Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά!

Ερώτηση
“Ποια είναι η γνώμη σας, γιατρέ, για το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου Β; Μας το πρότεινε ο παιδίατρος για τον 4χρονο γιο μας”.

Απάντηση
Η γνώμη μου είναι ότι είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εμβόλιο το οποίο προστατεύει τα παιδιά αλλά και τους μεγαλύτερους από μία πάρα πολύ σοβαρή και απειλητική για τη ζωή ασθένεια όπως είναι η μηνιγγίτιδα από τον τύπο Β. Αυτό το εμβόλιο οτ περιμέναμε αρκετά χρόνια. Τελευταία κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα. Το κόστος του είναι περίπου 120 ευρώ η δόση και ένα μικρό παιδί θα χρειαστεί να κάνει συνολικά 3 δόσεις. Επειδή ακόμα δεν έχει ενταχθεί στα ασφαλιστικά ταμεία περιμένουμε με αγωνία πότε θα γίνει αυτό προκειμένου να μην επωμιστεί ο γονιός το υψηλό κόστος του εμβολιασμού. Εάν όμως για κάποιο λόγο είναι απαραίτητο να γίνει τώρα συνιστάται ανεπιφύλακτα να το κάνετε.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, ο γιος μου σε δυο μήνες θα γίνει 5 ετών, όταν γεννήθηκε ζύγιζε 3.200 και ήταν 50 πόντους. Τώρα είναι 15 κιλά περίπου και το ύψος του είναι 1,04. Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας για τα κιλά και το ύψος του. Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Βάσει των στοιχείων που μου δίνετε το παιδί σας είναι στα κατώτερα φυσιολογικά αφού το βάρος του βρίσκεται στην 3η εκατοστιαία θέση και το ύψος του περίπου στην 10η.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, ο γιος μου είναι 17 μηνών και μέχρι τώρα τρελαινόταν για το νερό. Μόλις τον έβγαζα από την μπανιέρα έκλαιγε και ήθελε να ξαναμπεί μέσα. Μετά από δυο συνεχόμενες επισκέψεις στο σπίτι του πατέρα του άρχισε να κλαίει με λυγμούς όταν έβλεπε την μπανιέρα και όσο κι αν προσπάθησα δεν κατάφερα να τον πλύνω καθώς χτυπιόταν, έτρεμε και τσίριζε. Ακόμη το ίδιο κάνει μόλις αντιληφθεί ότι του βγάζω τα ρούχα και κατευθυνόμαστε προς το μπάνιο. Πού μπορεί να οφείλεται αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς; Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Εμείς ξέρουμε ότι τα μωρά λατρεύουν το νερό αφού για αρκετούς μήνες βρίσκονται μέσα στην κοιλιά της μαμάς τους και κολυμπούν μέσα στο αμνιακό υγρό. Εάν ένα παιδί δεν αγαπάει το νερό αυτό σημαίνει ότι συνέβη κάτι που του δημιούργησε τρόμο και φόβο. Πολύ πιθανόν στο σπίτι του πατέρα του να έγιναν κάποιες κινήσεις την ώρα του μπάνιου όπου το παιδί φοβήθηκε και γι αυτό αντιδρά με αυτόν τον τρόπο. Είναι κάτι αναστρέψιμο βέβαια γι αυτό χρειάζεται πολλή υπομονή, διακριτικότητα, μην το πιέζετε υπερβολικά και σιγά σιγά με τον καιρό θα ξαναγαπήσει το νερό.

Ερώτηση
“Έχω ένα παιδάκι 3 ετών με διαγνωσμένη νευροϊνωμάτωση τύπου 1. Κάνουμε συνεχώς ελέγχους και ως τώρα MRI εγκεφάλου όταν ήταν 8 μηνών. Μου ζητάνε να ξανακάνουμε στο πλαίσιο του ελέγχου αλλά φοβάμαι γιατί είναι πολύ σύντομο το χρονικό διάστημα από την προηγούμενη φορά και τι παρενέργειες μπορεί να έχει μετέπειτα στην υγεία του καθώς έχω διαβάσει ότι η MRI μπορεί να αποπροσανατολίσει κάποια κύτταρα. Τι ισχύει εκτός Ελλάδος για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει ένα παιδί με nf1; Να συμπληρώσω ότι ως τώρα δόξα σοι ο θεός όλες οι εξετάσεις είναι καλές. Σας παρακαλώ απαντήστε μου σύντομα γιατί πρέπει να κλείσω ραντεβού για την MRI και έχω αγχωθεί”.

Απάντηση
Η πάθηση από την οποία πάσχει το μωρό σας είναι αρκετά σοβαρή και έστω αν τώρα είναι σε καλή κατάσταση μπορεί αργότερα να αλλάξει αυτό δηλαδή να εμφανίσει συμπτώματα που δεν τα έχει τώρα. Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου θα βοηθήσει να ανακαλύψετε εάν έχει ξεκινήσει κάποιο πρόβλημα προκειμένου να το προλάβετε με κάποια θεραπεία. Επειδή τα σύγχρονα μηχανήματα που κάνουν μαγνητικές είναι αρκετά βελτιωμένα όσον αφορά στην τεχνολογία τους πιστεύω ότι το όφελος του παιδιού είναι μεγαλύτερο όταν θα κάνει την εξέταση αυτή παρά να αφήσετε στο άγνωστο μία πιθανή εξέλιξη.

Ερώτηση
“Κύριε Σπύρο, είμαι μαμά σε ένα αγοράκι 7 μηνών και έχει κάποιο σύγκαμα και πάνω στους όρχεις αλλά και πάνω στο πουλάκι του. Τι μπορώ να χρησιμοποιήσω; Έχω δοκιμάσει πολλές κρέμες, αλοιφές και δεν βοηθάνε”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα είναι πάντοντε δύσκολο να μπορέσουμε να διαγνώσουμε τι ακριβώς συμβαίνει όταν πρόκειται για δερματικό εξάνθημα το οποίο θέλει οπτική επαφή προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε σωστά. Προβληματίζομαι μήπως το παιδί δεν έχει ένα απλό σύγκαμα αλλά έχει προχωρήσει σε κάποια μυκητίαση ή αυτό που λέμε περιγεννητικό παράτριμμα. Δεν μπορώ να σας βοηθήσω όσον αφορά στη θεραπεία θα σας πω όμως τι πρέπει να κάνετε προκειμένου να μη φτάνει το παιδί στο σημείο να συγκαίγεται. Το μυστικό είναι αφού το πλύνετε και το ξεβγάλετε καλά να στεγνώνετε την περιοχή ελαφρά με κάποια πετσετούλα και ύστερα να χρησιμοποιείτε χλιαρό αέρα από ένα πιστολάκι μαλλιών. Με τον τρόπο αυτό στεγνώνει πλήρως το δέρμα του μωρού ακόμα και υγρασία που βρίσκεται μέσα στους πόρους και μετά βάζουμε τις αλοιφές προκειμένου να μη συγκαεί οι οποίες είναι αδιάβροχες ώστε να μην εγκλωβίζεται ανάμεσα στην κρέμα και στο δέρμα του παιδιού υγρασία για να μη συγκαίγεται.

Ερώτηση
“Γιατρέ, συγχαρητήρια για τις πολύτιμες συμβουλές σας!! Η κόρη μου γεννήθηκε στις 36 βδομάδες και 2 μέρες, βάρος 2800 και 50 πόντους. Τώρα είναι 90 πόντους και 16,700 κιλά. Εγώ είμαι αδύνατη και ο πατέρας της. Έχω ύψος 1,62 και ο σύζυγός μου 1,82. Βρίσκετε υπερβολικό το βάρος της; Γλυκά δεν τρώει αλλά τρώει φαγητό αρκετό. Ευχαριστώ!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη δυστυχώς δεν μου αναφέρετε ποια είναι η σημερινή ηλικία του μωρού σας και γι’ αυτό δεν μπορώ να σας απαντήσω συγκεκριμένα.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη γεια σας! Έχω ένα κοριτσάκι πεντέμιση μηνών και ήδη από τον τρίτο μήνα έχει έντονη σιελόρροια! Λογικά σε λίγο καιρό θα αρχίσει να βγάζει τα πρώτα της δοντάκια αλλά το άγχος μου μέρα με την μέρα μεγαλώνει! Έχω αγοράσει ένα gel γι’ αυτόν τον σκοπό αλλά δεν ξέρω τι να κάνω σε περίπτωση που θα πονά πολύ και αυτό δεν θα καταφέρνει να την ανακουφίσει! Τότε θα μπορώ να της δίνω παυσίπονο σιροπάκι και αν ναι για πόσο καιρό; Έχω,επίσης, αγοράσει πιπίλες οδοντοφυΐας που μπαίνουν στην κατάψυξη! Γνωρίζετε αν αυτές ανακουφίζουν λίγο τα μωρά από τον έντονο πόνο των δοντιών; Και κάτι τελευταίο: για όσο καιρό διαρκέσει η οδοντοφυΐα σημαίνει ότι θα πρέπει το παιδί να το έχω μονίμως μέσα στο σπίτι από φόβο και μόνο μη την πιάσει πόνος την ώρα που θα είμαστε έξω για μια βόλτα και αρχίσει να κλαίει δυνατά; Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, έχεις πάρα πολύ άγχος για μία διαδικασία που είναι φυσιολογική για όλα τα μωράκια καθώς μεγαλώνουν και θα βγάλουν τα πρώτα τους δοντάκια. Πρέπει να ηρεμήσεις και να αντιμετωπίσεις ανάλογα με τα συμπτώματα που εμφανίζει το μωρό σου. Τα τζελ είναι χρήσιμα. Εάν με αυτό δεν ανακουφίζεται θα μπορούσες φυσικά να χρησιμοποιήσεις κάποιο παυσίπονο σιροπάκι που νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί πάνω από μία με δύο φορές τη μέρα για λίγες μέρες, ειδικά όταν πρόκειται να “σκάσει” το πρώτο δοντάκι. Όσον αφορά στις πιπίλες που μπαίνουν στην κατάψυξη, αλλά και τα υπόλοιπα αντίστοιχα πλαστικά προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά, θέλει μεγάλη προσοχή και δεν πρέπει να μπαίνουν στην κατάψυξη γιατί υπάρχει κίνδυνος τα παιδιά να πάθουν έγκαυμα στα ούλα τους εξαιτίας του παγωμένου. Θα μπορούσες να τα χρησιμοποιήσεις μόνο βάζοντάς τα στην απλή συντήρηση του ψυγείου. Όσον αφορά στην έξοδό σας θα πρέπει να μην στερηθείτε καμία από το φόβο που έχεις. Εάν το παιδί πονέσει θα μπορέσεις να του χορηγήσεις το παυσίπονο σιροπάκι. Επίσης υπάρχει στο εμπόριο μία δαχτυλήθρα από σιλικόνη με ανώμαλη επιφάνεια που με αυτήν μπορείς να κάνεις μασάζ στα ούλα του μωρού σου και με αυτόν τον τρόπο τα ανακουφίζεις.

Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 13 μηνών με βάρος 9.250 και ύψος 76 εκ. Γεννήθηκε με βάρος 3.630 και ύψος 52εκ. Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα με το γάλα του,π ίνει το πολύ 80ml πρωί-βράδυ. Ούτε τρώει γιαουρτάκια. Μπορώ να του δώσω φρέσκο γάλα ή είναι νωρίς, διότι σε σκόνη έχουμε δοκιμάσει πάρα πολλά και μπορεί να φάει γιαουρτάκια με γεύσεις; Επίσης αρνείται να φάει και το αυγό. Είμαι πολύ αγχωμένη, γιατρέ, διότι υπάρχουν μέρες που δεν έχει καθόλου όρεξη και δε ξέρω αν σε αυτό συντελεί το γεγονός ότι έχει μόνο 2 δοντάκια και πονάει. Περιμένω τις συμβουλές σας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”
.

Απάντηση
Είναι αλήθεια ότι την περίοδο που το παιδί βγάζει δόντια παρατηρούμε να διαταράσσεται η όρεξή του είτε από τον πόνο είτε διότι περνάει κάποιες ελαφριές ιωσούλες που δημιουργούν διάφορα προβλήματα. Φυσικά και το γάλα που πίνει το μωρό σου είναι πολύ λίγο μπορεί όμως να είναι μία μεταβατική περίοδος που σιγά σιγά θα αποκατασταθεί. Εάν έχετε δοκιμάσει αρκετά γάλατα σε σκόνη και δεν τα θέλει μπορείτε να δοκιμάσετε πρώτα τα γάλατα τρίτης βρεφικής ηλικίας που είναι σε υγρή μορφή και αν και αυτά δεν τα πίνει τότε αναγκαστικά θα περάσετε σε κάποιο φρέσκο ή εβαπορέ. Όσον αφορά στα γιαουρτάκια με γεύσεις θα θέλαμε να αποφύγουμε εκείνα τα οποία έχουν ζάχαρη. Θα μπορούσατε όμως να ανακατέψετε ένα γιαουρτάκι με γεύση με κάποιο άλλο προκειμένου να “σπάσετε” την γεύση του γιουρτιού ώστε το παιδί σας να το φάει.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 26 μηνών και οι όρχεις του δεν είναι πάντα στην θέση τους. Ο παιδίατρος μου είπε ότι είναι ανασπώμενοι. Τι πρέπει να κάνω; Να δω κάποιον παιδοχειρούργο; Θα χρειαστεί να κάνει κάποια επέμβαση; Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Οι ανασπώμενοι όρχεις είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και συνήθως δεν είναι ανησυχητικό. Σε πρώτη φάση καλό θα ήταν να κάνετε ένα υπερηχογράφημα προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο μακρύς ή κοντός είναι ο μίσχος που κρατάει τον όρχη. Μετά από αυτό θα πρέπει να τον δει κάποιος παιδοχειρουργός ο οποίος με την εμπειρία που έχει θα καταλάβει εάν αυτοί οι όρχεις δεν θα κατέβουν ποτέ οπότε πρέπει να χειρουργηθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα ή μπορεί και να κατέβουν οπότε θα περιμένουμε σε δεύτερο χρόνο να το ξαναεξετάσουμε. Συνήθως όταν με το χέρι κατεβάζουμε τους όρχεις μέσα στο όσχεο και αφήνοντας το χέρι οι όρχεις επανέρχονται στην προηγούμενη θέση τους έχει μεγάλες πιθανότητες ο όρχης να μην κατέβει οπότε αποφασίζουμε να προγραμματίσουμε το χειρουργείο.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 6 μηνών. Γεννήθηκε 3 κιλά και 51 πόντους. Σήμερα είναι 7100 γρ. και 68 πόντους. Τον θήλαζα αποκλειστικά μέχρι τους 5 μήνες που προσθέσαμε το φρούτο το πρωί και ρυζάλευρο το απόγευμα. Παρουσίασε δερματίτιδα μόλις έκλεισε τον 3ο μήνα. Έκοψα τα γαλακτοκομικά και το αυγό από τότε χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Τον πήγα σε δερματολόγο και μας έδωσε κορτιζονούχα κρέμα για τις βλάβες και την aderma ex-omega για το υπόλοιπο σώμα και για χρήση μόνιμη. Εκτός από λίγες εξάρσεις στο πρόσωπο σε αυτό το χρονικό διάστημα, η δερματίτιδα έχει υποχωρήσει από το σώμα. Θέλω να σας ρωτήσω για πόσο καιρό να κάνω αποχή γαλακτοκομικών (γιατί αυγό έφαγα και δεν τον πείραξε) εγώ που θηλάζω και αν μπορώ να καταλάβω εάν πραγματικά έχει αλλεργία στο αγελαδινό. Να σας πω επίσης ότι στους πρώτους μήνες είχαμε αρκετά ρεψίματα μετά το θηλασμό και κάποιες φορές έβγαζε και γάλα. Δεν είχαμε ποτέ αίμα στα κακά. Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Είναι πάρα πολύ εύκολο να κάνετε μία εξέταση για να δείξει εάν το παιδί σας έχει αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Μην αγνοείτε επίσης ότι η κρέμα ρυζάλευρο περιέχει και αυτή γάλα αγελάδας οπότε θα μπορούσε και από κει το παιδί να έχει τα αλλεργικά συμπτώματα.

Read More

And More