Ο παιδίατρος του Tlife απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ο νεογνολόγος-παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης λύνει κάθε εβδομάδα τις δικές απορίες για ζητήματα υγείας, διατροφής και συμπεριφοράς των παιδιών σας!

Ερώτηση
“Έχω ένα παιδάκι 5,5 ετών που έχει ύψος 102 cm, 14 κιλά. Γεννήθηκε την 34η εβδομάδα, 2,100 και 45 cm. Και οι δύο γονείς είμαστε 165 cm. Επίσης έχει βρογχικό άσθμα και λαμβάνει seretide σχεδόν για 6 μήνες το χρόνο. Έχουμε κάνει έλεγχο θυρεοειδή, κοιλιοκάκης και κυστικής ίνωσης, είναι όλα αρνητικά. Κατά τη γνώμη σας τι άλλες εξετάσεις πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη του; Χρειάζεται να γίνει έλεγχος αυξητικής ορμόνης ή όχι;”

Απάντηση

Δεν μου γράφετε αν είναι αγόρι ή κορίτσι γιατί τα σωματομετρικά είναι διαφορετικά. Εγώ θα υπολογίσω ότι είναι αγοράκι. Το παιδί σας σε βάρος και ύψος είναι πολύ χαμηλότερο από το κατώτερο φυσιολογικό, δηλαδή το ύψος είναι κάτω από την 30η εκατοστιαία θέση και το βάρος 2,5 κιλά κάτω από την 30η εκατοστιαία θέση. Βάσει του ύψους των γονιών, το παιδί σας θα γίνει 171 cm το χαμηλότερο. Να κάνετε και ακτινογραφία άκρας χειρός για οστική ηλικία, δηλαδή να δείτε εάν τα σωματομετρικά του παιδιού σας αντιστοιχούν με το σκελετό που έχει.

Ερώτηση
“Γιατρέ, ο άντρας μου έχει ατοπική δερματίτιδα. Έάν την έχει κληρονομήσει ο γιος μας πότε θα φανεί; Ο μπέμπης μου είναι 5 μηνών. Το μόνο που έχω παρατηρήσει μέχρι στιγμής είναι ότι κοκκινίζει εύκολα το δερματάκι του. Θα πρέπει να προσέξω κάτι με τη διατροφή του και ειδικά με τα φρούτα; Σας ευχαριστώ και συγχαρητήρια, βοηθάτε πολύ τις νέες μαμάδες!”

Απάντηση

Τα παιδιά κληρονομούν το μηχανισμό να εμφανίζουν αλλεργίες από τους γονείς τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα εμφανίσουν κάποια μορφή αλλεργίας. Εξαρτάται από το διατροφικό και περιβαλλοντολογικό προφίλ που ζουν. Αρχικά δεν πρέπει να περιορίσετε σε τίποτα το παιδί σας μέχρι να εμφανίσει συμπτώματα αλλεργίας και τότε θα δείτε πώς θα το αντιμετωπίσετε διότι μπορεί να εμφανιστούν τώρα αλλά και ποτέ.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 5,5 μηνών και το θήλαζ αποκλειστικά μέχρι που ξεκίνησα τις κρέμες. Η ερώτηση είναι ότι όταν τον έχω αγκαλιά και κάνει απότομες κινήσεις ακούω τα κοκκαλάκια του στις αρθρώσεις να τρίζουν. Πρέπει να κάνω κάτι παραπάνω με τη διατροφή του; Την κρέμα με τα 7 δημητριακά τη φτιάχνω με μητρικό γάλα. Σε λίγες μέρες ξεκινάμε και τη χορτόσουπα. Είναι σωστό που ξεκινήσαμε τώρα με τις κρέμες; Επίσης είναι σωστό που τον βάζω να στηρίζεται στον ποπό του (με μαξιλάρια) σε αυτήν την ηλικία; Σας ευχαριστώ πολύ, σας παρακολουθώ πάντα!”

Απάντηση

Αυτοί οι τριγμοί στις αρθρώσεις είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στα μωρά και αφού δεν πονάει δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η ηλικία για κρέμες είναι κατάλληλη, αν και θα πρέπει να δούμε και το βάρος του μωρού. Μετά τους 6 μήνες ξεκινάμε κρεατοχορτόσουπα. Μπορεί να στηρίζεται σε μαξιλάρια όσο δεν διαμαρτύρεται.

Ερώτηση
“Έχουμε μια κορούλα 3 ετών (22/7/09 ημ.γεν.) και έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τη διατροφή της! Δεν δοκιμάζει τίποτα. Τρέφεται με φαρίν λακτέ φτιαγμένη με γάλα, 2 με 3 γεύματα τη μέρα, κάποια φρούτα (μήλο, αχλάδι, μπανάνα, μανταρίνια και πορτοκάλι σε χυμό). Αγαπάει τις γλυκές γεύσεις (μπισκότα, σοκολάτες) και κάθε προσπάθειά μας να τη μυήσουμε στη σωστή διατροφή πέφτει στο κενό… Την έχουμε αφήσει και τελείως νηστική μήπως απ΄τη πείνα της δοκιμάσει κάτι αλλά πάλι τίποτα. Η ανάπτυξή της είναι καλή (15 κιλά, 102 πόντοι) απ’ ότι μας λέει και ο γιατρός της μα εμείς ανησυχούμε… Τι να κάνουμε;”

Απάντηση

Το παιδάκι σας δεν έχει ανορεξία για να σας βοηθήσει ο παιδίατρος. Είναι ιδιόρρυθμο στις γεύσεις και μάλλον σας χειρίζεται για να προκαλεί την προσοχή σας. Η μονοφαγία και η ζάχαρη αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσουν πρόβλημα αφού δεν παίρνει όλες τις ουσίες που χρειάζεται για τη σωστή ανάπτυξή του. Ακόμα και μία καραμέλα της κόβει την όρεξη για ένα γεύμα. Το πρόβλημα είναι καθαρά διαχειριστικό και θα λυθεί όταν το αποφασίσετε εσείς και όχι το παιδί. Η συμπεριφορά σας θα το κάνει να λειτουργήσει το αίσθημα αυτοσυντήρησής του και θα αρχίσει να τρώει όλες τις τροφές.

Ερώτηση
“Πώς φεύγει η νινίδα;”

Απάντηση

Η νινίδα έτσι κι αλλιώς θα φύγει από μόνη της μεταξύ 6 και 10 μηνών. Για να βοηθήσετε βάλτε στο τριχωτό του κεφαλιού λάδι φαγητού ή baby oil ή σκευάσματα ειδικά που βρίσκονται στα φαρμακεία δύο ώρες πριν το λούσιμο. Μετά το λούσιμο χρησιμοποιήστε το ειδικό χτενάκι.

Ερώτηση
“Γιατρέ θα ήθελα να μάθω ποια είναι τα εμβόλια που πραγματικά έχουν ανάγκη τα παιδιά μας, γιατί πιστεύω πως δεν είναι όλα απαραίτητα και υπάρχουν άλλα συμφέροντα που κρύβονται από πίσω”.

Απάντηση

Σίγουρα είστε νέα μανούλα σε ηλικία και δεν έχετε ζήσει επιδημίες με θανάτους ή παράλυτα παιδιά όταν δεν υπήρχαν όλα τα εμβόλια! Όλα τα εμβόλια είναι χρήσιμα. Δεν έχει αποδειχτεί ποτέ ότι ένα εμβόλιο προκάλεσε σοβαρές παρενέργειες όταν έγινε με το σωστό τρόπο. Σίγουρα υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα στη φαρμακοβιομηχανία και μεγάλα κέρδη, δυστυχώς. Όμως το αποτέλεσμα όσον αφορά στην προστασία και στην υγεία είναι εκείνο που ενδιαφέρει εμάς τους παιδιάτρους και εσάς τους γονείς. Μακάρι να βρεθεί τρόπος η παροχή υγείας να είναι εντελώς δωρεάν αλλά μέχρι τότε εμείς πρέπει να επωφελούμαστε από τις επιστημονικές ανακαλύψεις και την ιατρική τεχνολογία.

Read More

And More