TLife | The female side of life

Ψητό μπούτι αρνιού με μήλα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Για ένα οικογενειακό γεύμα ένα αρνίσιο μπούτι είναι πάντα σοφή επιλογή. Συνδύασέ το με μήλα όπως ακριβώς σου προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης και φτιάξε το πιο φθινοπωρινό πιάτο!

Εύκολη 1 h 40΄ 4+μερίδες

Συστατικά

  • 1,5 κιλά μπούτι αρνιού
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 10 σκ. σκόρδο, ξεφλουδισμένες
  • ⅓ φλιτζάνι δεντρολίβανο φρέσκο μόνο τα φύλλα του
  • 6 μικρά μήλα, τα 2 κομμένα στα 4, τα άλλα 4 βγαλμένα τα κουκούτσια τους με τον εκπυρηνωτή.
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
  • 1 μέτριο φινόκιο στα 4 ή στα 8
  • 1 φλιτζάνι σάλτσα από κράνμπερι,  και έξτρα για το σερβίρισμα
  • 1 φλιτζάνι χυμό μήλου
  • ½ φλιτζάνι πετιμέζι
  • ξύσμα και το χυμό από 1 λεμόνι
  • φύλλα μέντας, για γαρνιτούρα (προαιρετικά) 

Τρόπος μαγειρέματος

  • 1

    Δένουμε το αρνί με σπάγκο κουζίνας έτσι ώστε να δημιουργηθούν διαστήματα 2 εκ. Αλατοπιπερώνουμε.

  • 2

    Με ένα μαχαιράκι, τρυπάμε το κρέας σε περίπου 6 θέσεις, και στις τρύπες βάζουμε το σκόρδο και τα μισά φύλλα δεντρολίβανου .

  • 3

    Κόβουμε 2 μήλα στα 4, και τοποθετούμε στο κάτω μέρος ενός ταψιού 23Χ33 εκ.

  • 4

    Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο δεντρολίβανο, και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μάραθο. Αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε το αρνί πάνω από τα λαχανικά.

  • 5

    Τοποθετούμε τα υπόλοιπα μήλα, από τη μία και την άλλη πλευρά του αρνιού.

  • 6

    Γεμίζουμε κάθε μήλο με περίπου 2 κ.σ. από τη σάλτσα μας και τρίβουμε την υπόλοιπη σάλτσα πάνω από αρνί.

  • 7

    Χτυπάμε με ένα σύρμα το χυμό μήλου, το πετιμέζι, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό σε ένα μέτριο μπολ και περιχύνουμε το αρνί και τα μήλα.

  • 8

    Ξεκινάμε να ψήνουμε το αρνί στους 200 βαθμούς μέχρι να αρχίζει να ροδίζει, περίπου 30 λεπτά.

  • 9

    Μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς, και συνεχίζουμε το ψήσιμο (μέχρι το θερμόμετρο στο παχύτερο μέρος του αρνιού να δείχνει 55 βαθμούς) σε περίπου 45 λεπτά.

  • 10

    Αφαιρούμε το αρνί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά.

  • 11

    Αφαιρούμε το σπάγκο, και σερβίρουμε σε μια πιατέλα.

  • 12

    Γαρνίρουμε με φύλλα μέντας, αν θέλουμε.

  • 13

    Σερβίρουμε με σάλτσα στο πλάι.


  • Πείτε μας...

    Ρωτήστε μας, διορθώστε μας, εκμυστηρευτείτε μας, σχολιάστε μας. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος της παρέας που
    λέγεται ΤL!fe...