TLife | The female side of life

Φακές με πορτοκάλι και λουκάνικο

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Άλλη μια περίτρανη απόδειξη πως τα όσπρια μπορούν να προσφέρουν ένα πιάτο τόσο γευστικό όσο και θρεπτικό. Διάλεξε φρέσκα ζουμερά πορτοκάλια και ετοίμασε αρωματικές, γευστικές φακές...

Εύκολη 1 Ώρα 4μερίδες

Συστατικά

  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 120 γρ λουκάνικο τσορίζο ή άλλο πικάντικο κομμένο σε φέτες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 1/4 φλιτζάνια φακές, πλυμμένες και στραγισμένες
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε χοντρέ φέτες
  • 2 1/2 φλιτάνια ζωμό κοτόπουλου ή κύβο κοτόπουλου σε χλιαρό νερό
  • 5 μικρά πορτοκάλια
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένο άνιθο

Τρόπος μαγειρέματος

  • 1

    Ζέστανε το λάδι σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε το λουκάνικο και μαγείρεψε για 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Βγάλτο από το τηγάνι.

  • 2

    Ρίξε στο τηγάνι το κρεμμύδι και σόταρέ το για 5 λεπτά να μαλακώσει. Πρόσθεσε το σκόρδο και μαγείρεψε 1 λεπτό ακόμη. Συμπλήρωσε τις φακές και το καρότο και μαγείρεψε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά ανακατεύοντας.

  • 3

    Σβήσε με το κρασί και σιγόβρασε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ περίπου για 3 λεπτά. Τέλος πρόσθεσε το ζωμό. Άφησε να πάρει βράση και μετά χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε να σιγοβράσει με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για 40-45 λεπτά να μαλακώσουν οι φακές.

  • 4

    Στύψε τα 2 από τα 5 πορτοκάλια. Καθάρισε τα υπόλοιπα και αφαίρεσε και το άσπρο μέρος του πορτοκαλιού. Κόψτα σε ροδέλες.

  • 5

    Ρίξε μέσα στις φακές το λουκάνικο και το χυμό. Αλατοπιπέρωσε.

  • 6

    Βγάλε από τη φωτιά και ρίξε μέσα τον άνιθο και το πορτοκάλι ανακατεύοντας απαλά να μη διαλυθούν οι φέτες του πορτοκαλιού.

  • Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει με όποιο εσπεριδοειδές επιθυμείς. Μανταρίνη, γκρέιπφρρουτ ή λεμόνι

    Πείτε μας...

    Ρωτήστε μας, διορθώστε μας, εκμυστηρευτείτε μας, σχολιάστε μας. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος της παρέας που
    λέγεται ΤL!fe...