Ο παιδίατρος σου απαντά…

Στην κόρη μου έπεσε το πρώτο δόντι σε ηλικία 4,5 ετών, είναι φυσιολογικό; Τι γνώμη έχετε για το καινούριο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας και τι παρενέργειες έχει;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει στα email σας…
Ερώτηση
Θέλω να σας ρωτήσω κάτι. Πρόκειται για νεογέννητο στις 17/5/12 στο Ιασώ. Το μωρό μελάνιασε και το έχουν δυο μέρες σε θερμοκοιτίδα με μάσκα οξυγόνου. Απ’ ότι είπαν οι γιατροί δεν πρόλαβαν να αναπτυχθούν τα πνευμόνια του και χρειάζεται σαν βοήθεια την μάσκα. Είναι σοβαρό;”
Απάντηση
Πολλές είναι οι αιτίες που ένα μωρό μετά τον τοκετό θα οδηγηθεί στην μονάδα εντατικής νοσηλείας των νεογνών για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα παρουσιάσει. Σημασία έχει ένα μωρό να βρίσκεται σε μία καλή μονάδα εντατικής νοσηλείας και να βρεθεί σε αυτήν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το δικό σας μωρό βρίσκεται σε μία μονάδα νεογνών από τις καλύτερες στην Ευρώπη και είσαστε τυχεροί γι’ αυτό. Φανταστείτε τα μωράκια που γεννιούνται σε νησιά ή σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν την δυνατότητα εγκαίρως να φτάσουν σε μια ειδική μονάδα. Βάση αυτού που μου περιγράφετε φαίνεται ότι το μωράκι σας είναι λίγο πρόωρο και γι’ αυτό δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα τα πνευμονάκια του. Με την βοήθεια του οξυγόνου και πιθανόν άλλης θεραπείας είναι σίγουρο ότι θα αντεπεξέλθει στο πρόβλημα και θα πάρετε ένα υγιές παιδάκι.
Ερώτηση
Το μεγάλο μου παιδί είναι 28 μηνών και ο μικρός μόλις 3 μηνών. Να στείλω τον μεγάλο στον παιδικό σταθμό τον Ιούλιο δοκιμαστικά για τον Σεπτέμβριο ή θα μου φέρει αρρώστιες;”
Απάντηση
Σίγουρα η καλύτερη περίοδος για να πάει το παιδί στο σταθμό είναι τώρα που οι αρρώστιες είναι κάπως περιορισμένες και θα σας φέρνει λιγότερες στο σπίτι όπου βρίσκεται το μικρό. Το Σεπτέμβριο είναι δυσκολότερα τα πράγματα γιατί κλαίνε κιόλας τα παιδιά που πρωτοπηγαίνουν στο σταθμό. Θεωρώ λοιπόν ότι έχετε δίκιο αν μπορείτε να το στείλετε από τώρα.
Ερώτηση
Η κόρη μου 14,5 ετών μετά από μια πνευμονία που πέρασε συνεχίζει να έχει επίμονο βήχα (εδώ και 5 σχεδόν μήνες). Ο γιατρός μας της έδωσε τρίμηνη αγωγή diskus flixotide και singulair αλλά μόλις τα σταματήσει λίγο αρχίζει πάλι ο βήχας. Τι να κάνω; Τι έχει το παιδί μου;”
Απάντηση
Το πιθανότερο απ’ όλα είναι ότι το παιδί σας έχει αποκτήσει κάποια αλλεργική βρογχίτιδα ή άσθμα, αφού όπως μου περιγράφετε με τα φάρμακα που του δίνετε τα οποία είναι γι’ αυτή την περίπτωση, είναι καλά. Θα σας πρότεινα να κάνετε μία σπειρομέτρηση, δηλαδή είναι μια εξέταση όπου το παιδί φυσάει σε ένα μηχάνημα και βλέπουμε πόσος αέρας μπαίνει στα πνευμόνια του και πόσος αέρας βγαίνει, ώστε να δείτε αν αυτό πραγματικά είναι άσθμα και σε τι σοβαρότητα βρίσκεται. Από κει και πέρα αποφασίζετε για την θεραπεία που θα κάνει.
Ερώτηση
Η κόρη μου που είναι 4.5 ετών, έχασε το πρώτο της δόντι. Είναι φυσιολογικό;”
Απάντηση
Δεν είναι κάτι το παθολογικό. Συνήθως το πρώτο δόντι πέφτει μετά τα 6 χρόνια της ζωής του παιδιού. Όμως πολύ συχνά συναντάμε και αυτό που συνέβη στο παιδί σας. Μην ανησυχείτε, δεν σημαίνει ότι τα δόντια είναι πιο γερά ή λιγότερο γερά. Σημασία έχει να ακολουθείτε την πρόληψη, δηλαδή καθημερινός καθαρισμός των δοντιών.
Ερώτηση
Τι γνώμη έχετε για το καινούριο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας; Έχω μια κόρη 13 ετών και προβληματίζομαι αν πρέπει να εμβολιαστεί. Έχει παρενέργειες; Εσείς τι προτείνετε πρέπει να γίνει ή όχι ακόμα;”
Απάντηση
Θεωρώ ότι πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε το εμβόλιο αυτό. Είναι χρήσιμο, δεν έχει παρενέργειες περισσότερες απ’ ότι έχουν τα υπόλοιπα εμβόλια, είναι μόνο μία δόση συμπληρωματική σε αυτά της μηνιγγίτιδας που έχετε κάνει μέχρι τώρα και γίνεται μετά τα 12 χρόνια.

Read More

And More