Ο παιδίατρος απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ερώτηση
“H κόρη μου, 3,5 χρονών, σηκώνεται τη νύχτα και έρχεται στο κρεβάτι μας. Εχω δοκιμάσει πολλές μεθόδους αλλά δεν το έχει κόψει.Τι μπορώ να κάνω;”

Απάντηση

Δεν μου περιγράφετε ποιες μεθόδους έχετε χρησιμοποιήσει μεχρι τώρα. εγω θα σας προτείνω όταν ξυπναέι το βρα΄δυ να πηγαίνετε εσέις στο δωματίο ΄της να καθεστε μέχρι να κοιμηθεί. κάποια στιμγή θα ξυπνήσει και θα ξαναέρθει στο δωμάτιό σας. εσείς θα την πάτε στο δωμάτιό της και θα καθίσετε εκεί μέχρι να κοιμηθεί. ότα αυότ επανληφθεί πολλές φορές τελικά το παιδί συνηθίζχει και ακταλαβαίνει ότι δεν θα σας βρίσκει εκεί και προκειμένου να ξαπαάτε στο δωμάτιό της τότε σταματάει να το κα΄νει. είναι μία απίο τις μεθόδους που χηρισμοποιουμε για να σταματήσουμε τη συνήθεια αυτή που έχει το παιδί.

Ερώτηση
“Έχω μια μικρούλα 4/1,2 μηνών και απέκτησε τη συνήθεια του δαχτύλου αντί για πιπίλα. Τι να κάνω προκειμένου να το κόψει νωρίς και να μην στραβώσουν τα δοντάκια της;”

Απάντηση

Πράγματι, το δάχτυλο σαν πιπίλα κόβεται πολύ δυσκολότερα απ΄ό,τι μία τεχνητή πιπίιλα. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να της βγάζετε συνεχώς το δάχτυλο από το στόμα ώστε να μην αφήνετε να το ευχαριστιέται και σε αντικατάσταση θα προσπαθείτε συνεχώς να της προτείνετε την τεχνητή πιπλιλα. Αργά ή γρήγορα το παιδί κατόπιν αυτών των ενοχλήσεων θα αναγκαστεί να πάρει την ξένη πιπίλα και να αφήσει το δάχτυλο.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 4 ετών και στις εξετάσεις αίματος που έκανα για προληπτικούς λόγους η χολιστερίνη του ήταν 194. Είναι ανησυχητικό; Πρέπει να κάνει κάποια ιδιαίτερη διατροφή; Επίσης έχει σίδηρο 90 και φερριτίνη 12. Χρειάζεται να πιει σίδηρο;”

Απάντηση

Όσον αφορά στην πρώτη ερώτηση η τιμή της χοληστερίνης πραγματικά είνα παρά πολύ υψηλή για την ηλικία που έχει το παιδί σας. Βεβαια υποτίθεται ότι η μέτρηση αυτή έχει γίνει μετά από μία σχετική δίατα κάποιων ωρών πριν κάνετε τη λήψη του αίματος. Εάν αυτή η τιμή είναι πραγματική τότε επειγόντως θα πρέπει να κάνετε μια σχετική δίαιτα, δηλαδή να μην τρώει το παιδί λιπαρά παρά μόνο μηδέν τοις εκατό, όσον αφορά στα γάλατα και τα γιαούρτια και φυσικά θα πρέπει να επαναληφθεί η εξέταση με άλλες επιμέρους εξετάσεις μήπως υπάρχει κάποια κληρονομικότητα. Όσον αφορά στο σίδηρο, η τιμή του είναι πολύ καλή της φερριτίνης όμως είναι πολύ χαμηλή. Αυτό σημαίνει ότι ενώ ακόμα έχει σίδηρο στην κυκλοφορία του αίματος οι αποθήκες του έχουν αρχίσει να αδειαζουν άρα λοιπόν θα πρέπει να πρσθέσετε στο διαιτολόγιο του παιδιού τροφες που δυναμώνουν και περιέχουν σίδηρο όπως είναι το μοσχάρι, το χοιρινό και ειδικότερα η στρουθοκάμηλος, η οποία έχει 10 φορέςς περισσότερο σίδηρο από το μοσχάρι. Εάν μετά από τρεις μήνες δεν έχει διορθωθεί τότε θα πρέπει να πάρει και συμπληρωματικά σίδηρο.


Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 21 μηνών. Πρέπει να του βάλω μαξιλάρι στον ύπνο; Από πότε βάζουμε μαξιλάρι; Έχω προβληματιστεί και με το γάλα γιατί ειδικά το βραδινό δεν το πίνει καθόλου. Έχω δοκιμάσει πολλά είδη κι αυτό που φαίνεται να προτιμά είναι το εβαπορέ. Βέβαια τρώει παιδικά γιαουρτάκια και από τυρί κασέρι. Ποια είναι η γνώμη σας;”

Απάντηση

Όσον αφορά στο μαξιλάρι μετά την ηλικία των 12 μηνών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα παιδικά μαξιλάρια που έχουν τρυπούλες για να αποφεύγουμε τυχόν περιστατικά ασφυξίας. Όσον αφορά στα γάλατα, από το χρόνο μέχρι 3 ετών η συγχρονη παιδιατρική λέει ότι το παιδί πρέπει να πίνει γάλα νουμερο 3. Αυτό βρίσκεται σε σκόνη είτε σε υγρή μορφή, τα οποία τώρα τελευταία κυκλοφορούν στο εμπόριο. Το εβαπορέ σιγουρα δεν είναι το καλύτερο γάλα για το παιδί. Σε αυτή ητην ηλικία θα θέλαμε να πίνει περίπου 500 γραμ. γάλα την ημέρα. Εάν αυτό δεν το καλύπτει με το γάλα μπορείτε να το καλύψετε με ποσότητες γιαουρτιού ή τυριών ώστε να παίρνει το παιδί μέσα στο 24ωρο το ασβέστιο πιου χρειάζεται.

Ερώτηση

“Υπάρχει πρόβλημα με το κοριτσάκι μου που είναι 6 χρονών και με τη νυχτερινή ενούριση. Κοιμάται πολύ βαθιά και δεν σηκώνεται να πάει στη τουαλέτα και καταλαβαίνετε τη συνέχεια… Είναι πολύ κουραστικό και για μένα και για εκείνη. Δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω πια… Μήπως πρέπει να πάμε σε κάποιον ειδικό γιατρό να το εξετάσει; Σε παιδίατρο έχουμε πάει αλλά το πρόβλημα συνεχίζεται… Τι με συμβουλεύετε;”

Απάντηση

Καταρχήν θα πρέπει να ψάξετε μήπως υπάρχει αντίστοιχο οικογενειακό ιστορικό και κληρονομικότητα διότι σε αυτή την περίτπωση θα πρέπει να περιμένετε αντίστοιχα με το μέλος της οικογένειας που είχε το πρόβλημα σε ποια ηλικία σταμάτησε τα ούρα τη νύχτα. Δεύτερον, θα πρέπει το παιδί από το απόγευμα και μετά να μην πίνει πάρα πολλά υγρά ώστε να μαζέψει ούρα. Τρίτον θα πρέπει 2 ώρες πριν κοιμηθεί να το βάζετε οπωσδήποτε να ουρήσει και τέταρτον, 2 ώρες μετά τον ύπνο θα πρέπει να το ξυπνάτε ώστε να ουρήσει συνειδητά, δηλαδή να μην ουρεί κοιμισμένο καθώς έτσι δεν κάνουμε τίποτα. Αν με αυτούς τους τρόπους δεν καταφέρετε μετά από 3 μήνες να ελέγξετε την κατάσταση τότε πρέπει να γίνουν ειδικές ουροδυναμικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν το νεύρο που ελέγχει το σφιγκτήρα της ούρησης λειτουργεί σωστά.

Ερώτηση
“Έχω ενα αγοράκι 20 μηνών. Εξετάσεις αίματος δεν πρέπει να κάνουμε κάποια στιγμή για να δούμε ότι όλα πηγαίνουν καλά;”

Απάντηση

Συνήθως μετά τους 12 μήνες είθισται ένα παιδί να κάνει μια γενική αίματος και μία γενική ούρων. Ο κανόνας αυτός πολλές φορές παραβλέπεται επειδή τυχαίνει ένα παιδί να αρρωστήσει ή για κάποιον άλλο λόγο να χρειαστεί να κάνει εξετάσεις αίματος οπότε δεν τηρείται αυτό το πρόγραμμα. Επιπλέον καμιά φορά επειδή ένα παιδί φαίνεται υγιέστατο και περιμένει ο γιατρός κάπιοια στιγμή που θα χρειαστεί για κάπιοιο λόγο να κάνει εξέταση αίματος να του κάνει όλο το τσεκ απ φτάνουμε στο σημείο να περναέι ο οκαιρός και να μην κάνουμε τελικά καμία εξέταση. Πάντως το να κάνει μια γενική αίματος και ούρων μετά τους 12 μήνες είναι καλό.

Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 5μιση χρονών και δεν έχει φάει μέχρι τώρα γαρίδες, καλαμαράκια και όστρακα επειδή φοβάμαι για αλλεργίες. Πώς μπορώ να τα δοκιμάσω στο παιδί χωρίς να έχουμε άσχημα απρόοπτα;”

Απάντηση

Είναι πάρα πολύ εύκολο κάθε καινούργια τροφή που υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να του κάνει αλλεργία τη δοκιμάζουμε σε πολύ μικρές ποσότητες ώστε εάν κάνει αλλεργία να είναι σε πολύ μικρό βαθμό και να προλάβουμε να το αντιμετωπίσουμε.


Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 11 μηνών. Εδώ και μερικές μέρες κοκκίνησε το ένα μάτι αρχικά και μετά και το άλλο και τα τρίβει συνεχώς. Δεν έχει τσίμπλες όμως τι μπορεί να συνέβη και τι βάζουμε στα μάτια; Μου είπανε κολλύριο Fml ή Tobrex”.

Απάντηση

Συνήθως το πρόβλημα αυτό προέρχεται απίο μικροερεθισμούς επειδή σε αυτή την ηλικία και τα χέρια τα βάζουν στα μάτια και τα τρίβει και από τα παιχνίδια που υπάρχουν στο περιβάλλον καθώς το παιδί έρχεται σε επαφή μαζί τους. Όταν είναι μικρό το πρόβλημα βαζουμε τεχντητα δάκρυα ή απλά κολλύρια που είνα ηρεμιστηκά για τον ερεθισμό του ματιού. Σε περίπτωση που υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να υπάρχει μία μόλυνση χρησιμοποιούμε τα κολλύρια που μου γράφετε.

Ερώτηση
“Ήθελα να ρωτήσω αν η αλλαγή μάρκας πάνας, μπορεί να προκαλέσει στο παιδί σύγκαμα στην ευαίσθητη περιοχή του. Γιατί η μικρή μου (που είναι 14 μηνών) έχει συγκαεί αρκετά και πριν ένα μήνα άλλαξα την μάρκα στις πάνες της. Και αν μπορείτε να με συμβουλεύσετε για το σύγκαμα, πώς να το αντιμετωπίσω.”

Απάντηση

Οι πάνες εφόσον είναι καλής ποιότητας κανονικά η αλλαγή τους δεν πρέπει να επιφέρει κανένα πρόβλημα στο παιδί. Πρέπει να σας πληροφορήσω ότι στην αγορά κυκλοφορούν πολλές πάνες οι οποίες ενώ ειναι επώνυμες ουσιαστικά είναι μαιμούδες. Άρα λοιπόν μπορεί να έχετε πέσει σε μία τέτοια περίπτωση. Το σύγκαμα αντιμετωπίζεται με πολλή καθαριότητα αλλά ιδιαίτερα με πολύ καλό στέγνωμα. Επειδή η πάνα όσο καλή και να είναι κρατάει υγρασία και θερμοκρασία στην περιγεννητικκή περιοχή και επειδή η επιδερμίδα φλέγεται και σκάει, το δέρμα θα πρέπει όταν το πλένετε και το ξεβγάζετε, μετά με ένα πιστολάκι για μαλλιά να στεγνώνετε την περιοχή και μετά να βάζετε την αλοιφούλα που έχετε για να μη συγκαεί.

Read More

And More