Αυτό το εκπληκτικό κτίριο σχεδιάστηκε για να αυξάνει τη δημιουργικότητα των… νηπίων!

Αυτό το εκπληκτικό κτίριο σχεδιάστηκε για να αυξάνει τη δημιουργικότητα των… νηπίων! | tlife.gr

Θυμάσαι το κτίριο που στεγαζόταν το νηπιαγωγείο σου; Εγώ το θυμάμαι σαν να μην πέρασε μια μέρα! Ένα ισόγειο σπιτάκι με δύο μεγάλες αίθουσες που χωρίζονταν σε δύο επίπεδα, ένας χώρος εισόδου με πάγκους και κρεμάστρες και ένας μικρός κηπάκος με τρεις κούνιες, μια τσουλήθρα και μια τραμπάλα. Πάνω-κάτω, ανεξαρτήτως μεγέθους, κάπως έτσι πρέπει να ήταν και το δικό σου νηπιαγωγείο, έτσι δεν είναι; Σίγουρα, λοιπόν, θα είναι μεγάλη η έκπληξή σου όταν αντικρίσεις το εμβληματικό νηπιαγωγείο που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Kientruc O στην πόλη Ho Chi Minh του Βιετνάμ και είναι φτιαγμένο από τούβλα σε περίτεχνους σχηματισμούς, ενώ στην εικόνα του κυριαρχεί η γεφυρωτή σκάλα που οδηγεί σε… roof garden!

Η χρήση του τούβλου ως αισθητικό στοιχείο δημιουργεί την αίσθηση της ομοιομορφίας σε αυτό το εκπληκτικό κτίριο, ενώ την ίδια στιγμή οι πολλαπλοί όγκοι και οι διαφορετικές μορφές των χώρων του θυμίζουν κατά κάποιο τρόπο μια κατασκευή… LEGO! “Σαν ένα γιγάντιο κτίριο από κυβάκια LEGO, το νηπιαγωγείο είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου από γυμνά τούβλα, τα οποία δημιουργούν παιχνιδιάρικα patterns και ανοίγματα” τονίζει το studio και συνεχίζει: “Τελικά, το κτίριο αποκτά μοναδική αισθητική αξία και επιτυγχάνει τον φυσικό εξαερισμό του εσωτερικού του”.

Στόχος του αρχιτεκτονικού studio Kientruc O είναι η δημιουργία εκπαιδευτικών κτιρίων, τα οποία παρέχουν περιβάλλοντα με πολλαπλά ερεθίσματα, τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς, με έμφαση στην αρχιτεκτονική που προωθεί την εξερεύνηση και προσφέρει πολλές ευκαιρίες για αλληλεπίδραση. Γι’ αυτό και οι αίθουσες διδασκαλίας του νηπιαγωγείου είναι τοποθετημένες σε σπειροειδή σχηματισμό γύρω από τον κεντρικό άξονα του κτίσματος.

Κάθε όροφος έχει σχεδιαστεί με διαφορετικό μοτίβο, ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση και η κυκλοφορία των μαθητών και του προσωπικού, ενθαρρύνοντας έτσι τα παιδιά να δείχνουν μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον που τα πλαισιώνει, αλλά και να διεγείρουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Οι κοινόχρηστοι χώροι έχουν δημιουργηθεί ως ένα ζωηρό σημείο -σε αντιδιαστολή με τις πιο ‘βατές’ αίθουσες διδασκαλίας-, με πολύχρωμες επιφάνειες και κήπους σε αρκετά επίπεδα.

Μέσα από την είσοδο, τα παιδιά μπορούν να περνούν στον κήπο που βρίσκεται στο ισόγειο και συνδέεται μέσω ενός κυκλικού διαδρόμου με το κτίριο. Η χαρακτηριστική πορτοκαλί σκάλα ανεβαίνει στον πρώτο όροφο και από εκεί στο rooftop που παρέχει εκπληκτική θέα στον ποταμό Saigon!

READ more