Ενεργοποίηση μεταβολισμού: Τροφές και tips για διπλάσιες καύσεις!

Τελικά ποια είναι η λύση για να χάσουμε αυτά τα κιλά που μας ταλαιπωρούν; Θα σου πω ευθύς αμέσως! Η απάντηση δεν βρίσκεται ανάμεσα στις στερητικές δίαιτες και στις υπερπροσπάθειες. Πολλές φορές τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά και “βατά” για εμάς που θέλουμε να αδυνατίσουμε. Το μυστικό, που λες, κρύβεται στο μεταβολισμό. Ναι, με ένα σωστό και γρήγορο μεταβολισμό μπορούμε πολύ πιο εύκολα να “πετύχουμε” τον αριθμό που επιθυμούμε να δούμε στη ζυγαριά μας. Πως θα το κάνουμε όμως αυτό; Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Θαλής Παναγιώτου, μας προτείνει 6 τροφές και 10 tips που θα τον “ξυπνήσουν” και θα τον ωθήσουν να κάνει τις διπλάσιες καύσεις. Ο λόγος στον ειδικό…

Ο μεταβολισμός αποτελεί μία διαδικασία, κατά την οποία οι χημικές ενώσεις που γίνονται στα κύτταρα του οργανισμού, προσπαθούν να μετατρέψουν τα συστατικά που έχουν προσλάβει μέσω της διατροφής, σε ενέργεια. Ο βιολογικός στόχος της διαδικασίας, λοιπόν, είναι η μετατροπή των ουσιών σε ενέργεια.

Υπάρχουν τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό σε συνδυασμό με τη συστηματική άσκηση και μερικά εφαρμόσιμα tips που μπορούν να βοηθήσουν στη σύντομη απώλεια βάρους.

Τροφές που ενισχύουν το μεταβολισμό

1. Παρθένο ελαιόλαδο
Αυξήστε την κατανάλωση παρθένου ελαιόλαδου, αφού προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού, αυξάνοντας την παραγωγή της ορμόνης σεροτονίνη κι ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Τα υγιή μονοακόρεστα λίπη, όπως είναι το ελαιόλαδο, βοηθούν αποτελεσματικά το σώμα μας κάψει θερμίδες.

2. Ασπράδια αυγών
Εντάξτε στο διατροφολόγιό σας τα ασπράδια αυγών. Είναι πλούσια σε πρωτεϊνη, βιταμίνη D και αμινοξέα και βοηθούν στη σταθερή ενεργοποίηση του μεταβολισμού.


3. Φυτικές ίνες – Δημητριακά ολικής άλεσης
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και γενικά οι φυτικές ίνες βοηθούν το σώμα σας να κάψει περισσότερο λίπος και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα λιπαρά των επεξεργασμένων ουσιών. Άλλες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι το καστανό ρύζι, το πλιγούρι, η βρώμη.

4. Χυμοί φρούτων και λαχανικών
Τα φρούτα και τα λαχανικά στην πιο φυσική μορφή τους και χωρίς επιπλέον ζάχαρη (ίσως με μία κουταλιά του γλυκού μέλι) είναι ό,τι καλύτερο από πολλές απόψεις για τον οργανισμό μας. Προτιμήστε το γκρέιπφρουτ, τον ανανά και οποιαδήποτε πηγή Βιταμίνης C.

5. Λεμόνι
Όπως είπαμε οποιαδήποτε πηγή βιταμίνης C ενισχύει τη λειτουργία του μεταβολισμού. Το λεμόνι, λοιπόν, που είναι πλούσιο σε αυτή τη βιταμίνη, βοηθάει σημαντικά.

6. Πιπεριά
Οι πιπεριές -και ειδικά οι κόκκινες- είναι πλούσιες σε βιταμίνη C (εντυπωσιακά πλούσιες, περισσότερο από το πορτοκάλι) και… καψαϊκίνη! Πρόκειται για μία χημική ουσία που ενισχύει τη δράση του μεταβολισμού και τον βοηθάει στην πιο σωστή λειτουργία.



Tips για την αφύπνιση του μεταβολισμού

  1. Ακολουθείτε τον χρυσό κανόνα των μικρών και συχνών γευμάτων. Απολαύστε μικρά γεύματα κάθε δύο με τρεις ώρες.
  2. Να κοιμάστε επαρκώς, τουλάχιστον επτά με οκτώ ώρες την ημέρα.
  3. Να μην τρώτε μεγάλες ποσότητες μέχρι και δύο ώρες πριν κοιμηθείτε το βράδυ.
  4. Μασάτε αργά σε όλα τα γεύματα και διατηρείτε ένα συγκεκριμένο ωράριο για το καθένα.
  5. Πίνετε 8- 10 ποτήρια νερό την ημέρα. Αν ασκήστε, αυξήστε τις ποσότητες του νερού που καταναλώνετε σε 10- 13 ποτήρια νερό.
  6. Τρώτε περισσότερο! Όσο κι αν σας κάνει εντύπωση, όταν το σώμα μένει νηστικό… δεν καίει.
  7. Ελέγξτε τα επίπεδα σιδήρου και βιταμινών με τις κατάλληλες αιματολογικές εξετάσεις. Φροντίστε για την επάρκειά τους, ώστε να αποφεύγετε την κατακράτηση υγρών και το “μπλοκάρισμα” του μεταβολισμού.
  8. Επιλέξτε για πρωινό τους χυμούς φρούτων και λαχανικών, σε συνδυασμό με τα ασπράδια αυγού ή γενικά με αυγό.
  9. Εντάξτε στη διατροφή σας το πράσινο τσάι κι αντικαταστήστε το με τον καφέ. Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, δηλαδή έναν τύπο αντιοξειδωτικών που συμβάλλουν στο αδυνάτισμα καίγοντας το λίπος.
  10. Προπονήστε συστηματικά και ακολουθήστε ένα αερόβιο πρόγραμμα 3- 5 φορών την εβδομάδα. Προτιμήστε το περπάτημα, το γρήγορο τρέξιμο, την κολύμβηση ή το ποδήλατο.


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More