House in a Garden: Αυτή η συναρπαστική μονοκατοικία στο Notting Hill “παίζει” με το φως και το σκοτάδι

House in a Garden: Αυτή η συναρπαστική μονοκατοικία στο Notting Hill “παίζει” με το φως και το σκοτάδι | tlife.gr

Μετά από αρκετά χρόνια που πέρασε παρατηρώντας από την προσωπική κατοικία του στο δυτικό Λονδίνο το αδιάφορο και χωρίς αισθητική σπίτι στην πίσω αυλή του, ο αρχιτέκτονας Gianni Botsford αποφάσισε να… επέμβει και να πείσει τον ιδιοκτήτη του να προχωρήσει σε μια νέα κατασκευή που έμελλε να γίνει μία iconic μονοκατοικία με μοναδικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά. Μάλιστα, το γεγονός πως αυτή η contemporary ονειρική κατασκευή βρίσκεται στο πίσω μέρος μιας παραδοσιακής πλίθινης μονοκατοικίας του 1840 (το σπίτι του αρχιτέκτονα) την κάνει ακόμη πιο ξεχωριστή, ενώ εντείνει την παρουσία της στο γενικό οικιστικό σύνολο της περιοχής του Notting Hill όπου βρίσκεται. Μάλιστα, λόγω της θέσης του στην αυλή ενός τυπικού λονδρέζικου σπιτιού, ο δημιουργός αποφάσισε να ονομάσει το εξαιρετικά σπάνιο project του House in a Garden.

Το πιο ιδιαίτερο στοιχείο που παρατηρεί κανείς αμέσως στο εκπληκτικό αυτό σπίτι είναι η ανατρεπτική σκεπή του που θυμίζει ανάποδο χωνί, ενώ είναι κατασκευασμένη από χαλκό. Το συνολικό έργο χρειάστηκε οκτώ ολόκληρο χρόνια για να γίνει η απαραίτητη μελέτη και ο σχεδιασμός, που κατέληξε τελικά σε ένα σχεδόν “βυθισμένο” στο έδαφος κτίριο. Όπως λέει η σχεδιαστική ομάδα του γραφείου Gianni Botsford Architects: “Το House in a Garden έχει πάρει την μορφή και την ατμόσφαιρά του από το φως και την σκιά που το περιτριγυρίζουν, ενώ το σχήμα της σκεπής που θυμίζει τέντα δημιουργεί έναν νέο τόπο για την καθημερινότητα στο σπίτι”. Όσο για την επιλογή του χαλκού ως βασικού υλικού του σπιτιού, ο Botsford εξηγεί: “Ως ένα φυσικό ορυκτό υλικό που βγαίνει από την γη, ο χαλκός ταιριάζει απόλυτη με την λογική του σπιτιού που μορφοποιείται υπογείως και βγαίνει στην επιφάνεια”.

Αυτή η εκπληκτική σκεπή κατασκευάστηκε εκτός τόπου, στην Ιταλία, και έπειτα μεταφέρθηκε στο σημείο για να “στέψει” το κτίριο. Μάλιστα, η βάση της κατασκευής είναι από ξύλο και ενώ το εξωτερικό περίβλημα έχει επενδυθεί με χαλκό, ωστόσο στην εσωτερική πλευρά της το ξύλο έχει διατηρηθεί στην αρχική κατάστασή του, δημιουργώντας έτσι μία αντίστροφη αμφιθεατρική δομή στον “ουρανό” του καθιστικού και της τραπεζαρίας που βρίσκονται από κάτω της.

Στον “επίγειο” χώρο της εκπληκτικής μονοκατοικίας βρίσκεται το σαλόνι με την τραπεζαρία και την κουζίνα. Και εδώ, πέρα από την έντονη παρουσία του ξύλου στην οροφή, το δεύτερο στοιχείο που πρωταγωνιστεί είναι το φυσικό φως που διαχέεται μέσω των αλλεπάλληλων τζαμαριών και του φεγγίτη, αλλά και ο χαλκός που καλύπτει όλη την επιφάνεια της κουζίνας. Από εκεί, μία “αιωρούμενη” σκάλα οδηγεί στο “υπόγειο” επίπεδο του σπιτιού, όπου έχει τοποθετηθεί το master υπνοδωμάτιο. Προκειμένου, όμως, να μην “βυθιστεί” στο σκοτάδι η πολυτελής σουίτα της κατοικίας, η αρχιτεκτονική ομάδα φρόντισε να δημιουργήσει έναν φωταγωγό που περιβάλει το δωμάτιο, το οποίο γέμισε σε φυτά, ώστε να παίρνει χρώμα, ενέργεια και φως ο εσωτερικός χώρος.

Συνεχίζοντας, όμως, την κατάβαση, από το δωμάτιο ο χώρος εκτείνεται στο δεύτερο υπόγειο, όπου βρίσκεται η ειδυλλιακή εσωτερική πισίνα του σπιτιού. Εκεί, η μαρμάρινη πισίνα βρίσκεται πλάι σε ένα αφαιρετικό καθιστικό, όπου επικρατεί ένας τεράστιος κυβιστικός γκρι καναπές, ενώ ο χώρος φωτίζεται από άλλον ένα φεγγίτη που έχει κατασκευαστεί πάνω από το νερό.

READ more