Πανικός με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς!

Εκατοντάδες οικογένειες με βρέφη και νήπια βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί αδυνατούν να φιλοξενήσουν τα παιδιά τους.

Η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, κάνουν την μία αίτηση να απορρίπτεται μετά την άλλη. Χιλιάδες βρέφη και νήπια θα μείνουν στο ”δρόμο” καθώς οι διάφοροι βρεφονηπιακοί σταθμοί αδυνατούν να τα φιλοξενήσουν.

Οι ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές και η ακαταλληλότητα κάποιον κτιρίων κάνουν το πρόβλημα μεγαλύτερο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ”Έθνος” μόνο στον Δήμο Αθηναίων έχουν απορριφθεί μέχρι στιγμής 3.351 παιδιά, ενώ από τον Σεπτέμβριο ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν αρκετά κενά, κυρίως εκπαιδευτικού προσωπικού.

Στο Περιστέρι 1.380 νήπια και βρέφη βρήκαν ”κλειστή” την πόρτα των σταθμών του δήμου, ενώ στην Αγία Παρασκευή έχουν μείνει ήδη εκτός 250 παιδιά και αν δεν γίνουν εγκαίρως προσλήψεις, ο αριθμός θα διπλασιαστεί.

Αναλυτικά:

Δήμος Αθηναίων. Συνολικά 3.351 παιδιά δεν θα φιλοξενηθούν στους σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου. Ο αριθμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ίδρυμα έχει προκηρύξει διαγωνισμό για πρόσληψη 278 μόνιμων υπαλλήλων, χωρίς αυτό να είναι εφικτό λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων.
Δήμος Ηλιούπολης. Με 35 άτομα λιγότερο προσωπικό θα λειτουργήσουν φέτος οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Ηλιούπολης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Ι. Αναγνώστου φέτος οι αιτήσεις ήταν 1.680 και εγκρίθηκαν μόλις οι 750. «Δυστυχώς από τον Σεπτέμβριο θα αναγκαστούμε να απορρίψουμε άλλα 150 παιδιά αν δεν δοθεί μια λύση και δεν κατορθώσουμε να καλύψουμε τα κενά», τονίζει ο δήμαρχος.
Δήμος Βύρωνα. Δύο τμήματα που ήταν έτοιμα να λειτουργήσουν φιλοξενώντας βρέφη θα παραμείνουν κλειστά εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Ν. Χαρδαλιά, έχει ζητηθεί από τον Ιούνιο του 2009 η πρόσληψη 6 ατόμων. Αν κι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου λειτουργούν στην πλειοψηφία τους με μόνιμο προσωπικό, απαιτούνται ακόμα 10 άτομα. Συνολικά έμειναν εκτός 202 παιδιά, ενώ, όπως τονίζει ο κ. Χαρδαλιάς, τα 40 από αυτά θα μπορούσαν να είχαν εξυπηρετηθεί αν είχαν γίνει οι απαιτούμενες προσλήψεις.
Δήμος Καλλιθέας. Η απότομη αύξηση των αιτήσεων εγγραφής, οι οποίες έφτασαν φέτος τις 1.100, ήταν το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισε ο δήμος. Αν και δεν έχει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, ήταν αδύνατο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κ. Ασκούνη, να εξυπηρετηθούν όλες οι αιτήσεις και εκατοντάδες παιδιά δεν έγιναν δεκτά.
Δήμος Αγίας Παρασκευής. Ορατός είναι ο κίνδυνος να μείνουν συνολικά 500 παιδιά εκτός των παιδικών σταθμών του δήμου. Ηδη έχουν απορριφθεί 250 και υπάρχει το ενδεχόμενο, όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Β. Γιαννακόπουλος, να μη γίνουν δεκτά άλλα τόσα αν δεν πραγματοποιηθούν εγκαίρως προσλήψεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι ανάγκες θα καλυφθούν με εποχιακούς παιδαγωγούς, ενώ θα περικοπούν άλλες δαπάνες για να ενισχυθεί η λειτουργία των παιδικών σταθμών. Ο δήμος έχει ζητήσει την πρόσληψη 50 υπαλλήλων, έχουν ωστόσο εγκριθεί μόνο 30 άτομα.
Δήμος Γέρακα. Μόνο δύο παιδικούς σταθμούς διαθέτει ο δήμος, με αποτέλεσμα αρκετά παιδιά να μην εξυπηρετούνται. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 350 αιτήσεις ικανοποιήθηκαν μόλις οι 50.
Δήμος Αμαρουσίου. Το έλλειμμα του προσωπικού των παιδικών σταθμών φτάνει το 10% και, όπως αναφέρει ο δήμαρχος κ. Πατούλης, θα καταβληθούν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρηθεί ο αριθμός των 1.000 παιδιών που έχουν γίνει δεκτά στους δημοτικούς σταθμούς.

Και στη συμπρωτεύουσα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Στις εργατικές περιοχές της Θεσσαλονίκης μεγάλος αριθμός παιδιών δεν θα βρει φέτος θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ενώ πρόβλημα υπάρχει και στον κεντρικό δήμο, όπου 200 παιδιά μένουν εκτός τη νέα σχολική περίοδο.

Το 50% των αιτήσεων που κατέθεσαν γονείς για τα παιδιά τους δεν θα ικανοποιηθεί στον δήμο Ευκαρπίας, όπου για τις 120 θέσεις στους δύο παιδικούς σταθμούς έγιναν πάνω από 300 (!) αιτήσεις.
Αλλά και στο δήμο Ευόσμου το πρόβλημα είναι έντονο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Δ. Χατζηβρέττα, κατατέθηκαν 1.000 αιτήσεις για τους 7 παιδικούς σταθμούς, αλλά θα ικανοποιηθούν οι περίπου 700, και 300 παιδιά δεν θα μπορέσουν να πάνε σε δημοτικό παιδικό σταθμό.

Read More

And More