήρησα τα 52 κιλά για περίπου 5 μήνες. Και τώρα μετά από 2 βδομάδες διακοπών πήρα αυτά τα 5 κιλά.

Νιώθω ότι άνοιξε η όρεξη μου και θέλω να τρωώ όπως παλία και όλο αυτό με φοβίζει, ότι θα επιστρέψω στα παλία μου κιλά. Ήδη είμαι πολύ αγχωμένη για το πως να χάσω αυτά τα 5 που έβαλα. Κάθε μέρα προσπαθώ να ξεκινήσω μια διατροφή και συνεχώς την σταματάω.
Επίσης κάθε μέρα κάνω και μια ώρα περπάτημα! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων! Περιμένω την συμβουλή σας.
Στυλιάνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή Στυλιάνα,
Για να έχεις αποτέλεσμα στην προσπάθεια σου, πρέπει αρχικά να ετοιμαστείς ψυχολογικά ότι θα μπεις σε όλη αυτή τη διαδικασία. Γιατί το να ξεκινάς και να σταματάς αμέσως μια διατροφή, μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Να ακολουθήσεις λοιπόν μια ισορροπημένη διατροφή πάνω στις δικές σου προτιμήσεις και στο δικό σου καθημερινό πρόγραμμα έτσι ώστε να έχει διάρκεια. Η διατροφή να βρίσκεται στα πλαίσια της μεσογειακής και να τηρήσεις τα μικρά και συχνά γεύματα ημερησίως για να βρίσκεται πάντα ο μεταβολισμό σου ενεργοποιημένος.

Όσον αφορά στην αύξηση της όρεξης σου για φαγητό, τα μικρά και συχνά γεύματα που προανέφερα, θα μειώσουν την αίσθηση της πείνας. Αν παρόλα αυτά ανάμεσα στα γεύματά σου η πείνα εξακολουθεί να υπάρχει, μπορείς να καταναλώνεις λαχανικά, όπως αγγούρι, καρότο μέχρι να φτάσει η ώρα του επόμενου γεύματός μας. Σε περιπτώσεις που η αίσθηση της πείνας είναι ακόμα πιο έντονη, μπορείς να καταναλώσεις ενδιάμεσα ένα άπαχο γιαούρτι που σίγουρα θα ικανοποιήσει ένα έντονο αίσθημα πείνας.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc

And More