Τι να κάνεις όταν η ζήλια σου χτυπάει την πόρτα…

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη μας βοηθάει να βγάλουμε άκρη με αυτό το τόσο ενοχλητικό συναίσθημα που τραυματίζει τη σχέση.

“Η ζήλια είναι ανασφάλεια. Ο άνθρωπος που ζηλεύει αισθάνεται ότι δεν είναι ικανός και άξιος για να έχει τον σύντροφο που έχει. Φοβάται λοιπόν ότι θα τον χάσει και για αυτόν το λόγο αισθάνεται άσχημα και το εκφράζει με τις εκδηλώσεις της ζήλιας”.

“Όταν λοιπόν νιώθω ότι είμαι ανάξια να κρατήσω τη σχέση, ότι ήμουν πολύ τυχερή που μου έτυχε αυτή η σχέση και ότι δεν μου άξιζε, πολλές φορές φέρομαι πολύ κτητικά και πολύ άσχημα σε μια προσπάθεια να κάνω τον άλλον να νιώσει κι εκείνος τόσο άσχημα όσο νιώθω εγώ μέσα από την ανασφάλειά μου”.

ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ!
“Η ζήλια επίσης είναι και ο προάγγελος της βίας. Δηλαδή ένας άνθρωπος που ζηλεύει, λίγο απέχει από το να ξεκινήσει να φέρεται και άσχημα, να μιλάει άσχημα. Για αυτό και τον άνθρωπο που μας ζηλεύει, θα πρέπει να τον δούμε πολύ προσεχτικά. Να μην αισθανόμαστε κολακευμένοι επειδή μας ζηλεύει και το μεταφράζουμε ως αγάπη και για αυτό φέρεται έτσι. Ένας άνθρωπος ο οποίος ζηλεύει και μάλιστα έντονα, δεν τα έχει καλά με τον εαυτό του άρα δεν μπορεί να είναι καλός και στη σχέση μαζί μας και επίσης μπορεί να γίνει και βίαιος.”

ΜΗΝ ΧΑΙΡΕΣΑΙ!
“Αντί να μας πιάνει ο ενθουσιασμός ότι μας λατρεύουν και για αυτό μας ζηλεύουν, καλύτερα να σκεφτούμε αν ο χαρακτήρας του ανθρώπου με τον οποίο είμαστε είναι σωστός, αφού είπαμε ότι η ζήλια είναι ανασφάλεια και επίσης τι μπορεί να βγάλει στη συνέχεια ένας τέτοιος χαρακτήρας.”

ΑΝ ΖΗΛΕΥΕΙΣ…
“Εάν ζηλεύουμε εμείς θα πρέπει να κάνουμε μία πολύ καλή συζήτηση με τον εαυτό μας, να δούμε γιατί μας βγαίνει αυτό το αίσθημα της ζήλιας, γιατί αισθανόμαστε ανασφαλείς, γιατί δεν έχουμε καλή εικόνα του εαυτού μας, γιατί δεν έχουμε αυτοεκτίμηση και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε την εικόνας μας (μέσα μας) για να νιώσουμε πιο δυνατοί και έτσι να σταματήσουμε να είμαστε και ζηλιάρηδες.”

“Θα πρέπει επίσης να συζητήσουμε με τον άνθρωπο που μας ενδιαφέρει και να του εξηγήσουμε ότι πιάνουμε τον εαυτό μας να ζηλεύει, ότι το έχουμε σκεφτεί για ποιο λόγο το κάνουμε, ότι δεν φταίει ντε και καλά εκείνος αλλά περισσότερο είναι δικό μας το φταίξιμο και να του ζητήσουμε την κατανόησή του και τη βοήθειά του για να το ξεπεράσουμε.”

“Αν εκείνος μας κάνει να αισθανόμαστε σπουδαίες και μοναδικές, είναι πολύ εύκολο να ξεπεράσουμε και εμείς τη ζήλια μας και έτσι θα αισθανθούμε πιο δυνατές και πιο σίγουρες για τον εαυτό μας.”

“Επίσης, πρέπει να του εξηγήσουμε τι είναι αυτό που πυροδοτεί τη ζήλια μας, γιατί αυτό που εμείς θεωρούμε αυτονόητο, δεν είναι αυτονόητο για τους άλλους ντε και καλά. Δηλαδή μπορεί εμάς να μας ενοχλούν κάποια πράγματα που στον άλλο μπορεί να μην έχει περάσει καν από το μυαλό ότι μπορεί να μας είναι ενοχλητικά. Θα πρέπει να του εξηγήσουμε τι είναι αυτό που δεν μας αρέσει να γίνεται και αν εξακολουθήσει να τα κάνει, τότε πραγματικά και να θυμώσουμε και να αισθανθούμε ότι μπορεί και να μας δίνει δικαίωμα να ζηλέψουμε.

Δηλαδή ότι αισθανθήκαμε άσχημα και φόβο για το αν η σχέση μας πάει καλά ή όχι είναι δικαιολογημένο γιατί ο άνθρωπος κάνει πράγματα που δεν μας αρέσουν και όμως εκείνος εξακολουθεί να τα κάνει. Αν όμως κάποια πράγματα δεν γνωρίζει ότι μας ενοχλούν, πως στην ευχή εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να μην τα κάνει; Δεν είναι όλα στο μυαλό του άλλου όπως είναι στο δικό μας.”

ΑΝ ΕΚΕΙΝΟΣ ΖΗΛΕΥΕΙ…
“Αν ο άλλος μας ζηλεύει θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικές γιατί πιθανότατα αυτή η ζήλια μπορεί να κρύβει έναν κακό χαρακτήρα που θα μας φέρει σε φοβερά δύσκολη θέση κάποια στιγμή.”

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ!
“Αν εσύ ζηλεύεις πρέπει να ανεβάσεις την αυτοεκτίμησή σου, να ζητήσεις τη βοήθειά του στο να σε καταλάβει και να μην κάνει πράγματα τα οποία σε ενοχλούν για να μην σου πυροδοτεί την ζήλια.”

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

  1. kitakste detelo nazilevo ala deboro ke naskevto ton antropo pu teoro dikomu nafazome mia ali ,degzero tinakano detelo ke naestanome eci detelo naipofero ala malon mudinun ketia nakano arage aksizi ia kafion alon pu sekani nazilevis ke naipoferis?

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read More

And More