Apple Cotai Central: Ο εντυπωσιακός πολυχώρος του τεχνολογικού κολοσσού στο Macau “κόβει” την ανάσα

Apple Cotai Central: Ο εντυπωσιακός πολυχώρος του τεχνολογικού κολοσσού στο Macau “κόβει” την ανάσα | tlife.gr

Ένα μινιμαλιστικό δαγκωμένο μήλο που κοσμεί μια κυβιστική πρόσοψη κτιρίου είναι αρκετό για να σε πείσει πως κάτι σημαντικό συμβαίνει εκεί μέσα. Ωστόσο, αν συνδυάσεις το συγκεκριμένο trademark με τους ημιδιάφανους πέτρινους τοίχους, το μπαμπού και την εξελιγμένη τεχνολογικά κινεζική κουλτούρα, τότε είναι βέβαιο πως κάτι μεγαλειώδες “κρύβεται” πίσω από την επιβλητική εικόνα! Και η αλήθεια είναι πως το ολοκαίνουριο Apple Cotai Central στο Macau της Κίνας είναι όλα όσα θα περίμενε κανείς από τον τεχνολογικό κολοσσό! Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners, το εμβληματικό κτίριο καταφέρνει να ανταποκριθεί στα υψηλά στάνταρ της Apple για την δημιουργία ενός χώρου, όπου η τεχνολογία, η ψυχαγωγία και οι τέχνες θα έβρισκαν το κατάλληλο έδαφος για να αναπτυχθούν και ο μοναδικός συνδυασμός τους να αποτελέσει μία ακόμη σημαντική πολιτιστική προσθήκη στην ασιατική πόλη.

Το studio αποφάσισε να δημιουργήσει για τις ανάγκες της εταιρίας έναν τέλειο κύβο, ο οποίος με την γεωμετρία και το φως που εκπέμπει να “τραβάει” τα βλέμματα και να προσκαλεί το κοινό να τον επισκεφτεί! Μάλιστα, για να “στηθεί” αυτός ο φωτεινός κύβος, οι σχεδιαστές καινοτόμησαν, καταφέρνοντας να κατασκευάσουν ένα μείγμα γυαλιού και πέτρας για την ανέγερση των τοίχων, καταλήγοντας στην τελική εικόνα του κτιρίου, που επιτρέπει το φως να κινείται μέσα και έξω από τον χώρο. Έτσι, όλη η κατασκευή του Apple Cotai Central αποτελείται από πέντε στρώσεις γυαλιού, οι οποίες στη συνέχεια έχουν καλυφθεί από φλοίδες πέτρας, δίνοντας την εντύπωση πως πρόκειται για ένα συμπαγές κτίσμα που παρ’ όλα αυτά είναι σχεδόν διάφανο. Μάλιστα, οι σχεδιαστές παρομοιάζουν την τεχνική τους με την εικόνα ενός χάρτινου φαναριού. Αυτός ο ήπιος και ζεστός φωτισμός που εκπέμπει το κτίριο έχει ως στόχο να αποτελέσει μια βασική αντίθεση με το έντονα φωταγωγημένο Macau, όπου κυριαρχούν τα neon lights και οι φωτεινές επιγραφές.

Αυτή η πρωτοποριακή εικόνα του Apple Cotai Central πλαισιώνεται από μπαμπού, το οποίο φύεται γύρω από το κτίριο, δίνοντάς του μια ακόμη πιο ζεν “προσωπικότητα”, ώστε να ταιριάζει με τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της κινεζικής κουλτούρας, ενώ ακόμη και στο εσωτερικό του, πανύψηλες συστάδες από μπαμπού υψώνονται έως την οροφή του κτίσματος, όπου βρίσκεται το ειδυλλιακό αίθριο! “Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι πολύ απλό και αγνό, ένα όμορφο και φινετσάτο κτίριο που θα υποστηρίζει τους ήχους, τις εικόνες και τα χρώματα του Macau, ενώ ταυτόχρονα θα ενσαρκώνει την καθαρότητα και την ηρεμία” εξηγεί ο επικεφαλής του studio Foster + Partners, Stefan Behling, και συνεχίζει: “Ο σχεδιασμός δημιουργεί δύο ξεχωριστούς χώρους, έναν εσωτερικό και έναν εξωτερικό, που έχουν ενισχυθεί με την αίσθηση της αυθεντικής ομορφιάς, η οποία προέρχεται από τον καινοτόμο τρόπο χρήσης των φυσικών υλικών”.

Το ισόγειο επίπεδο του εντυπωσιακού πολυχώρου της Apple έχει άμεση θέα στην εκτενή βλάστηση του μπαμπού που περιτριγυρίζει το iconic κτίριο, ενώ ξύλινα έπιπλα έχουν χρησιμοποιηθεί ως προθήκες για τα προϊόντα του Appla Store. Ο χώρος περιλαμβάνει και ένα video wall που φτάνει τα 10 μέτρα σε ύψος και το οποίο έχει τοποθετηθεί κοντά στην είσοδο του καταστήματος και πλάι στο καζίνο που “φιλοξενείται” εκεί.

READ more