Tο τελευταίο αντίο στην Δόμνα Σαμίου

Από το νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης κηδεύεται αυτή την ώρα η μεγάλη κυρία του παραδοσιακού τραγουδιού και του πολιτισμού που έχασε το περασμένο Σάββατο τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία 84 ετών

Η Δόμνα Σαμίου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ, πάσχουσα από λευχαιμία, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης βρίσκονται μεταξύ άλλων ο μεγάλος τραγουδιστής της παραδοσιακής μουσικής Χρόνης Αηδονίδης, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Λάκης Χαλκιάς, η Γλυκερία, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, η Έλενα Κουντουρά, η Τζόυς Ευείδη και πλήθος κόσμου.

Αφιέρωσε και αφιερώθηκε στη διάδοση της παραδοσιακής μουσικής και του παραδοσιακού τραγουδιού από τα 13 της. “Ο καημός μου είναι αυτή η περιφρόνηση του παραδοσιακού τραγουδιού”, συνήθιζε να λέει.

Η σημαντικότερη ερμηνεύτρια αλλά και ερευνήτρια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής
Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας. Οι γονείς της ήταν μικρασιάτες πρόσφυγες από το Μπαϊντίρι, χωριό της περιοχής της Σμύρνης. H μητέρα της ήρθε στην Ελλάδα το 1922. Ο πατέρας της, αιχμάλωτος στρατιώτης, ήρθε λίγο αργότερα, με την Ανταλλαγή.

Τα πρώτα μουσικά της ακούσματα απ’ τα οποία και πήγασε η αγάπη της για την παραδοσιακή μουσική ήταν στην Καισαριανή.
Στα 13 της είχε την πρώτη διδακτική επαφή με τη βυζαντινή και τη δημοτική μουσική μαθητεύοντας κοντά στον Σίμωνα Καρά, στο “Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής”. Παράλληλα πηγαίνει στο νυχτερινό Γυμνάσιο.
Ως μέλος της χορωδίας του Σίμωνα Καρά αρχίζει η σχέση της και με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας/Ε.Ι.Ρ όπου αργότερα, το 1954, προσλαμβάνεται στο Τμήμα Εθνικής Μουσικής.
Έτσι, γνωρίζει τους σημαντικότερους λαϊκούς μουσικούς, οι οποίοι συρρέουν στην Αθήνα απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας, και τους οποίους το ΤΕΜ ηχογραφεί για τις εκπομπές του. Την ίδια ώρα, κάνει μουσική επιμέλεια σε εκδόσεις δίσκων, θεατρικές εκπομπές, κινηματογραφικές ταινίες.
Το 1974 αρχίζει η συνεργασία με την Columbia και οι αλλεπάλληλες εκδόσεις LP. Το 1976-77 με σκηνοθέτες τον Φώτο Λαμπρινό και τον Ανδρέα Θωμόπουλο γυρίζουν στην ελληνική επαρχία είκοσι επεισόδια για την εκπομπή της ΕΡΤ “Μουσικό οδοιπορικό”.

Το 1981 ιδρύεται ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής – Δόμνα Σαμίου με σκοπό την διάσωση και προβολή της παραδοσιακής μουσικής και κυρίως την έκδοση δίσκων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων με αυστηρές επιστημονικές και ποιοτικές προδιαγραφές, μακρυά από τις απαιτήσεις των εμπορικών εταιριών.
Το έργο της ξεπερνά πια τα ελληνικά σύνορα. Εκδίδονται δίσκοι της στη Γαλλία και τη Σουηδία. Επί σαράντα περίπου χρόνια πραγματοποιεί σειρά συναυλιών από την Αυστραλία μέχρι τη Νότια Αμερική που όχι μόνο συγκινούν τους Έλληνες της Διασποράς αλλά και αποκαλύπτουν στους ξένους μια ποιοτική “ελληνική μουσική δίχως μπουζούκι”, όπως γράφτηκε σε κάποια κριτική συναυλίας της στη Σουηδία.
Συνεργάστηκε με τους πιο καταξιωμένους Έλληνες και ξένους μουσικούς, μουσικολόγους, λαογράφους, εθνομουσικολόγους αλλά και διδάσκει, μύησε και ανέδειξε πρωτόβγαλτους νέους καλλιτέχνες.
Καταξιωμένη και αγαπητή, είδε το έργο της να αναγνωρίζεται πολλαπλά και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, με αποκορύφωση την απονομή μεταλλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο το 2005.

Read More

And More