Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Γνωστές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο αφηγούνται τις δικές τους προσφυγικές ιστορίες

Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία τιμά τη δύναμη και το κουράγιο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου ή παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη χρονιά που μας πέρασε ένας πρωτοφανής αριθμός ατόμων αναγκάστηκε να εκτοπιστεί.

Φέτος, η Ύπατη Αρμοστεία καλεί όλο τον κόσμο να δείξει την αλληλεγγύη του στις ξεριζωμένες οικογένειες, με το να μοιραστεί μια προσφυγική ιστορία. Το κοινό μπορεί να διαβάσει και να μοιραστεί προσφυγικές ιστορίες, όπως και να ανεβάσει τη δική του ιστορία, στο www.unhcr.gr/refugeestories στα ελληνικά και το http://stories.unhcr.org στα αγγλικά.

Η σελίδα φιλοξενεί ιστορίες προσφύγων στην Ελλάδα από το πρόσφατο ή μακρινό παρελθόν. Ιστορίες όπως της 6χρονης Ρίμα από τη Συρία, που ο πόλεμος της σημάδεψε το κορμί και την ψυχή, του ηθοποιού Θανάση Παπαγεωργίου, που θυμάται την προσφυγιά των γονιών του με αφορμή μια φωτογραφία τους καθώς και άλλες πολλές μαρτυρίες από υποστηρικτές μας, όπως ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Πρεσβευτής Καλής Θέλησης του Οργανισμού μας, Γιώργος Νταλάρας.

Γνωστές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο αφηγούνται τις δικές τους προσφυγικές ιστορίες για την εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας

Khaled Hosseini, Πρεσβευτής Καλής Θέλησης Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
«Στη ζωή μου και μέσω του έργου μου ως Πρεσβευτή Καλής Θέλησης για την Υ.Α., έχω δει με τα μάτια μου τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι γονείς, τις θυσίες και τις αποφάσεις που αναγκάζονται να πάρουν ώστε να διαφυλάξουν τα παιδιά τους και να ξεφύγουν από τον κίνδυνο της βίας, των διώξεων και την αληθινή φρίκη του πολέμου. Αυτοί οι γονείς, αυτά τα παιδιά, ξέρουν να επιβιώνουν. Παρά το γεγονός ότι έχουν χάσει σπίτια, εισοδήματα, συχνά ακόμη και τα πιο αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς και τη χώρα που αγαπούν, οι οικογένειες προσφύγων σε όλο τον κόσμο επιδεικνύουν τέτοια προσαρμοστικότητα, κουράγιο, αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια που πραγματικά εμπνέει. Αυτή είναι η ιστορία που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος για τους πρόσφυγες.»

Emma Freud, παρουσιάστρια
«Είμαι πρόσφυγας δεύτερης γενιάς και χάρηκα πολύ όταν η Υ.Α. μου ζήτησε να μοιραστώ την ιστορία της οικογένειάς μου για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε μια ιδέα για το τι είναι πρόσφυγας – αλλά η λέξη αυτή μπορεί να αναφέρεται σε τόσο πολλές διαφορετικές ιστορίες και εμπειρίες. Το προσφυγικό παρελθόν ενώνει πολλούς από εμάς με μια αόρατη κλωστή, χωρίς να το γνωρίζουμε». Η Freud είναι η δισέγγονη του Sigmund Freud, κόρη του παρουσιαστή και πολιτικού Clement Freud και ανηψιά του καλλιτέχνη Lucian Freud.

Kristin Davis, Αμερικανίδα ηθοποιός

«Η ιστορία μου για τη φετινή εκστρατεία της Υ.Α. ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων έχει να κάνει με την καταπληκτική και γενναία Haiwa, η οποία με συγκίνησε και με ενέπνευσε όταν επισκέφθηκα τον καταυλισμό προσφύγων Dadaab. Πολύ συχνά οι πρόσφυγες παρουσιάζονται ως θύματα, αλλά η Haiwa μου δίδαξε την απίστευτη δύναμή τους. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ.»

Η ηθοποιός Emma Thompson και ο γιος της Tindy
Η Emma και ο γιος της Tindy από τη Ρουάντα μιλάνε με ειλικρίνεια για τη δική τους οικογενειακή ιστορία. Ο Tindy έχασε την οικογένειά του και στα 13 του αναγκάστηκε να γίνει παιδί -στρατιώτης. Στα 16 του έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνάντησε την Emma στο Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Αργότερα, η Emma και ο σύζυγός της υιοθέτησαν τον Tindy. Μιλώντας για τη σχέση τους, η Thompson αναφέρει «Είμαστε πολύ καλοί φίλοι αλλά είμαστε και μητέρα και γιος», ενώ για το πόσο σημαντικό είναι να έχεις οικογένεια «πρόκειται για ένα προστατευτικό περιβάλλον που όλοι έχουμε ανάγκη διότι όλοι έχουμε την ανάγκη να νοιώθουμε ασφαλείς κάπου».

Η Emma και ο Tindy γύρισαν δύο βίντεο. Το πρώτο θα είναι διαθέσιμο στις 11 Ιουνίου και το δεύτερο στις 19 Ιουνίου.

Kristin Davis, Αμερικανίδα Ηθοποιός

Η Kristin Davis μοιράζεται συγκινημένη την ιστορία από την επίσκεψή της το 2011, στον καταυλισμό προσφύγων Dadaab στην Κένυα, στην αρχή της επισιτιστικής κρίσης στη Σομαλία. Μιλάει για τη συνάντησή της με μια γυναίκα που ονομάζεται Haiwa, η οποία έμεινε παράλυτη από πολιομυελίτιδα και έχασε τα δύο από τα πέντε παιδιά της και τον σύζυγό της στο ταξίδι της από τη Σομαλία. Η Davis κάθισε με την Haiwa και άκουσε την ιστορία της, ενώ είδε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στον καταυλισμό να τη βοηθούν να βρει τροφή, κατάλυμα και εξοπλισμό για να την βοηθήσει με την αναπηρία της, πριν έρθει η αδελφής να την πάρει πίσω στη Σομαλία. Χαρακτήρισε αυτή την ιστορία ως ένα πραγματικό παράδειγμα “επιμονής και δύναμης” και, δήλωσε, ύστερα από όσα είχε δει: «Η παραμονή μου εκεί με ενέπνευσε πραγματικά».

Malala Yousafzai, Υπέρμαχος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Malala μοιράζεται την εμπειρία της από τη συνάντησή της με την Mazoun, μια 16χρονη πρόσφυγα από τη Συρία, η οποία θέλει να συνεχίσει την εκπαίδευσή της για να γίνει κάποια μέρα δημοσιογράφος. Η Malala μιλάει επίσης για τη δικιά της ιστορία εκτοπισμού στο Πακιστάν, καθώς και για τους αγώνες που δίνει ένας πρόσφυγας εξαιτίας των συγκρούσεων. «Πρέπει να αναλάβουμε δράση και να εξασφαλίσουμε ότι κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν αναγκάζεται να γίνει πρόσφυγας».

David Morrissey, ηθοποιός

Ο Βρετανός ηθοποιός αφηγείται την ιστορία του Samir και της Rayid, μιας οικογένειας από τη Συρία που έμενε σε έναν όμορφο δρόμο, σε ένα διαμέρισμα τεσσάρων δωματίων με τα έξι παιδιά τους. Ο Samir είχε μια επιτυχημένη επιχείρηση και όλα τα παιδιά του πήγαιναν στο σχολείο και έπαιζαν στο δρόμο με ασφάλεια. Όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις, ανέφεραν ότι φίλοι και γείτονες “έπεφταν σαν τα κοτόπουλα”. Σήμερα είναι ασφαλείς σε έναν καταυλισμό προσφύγων στην Ιορδανία ελπίζοντας να μετεγκατασταθούν, προκειμένου να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Ο Morissey ρωτά τα παιδιά τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν. Η Alla, δώδεκα χρονών, απαντάει ότι θέλει να γίνει διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων «γιατί θέλω να έχω μια δεξιότητα με την οποία θα μπορώ να βοηθήσω την ανοικοδόμηση της χώρας μου».

Wes Anderson, Σκηνοθέτης
Η προσφυγική ιστορία του σκηνοθέτη του Χόλιγουντ ήταν ένα απόσπασμα της ταινίας του «Budapest Hotel». Παρουσιάζοντας το απόσπασμα ο Anderson επισημαίνει ότι, “κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας. Είναι άνθρωποι σαν εμάς υπό ακραίες συνθήκες».

Neil Gaiman, Συγγραφέας
Ο Gaiman εμφανίστηκε στο βίντεο με τον Ayman, έναν γιατρό σε έναν καταυλισμό προσφύγων στην Ιορδανία, τον οποίο παρακολούθησε εν ώρα εργασίας. Βλέποντας το έργο του, ο συγγραφέας είπε, “Εντυπωσιάστηκα με αυτά που κάνει κάθε μέρα. Παρακαλώ να τον υποστηρίξετε. Υποστηρίξτε την Ύπατη Αρμοστεία. Σας χρειάζονται”.

Δες όλα τα παραπάνω βίντεο και ακόμη περισσότερα εδώ

Read More

And More